Κουνταλίνι Γιόγκα για Αρχάριους | 5 συμβουλές για έναν επιτυχημένο διαλογισμό

1
4527

Αν είστε αρχάριοι στην Κουνταλίνι Γιόγκα και προσπαθείτε να καθίσετε για διαλογισμό, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλαγιάσετε την τρικυμία μέσα στο σώμα σας και να υποστηρίξετε το νου σε αυτό το ταξίδι του!

Πολλοί νέοι μαθητές, ξεκινούν να ασκούνται στην Κουνταλίνι Γιόγκα και δεν έχουν καμία προηγούμενη διαλογιστική εμπειρία.

Κουνταλίνι Γιόγκα για Αρχάριους | 5 συμβουλές για έναν επιτυχημένο διαλογισμό

Μπορεί να κάθονται και να κουνιούνται νευρικά καθώς οι σκέψεις χορεύουν στο κεφάλι τους: «Διαλογίζομαι; Το κάνω καλά; Γιατί πολυλογάει το μυαλό μου;». Κοιτάζουν το ρολόι τους και σκέφτονται: «Μόνο 2 λεπτά πέρασαν!».  Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο σενάριο.  Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να διαλογιστούν. Δεν σημαίνει ότι δεν το κάνουν σωστά.

Ο νους, όπως κάθε μυς, πρέπει να εκπαιδευτεί για να ακολουθήσει τις εντολές σας αντί να κάνει το δικό του. Είναι τελείως λάθος αν σκέφτεστε ότι επειδή δεν μπορείτε στιγμιαία να ησυχάσετε το νου σας, δεν διαλογίζεστε.

Όπως ακριβώς δεν μπορείτε να σηκώσετε βάρη τις πρώτες φορές σε ένα γυμναστήριο, έτσι δεν μπορείτε ξαφνικά να καθίσετε σαν βουδιστής μοναχός και να διαλογιστείτε. Πρέπει να δουλέψετε και να εξελίξετε το διαλογιστικό σας μυ.

Όταν πρόκειται για διαλογισμό τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συστηματική προσπάθεια. Όταν διαλογίζεστε για 11 λεπτά κάθε ημέρα χαλαρώνετε όλο και περισσότερο το νου σας.

Το πιο σημαντικό εργαλείο που έχει ένας γιόγκι της Κουνταλίνι είναι η συνεπής, καθημερινή, πρωινή άσκηση (sadhana). Όσο περισσότερο τη δομείτε, τόσα περισσότερα λαμβάνετε. Η sadhana είναι τα πάντα.

Όμως εκείνες τις στιγμές που… ο νους σας γυρίζει σαν σβούρα, θυμηθείτε ότι δεν είστε οι σκέψεις σας και το «εσύ» που σκέφτεται μέσα στο κεφάλι σας δεν είστε «εσείς». Είναι μία ένωση διαφόρων κομματιών (του θετικού, αρνητικού και ουδέτερου νου), του υποσυνείδητου και του ασυνείδητου νου, καθώς και πολλοί συνδυασμοί νοητικών προβολών και όψεων.

Αν είστε ένας αρχάριος λοιπόν στην Κουνταλίνι Γιόγκα και προσπαθείτε να καθίσετε για διαλογισμό, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλαγιάσετε την τρικυμία μέσα στο σώμα σας και να υποστηρίξετε το νου σε αυτό το ταξίδι. Το σώμα σας θα πονάει, θα αποσπά την προσοχή σας και αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν να το προετοιμάσετε ώστε να μπορέσετε να καθίσετε για μεγάλη χρονική περίοδο και να συγκεντρωθείτε στο διαλογισμό.

1. Σωστή ευθυγράμμιση

Κουνταλίνι Γιόγκα για Αρχάριους | 5 συμβουλές για έναν επιτυχημένο διαλογισμό

Συχνά κατά τη διάρκεια του διαλογισμού μαθητές παραπονιούνται για πόνο στην πλάτη. Τις περισσότερες φορές αιτία είναι η μη ορθή ευθυγράμμιση του σώματος. Καθόμαστε αδέξια, λανθασμένα. Ποτέ δεν μας διδάσκουν πώς να καθόμαστε σωστά στο έδαφος στο δυτικό τρόπο ζωής.

Πρέπει να υποστηρίζουμε τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης ώστε να διατηρείται μία δομή ισχυρή στον πυρήνα μας. Πρέπει να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς του σώματός μας και να τους  στηρίξουμε.

Συχνά κάτι πολύ απλό, όπως το να καθίσουμε σε ένα μικρό μαξιλάρι ανασηκώνοντας τον κόκκυγα ελαφρά, μπορεί να δημιουργήσει την κατάλληλη καμπυλότητα στη σπονδυλική στήλη και μια στέρεη, δυνατή βάση.

Επίσης όσο ισχυρότεροι είναι οι κοιλιακοί μύες, οι μύες της περιοχής του αφαλού, τόσο λιγότερη προσπάθεια θα απαιτηθεί από το λοιπό μυϊκό σύστημα.  (Η Strecht Pose είναι μία άσκηση που αν επαναλαμβάνεται καθημερινά μπορεί να δομήσει ένα ισχυρό μυϊκό σύστημα στη συγκεκριμένη περιοχή). Όταν το σώμα βρίσκει μια θέση που νοιώθει φυσικά, θα είναι ευκολότερο να παραμείνει ακίνητο κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.

2. Υποστηρίξτε τα άκρα σας

Κουνταλίνι Γιόγκα για Αρχάριους | 5 συμβουλές για έναν επιτυχημένο διαλογισμό

Μην αφήνετε τα άκρα σας να κρεμάνε. Αν κάθεστε στην εύκολη θέση με τα πόδια σταυρωμένα και τα γόνατά σας στον αέρα, τότε οι γοφοί σφίγγουν.

Πιθανότατα θα καμπουριάσετε την πλάτη  για να διατηρήσετε τη στάση.

Χρησιμοποιήστε βοηθήματα (μαξιλάρια ή τουβλάκια) για να υποστηρίξετε τους γοφούς ώστε να κρατήσουν τα γόνατα ψηλά, χωρίς να ταλαντεύονται και να απαλλάξτε την πλάτη και τους γοφούς από αυτήν την επιβάρυνση.

Υποστηρίξτε τον εαυτό σας! Αν έχετε σοβαρά προβλήματα στην πλάτη χρησιμοποιήστε βοηθήματα στήριξης της ή καθίστε σε μία καρέκλα με τα πέλματά σας επίπεδα στο πάτωμα (βγάλτε παπούτσια και κάλτσες ώστε να μεγιστοποιήσετε τη ροή της ενέργειας μεταξύ του σώματος και της γης). Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μαξιλάρι διαλογισμού που αλλάζει τη στάση της λεκάνης προσφέροντας ένα πιο άνετο κάθισμά.

3. Ξεκινήστε με προθέρμανση

Κουνταλίνι Γιόγκα για Αρχάριους | 5 συμβουλές για έναν επιτυχημένο διαλογισμό

Ο σκοπός της φυσικής άσκησης μέσω της γιόγκα είναι να προετοιμάσει το σώμα για το διαλογισμό. Οι γιόγκις ανέπτυξαν τις ασάνες και τις κρίγιες όχι μόνο για να διατηρείται το σώμα υγιές και για να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής αλλά και για να ενισχύσουν την κυκλοφορία, την πράνα ώστε να μπορούν να διαλογίζονται για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ένα υπερδραστήριο παιδί που δεν κάθισε ούτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας; Στο τέλος καταρρέει. Αυτό συμβαίνει μερικώς στο νου μας μετά από το τέλος μίας ιδιαίτερα επίπονης κρίγια. Ο νους κατεβάζει ρολά και είναι πιο εύκολο να μπει σε βαθύ διαλογισμό. Επίσης η άσκηση πριν το διαλογισμό βοηθά στο τρέμουλο των ποδιών καθώς και σε άλλα συμπτώματα δεδομένου ότι η κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται.

4. Καλύψτε τη σπονδυλική στήλη και το κεφάλι σας

Κουνταλίνι Γιόγκα για Αρχάριους | 5 συμβουλές για έναν επιτυχημένο διαλογισμό

Το να διατηρήσετε τη σπονδυλική σας στήλη ζεστή κατά τη διάρκεια του διαλογισμού βοηθά την ενέργεια της Κουνταλίνι να ανέβει και επίσης το σώμα στο να κρατήσει μέσα του την ενέργεια που παράγεται κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.

Το να διατηρήσετε το κεφάλι σας σκεπασμένο εστιάζει την ενέργεια στο τσάκρα της κορυφής και κάνει το διαλογισμό πιο εύκολο, χωρίς νοητικούς περισπασμούς από το εξωτερικό περιβάλλον.  Το κεφάλι είναι πολύ ευαίσθητο στις ενέργειες.  Δοκιμάστε διάφορα είδη κάλυψης μέχρι να βρείτε ποιό πως είναι το καλύτερο για εσάς. Δοκιμάστε να σκεπάσετε το κεφάλι σας κατά τη διάρκεια της πρακτικής και παρατηρήστε αν μπορείτε να μπείτε βαθύτερα σε διαλογιστική κατάσταση.

5. Διαλέξτε μουσική που κάνει την καρδιά σας να τραγουδάει  

Κουνταλίνι Γιόγκα για Αρχάριους | 5 συμβουλές για έναν επιτυχημένο διαλογισμό

Πολλοί διαλογισμοί στην Κουνταλίνι Γιόγκα απαιτούν μουσική συνοδεία ή μάντρα.

Βρείτε την εκτέλεση που σας ανεβάζει και σας εμπνέει. Ακούστε διάφορες εκτελέσεις και επιλέξτε εκείνη που σας αγγίζει.

Η σωστή επιλογή της μουσικής μπορεί να κάνει τη διαφορά στο διαλογισμό.

Και έχετε υπομονή με τον εαυτό σας!

Το να μάθετε να διαλογίζεστε δεν είναι εύκολο αλλά δεν χρειάζεται να είναι επώδυνο. Οι διαλογισμοί της Κουνταλίνι Γιόγκα κάνουν την  ψυχή σας να πετάει ψηλά!

Βρείτε έναν δάσκαλο και εμπιστευτείτε τον να σας οδηγήσει μέσα από τα μονοπάτια της αρχαίας αυτής επιστήμης.

Πηγή: Kundalini Yoga Athens

Newsletter εγγραφή

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας