Η κρυφή ή φανερή ευχή των ανθρώπων ανά αιώνες ήταν η αθανασία. Μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμα ο άνθρωπος σ’ αυτό, όμως η αναγγελία των επιστημόνων για τη μεγάλη αύξηση του μέσου όρου ζωής δείχνει προς εκείνη την κατεύθυνση.

 

Είναι γεγονός ότι μέσα στα επόμενα 30 χρόνια η μέση διάρκεια της ανθρώπινης ζωής θα φτάσει το ορόσημο των 100 ετών. Και αυτό αλλάζει όλα τα πλαίσια αναφοράς μας για τη ζωή. Το θέμα της Μακροβιότητας αργά αλλά σταθερά θ’ αρχίσει να εμφανίζεται στις συζητήσεις και θ’ αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα προβληματισμού και ζυμώσεων τα χρόνια που έρχονται.

Με δεδομένα τα 100 χρόνια ζωής για τον μέσο ανθρώπινο όρο, όλα τα άλλα δεδομένα που αφορούν τα πεδία της ανθρώπινης ζωής είναι σε διαδικασίες αλλαγών. Η εργασία, τα χρόνια απασχόλησης, η συνταξιοδότηση, η ασφάλιση υγείας και περίθαλψης είναι κύρια και θεμελιώδη θέματα που επηρεάζονται άμεσα και ολικά από την ερχόμενη μακροβιότητα.

Πόσο θα εργαζόμαστε, εάν ξέρουμε ότι θα ζήσουμε 100 χρόνια;

Θα εργαζόμαστε περισσότερα χρόνια απ’ όσα τώρα υπολογίζουμε και με τι κριτήριο θα επιλέγουμε τις εργασίες μας; Θα κάνουμε την ίδια εργασία επί δεκαετίες; Τι θα κρατήσει την διάθεση για ζωή και την όρεξη για δουλειά, όταν οι δεκαετίες της απασχόλησης αυξηθούν; Πόσο σημαντικό θα είναι ν’ αγαπά ο άνθρωπος την δουλειά του;

Με δεδομένη τη μακροβιότητα, πόσο μεγάλες αλλαγές οφείλουν να γίνουν στην εκπαίδευση; Πόσο εστιασμένη ή διευρυμένη θα χρειαστεί να είναι η εκπαίδευση; Και πως θα προετοιμάσουμε τους μαθητές για μία τόσο διαφορετική νοοτροπία ζωής από εκείνη των προηγούμενων γενεών; Πόσο δεκτικοί είμαστε στην ιδέα ότι η εκπαίδευση και η μάθηση νέων δεξιοτήτων και γνώσεων θα αποτελεί φυσικό μέρος της ζωής μας παρότι θα μεγαλώνουμε; Και πόσο θα αλλάξουμε, εάν ο νους μας μένει ανοικτός και εξελισσόμενος σε νέα δεδομένα, δεκτικός ν’ απορροφήσει νέες πληροφορίες ακόμα κι όταν είμαστε 50, 60 ή 70 ή 80 ετών;

Πόσο θ’ αλλάξει η αξία της υγείας μας, η διατροφή μας, οι συνήθειες μας όταν γνωρίζουμε ότι θα ζήσουμε 100 χρόνια;

Και πόσο διαφορετικές επιλογές θα κάνουμε; Και πόσο αυτές οι νέες διατροφικές προτιμήσεις θα φέρουν αλλαγές στην γεωργία, στην βιομηχανία και στις επιχειρήσεις αλλάζοντας τις λίστες των προτιμώμενων προϊόντων;

 

 

Η μακροβιότητα δεν αφήνει έξω από την αναθεώρηση ούτε τις προσωπικές και φιλικές μας σχέσεις. Με δεδομένη την μεγάλη διάρκεια ζωής, ο θεσμός του γάμου σίγουρα θα μπει σε βαθιές ζυμώσεις, η επιλογή του συντρόφου θα περνά από άλλα κριτήρια, οι προσδοκίες για τη σχέση ζωής θ’ αλλάξουν. Και αυτά θα επηρεάσουν συνολικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις σχέσεις, για τις φιλίες, για την αγάπη.

Η μακροβιότητα φέρνει μαζί της ένα εξελικτικό άλμα. Μας ωθεί να ξανακοιτάξουμε την ουσία της ζωής, να εξετάσουμε την ποιότητα των κριτηρίων μας, να ξανα -τοποθετηθούμε απέναντι στην ζωή πιο άφοβα, αλλά και πιο ουσιαστικά. Πιο τολμηρά αλλά με ωριμότητα, πιο θαρραλέα αλλά και με μεγαλύτερο πάθος. Στην ουσία μας καλεί να επαν-εκτιμήσουμε την αξία της ζωής, ώστε να πλάσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Η μακροβιότητα είναι ένα κάλεσμα εξέλιξης από το μέλλον και για το μέλλον μας.

Γέννημα του οράματος για κάτι καλύτερο από το παρελθόν, καρπός της βαθύτερης επιθυμίας για μία ζωή πιο ζωντανή, πιο ουσιαστική, πιο λειτουργική, πιο χαρούμενη, πιο υγιή, πιο εμπνευσμένη. Η μακροβιότητα μας καλεί να είμαστε νέοι για περισσότερα χρόνια, διατηρώντας νεανικά χαρακτηριστικά και ποιότητες κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μας.

Όλες οι μεγάλες διαδρομές ξεκινούν κάνοντας ένα πρώτο βήμα. Ας το κάνουμε μαζί, προσεγγίζοντας και γνωρίζοντας την Μακροβιότητα και τα καλέσματα που κρύβει μέσα της!

 

Newsletter εγγραφή

 

Χαριτίνη Χριστάκου

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας