Το 2020 ήταν χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο ιδιαίτερες χρονιές για όλους μας. Η πανδημία του COVID-19 έφερε την ανθρωπότητα μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις και οι περισσότεροι κληθήκαμε να βιώσουμε μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί… κακοπροαίρετοι θα δήλωναν αβίαστα πως το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά. Μήπως, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα;

 

Πράγματι, η πανδημία ήταν μία δυσάρεστη συγκυρία, που μας έκανε να μεταβάλλουμε και να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα στις ζωές μας. Από την άλλη όμως, ίσως ήταν μία ευκαιρία για να αρχίσουμε να εκτιμούμε τα μικρά πράγματα και τις καθημερινές χαρές της ζωής, που προηγουμένως μας περνούσαν αδιάφορες. Πολύ περισσότερο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το 2020 ως μία «ανθρωπιστική» χρονιά, καθώς το ενδιαφέρον όλων μας στράφηκε -επιτέλους- στον ίδιο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Και αυτό από μόνο του είναι μία σημαντική νίκη!

Όμως, δεν είναι η μόνη. Δείτε στη συνέχεια 10 + 1 καλά πράγματα που συνέβησαν το 2020 και αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν ήταν και τόσο κακή χρονιά!

 1. Έγιναν θετικές ενέργειες για την αποκατάσταση των ωκεανών

Το Νοέμβριο, 14 χώρες υπέγραψαν μία νέα συμφωνία για τον τερματισμό της υπεραλιείας. Στόχος είναι να αποκατασταθούν οι πληθυσμοί των ψαριών και να μειωθούν τα πλαστικά στις θάλασσες μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Επιπλέον, οι χώρες δεσμεύτηκαν, όλες οι θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται στην επικράτειά τους, να αποκτήσουν βιώσιμη διαχείριση μέχρι το 2025.

 1. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατέγραψαν χαμηλότερα επίπεδα από ποτέ

Ένα από τα καλά της πανδημίας είναι η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που παρουσίασε πτώση-ρεκόρ το 2020. Βέβαια, αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα στο 2021, εάν δεν λάβουμε δράση.

Ευτυχώς, υπάρχουν καλά δείγματα ότι οι χώρες δεν στέκονται αδιάφορες μπροστά στην κατάσταση. Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα δεσμεύτηκαν φέτος να πετύχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου μέσα στα επόμενα 50 χρόνια. Από την άλλη, η ΕΕ επιδιώκει μείωση των αντίστοιχων εκπομπών μέχρι το 2030 σε ποσοστό 55% και η Μεγάλη Βρετανία σε ποσοστό 67%.

 1. Ήταν μία καλή χρονιά για τα ζώα

Η Κίνα επιτέλους απαγόρευσε την παραγωγή και το εμπόριο άγριων ζώων με σκοπό την κατανάλωση. Ο νόμος για την Προστασία της Άγριας Ζωής εφαρμόζεται για πρώτη φορά και στη θάλασσα, θέτοντας όρια στη μαζική αλιεία. Επιπλέον, ο παγκολίνος, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της πανδημίας, λαμβάνει επιτέλους την ανάλογη προστασία. Πρόκειται για ένα είδος που εξαιτίας της παράνομης πώλησης κινδύνευε με αφανισμό. Με αφορμή το παραπάνω, η Ιντερπόλ εντατικοποίησε τους διεθνείς ελέγχους για παράνομες πωλήσεις ζώων.

Από την άλλη, η Γαλλία απαγόρευσε την ύπαρξη άγριων ζώων στα τσίρκο ενώ η Κένυα αναφέρει πως ο πληθυσμός των λιονταριών αυξήθηκε κατά 25% σε σύγκριση με το 2010. Παράλληλα, η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος μειώθηκε παραπάνω από 1% το 2020. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που παρουσιάζεται τέτοια μείωση.

 1. Σημαντικά βήματα για την ειρήνη

Μία νέα αναφορά από τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης  έδειξε ότι από το 2007 η πλειοψηφία των χωρών έχουν μειώσει τις ένοπλες δυνάμεις τους. 100 ακόμη χώρες έχουν ελαττώσει τα ποσά που επενδύουν σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ενώ οι εισαγωγές και εξαγωγές όπλων έχουν φτάσει τα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2009.

 1. Περισσότερη ισότητα

Νέα έρευνα έδειξε ότι κατά το 2000 και το 2010 μειώθηκαν οι παγκόσμιες ανισότητες ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα των φτωχότερων του κόσμου.

 1. Περισσότερα κορίτσια έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση

Η UNESCO αναφέρει ότι από το 1995 το ποσοστό των κοριτσιών που έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αυξήθηκε από 73% σε 89%. Σε αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι επιπλέον 180 εκατομμύρια κορίτσια πηγαίνουν στο σχολείο, συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά.

 1. Ο όρος «ήρωας» απέκτησε φέτος νέο νόημα

Η συγκυρία την πανδημίας ήταν η ιδανική αφορμή για να καταλάβουμε ότι οι ήρωες δεν έχουν απαραίτητα υπερδυνάμεις. Το υγειονομικό προσωπικό, τα σώματα ασφαλείας και όλοι οι επαγγελματίες που επέδειξαν πυγμή και σθένος μέσα στην παγκόσμια υγειονομική κρίση έδωσαν νέο νόημα στον όρο «ήρωας». Όλοι όσοι βρέθηκα λοιπόν φέτος στο προσκήνιο της πανδημίας και έδειξαν αλτρουισμό και αυταπάρνηση προκειμένου να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, αξίζουν να έχουν την τιμητική τους την χρονιά που πέρασε.

 1. Η ανθρωπότητα έκανε ιστορικά βήματα στο διάστημα

Το ότι οι περισσότεροι μείναμε κλεισμένοι στα σπίτια μας δεν σημαίνει ότι η ανθρωπότητα σταμάτησε να εξερευνά και το διάστημα. Τον Δεκέμβριο, Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν με επιτυχία να αποκτήσουν ένα άθικτο κομμάτι αστεροειδούς, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση του ηλιακού μας συστήματος αλλά και για να δομηθεί μία βιομηχανία εξόρυξης αστεροειδών, που θα μπορούσε να επιφέρει οικονομικά οφέλη τον επόμενο αιώνα.

Και αυτό δεν είναι το μόνο καλό διαστημικό νέο της χρονιάς. Η Κίνα και οι ΗΠΑ έστειλαν ρομποτικές αποστολές στο φεγγάρι. Από την άλλη, η SpaceX έστειλε δύο επανδρωμένες αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και δοκίμασε επιτυχώς ένα νέο σύστημα εκτόξευσης δορυφόρων.

 1. Ξεκίνησε η επανάσταση της τηλεργασίας

Η μεγαλύτερη αλλαγή που βίωσαν το 2020 οι εργαζόμενοι ήταν η τηλεργασία. Το ποσοστό αυτού του μοντέλου εργασίας μέσα στην πανδημία άγγιξε το 42%. Και απ’ ότι δείχνουν τα αποτελέσματα, οι άνθρωποι έτειναν να εργάζονται περισσότερες ώρες, παρά τις αντίθετες προβλέψεις.

Πολλές εταιρείες συνειδητοποίησαν έτσι ότι δεν χρειάζονται πανάκριβους χώρους για γραφεία. Ακόμη, πολλοί εργαζόμενοι συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να δουλεύουν από οπουδήποτε. Χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθεί το 2021, εικάζουμε ότι το ποσοστό της τηλεργασίας δεν θα ξαναπέσει ποτέ στο μέλλον σε μονοψήφιο αριθμό.

 1. Η ψυχική υγεία έγινε προτεραιότητα

Η συζήτηση γύρω από την ψυχική υγεία είναι τώρα πιο έντονη από ποτέ. Ένας αριθμός εταιρειών κατάλαβε την ανάγκη ύπαρξης ημερών αφιερωμένων στην ψυχική υγεία και δίνουν στους εργαζομένους τους ειδικές ημέρες ξεκούρασης. Η πανδημία τράβηξε την προσοχή της ανθρωπότητας πάνω στα ζητήματα ψυχικής υγείας και υπήρξε μία καλή αφορμή για να δημιουργηθεί γνώση και ευαισθητοποίηση απέναντι σε όσους υποφέρουν σιωπηλά.

 1. Η δύναμη της αλληλεγγύης

Το 2020 ήταν η χρονιά που απέδειξε περίτρανα ότι οι άνθρωποι σε καταστάσεις κρίσης γινόμαστε ένα. Φέτος είδαμε τους Ιταλούς που τραγουδούσαν μαζί από τα μπαλκόνια τους ενώ μεγάλες εταιρείες χρησιμοποίησαν τα υλικά τους για να παράξουν αναπνευστήρες, μάσκες και αντισηπτικά. Οι ευκατάστατοι ιδιώτες και οι μεγάλοι οργανισμοί έκαναν συγκινητικές δωρεές για να ενισχύσουν εκείνους που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία. Πάνω από όλα, γιατροί, νοσηλευτές, μάγειρες και ψυχολόγοι είδαμε να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε εκείνους που είχαν ανάγκη. Το 2020 λοιπόν ήταν η χρονιά που το φως της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού έλαμψε λαμπρότερα από ποτέ, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της ανθρωπότητας.

 

Newsletter εγγραφή

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας