«Τους ήρωες δεν τους βρίσκεις ποτέ στο σκοτάδι»
Αριστοφάνης

 

‘Οταν η Maggie Doyne έφτασε για πρώτη φορά στο Νεπάλ το 2006, ο 13χρονος εμφύλιος πόλεμος που είχε σχεδόν καταστρέψει τη χώρα έφτανε στο τέλος του. Είχε μόλις τελειώσει το λύκειο και στα σχέδια της δεν περιλαμβανόταν ένα ταξίδι στο βασίλειο των αιθέρων. Ούτε φυσικά σκεφτόταν τη μόνιμη εγκατάσταση της εκεί στη σκιά των χιονοσκέπαστων Ιμαλαΐων. Σήμερα το Νεπάλ είναι το σπίτι της ίδιας και των 200 ορφανών παιδιών που έχει υιοθετήσει και μεγαλώνει με σκοπό να τους προσφέρει ένα καλύτερο αύριο.

Για την ίδια όλα ξεκίνησαν όταν είδε στο δρόμο ένα παιδί που κουβαλούσε νερό για να ζήσει την οικογένειά του. Η εικόνα αυτή την συγκίνησε βαθιά και στάθηκε η αφορμή για όλα όσα ακολούθησαν μετά. Γνωρίζοντας πόσα εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν και πεινούν, ήθελε να κάνει πράξεις και όχι απλά να νιώθει άσχημα γι’ αυτή τη κατάσταση.

Maggie Doyne

«Τι θα γινόταν αν προσπαθούσα να γράψω αυτό το ένα κορίτσι σε σχολείο και να παρακολουθώ την πρόοδό της;». Αυτό ρώτησε τον εαυτό της και αυτό ακριβώς έκανε. Μετά από πολλές προσπάθειες έχτισε ένα ορφανοτροφείο στο Νεπάλ. Στο χώρο του βρήκαν στέγη και όλα τα αναγκαία αγαθά τα παιδιά που ήταν απροστάτευτα.

Οι οικονομίες της για την ηλικία της μπορεί να ήταν λίγες για το μεγαλόπνοο σχέδιό της. Μόλις 5.000 λίρες που είχε μαζέψει από τις δουλειές που έκανε από μικρή ηλικία. Ποτέ όμως δεν σκέφτηκε να τα παρατήσει. Το στοίχημα για εκείνη ήταν προσωπικό και το διακύβευμα μεγάλο. Οι χορηγίες και οι δωρεές που κυνήγησε η ίδια επίμονα και με κόπο την βοήθησαν να δημιουργήσει αυτόν τον χώρο που σήμερα φιλοξενεί 200 παιδιά, τα δικά της παιδιά.

Maggie Doyne

Η Maggie Doyne πιστεύει ότι ο κόσμος σίγουρα μπορεί να γίνει καλύτερος για όλα τα παιδιά του κόσμου αρκεί καθημερινά να παλεύεις για αυτό. «Αν ό,τι είχες ήταν το σώμα, το μυαλό και μια ιδέα για να κάνεις τον κόσμο καλύτερο, δεν θα ήταν αυτό μια απόδειξη ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα», αναρωτιέται συχνά η ίδια. Η ιστορία της έχει εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους σε όλο το κόσμο. Το ορφανοτροφείο της άλλωστε θεωρείται η πρώτη ανθρωπιστική start up που ξεκίνησε από τις οικονομίες μιας μαθήτριας.

Κληθείσα να σχολιάσει τη βράβευση της το 2015 ως η Ηρωίδα της Χρονιάς από το CNN, απαντά ότι η πραγματική ανταμοιβή για την ίδια είναι η δουλειά που κάνει καθημερινά. Το αποτέλεσμα των κόπων της που βλέπει στα μάτια αυτών των παιδιών που βοηθά.

«Έχω λάβει βραβεία που μας έχουν βοηθήσει να προχωρήσουμε το σχέδιο μας. Η πραγματική ανταμοιβή όμως είναι όταν βλέπω τις γυναίκες και τα παιδιά που εργάζομαι μαζί να ανθίζουν. Έχουν πια συνειδητοποιήσει πόσα πολλά μπορούν να πετύχουν αρκεί να το θέλουν πολύ και να προσπαθούν μαζί».

Maggie Doyne

Όσον αφορά το μήνυμα της προς τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό είναι απλό και ουσιαστικό. «Εάν είστε μορφωμένοι, ελεύθεροι και ασφαλείς, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη σας αυτή για να βοηθήσετε την υπόλοιπη ανθρώπινη οικογένεια». Η ίδια δεσμεύεται ότι θα το κάνει «μέχρι όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και η φτώχεια να αποτελεί παρελθόν».

Πηγή: thediplomat.com, womenintheworld.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας