Μπορεί ένα ελαφρύ άγγιγμα 5 γραμμαρίων να μας απαλλάξει από χρόνιους πόνους; Υπάρχει θεραπευτική προσέγγιση που εφαρμόζεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και η οποία μπορεί να λειτουργήσει θετικά στον αυτισμό; Έχετε ακούσει για το ΚρανιοΙερό σύστημα και την ενεργοποίηση της αυτοθεραπευτικής ικανότητας του σώματος; O Κυριάκος Καραμπατζιάκης, επικεφαλής του Ινστιτούτου Upledger στην Ελλάδα, μας εξηγεί τι είναι το ΚρανιοΙερό Σύστημα και τα οφέλη της ΚρανιοΙερής Θεραπείας.

 

Η επιστήμη και η ιατρική είναι σε διαρκή εξέλιξη. Υπάρχουν θεραπείες που έχουν αποδείξει την αξία τους, τομείς έρευνας που έχουν ολοκληρωθεί και άλλοι που δεν έχουν αρχίσει καν. Οπωσδήποτε έχουμε κάνει άλματα, όμως υπάρχουν άλλα τόσα που μένει να γίνουν. Αυτό που καθημερινά αντιλαμβανόμαστε, είναι πως η γνώση προκύπτει μέσα από την διαρκή ροή δεδομένων, έρευνας και παρατήρησης κυρίως όμως από το πάθος των ανθρώπων να εξηγήσουν αυτό που δεν κατανοούν. Κάποιες φορές συμβάλλουν τα “τυχαία” γεγονότα, τα οποία έρχονται να δώσουν στα πράγματα μια καινούργια τροπή…

Μια τέτοια περίπτωση ανθρώπου με πάθος και αγάπη για την επιστήμη του υπήρξε ο Dr. John E. Upledger, ο οποίος στην ουσία ανακάλυψε την ύπαρξη του ΚρανιοΙερού Συστήματος.

“Ήταν το 1972 κατά την διάρκεια μιας λεπτής επέμβασης απόξεσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα την οποία διενεργούσε ένας νευροχειρούργος, και στην οποία συνέδραμε ο Upleadger, όταν ήρθε για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο με αυτό που στην συνέχεια ονόμασε κρανιοιερό ρυθμό”  μας λέει ο Κυριάκος Καραμπατζιάκης.

Μέσα στο βιβλίο του Upledge ”Εσύ και ο γιατρός μέσα σου”, διαβάζω για την έκπληξη και το δέος του οστεοπαθητικού, ο οποίος για πρώτη φορά παρατήρησε στο σώμα του εγχειριζόμενου, τον διαρκή παλμό της σκληρής μήνιγγας. Ήταν ένας σταθερός ήπιος παλμός, που δεν συνέπιπτε με το καρδιακό παλμό, ούτε και με τον σφυγμό του ασθενούς. Μια διαρκής κίνηση την οποία ως τότε κανείς δεν είχε αξιολογήσει και που έμελλε να αποκαλύψει όλο το βάθος της σοφίας που φέρει η ΚρανιοΙερή θεραπεία.

“Αυτό το τυχαίο γεγονός ήταν το πρώτο έναυσμα, για ένα πανέμορφο ταξίδι ιατρικής γνώσης και εσωτερικής σοφίας”, μας λέει ο Κυριάκος Καραμπατζιάκης. “Ο Dr. Upledger έβαλε με την συστηματική του έρευνα και εφαρμογή της ΚρανιοΙερής θεραπείας, το ΚρανιοΙερό Σύστημα σε μια περίοπτη θέση. Οπωσδήποτε ανάμεσα στα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού μας, όπως το καρδιοαναπνευστικό ή το ενδοκρινικό, αλλά και σε μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι βρήκαν ανακούφιση σε χρόνια προβλήματα υγείας που τους ταλαιπωρούσαν”. 

Upledger Institute Greece

Εδώ και τρία χρόνια ο Κυριάκος Καραμπατζιάκης έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Upledger στην Ελλάδα, κάνει ατομικές συνεδρίες, συντονίζει το εκπαιδευτικό έργο και εποπτεύει θεραπευτές που ήδη χρησιμοποιούν την μέθοδο αυτή παράλληλα με τις τεχνικές που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν.

Κυριάκο, ποιά ακριβώς είναι η δράση του Ινστιτούτου σήμερα στην Αθήνα;

To Ινστιτούτο Upledger έχει εκπαιδευτική δράση με τα σεμινάρια και τις εκπαιδεύσεις που διενεργεί, όμως συγχρόνως λειτουργεί και σαν κλινική. Εδώ γίνονται ατομικές συνεδρίες ΚρανιοΙερής Θεραπείες όπως επίσης και εποπτεία. Υπάρχουν θεραπευτές οι οποίοι έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο με τους ασθενείς τους και έρχονται εδώ προκειμένου με την δική μου βοήθεια, να μπορέσουν να προχωρήσουν περαιτέρω. Αντίστοιχα ινστιτούτα υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο, τουλάχιστον σε 60 χώρες. Βεβαίως έχουμε το Upledger Institute International, το οποίο είναι ο κεντρικός μας φορέας, που εδρεύει στην Φλόριντα και στο οποίο έχω ολοκληρώσει, ολόκληρο τον κύκλο της εκπαίδευσης μου στην ΚρανιοΙερή Θεραπεία.

Ποιά ειδικότητα πρέπει να έχει κάποιος προκειμένου να γίνει κρανιοιερός θεραπευτής;

Θα πρέπει να είναι επαγγελματίας υγείας, δηλαδή να έχει διδαχθεί μέσω αναγνωρισμένων σπουδών, μαθήματα ανατομίας ή φυσιολογίας. Επομένως μιλάμε οπωσδήποτε για γιατρούς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, χειροπράκτες, οστεοπαθητικούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κτλ. Επίσης, την εκπαίδευση μπορούν να παρακολουθήσουν άνθρωποι που έχουν ένα προσωπικό ειδικό ενδιαφέρον, ή κάποιον άνθρωπο στο περιβάλλον τους τον οποίο επιθυμούν να βοηθήσουν μέσω της θεραπείας. Εμείς δίνουμε αυτή την δυνατότητα, χωρίς βεβαίως να τους παρέχουμε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ένας ενεργειακός θεραπευτής μπορεί να παρακολουθήσει την εκπαίδευση της κρανιοιερής θεραπείας;

Φυσικά και μπορεί να την παρακολουθήσει και αφού εκπαιδευτεί σε αυτή, όπως και όλες οι υπόλοιπες ειδικότητες που την παρακολουθούν, μπορεί να την εντάξει στην θεραπευτική του φαρέτρα.

Θέλεις να πεις ότι η κρανιοιερή θεραπεία είναι μια εξειδίκευση; 

Ακριβώς! Είναι μια εξειδίκευση που μπορούν να έχουν επαγγελματίες της υγείας όπως φυσιοθεραπευτές και οδοντίατροι ή λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές. Άλλωστε και εγώ ο ίδιος είμαι εργοθεραπευτής και πριν εξειδικευτώ στην ΚρανιοΙερή θεραπεία δούλευα με παιδιά που έχουν αυτισμό.

Θέλεις να μας πεις για αυτή την πλευρά της ζωής σου; 

Εργαζόμουν ιδιωτικά σαν εργοθεραπευτής ήδη για μια δεκαετία και είχα μια αρκετά μεγάλη εμπειρία από περιπτώσεις παιδιών με αυτισμό. Τον Ιούνιο του 2010 παρακολούθησα εδώ στην Ελλάδα την πρώτη μου εκπαίδευση στην ΚρανιοΙερή θεραπεία. Μετά από τρίμηνη πρακτική εφαρμογή επέστρεψα στα δικά μου περιστατικά, δηλαδή στα παιδιά με αυτισμό τα οποία έβλεπα σαν εργοθεραπευτής. Φυσικά λόγω της εκπαίδευσής μου, αποφάσισα να εφαρμόσω άμεσα κάποιες από τις τεχνικές της θεραπείας που είχα διδαχθεί. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και πολύ εντυπωσιακά.

Πες μας τις συνέβη ακριβώς σε αυτά τα περιστατικά αυτισμού.

Ήταν στην πρώτη μου κιόλας συνάντηση με ένα παιδί που είχε βαρύ αυτισμό, με το οποίο δουλεύαμε με τις κλασικές εργοθεραπευτικές μεθόδους, όταν άρχισα να εφαρμόζω την θεραπεία. Διαπιστώσαμε και εγώ αλλά και η μητέρα, μια εντυπωσιακή βελτίωση στην δυνατότητα επικοινωνίας του παιδιού. Άρχισε να αρθρώνει κάποιο λόγο και να αλληλεπιδρά μαζί μου. Ουσιαστικά με τον τρόπο του άρχισε να μου μιλά και να παίζει μαζί μου όπως παίζουν τα παιδιά της ηλικίας του ένα παιχνίδι με φρούτα και ανταλλαγή αντικειμένων. Αυτό που συνέβη ήταν πολύ αισιόδοξο! Συνέχισα να εφαρμόζω τις τεχνικές στο ίδιο παιδί αλλά και στα υπόλοιπα που έβλεπα εκείνο το διάστημα, έχοντας πάντοτε καλά αποτελέσματα και εξέλιξη.

Φαντάζομαι ότι αυτό σε συνεπήρε και σου έδωσε μεγάλη αισιοδοξία σαν θεραπευτή.

Ουσιαστικά άρχισα να εξασκώ την ΚρανιοΙερή θεραπεία και οι γονείς με σύστηναν ο ένας στον άλλο. Οι συνεδρίες προχωρούσαν και το εισόδημα που μου απέφεραν τα επόμενα 2-3 χρόνια, ήταν για μένα η χρηματοδότηση για να μπορέσω να συνεχίσω και να ολοκληρώσω την εκπαίδευσή μου στην Αμερική στο Ινστιτούτο Upledger στην Φλόριντα. Κατά κάποιον τρόπο δηλαδή, τα πράγματα ήρθαν μόνα τους. Η ίδια η θεραπεία και τα πολύτιμα αποτελέσματά της ουσιαστικά με οδήγησαν ως εδώ που βρίσκομαι σήμερα. Πλέον από το 2015 έχω αναλάβει προσωπικά όλη την ευθύνη του Ελληνικού Ινστιτούτου Upledger και είμαι πολύ χαρούμενος και συγχρόνως περήφανος για αυτό.

Πόσους θεραπευτές έχουμε στην Ελλάδα και πόσους διεθνώς;

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν γύρω στους 125.000 θεραπευτές και στην Ελλάδα έχουν εκπαιδευτεί γύρω στα 200 άτομα, χωρίς όμως να είναι όλοι ενεργοί θεραπευτές. Θεωρώ πολύ σημαντική την ύπαρξη του ινστιτούτου στην Ελλάδα, διότι είναι ναι μεν σπουδαίο το να μπορείς να ασκείς την θεραπευτική της ΚρανιοΙερής, όμως με ενδιαφέρει εξίσου το να μάθουν και άλλοι αυτή την μέθοδο. Για μένα το πάθος μου είναι αυτή η θεραπεία και η συζήτησή γύρω από αυτή δεν τελειώνει ποτέ.

Τί είναι το ΚρανιοΙερό σύστημα και ο ΚρανιοΙερός Ρυθμός με τον οποίο δουλεύετε;

Το ΚρανιοΙερό σύστημα ουσιαστικά είναι η περιτονία, αυτό δηλαδή που περιβάλλει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα. Και όταν λέμε κεντρικό νευρικό σύστημα εννοούμε τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Πρόκειται λοιπόν για το περίβλημα, το δοχείο που τα φέρει και που όπως καταλαβαίνετε είναι σε άμεση επαφή και μεταφέρει όλες τις πληροφορίες. Γι αυτό και είναι τόσο σημαντικό και ιδιαίτερο. Περιλαμβάνει τις τρεις μήνιγγες -χοριοειδής, αραχνοειδής και σκληρή- και τον νωτιαίο μυελό που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και διατρέχουν την σπονδυλική μας στήλη μέχρι και το ιερό οστό. O ΚρανιοΙερός Ρυθμός παράγεται  από την κίνηση του υδατοστεγούς αυτού συστήματος και ο παλμός του προέρχεται από την παραγωγή και την απορρόφηση εγκεφαλονωτιαίου υγρού, η οποία γίνεται κάθε τρία δευτερόλεπτα.

Εμείς ερχόμαστε σε επαφή με τον παλμό αυτό μέσω της περιτονίας, η οποία διατρέχει ολόκληρο το σώμα και τον αφουγκραζόμαστε δια της αφής προκειμένου να εξάγουμε κάποιες πληροφορίες που μας είναι χρήσιμες για την θεραπεία. Το σύστημα αυτό είναι το κοντινότερο στο κεντρικό νευρικό σύστημα που ελέγχει και όλα τα υπόλοιπα στον οργανισμό μας και για αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό όπως είπαμε.

Τι είναι το ελαφρύ άγγιγμα των 5 γραμμαρίων; 

Η ΚρανιοΙερή Θεραπεία (CST) είναι μια ήπια μέθοδος που εφαρμόζεται με τα χέρια. Μιλάμε λοιπόν για τον τρόπο που ο θεραπευτής προσεγγίζει τον ρυθμό, σκανάρει την περιτονία και τα μηνύματα που αυτή στέλνει και μας καθοδηγεί στους χειρισμούς. Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν ένα απαλό άγγιγμα που δεν ξεπερνά τα 5 γραμμάρια, ή το βάρος του κέρματος δέκα λεπτών για να απελευθερώνουν τους περιορισμούς που έχει το ΚρανιοΙερό Σύστημα, ώστε να βελτιώσουν την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Με την ενεργοποίηση της φυσικής αυτοθεραπευτικής ικανότητας του σώματος, η ΚρανιοΙερή Θεραπεία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως ένα προστατευτικό μέσο για την υγεία λόγω της ικανότητας της να ενισχύει την αντίσταση στην ασθένεια, και είναι αποτελεσματική σε μια μεγάλη ποικιλία ιατρικών προβλημάτων που συνδέονται με τον πόνο και την δυσλειτουργία.

Ποιες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να γίνει εφαρμογή της ΚρανιοΙερής Θεραπείας, είτε συμπληρωματικά είτε ως αποκλειστική θεραπευτική μέθοδος;

H πιο διαδεδομένη πάθηση είναι οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες, όμως υπάρχουν πολλά άλλα όπως το αυχενικό σύνδρομο, οι ισχιαλγίες, οι χρόνιοι πόνοι στην πλάτη και οι διαταραχές στον κινητικό συντονισμό. Η λίστα των περιπτώσεων στις οποίες μπορεί να γίνει εφαρμογή είναι πολύ μεγάλη: κολικοί, ινομυαλγία, ευερέθιστο έντερο, αυτισμός, διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, τραυματικές κακώσεις του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, σκολίωση, μαθησιακές δυσκολίες και υπερκινητικότητα, δυσλεξία, προβλήματα άγχους, σύνδρομο της κροταφογναθικής άρθρωσης και μετεγχειρητική δυσλειτουργία. Βεβαίως, η κρανιοιερή θεραπεία δεν είναι πανάκεια όμως μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες συμπληρωματικά ή ακόμη και αποκλειστικά σε σχέση με άλλες μεθόδους.

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα;

Σε πολλές περιπτώσεις όταν η ανισορροπία εντοπιστεί και διορθωθεί, τα αποτελέσματα μετά από μερικές συνεδρίες είναι μόνιμα. Ωστόσο, η θεραπεία είναι τόσο ευχάριστη και ανώδυνη που οι θεραπευόμενοι θέλουν να την επαναλαμβάνουν περιστασιακά, γιατί αισθάνονται ότι βελτιώνει το επίπεδο υγείας τους.

Πες μας πόσο διαρκεί ένας κύκλος θεραπειών συνήθως και πόσο κοστοβόρο είναι;

Εξαρτάται από την περίπτωση, όμως λέμε πως χρειάζονται 3-10 συνεδρίες για να ξεκινήσουμε και να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα. Οι συναντήσεις, οι οποίες κρατούν περίπου μία ώρα, γίνονται συνήθως μια φορά την εβδομάδα και το κόστος είναι αντίστοιχο με το κόστος μιας φυσικοθεραπείας. Στη συνέχεια γίνεται μια συντήρηση με συνεδρίες μία φορά τον μήνα και αργότερα αυτό αραιώνει ακόμη περισσότερο και γίνεται μία φορά κάθε περίπου 3-4 μήνες.

Χρησιμοποιείτε το όρο ενέργεια. Τι εννοούμε με αυτό; 

Ο Upledger λέει ότι κάθε όργανο έχει μια δική του ενέργεια, μια δόνηση, ένα κύμα όπως το διδασκόμαστε στην φυσική. Η ενέργειά μας είναι η συνισταμένη πενήντα ίσως και παραπάνω διαφορετικών δονήσεων που προέρχονται από όλα τα όργανα στο σώμα μας, και που όταν συναντώνται παράγουν μια κοινή συνισταμένη, ένα κύμα. Αυτό είναι η ενέργεια του σώματός μας. Χαρακτηριστικά λέει πως τα αυτιστικά παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στην ενέργεια των άλλων προσώπων. Επίσης, λέει πως ένας καλός θεραπευτής έχει το ταλέντο να συντονίζει την ενέργειά του -αυτή τη συνισταμένη των 50 δονήσεων- με την ενέργεια του θεραπευόμενου. Να αυτορυθμίζεται, δηλαδή, προκειμένου να μπορεί να αφουγκραστεί την εσωτερική σοφία και να προσφέρει θεραπεία διευκολύνοντας τις διαδικασίες αυτοίασης.

Αυτό δεν ακούγεται κάπως αόριστο και μη-επιστημονικό;

O Upledger λέει ότι είμαστε ακόμη στην επιφάνεια όσων η επιστήμη μπορεί να ερμηνεύσει. Τα πράγματα όμως αλλάζουν σιγά σιγά και πολλά θα ερμηνευτούν στο μέλλον. Για αυτό τον λόγο και πολλές θεραπείες περιγράφονται εμπειρικά και δεν δίνεται πλήρης επιστημονική ερμηνεία του τι ακριβώς συνέβη. Αυτό που συμβαίνει κάνοντας θεραπεία είναι να ερχόμαστε σε επαφή με την εσωτερική σοφία που έχει το σώμα. Ο Upledger το ονομάζει εσωτερικό γιατρό, ενώ άλλες προσεγγίσεις μπορεί να το ονομάζουν ανώτερο εαυτό ή ασυνείδητο. Εκεί υπάρχει όλη η πληροφορία, ποιός ήταν ο τραυματισμός, ποια είναι η ανισορροπία από την οποία προέρχεται η ασθένεια. Ο εσωτερικός μας γιατρός γνωρίζει και ποιός είναι ο ιδανικός τρόπος θεραπείας.

Ο Uplegder μας έχει διδάξει πως μπορούμε να ακούσουμε μέσα από τους ιστούς αυτή την εσωτερική σοφία και να ακολουθήσουμε τον ιδανικό τρόπο για την θεραπεία. Σε αυτό βοηθά επιπλέον η Σωματοσυναισθηματική Απελευθέρωση, μια τεχνική που συνδυάζεται με την ΚρανιοΙερή Θεραπεία. Με αυτή μπορούμε να βοηθήσουμε τον ασθενή να δει διαισθητικά και μέσα από το υποσυνείδητό του τον τραυματισμό που τον έφερε στην παθολογική κατάσταση της δεδομένης στιγμής.

Αυτή είναι μια εμπειρία βιωματική;

Ναι φυσικά. Το σώμα απελευθερώνεται και καθώς θυμάται το τραύμα ουσιαστικά εκτονώνει και την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί εξ αιτίας του. Όμως, είναι απόλυτα βιωματικό και για τον θεραπευτή γιατί πάντα προσπαθούμε να είμαστε ουδέτεροι και να αφουγκραζόμαστε αυτό που μας λέει ο ΚρανιοΙερός Ρυθμός στην κάθε περίπτωση ασθενούς. Επομένως, είναι μια άλλη εμπειρία γνώσης κάθε φορά.

Όταν λέμε τραυματισμός τι εννοούμε;

Έχουμε τραύματα μηχανικής φύσεως από κάποια πτώση ή κρούση, οργανικά από κάποια εισβολή μικροβίου που έχει εισέλθει στον οργανισμό ή ακόμη και συναισθηματικά. Τα σωματικά τραύματα είναι πιο απλά στο να τα εξηγήσουμε και να τα ερμηνεύσουμε. Αυτό που ακόμη σαν θεωρητικό μοντέλο δεν έχουμε αποδείξει, είναι πως ένα συναισθηματικό τραύμα μπορεί να προκαλέσει μια συγκεκριμένη σωματική βλάβη σε έναν οργανισμό.

Πώς μπορούμε να φροντίσουμε το ΚρανιοΙερό μας σύστημα;

Είναι σημαντικό να φροντίζουμε γενικά το σώμα μας. Καταρχήν, ξεκινώντας από την κίνηση, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υγεία. Όταν οι μύες και οι αρθρώσεις έχουν την ελαστικότητά τους δεν δημιουργείται τάση στο ΚρανιοΙερό Σύστημα, γιατί όπως καταλαβαίνετε όλα είναι αλληλένδετα. Δεν είναι ανάγκη κάποιος να είναι αθλητής αρκεί όμως να κινείται, να περπατά, να κάνει ποδήλατο, να κολυμπάει. Πιστεύω όμως εγώ προσωπικά, ότι σωματικές πρακτικές όπως η γιόγκα και το πιλάτες βοηθούν εξαιρετικά. Δουλεύουν πολύ με την σπονδυλική στήλη και μπορούν να βοηθήσουν και να ενισχύσουν θαυμάσια την καλή λειτουργία του ΚρανιοΙερού Συστήματος. Κατά τα άλλα, η σωστή διατροφή και η καλή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική και πάντοτε προτείνω στους θεραπευόμενους να πίνουν αρκετό νερό τις επόμενες μέρες μετά τις συνεδρίες.

Δήλωσε συμμετοχή στο επόμενο σεμινάριο >>

 

Κυριάκο σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας το πάθος σου για την ΚρανιοΙερή θεραπεία!

Και εγώ σας ευχαριστώ!

Συνέντευξη της Κυριακής Ματζάνα
για την Όμορφη Ζωή

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Αναλυτικά στοιχεία: Upledger Institute Greece
Site: http://www.upledger.gr
E-mail: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/Ergotherapeiacom/
Twitter: https://twitter.com/ergotherapeia
LinkDN:
https://www.linkedin.com/in/kyriakos-karampatziakis-19478a2a/

Δείτε τις επόμενες εκδηλώσεις και σεμινάρια του Upledger Institute Greece 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας