Για πρώτη φορά στην ιστορία κυκλοφόρησε μια φωτογραφία που απεικονίζει την κβαντική «αγκαλιά» δύο φωτονίων.

 

Την κβαντική «αγκαλιά» αιχμαλώτισαν σε ένα κλικ οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Συγκεκριμένα στη φωτογραφία βλέπουμε δύο φωτόνια να αλληλεπιδρούν και να μοιράζονται τη φυσική κατάσταση τους. To φαινόμενο αυτό συμβαίνει στο Σύμπαν ανεξάρτητα από την απόσταση που έχουν τα δύο σωματίδια μεταξύ τους. Κατά μια έννοια, αποτελεί και την απόδειξη ότι τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους στον κόσμο μας.

Η κβαντική διεμπλοκή ή σύζευξη είναι το φαινόμενο, κατά το οποίο δύο σωματίδια ή ομάδες σωματιδίων που δημιουργούνται μαζί ή αλληλεπιδρούν συνενώνοντας τις κυματοσυναρτήσεις τους. Μένουν σε αυτη την κατάσταση διεμπλοκής μεταξύ τους, ασχέτως του χώρου που μεσολαβεί πλέον από το ένα στο άλλο. Αν μάλιστα σταλεί το ένα από τα δύο στο άλλο άκρο του σύμπαντος και συμβεί κάτι σε οποιοδήποτε από τα δύο, το άλλο αντιδρά ακαριαία.

Κατά αυτόν τον τρόπο, φαίνεται πως η πληροφορία μπορεί να ταξιδέψει με άπειρη ταχύτητα. Αποκαλύπτεται επίσης πως στην πραγματικότητα τα δύο αντικείμενα βρίσκονται ακόμα σε «επαφή», σε σύνδεση μεταξύ τους, σε κατάσταση διεμπλοκής.

Για να επιτύχουν τη σύζευξη, οι ερευνητές δημιούργησαν μια διάταξη που εκπέμπει ροή συζευγμένων φωτονίων από μια κβαντική πηγή φωτός. Αυτά τα σωματίδια απεικονίζονται επάνω σε υγρούς κρυστάλλους που αλλάζουν τη φάση των φωτονίων καθώς αυτά τους διαπερνούν. Στο τέλος της διάταξης έχει τοποθετηθεί ειδική κάμερα που κατάφερε να «συλλάβει» αυτό το ζεύγος φωτονίων που βλέπουμε στη φωτογραφία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κβαντικός εναγκαλισμός αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Κβαντομηχανικής. Βρίσκει εφαρμογή σε πολλά γνωστά πεδία, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές και η κρυπτογράφηση. Μέχρι σήμερα ωστόσο κανένας δεν είχε καταφέρει να τον απεικονίσει. Πεποίθηση των ερευνητών είναι ότι με αυτό το project θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην εξέλιξη των κβαντικών υπολογιστών και ίσως να δούμε νέους τύπους απεικόνισης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.

Πηγή: sciencealert.com, advances.sciencemag.org

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας