Το κυδώνι είναι θρεπτικό και πολύ ωφέλιμο. Ενώ δύσκολα τρώγεται ωμό, η γεύση του είναι μάλλον στυφή, όταν μπει στην φωτιά κυριολεκτικά μεταμορφώνεται. Είναι υπέροχο ψητό στο φούρνο σαν γλυκόξινο επιδόρπιο, πεντανόστιμο μαγειρεμένο με κρέας και πολύ ενδιαφέρον ως μαρμελάδα.

Στην αρχαιότητα κάθε καρπός λεγόταν μήλο…

Έτσι και τα κυδώνια, στην αρχαιότητα τα αποκαλούσαν μήλα. Και μάλιστα χρυσά μήλα, προφανώς εξαιτίας της μεγάλης εκτίμησης που τους είχαν. Από αυτά, έφτιαχναν το μηλομέλι ή κυδωνομέλι, ένα περιζήτητο γλυκό της εποχής. Κάπως έτσι προέκυψε, από την φήμη και την αξία των κυδωνιών ο ενδέκατος μύθος του Ηρακλή που δεν ήταν άλλος από τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων. Επίσης, στην ελληνική μυθολογία έχουμε και το χρυσό μήλο της έριδας, που έπρεπε να αφιερώσει ο Πάρις στην ωραιότερη θεά και που στην συνέχεια οδήγησε στον Τρωικό πόλεμο. Σύμβολο της ομορφιάς λοιπόν, της γονιμότητας και του έρωτα το κυδώνι στην αρχαιότητα ήταν σε περίοπτη θέση.

Η διατροφική του αξία είναι μεγάλη

  • Το κυδώνι είναι ένα πολύ ωφέλιμο φρούτο με ελάχιστες θερμίδες.
  • Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, χαλκού, ψευδαργύρου και σιδήρου.
  • Επίσης είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως η κατεχίνη και η επικατεχίνη, πράγμα που το κάνει ισχυρό αντιγηραντικό και αντικαρκινικό.
  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες ιδιαίτερα ευεργετικές για το έντερο, εμπλουτισμένες με τανίνες και φαινόλες, οι οποίες είναι αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές.
  • Το κυδώνι είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο είναι πολύ ευεργετικό για τις αρτηρίες.
  • Μας προστατεύει από την χοληστερίνη, τα έλκη του στομάχου και των εντέρων, τις ιώσεις, τις αλλεργίες, την ναυτία και την διάρροια.
  • Λόγω της περιεκτικότητάς του σε πηκτίνη, επιβραδύνει την απορρόφηση του σακχάρου και είναι κατάλληλο για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
  • Μας βοηθά να διατηρήσουμε την μνήμη μας, με τις πολύ σημαντικές ουσίες θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη.

Πώς θα το διαλέξουμε;

Είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζουμε πως να επιλέξουμε ένα καλό κυδώνι, γιατί είναι ίσως ένα φρούτο που δεν αγοράζουμε συχνά.

Δεν είναι δύσκολο όμως! Το μόνο που χρειάζεται να ξέρουμε είναι ότι τα κυδώνια πρέπει να είναι σφιχτά, όχι σκληρά και οπωσδήποτε χρυσαφένια. Έχουν ένα απαλό χνούδι και μυρίζουν πανέμορφα, όταν είναι ώριμα. Αν έχουν πράσινη απόχρωση τότε είναι άγουρα και σίγουρα πολύ στυφά. Αποφύγετε όσα έχουν σημάδια ή είναι χτυπημένα.

Πότε το τρώμε;

Από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και τον Φεβρουάριο είναι η εποχή του κυδωνιού. Είναι ένα κατεξοχήν χειμωνιάτικο φρούτο, το οποίο όμως μπορούμε να το διατηρήσουμε σε κομμάτια ακόμη και στο ψυγείο ή την κατάψυξη μας για δύο μήνες.

Ένα μικρό, αλλά χρήσιμο μυστικό

Προσέξτε όταν καθαρίζετε τα κυδώνια… Είναι μια δουλειά που μπορεί να σας πάρει κάποια ώρα, γιατί το κυδώνι είναι σκληρό και θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Όσο λοιπόν εσείς ξεφλουδίζετε τα κυδώνια με το μαχαιράκι σας, αυτά καθώς έρχονται σε επαφή με τον αέρα μαυρίζουν. Γι αυτό και χρησιμοποιούμε χυμό λεμόνι, που τον έχουμε στείψει από πριν για να είμαστε έτοιμοι και ραντίζουμε με αυτόν τα κυδώνια μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα βουτάμε σε ένα μπολ με νερό και χυμό λεμόνι. Αυτό όμως θέλει προσοχή, γιατί το κυδώνι ρουφάει νερό που μετά θα αποβάλλει στην κατσαρόλα μας.

Τι μπορείτε να φτιάξετε με τα κυδώνια;

Υπάρχουν πολλές γαστρονομικές προτάσεις στις οποίες μπορείτε να επιδοθείτε με τα κυδώνια. Κάποιες από αυτές είναι το υπέροχο κεχριμπαρένιο γλυκό του κουταλιού, το ζελέ και η μαρμελάδα κυδώνι. Αν όμως δεν είστε εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους παρασκευές, μπορείτε να ξεκινήσετε από τα πιο κλασικά και απλά:

Επιδόρπιο κυδώνι

Το περίφημο επιδόρπιο κυδώνι είναι μια εύκολη, αλλά συγκλονιστική συνταγή που θα σας ξετρελάνει με την γλυκόξινη γεύση του. Συνοδεύστε οποιοδήποτε κυριακάτικο γεύμα σας με αυτό το επιδόρπιο και οι καλεσμένοι σας θα ενθουσιαστούν. Μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο ή με μία μπάλα παγωτό βανίλια. Οπωσδήποτε συνδυάστε το με ένα ελληνικό καφεδάκι.

Υλικά:

2 κιλά κυδώνια
1 κιλό ζάχαρη
γαρύφαλλα
χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα κυδώνια από την φλούδα και τους σπόρους, τα κόβουμε στην μέση και τα βάζουμε μέσα σε κρύο νερό με χυμό λεμονιού για 20’.

Τοποθετούμε τα κυδώνια σε ένα πυρέξ με την καρδιά τους προς τα πάνω και καρφώνουμε μερικά γαρύφαλλα. Τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη. Τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε για λίγο να ροδίσουν. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα, μαζί με την πεντανόστιμη σάλτσα τους περιχυμένη πάνω από το φρούτο.

Χοιρινό με πατάτες στο φούρνο, “πειραγμένο” με κυδώνια

Έχουμε ακόμη αρκετό καιρό μέχρι τα Χριστούγεννα. Τώρα όμως είναι η ευκαιρία να δοκιμάσετε αυτή την συνταγή, ώστε όταν έρθουν οι γιορτές να είστε έτοιμοι για να την επαναλάβετε και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα γλείφουν τα δάχτυλά τους.

Δείτε λοιπόν πως το κλασικό χοιρινό με πατάτες, μπορεί να γίνει πολύ πιο ενδιαφέρον αν του προσθέσετε μερικά κομμάτια κυδώνι. Μην διστάσετε να το “πειράξετε”, για να έχετε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα που θα κάνει το τραπέζι σας πιο ευφάνταστο και γιορτινό. Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει και με αρνάκι.

Υλικά:

1,5-2 κιλά χοιρινό κατά προτίμηση μπούτι ολόκληρο ή σε κομμάτια
2 μεγάλα κυδώνια
6 μεγάλες πατάτες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι νερό
1 ποτήρι του κρασιού μαυροδάφνη
3 κ.γλ. ρίγανη
6 κ.γλ. μουστάρδα
2 κ.γλ. μέλι
4 σκελίδες σκόρδο
3 φύλλα δάφνης
αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση:

Μαρινάρουμε το κρέας από το προηγούμενο βράδυ με το λάδι, την μουστάρδα, το σκόρδο λιωμένο, το μέλι, το κρασί, την ρίγανη και τα φύλλα δάφνης.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς και μέχρι να ζεσταθεί κόβουμε τις πατάτες και τα κυδώνια … κυδωνάτα, δηλαδή σε μεγάλα κομμάτια. Τοποθετούμε σε μια γάστρα το κρέας και γύρω του τις πατάτες και τα κυδώνια. Προσθέτουμε το νεράκι και ψήνουμε για 1,5 ώρα. Στο τέλος αφαιρούμε το καπάκι για να ξεροψηθεί το φαγητό μας. Απολαμβάνουμε με ένα αγιωργίτικο κρασί ή μια ξηρή μαυροδάφνη.

Πατάτες και κυδώνια γκρατινέ

Αν θέλετε να διανθίσετε τις πατάτες γκραντινέ προσθέστε τους φέτες κυδώνι. Το πιάτο αυτό θα συνοδεύσει τέλεια όλα τα ψητά σας κρέατα και παρέα με μια πράσινη σαλάτα, μπορεί να είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για ένα απλό, αλλά περιποιημένο τραπέζι με φίλους.

Υλικά

4 μεγάλες πατάτες
1 μεγάλο κυδώνι
250 γρ. τριμμένα τυριά
1 ποτήρι γάλα
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
μία φέτα ψωμί του τοστ τριμμένο στο μούλτι σαν φρυγανιά
λίγο βούτυρο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόψτε τις πατάτες σε ροδέλες του μισού εκατοστού, το ίδιο και τα κυδώνια. Αλατοπιπερώνετε και τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι πυρέξ, εναλλάξ. Πασπαλίστε με τα τυριά καθώς βάζετε την μια στρώση πάνω από την άλλη. Περιχύστε το γάλα και βάλτε μερικά κομμάτια βούτυρο στην επιφάνεια. Καλύψτε με την τριμμένη φρυγανιά.  Ψήστε για μία ώρα στους 220 βαθμούς.

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας