Το να κρίνουμε είναι εύκολο. Και είναι σίγουρα πιο δύσκολο να καταλαβαίνουμε. Γιατί η κατανόηση απαιτεί συμπόνοια, υπομονή και την επιθυμία να πιστέψουμε ότι μερικές φορές κάνουμε λάθη παρά την καλή μας πρόθεση.

 

Πολλές φορές έχουμε όλοι βρεθεί στη θέση του κριτή απέναντι σε κάποιον άλλο. Είτε πρόκειται για μία συμπεριφορά, είτε για κάτι που είπε, είτε για κάτι που φόρεσε. Η κριτική ελλοχεύει σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και μπορεί να τρυπώσει ακόμη και στις πιο κοντινές μας σχέσεις.

Έχουμε όμως σκεφτεί ποτέ ότι ίσως το φταίξιμο τελικά είναι δικό μας; Μήπως η τάση του να κρίνουμε ό,τι δεν κατανοούμε ή μας φαίνεται έξω από το αξιακό μας σύστημα δεν έχει να κάνει με τον άλλο αλλά με εμάς τους ίδιους; Συχνά, ο τρόπος που έχουμε μεγαλώσει και οι πεποιθήσεις που έχουμε πάρει από την οικογένεια και τον κοντινό μας περίγυρο είναι τόσο βαθιά ριζωμένες μέσα μας που δεν μας αφήνουν να δούμε καθαρά.Έτσι καταλήγουμε να κρίνουμε τους άλλους, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να προσπαθούμε να διευρύνουμε τον δικό μας τρόπο σκέψεις.

Δείτε πώς μπορείτε να ανακαλύψετε εάν κι εσείς έχετε πέσει στον «φαύλο κύκλο» της επικριτικότητας και πώς μπορείτε να αλλάξετε την οπτική σας.

  1. Αναγνώριση: Τι είδους κριτική κάνετε συνήθως για τους άλλους;

Το πρώτο βήμα είναι να αποκτήσετε γνώση του είδους της κριτικής που κάνετε στους άλλους. Συχνά κρίνουμε έχοντας μια αίσθηση ανωτερότητας και υπεροχής και πιστεύοντας ότι οι ίδιοι συμπεριφερόμαστε καλύτερα από τους άλλους ανθρώπους. Όταν συνειδητοποιήσετε τι είδους κριτική κάνετε, έχει γίνει το πρώτο βήμα για την αλλαγή.

  1. Αναρωτηθείτε: Πώς θα έπρεπε να είναι αυτό το άτομο;

Σε κάθε συγκεκριμένη κατάσταση, αναρωτηθείτε πώς θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να συμπεριφερθεί. Ποια είναι η καλύτερη διαχείριση μιας περίστασης, σύμφωνα με τη δική σας άποψη; Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να καταγράψτε οτιδήποτε σας έρθει στο μυαλό.

  1. Κοιτάξτε βαθύτερα: Γιατί είναι σημαντικό να γίνουν τα πράγματα με το δικό σας τρόπο;

Αναρωτηθείτε γιατί είναι σημαντικό το να συμπεριφέρονται ή να είναι οι άλλοι όπως προτιμάτε ή θεωρείτε καλύτερο. Και εάν ένα πρόσωπο δεν συμμορφώνεται σε αυτούς τους κανόνες, τί σημαίνει αυτό για εσάς; Ποιες είναι οι συνέπειες του να μην είναι ή να μην συμπεριφέρεται κάποιος με τον τρόπο που επιθυμείτε;

  1. Εντοπίστε: Από ποια βαθύτερη αξία προέρχεται η κριτική σας;

Αναρωτηθείτε ποιες υποβόσκουσες πεποιθήσεις και αξίες πυροδοτούν την κριτική σας. Ποια είναι η ιστορία που λέτε στον εαυτό σας σχετικά με τη συγκεκριμένη κατάσταση; Προσπαθήστε να είστε εντελώς ειλικρινείς με τον εαυτό σας.

  1. Αποφασίστε: Κρατάτε ή «πετάτε» αυτό που πιστεύετε;

Όταν εντοπίσετε τις αξίες και τις πεποιθήσεις που σας οδηγούν στην κριτική, πρέπει να επιλέξετε: είτε θα τις κρατήσετε είτε θα τις αντικαταστήσετε. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι: Οι αξίες και οι πεποιθήσεις σας εξακολουθούν να σας εξυπηρετούν; Βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με την ηθική και τις φιλοδοξίες σας;

Ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία ενδέχεται να συνειδητοποιήσετε ότι οι πεποιθήσεις που υποβόσκουν στο αξιακό σας σύστημα μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες όχι μόνο για τους γύρω σας αλλά και για εσάς τους ίδιους. Αυτό διότι ενδέχεται να συνειδητοποιήσετε ότι δεν κρίνετε αυστηρά μόνο τους άλλους αλλά και τον ίδιο σας τον εαυτό. Έτσι μπορεί να μην του «επιτρέπετε» να αποκλίνει από μία συγκεκριμένη συμπεριφορά, ακόμη και όταν δεν έχετε τη διάθεση να το κάνετε. Εάν για παράδειγμα το αξιακό σας σύστημα σας επιβάλλει να είστε ιδιαίτερα κοινωνικοί, ενδέχεται να νιώθετε υποχρεωμένοι να συμμετέχετε σε μία κοινωνική συνάθροιση και να είστε ομιλητικοί, ακόμη και αν στην πραγματικότητα θα προτιμούσατε να απέχετε.

Συμπέρασμα:

Όταν κρίνουμε κάποιον, πάντα αυτό γυρίζει πάνω μας. Όσο περισσότερο δουλέψουμε για να αποβάλλουμε την επικριτικότητα, τόσο πιο εύκολα θα συγχωρούμε, θα αποδεχόμαστε και θα αγαπάμε όχι μόνο τους άλλους αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Απελευθερωθείτε, λοιπόν, από τα δεσμά της κριτικής και επιτρέψτε στην αποδοχή, τη συμπόνοια και την απελευθέρωση να μπουν στη ζωή σας!

Με πληροφορίες από: tinybuddha.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας