Λεμφικό μασάζ | Εφαρμογές και οφέλη

0
1105

Της Ελευθερίας Μαντζώρου

Το λεμφικό μασάζ είναι μια ήπια μάλαξη. Στόχος του είναι να προαγάγει την φυσική αποστράγγιση της λέμφου, του υγρού που απομακρύνει τα απόβλητα του μεταβολισμού από τους ιστούς, μεταφέροντάς τα προς την καρδιά. Το λεμφικό σύστημα επιτελεί τις λειτουργίες του χάρη στις συσπάσεις των λείων μυϊκών ινών και την κίνηση των σκελετικών μυών. Μέσω αυτών των κινήσεων, η λέμφος κινείται στα λεμφαγγεία, μεταβαίνει στα λεμφογάγγλια, τα οποία αδειάζουν την λέμφο στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τα λεμφογάγγλια λειτουργούν ως φίλτρα (σταθμοί διήθησης) της λέμφου, και η γνώση της ανατομικής τους θέσης είναι βασικό στοιχείο της λεμφικής μάλαξης.

Λειτουργίες του λεμφικού συστήματος

lemfikoΠρωταρχική λειτουργία του λεμφικού συστήματος είναι η επαναφορά στο αιμοφόρο αγγειακό σύστημα μέρος του υγρού, το οποίο διηθείται από τα αιμοφόρα τριχοειδή αρτηρίδια προς τους ενδιάμεσους ιστούς, αλλά δεν επανέρχεται όλο δια των φλεβιδίων. Η λέμφος, όπως ειπώθηκε, ακολουθεί μονόδρομη πορεία από την περιφέρεια προς την καρδιά, στην οποία και χύνεται, και έτσι επέρχεται η αποκατάσταση του όγκου του αίματος.

Μια ακόμη σημαντική λειτουργία του λεμφικού συστήματος είναι η μεταφορά των λιπαρών συστατικών (υπό μορφή χυλομικρών) από το πεπτικό σύστημα προς το κυκλοφορικό. Τα λιπαρά συστατικά των τροφών συλλέγονται από τα λεμφικά αγγεία που περιβάλλουν το έντερο, μεταφέρονται στη χυλοφόρο δεξαμενή, και από εκεί μέσω του θωρακικού αγωγού στην καρδιά. Άλλη λειτουργία του λεμφικού συστήματος είναι η εμπλοκή του στην άμυνα του ατόμου εναντίον παρασιτικών οργανισμών.

Μεθοδολογία λεμφικής μάλαξης

Στο λεμφικό μασάζ χρησιμοποιούμε έναν συγκεκριμένο βαθμό (ήπιας) πίεσης, και οι χειρισμοί εκτελούνται με ρυθμικότητα, η οποία αποσκοπεί στην διέγερση της κυκλοφορίας της λέμφου. Επειδή το λεμφικό σύστημα δεν περιέχει αντλία, όπως το κυκλοφορικό (την καρδιά), εύκολα περιέρχεται σε συμφόρηση και στασιμότητα, η οποία επιδεινώνεται αν το άτομο διεξαγάγει καθιστική ζωή (όπως προαναφέραμε, η λέμφος διεγείρεται από την κίνηση των σκελετικών μυών), δεν τρέφεται σωστά ή έχει ανάλογη κληρονομική προδιάθεση. Θεμελιωτές του λεμφικού μασάζ θεωρούνται οι ιατροί Έμιλ και Έστριντ Βόντερ, οι οποίοι επινόησαν την μέθοδο στη δεκαετία του 1930.

Ενδείξεις και εφαρμογές

  • Το λεμφικό μασάζ ενδείκνυται ειδικά για την αντιμετώπιση των οιδημάτων, αλλά και για την αποτοξίνωση του οργανισμού.
  • Συχνά οι γιατροί το συνιστούν μετά από εκτομές όγκων (ιδίως μαστεκτομές), στους οποίους αφαιρούνται και λεμφαγγεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οίδημα.
  • Συνιστάται και εφαρμόζεται εκτεταμένα και από αισθητικούς, ιδίως στο πρόσωπο, αφού βελτιώνει άμεσα την ποιότητα του δέρματος.
  • Είναι πολύ χρήσιμο και στους αθλητικούς τραυματισμούς. Μπορεί να εφαρμοστεί μετά από αθλητική μάλαξη – φυσικά εφόσον έχει παρέλθει η αρχική, οξεία φάση της φλεγμονής – προκειμένου να μειωθεί το οίδημα. Εν γένει, οι χειρισμοί του μπορούν να εφαρμοστούν μετά από βαθιά μάλαξη.
  • Ενδείκνυται για άτομα ιδιαίτερα στρεσαρισμένα και κουρασμένα, που επιθυμούν μια πολύ ήπια μάλαξη.
  • Σε συνδυασμό με αποτοξινωτικά πρωτόκολλα και νηστείες (στις οποίες το άτομο λαμβάνει στερεά τροφή) είναι ό,τι καλύτερο!
  • Επιπλέον, είναι το καταλληλότερο μασάζ για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Το λεμφικό μασάζ συνδυάζεται συχνά με την αισθητική μάλαξη κατά της κυτταρίτιδας, η οποία εμπεριέχει πολύ δυναμικές τεχνικές. Είναι εφικτό να συνδυαστεί με την τοποθέτηση μάσκας, wrap και θερμοθεραπείες. Αυτές οι πρακτικές συχνά διδάσκονται στα σεμινάρια λεμφικού μασάζ.

Βιβλιογραφία:
Χαρίτος Α. Σημειώσεις Ανοσολογίας. Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βιολογικό τμήμα 1991. Αθήνα

Πηγή: Flow – Wellness & Training

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας