Κυματική ενέργεια | Nέα τεχνολογία υπόσχεται θαύματα

0
30

Η κυματική ενέργεια αυτή τη στιγμή θεωρείται ως μια αναξιόπιστη τεχνολογία ανανεώσιμης ενέργειας με υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής και τεχνική αδυναμία κάλυψης ενεργειακών αναγκών σε μεγάλη κλίμακα.

Την κατάσταση αυτή φιλοδοξεί να αλλάξει η σουηδική εταιρεία με έναν σημειακό απορροφητή, κοινώς έναν σημαντήρα (buoy), που επιτυγχάνει εντυπωσιακά υψηλή αποδοτικότητα.

Ένας μόνο σημαντήρας έχει ισχύ 250 Κιλοβάτ μπορεί να παραγάγει ηλεκτρική ενέργεια επαρκή για την ηλεκτροδότηση 200 νοικοκυριών, οπότε οι δυνατότητες ενός ολόκληρου πάρκου είναι προφανείς.

Με πλάτος επτά μέτρα, ο σημειακός απορροφητής της CorPower είναι μικρότερος συγκριτικά με αντίστοιχες συσκευές.

Η τεχνολογία διακρίνεται σε τρία μέρη: ένα συρματόσχοινο πρόσδεσης που διατηρεί τον σημαντήρα σταθερό σε όρθια. Μια συσκευή με την ονομασία WaveSpring που ελέγχει την ταλάντωση του σημαντήρα όταν τον κινούν τα κύματα. Τέλος, έναν μηχανισμό μετάδοσης κίνησης που μετατρέπει την κινητική ενέργεια των κυμάτων σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι πλωτοί απορροφητές είναι τρεις φορές αποδοτικότεροι σε σύγκριση με την δεύτερη αποδοτικότερη τεχνολογία χάρη στην προσθήκη του συστήματος ελέγχου της ταλάντωσης WaveSpring που μεγιστοποιεί την ενεργειακή πυκνότητα.

Η CorPower υποστηρίζει ότι τέτοια συστήματα κυματικής ενέργειας θα μπορούσαν να καλύψουν το 20% των παγκόσμιων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η αδιάλειπτη κίνηση των υδάτων του ωκεανού σημαίνει ότι, δυνητικά τουλάχιστον, η κυματική ενέργεια θα μπορούσε να είναι αποδοτικότερη από την ηλιακή ή την αιολική ενέργεια που «υποφέρουν» από τη διαλείπουσα φύση της παραγωγής τους.

Μέχρι στιγμής η σουηδική εταιρεία έχει διενεργήσει επιτυχημένες δοκιμές σε δεξαμενή, ενώ στα τέλη του έτους θα μεταφέρει το σύστημα σε ανοιχτή θάλασσα.

Πηγή: econews

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας