Ο σκοπός του ύπνου είναι να επιτρέπεται στο σώμα και το νου να ξεκουράζονται, να αναρρώνουν, να ανανεώνονται – και εν μέρει να αυτοθεραπεύονται.

 

‘Ολοι έχουμε περάσει από αυτά τα στάδια. Ξαπλωμένοι στο κρεβάτι για ώρα, χωρίς να μας παίρνει ο ύπνος. Στριφογυρίζουμε προσπαθώντας να διώξουμε όλα αυτά που αισθανθήκαμε, βιώσαμε τις προηγούμενες ώρες. Ξαπλώνουμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε το νου μας να ησυχάσει. Σκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη: ήταν μία πιεστική ημέρα, καυγάδισα με τον προϊστάμενο, μου συνέβη κάτι υπέροχο, πρέπει να κάνω χίλια πράγματα αύριο… Και ο ύπνος πάει περίπατο!!!

Ο Γιόγκι Μπάτζαν δίδαξε ότι οι πιο σημαντικές ώρες ύπνου είναι από τις 10.00μμ – 2.00πμ. Το 1ο βήμα είναι να πηγαίνουμε στο κρεβάτι πριν τις 10.00μμ σε σταθερή βάση. Το δείπνο πρέπει να είναι ελαφρύ και να έχουν περάσει τουλάχιστον 2 1/2 ώρες πριν ξαπλώσουμε, έτσι ώστε το πεπτικό σύστημα την ώρα που προσπαθούμε να αποκοιμηθούμε να μην «εργάζεται» πυρετωδώς.

Τα στάδια του ύπνου είναι 4:
  1. Μεταβατική φάση από την εγρήγορση στον ύπνο, ελαφρύς ύπνος.

Συχνά σε αυτό το στάδιο, τιναζόμαστε, στριφογυρνάμε και υπάρχει ανησυχία. Είναι μια μεγάλη σπατάλη χρόνου και ενέργειας.

2. Φάση ονείρων, ονειροπόλησης.

3. Ονειρική κατάσταση.

Λένε πως οτιδήποτε βλέπεις στον ύπνο ότι κάνεις, χρειάζεται 10 φορές περισσότερη ενέργεια από το να το έκανες στην πραγματικότητα ενώ είσαι ξύπνιος.

4. Βαθύς ύπνος, χωρίς όνειρα, η αναπνοή είναι αργή και σταθερή.

Αυτό είναι το μόνο στάδιο που αναζωογονεί και επαναφορτίζει.

Σύμφωνα με τους γιόγκι αυτό το στάδιο διαρκεί δυόμισι ώρες.

Πολλοί γιόγκι πίστευαν ότι αν τα τρία περιττά στάδια του ύπνου μειώνονταν ή εξαλείφονταν, τότε θα χρειαζόμασταν πολύ λιγότερο χρόνο στο κρεβάτι. Όταν η αναπνοή δεν είναι αργή και σταθερή, όπως συμβαίνει σε όλα τα στάδια του ονείρου, ο ύπνος μπορεί πραγματικά να διαλύσει το νευρικό σύστημα. Στους περισσότερους από εμάς, παίρνει λίγο χρόνο για να μπούμε και να βγούμε στο στάδιο του βαθύ ύπνου. Από γιογκική άποψη, πέντε και μισή ώρες μπορούν στην πραγματικότητα να είναι επαρκείς, αντί των οκτώ ή δέκα ωρών που νομίζουμε συχνά ότι χρειάζονται.

Ένα πρόγραμμα – ρουτίνα που ο Γιόγκι Μπάτζαν πρότεινε και που μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μία καλύτερη ποιότητα ύπνου:
Φτιάξτε το χώρο στον οποίο κοιμάστε

* Ένας όμορφα διαμορφωμένος χώρος είναι το τέλειο μέρος για έναν καλό ύπνο.

* Αποκτήστε το πιο σταθερό και κατάλληλο στρώμα για εσάς, έτσι ώστε να υποστηρίζει την  σπονδυλική στήλη και αφήστε το νευρικό σας σύστημα να χαλαρώσει.

* Ο σωστός προσανατολισμός του κρεβατιού είναι: ανατολικά προς τα δυτικά, ώστε να μην είναι τοποθετημένο στο μαγνητικό πεδίο της γης. Η ενέργεια σας μπορεί να εξουδετερωθεί αν είναι στον ίδιο προσανατολισμό με το μαγνητικό πεδίο της γης, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε κουρασμένοι και γκρινιάρηδες.

* Επιλέξτε μουσική που να σας εμπνέει και να σας χαλαρώνει και αφήστε την να παίζει συνεχώς στην κρεβατοκάμαρά σας, ιδιαίτερα όταν κοιμάστε. Διατηρήστε την ένταση του ήχου πολύ χαμηλή (μόλις που να ακούγεται) και η μουσική θα εξακολουθεί να επηρεάζει το υποσυνείδητό σας.

Ετοιμασία πριν από τον ύπνο

Δοκιμάστε να εφαρμόσετε τις ακόλουθες συμβουλές μια ώρα πριν κοιμηθείτε:

* Βεβαιωθείτε ότι έχετε ιδρώσει και γελάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν όχι, πηγαίνετε μια βόλτα πριν τον ύπνο (και γελάστε κατά τη διάρκεια της!)

* Αποφύγετε να φάτε κάποιο βαρύ γεύμα πριν τον ύπνο

* Βουρτσίστε τα δόντια σας πριν τον ύπνο

* Βουρτσίστε τα μαλλιά σας προς τα κάτω και εάν είναι μακριά, κάντε τα πλεξούδα έτσι ώστε να παραμένουν ωραία και φροντισμένα όλη τη νύχτα.

* Πιείτε ένα με δυο ποτήρια νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον νου που κοιμάται. Δεν πειράζει αν χρειαστεί να σηκωθείτε για να πάτε στην τουαλέτα.

* Πλύνετε τα πόδια σας με κρύο νερό για να βοηθήσετε το νευρικό σας σύστημα να χαλαρώσει.

* Κάντε κάποιες ασκήσεις κουνταλίνι, όπως (γέφυρα, στάση των ώμων κλπ).

* Δοκιμάστε την κρίγια: « Πώς να κατακτήσετε τον ύπνο» .

* Διαβάστε κάτι που να σας εμπνέει, διαλογιστείτε, ή προσευχηθείτε,

* Κάντε μασάζ στα πόδια σας…

Ήρθε η ώρα να αποκοιμηθούμε

Τα βήματα αυτά ολοκληρώνονται όταν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Μόλις η αναπνοή γίνει κανονική και αργή, έχετε την ευκαιρία να περάσετε γρήγορα τα προκαταρτικά στάδια του ύπνου και να φτάσετε κατευθείαν στη βαθειά κατάσταση όπου δεν υπάρχουν όνειρα για να σας «κλέψουν» την ενέργεια.

* Πάρτε όλες σας τις ανησυχίες, έγνοιες, ιδέες, προβλήματα, φτιάξτε ένα όμορφο πακέτο και βάλτε τα στο ντουλάπι με την ετικέτα G.O.D. (Παράγω-Οργανώνω-Καταστρέφω). Θα εκπλαγείτε με το πόσα από αυτά θα εξαφανιστούν, θα λυθούν ή θα έχουν βελτιωθεί όταν ξυπνήσετε.

* Βάλτε το νοητικό σας ξυπνητήρι να σας ξυπνήσει το πρωί. Ναι! Το υποσυνείδητο σας έχει φοβερή αίσθηση του χρόνου και θα ανταποκριθεί σε αυτό που θα του πείτε.

* Ξαπλώστε με το στομάχι προς τα κάτω, γυρίστε το κεφάλι σας έτσι ώστε το δεξί μάγουλο να είναι στο μαξιλάρι. Αυτό ανοίγει αυτόματα το αριστερό ρουθούνι για να εισπνεύσουμε τη δροσερή, ηρεμιστική, κατευναστική ενέργεια.

* Να αναπνέετε βαθειά, μακριά και από τα δυο ρουθούνια.

* Κλείστε το δεξί ρουθούνι με το χέρι σας και συνεχίστε τη βαθειά και μακριά αναπνοή από το αριστερό.

* Μόλις νιώσετε υπνηλία γυρίστε ανάσκελα, στο πλάι ή στην αγαπημένη σας στάση ύπνου.

* Συνεχίστε τη μακριά, βαθειά αναπνοή μέχρι να κοιμηθείτε.

Μετάφραση: Σοφία Navjiwan K. από www.3ho.org
References: Kundalini Yoga: The Flow of Eternal Power by Shakti Parwha Kaur Khalsa, and The Aquarian Teacher: KRI International Kundalini Yoga Teacher Training Textbook Level One

Πηγή: http://kundaliniyoganet.gr

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο [email protected]
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας