Κουνταλίνι Γιόγκα | Αφυπνίζοντας την ψυχή

3
797

“Η κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει εκ γενετής δικαίωμα να είναι υγιής, ευτυχισμένη και ιερή”. H Κουνταλίνι Γιόγκα γεννήθηκε αιώνες πριν στην Ινδία και τα ίχνη της ανιχνεύονται στις σούτρες, τα ιερά κείμενα του Πατάντζαλι. Ο Γιόγκι Μπάτζαν, την μετέφερε στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Είναι ο δάσκαλος που την αποκωδικοποίησε και την ταξινόμησε ώστε να είναι προσιτή στο δυτικό άνθρωπο.

Η Κουνταλίνι Γιόγκα είναι ένας από τους 22 τύπους γιόγκα που υπάρχουν. Ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και την σωματική κατάσταση μπορεί να δώσει στον απλό άνθρωπο την δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της καθημερινότητας, το άγχος και την πίεση στους διάφορους τομείς της ζωής του. Μέσα από την πρακτική επιδρά στο τρίπτυχο: σώμα, νου, πνεύμα. Διαμορφώθηκε από τον Γιόγκι Μπάτζαν ώστε να αποτελεί ένα εργαλείο για τους σημερινούς ανθρώπους που θέλουν να εξισορροπήσουν τον εσωτερικό με τον εξωτερικό κόσμο. Είναι η γιόγκα που ταιριάζει με την πολυάσχολη ζωή μας.

Τι είναι η  ενέργεια Κουνταλίνι;

Η λέξη Κουνταλίνι προέρχεται από τη λέξη «κούνταλ» που σημαίνει “μπούκλα από τα μαλλιά του αγαπημένου”. Το “ξέπλεγμα” αυτής της μπούκλας αποτελεί την αφύπνιση της ενέργειας της κουνταλίνι, του ενεργειακού δυναμικού που ενυπάρχει σε κάθε άνθρωπο.

Η ενέργεια της κουνταλίνι εδρεύει στην βάση της σπονδυλικής στήλης και περιελίσσεται 3,5 φορές γύρω από αυτήν. Εκτός από την ενέργεια της κουνταλίνι που ήδη ρέει στο σώμα μας, υπάρχει μία μεγάλη δεξαμενή ανεκμετάλλευτης ενέργειας κάτω από τον 4ο σπόνδυλο της σπονδυλικής στήλης.

Τι σημαίνει αφύπνιση της Κουνταλίνι & πως λειτουργεί;

Μέσα από την τακτική πρακτική ξεμπλοκάρονται τα ενεργειακά κανάλια και η ενέργεια αυτή αρχίζει να ανεβαίνει μέχρι να φθάσει στην κορυφή του κρανίου, ενεργοποιώντας την επίφυση. Αυτός ο μικροσκοπικός αδένας είναι η δόνηση και ο έλεγχος της προβολής κάθε κυττάρου του σώματος. Η βιολογική συνειδητότητα είναι χημική και ελέγχεται από την έκκριση ορμονών στον εγκέφαλο. Όταν υψώνουμε άμεσα την κουνταλίνι, προκαλείται η ενεργοποίηση και αλλαγή της χημικής σύστασης και βιώνουμε μία μεγάλη αλλαγή της συνειδητότητας. Μπορεί να είναι ανεπαίσθητη ή θεαματική. Μέσα από την τακτική άσκηση επέρχεται η αλλαγή.

Είναι επικίνδυνη η αφύπνιση της Κουνταλίνι;

Μιλάμε εδώ για την ΚΥ όπως διδάχθηκε από τον Γιόγκι Μπάτζαν. Υπάρχουν διάφορες διδασκαλίες και τεχνικές στον κόσμο που ασχολούνται με την ενέργεια κουνταλίνι και η φήμη για την επικινδυνότητα της κουνταλίνι, έχει φτάσει ίσως από τεχνικές που δεν έχουν καμία σχέση με την τεχνική του ΥΒ και που αναπτύχθηκαν στην Ινδία.

Η ενέργεια κουνταλίνι είναι σαν ηλεκτρικό ρεύμα και η σχέση μαζί της χρειάζεται σύνεση, φροντίδα και ταπεινότητα. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι κάνουμε, πότε το κάνουμε και πώς το κάνουμε. Η συγκεκριμένη τεχνική, του ΥΒ, είναι μια απόλυτα ασφαλής τεχνική. Ποτέ δεν έχει σημειωθεί  κάτι σαν «ατύχημα», ανάμεσα  στις εκατοντάδες χιλιάδες μαθητών που την ασκούν, στον κόσμο. Αρκεί να σέβεσαι την τεχνική και να μην επιτρέπεις στο Εγώ σου να τη διαστρεβλώνει και να την παραποιεί. Η ιδέα δεν είναι μόνο να αφυπνίσεις την ενέργεια αλλά να μπορείς να ετοιμάσεις το σύστημά σου ώστε να εμπεριέχει αυτή την αφύπνιση σε βάθος χρόνου.

Ποιά είναι τα οφέλη;
 • Μέσα από την άσκηση εξισορροπεί και ενδυναμώνει ενδοκρινικό, νευρικό, κυκλοφορικό και ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να νοιώθεις πιο χαρούμενος, υγιής, δημιουργικός, παραγωγικός και περισσότερο χαλαρός.
 • Ξεμπλοκάρει το φυσικό σώμα βελτιώνοντας τη ροή της ενέργειας, με αποτέλεσμα να γεννιέται μία αίσθηση ευεξίας.
 • Μας μαθαίνει πως να χαλιναγωγούμε την ενέργεια του νου αλλά και των συναισθημάτων μας ώστε να έχουμε τον έλεγχό τους.
 • Επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην ανάγκη ελέγχου των νοητικών κυμάτων γιατί ο νους θεωρείται ο σύνδεσμος ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα.
 • Ηρεμεί το νου και αναπτύσσει τη διαίσθηση. Έτσι γνωρίζεις τι είναι αληθινό και σημαντικό για σένα και μπορείς να παίρνεις τις κατάλληλες αποφάσεις, μεταμορφώνοντας τη ζωή σου, τις σχέσεις σου, νοιώθοντας πληρότητα και ικανοποίηση.
 • Καθαρίζει τον υποσυνείδητο νου και αφήνει πίσω προσκολλήσεις του παρελθόντος που σε κρατούν καθηλωμένο.

Τι περιλαμβάνει ένα μάθημα Κουνταλίνι Γιόγκα;
 • Συντονισμό: νοητικό και φυσικό για να ξεκινήσει η πρακτική
 • Προθέρμανση: σωματικές και αναπνευστικές προπαρασκευαστικές ασκήσεις που προετοιμάζουν το μαθητή για την κύρια ενότητα του μαθήματος.
 • Κρίγια: μία σειρά, ένας δυναμικός συνδυασμός στάσεων, τεχνικών αναπνοής, ήχων που ισορροπούν σώμα, νου και αυξάνουν νοητική διαύγεια και  φυσική ζωτικότητα.
 • Βαθιά χαλάρωση (savasana): συχνά καλείται η πιο σημαντική στάση της γιόγκα. Επιτρέπει στο σώμα να αναπαυθεί ώστε να αφομοιώσει και να δεχτεί τις νευρομυϊκές αλλαγές που συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
 • Διαλογισμός: περιλαμβάνει συγκεκριμένα, πρακτικά εργαλεία που προσεκτικά και με ακρίβεια υποστηρίζουν και καθοδηγούν το νου μέσα από τη χρήση αναπνοής, ήχου (mantra), εστίασης, θέσεις χεριών (mudras).
 • Κλείσιμο με την απαγγελία του μάντρα Σατ Ναμ (που σημαίνει «αλήθεια είναι η ταυτότητά μου»).
Ποιά εργαλεία χρησιμοποιεί η Κουνταλίνι Γιόγκα
 • Στάσεις (ασάνες): Απομονώνουν συγκεκριμένες ομάδες μυών, ασκούν πίεση σε ειδικά σημεία ή περιοχές, ενδυναμώνουν το ενδοκρινικό σύστημα και τη λειτουργία των οργάνων, ανακατευθύνουν, αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, δημιουργούν συνδέσμους μεταξύ του νου και του σώματος, απελευθερώνουν συναισθηματική φόρτιση και μπλοκαρίσματα.
 • Εστίαση των ματιών: Η σταθερή εστίαση του βλέμματος επηρεάζει το οπτικό νεύρο και μέσω αυτού ασκεί πίεση στους αδένες που βρίσκονται στο κεφάλι και στη φαιά ουσία του εγκεφάλου.
 • Πραναγιάμα: Η αναπνοή είναι το σημείο εκκίνησης. Με μία αναπνοή ερχόμαστε και φεύγουμε από τη ζωή. O νους ακολουθεί την αναπνοή και το σώμα ακολουθεί το νου. Ο ρυθμός της αναπνοής και ο νου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Όσο πιο αργός είναι ο ρυθμός της αναπνοής τόσο πιο πολύ ελέγχετε το νου.
 • Μάντρας (ήχος): Μan σημαίνει νους, trang σημαίνει κύμα ή προβολή. Κάθε φορά που ψάλλετε ένα μάντρα χτυπάτε με ένα συγκεκριμένο ρυθμό, συχνότητα, θέση με τη γλώσσα τα σημεία των μεσημβρινών που βρίσκονται στον ουρανίσκο στέλνοντας μηνύματα στον εγκέφαλο, ενεργοποιώντας τους αδένες, αλλάζοντας τη χημική αντίδραση εγκεφάλου και σώματος.
 • Μούντρα (στάση χεριών): Είναι μία τεχνική που δίνει ξεκάθαρα μηνύματα στο ενεργειακό σύστημα νου-σώματος.
 • Μπάντας (κλειδώματα): Κατευθύνουν την πράνα και την απάνα, την παραγωγική και απεκκριτική ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η ένωση αυτών των ενεργειών ανοίγει τα ενεργειακά κανάλια, η ροή της ενέργειας γίνεται απρόσκοπτα και με ελεγχόμενο τρόπο αφυπνίζεται η κουνταλίνι.
Γιατί στην Κουνταλίνι Γιόγκα φοράμε λευκά ρούχα;

Ο δάσκαλος φοράει ρούχα λευκά και έχει καλυμμένο το κεφάλι. Το λευκό χρώμα διευρύνει την ακτινοβολία της αύρας. Μία δυνατή αύρα μας δίνει μία δυνατή, στέρεη ταυτότητα και προβολή, ενώ ταυτόχρονα φιλτράρει τις αρνητικές επιδράσεις. Το λευκό χρώμα αντανακλά ότι βρίσκεται γύρω του και στρέφει το μαθητή προς τα μέσα. Τα χρώματα δημιουργούν μία ανεξέλεγκτη επίδραση στην έμπνευση, παραγωγικότητα, διεύρυνση μέσω του υποσυνείδητου νου και επηρεάζουν τη συνειδητότητα.

Ποιός μπορεί να κάνει Κουνταλίνι γιόγκα;

Είναι η γιόγκα της καθημερινής ζωής. Απευθύνεται σε όλους. Ανεξάρτητα από ηλικία, σωματική κατάσταση, προηγούμενη εμπειρία. Η ΚΥ θα δουλέψει για εσάς αν μπορείτε να κινήσετε το σώμα σας και να αναπνέετε. Η ΚΥ είναι η εμπειρία που δεν υποκαθίσταται από λέξεις, αλλά φθάνει απευθείας στην καρδιά, στον πυρήνα, στην ανώτερη συνειδητότητα. Αρκεί να την προσεγγίσετε με σεβασμό και χωρίς προκαταλήψεις.

Είναι σαν μια υπερταχεία που θα σας ταρακουνήσει και θα σας αφυπνίσει. Είναι ένα νέο ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού. Είναι η τεχνολογία που ξυπνά την επίγνωση και σας οδηγεί στον αληθινό εαυτό, για να ξεδιπλώσετε την πραγματική σας φύση. Είναι βιωματική εμπειρία που θα αγγίξει απευθείας την καρδιά σας και θα διευρύνει την συνειδητότητά σας. Είναι το δημιουργικό δυναμικό σας.

Είναι η επιστήμη της αλλαγής και της ενδυνάμωσης της ακτινοβολίας σας.
«Θα σας μιλήσω για τη γιόγκα με απλά λόγια. Ο ανθρώπινος νους είναι δυνητικά απεριόριστος και δημιουργικός. Αλλά στην πραγματικότητα είναι περιορισμένος. Έτσι απαιτείται μία πρακτική τεχνογνωσία μέσω της οποίας κάποιος θα μπορεί να διευρύνει το νου και να φέρει την ισορροπία που θα του επιτρέπει να ελέγχει τη φυσική δομή του και να βιώσει την εμπειρία του Άπειρου Εαυτού» – Γιόγκι Μπάτζαν.

 

Πηγές:

  • 3HO Foundation/ Healthy, Happy, Holly Organization
   www.3ho.org
  • KRI The Aquarian Teacher Level I textbook
  • Τι είναι η Κουταλίνι Γιόγκα, της Amardev Kaur

Διαβάστε ακόμη:
Γιόγκα | Μια από τις ωραιότερες τάσεις της εποχής μας
Hatha Yoga | H γιόγκα που τα έχει όλα και σε πάει παντού
Αshtanga Yoga | Είστε έτοιμοι για το πιο δυναμικό είδος γιόγκα που υπάρχει;

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

3 Σχόλια

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας