Λιγότερο κρέας περισσότερα φασόλια για καλύτερη υγεία

0
274

Λιγότερο μοσχαρίσιο κρέας και περισσότερα φασόλια θα μειώσουν τους θανάτους κατά 5-7%. Αυτό προειδοποιεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

 

Λιγότερο κρέας και περισσότερα φασόλια συστήνει και νέα μελέτη για την καλύτερη υγεία των ανθρώπων και τη διάσωση του περιβάλλοντος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μελέτη αυτή της EAT, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα τη Στοκχόλμη, επιτρέπεται η κατανάλωση ενός και μόνο χάμπουργκερ την εβδομάδα. Όσον αφορά τα αυγά δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 4 για το ίδιο χρονικό διάστημα. Τα δε γαλακτοκομικά προϊόντα τη μία μερίδα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το να γυρίσουμε την πλάτη στο μοσχαρίσιο κρέας υπέρ άλλων πηγών πρωτεϊνών θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές. Και όχι μόνο αυτό αλλά και να μειώσει με εντυπωσιακό τρόπο τον όγκο των αερίων θερμοκηπίου. Αυτό ήταν συγκεκριμένα το συμπέρασμα του Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του WEF από το Oxford Martin School το 2,4% των θανάτων που προκαλούνται παγκοσμίως από τη διατροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αρκεί μόνο να είχε επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης του κρέατος, ιδίως του μοσχαρίσιου.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής αναλύθηκαν 13 πηγές πρωτεϊνών. Μεταξύ αυτών το μοσχαρίσιο κρέας, το χοιρινό και τα πουλερικά. Επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και τα φασόλια, το τόφου και νέα προϊόντα όπως τα έντομα. Τα φασόλια, οι μικροπρωτεϊνες (που προέρχονται από ένα μανιτάρι) και τα μπιζέλια δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την υγεία. Κι αυτό γιατί η κατανάλωση τους μειώνει το ποσοστό της θνησιμότητας έως και 7%.

Η ίδια μελέτη επισημαίνει επίσης τις επιπτώσεις για το περιβάλλον. Το 2010 η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος αντιπροσώπευε μονάχη της το ένα τέταρτο όλων των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τη διατροφή. Η κτηνοτροφία συνιστά επίσης μια απειλή για την ατμόσφαιρα της γης. Κι αυτό εξαιτίας της έκλυσης από τα βοοειδή τεραστίων ποσοτήτων μεθανίου και της αύξησης των βοσκότοπων σε βάρος των δασών, που απορροφούν τον άνθρακα.

«Οι αποδείξεις είναι ξεκάθαρες. Το διατροφικό σύστημά μας πρέπει να μεταμορφωθεί για το καλό του πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας». Αυτό διαβεβαιώνει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Μάρκο Λαμπερτίνι. «Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι προτού το σύστημα καταρρεύσει» τονίζει ο ίδιος.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνονται και κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ανθρωπότητας με τη δημοσίευση της νέας έρευνας της ΕΑΤ. Τα συμπεράσματα αυτής δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Η μελέτη για τη σύνταξη της οποίας συνεργάστηκαν εμπειρογνώμονες της διατροφής, της γεωργίας και του περιβάλλοντος συστήνει μια διατροφή βασισμένη στα φυτά. Στηρίζει μάλιστα τα ευρήματα της και σε προηγούμενες έρευνες που έχουν συνδέσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με την αύξηση των προβλημάτων υγείας στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το πάνελ της μια «Μεγάλη Αλλαγή Διατροφής» επιβάλλεται μέχρι το 2050 για τη σωτηρία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Η δίαιτα που προτείνει συστήνει την κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως, φασολιών, φρούτων και περισσότερων λαχανικών. Προτρέπει επίσης άπαντες να μειώσουν τα πρόσθετα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα δημητριακά όπως είναι το άσπρο ρύζι. Αλλά και το άμυλο σαν τις πατάτες.

Το βασικό της συμπέρασμα είναι ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να μειωθεί κατά μέσο όρο στο μισό σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά οφέλη μιας τέτοιας κίνησης εξαρτώνται από το τι θα τρώνε οι άνθρωποι στη θέση του κόκκινου κρέατος. Το χοιρινό και το κοτόπουλο σαφώς κα παράγουν λιγότερες εκπομπές  αερίων του θερμοκηπίου. Τα φυτά είναι όμως αυτά που κάνουν πραγματικά τη διαφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πηγή: weforum.orgcnn.grapnews.com

newsletter subscription

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας