Mallika Chopra | Μια τεχνική αντιμετώπισης του στρες για παιδιά από την κόρη του διάσημου Deepak Chopra

0
1025

Η Mallika Chopra – κόρη του θρυλικού δασκάλου Deepak Chopra – έμαθε τη μετασχηματιστική δύναμη του διαλογισμού από παιδί. Εδώ, μοιράζεται μία πρακτική αναπνοής διάρκειας μόλις ενός λεπτού, ιδανική για τα παιδιά, που μπορεί να τα βοηθήσει να μειώσουν το άγχος τους άμεσα. 

 

Η Mallika Chopra, μοιράζεται την κατευναστική αναπνοή για τα παιδιά σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της, Just Breathe: Meditation, Mindfulness, Movement και More. 

Ήμουν 9 ετών όταν οι γονείς μου, Rita και Deepak Chopra, έμαθαν πώς να διαλογίζονται. Παρόλο που ήταν από την Ινδία, ανακάλυψαν τον διαλογισμό ως νέοι μετανάστες στη Βοστώνη, όπου ο πατέρας μου ήταν ένας στρεσαρισμένος, δυστυχισμένος γιατρός. Ο διαλογισμός μεταμόρφωσε τη ζωή τους δίνοντάς τους ένα εργαλείο για να διαχειριστούν το άγχος και να έχουν περισσότερο τον έλεγχο των κακών συνηθειών, αλλά το πιο σημαντικό, να συνδεθούν με τις ψυχές τους βιώνοντας τη σιωπή. 

Για τον αδελφό μου και εμένα, ο διαλογισμός ήταν ελκυστικός επειδή η πρακτική των γονιών μας βελτίωσε την οικογενειακή μας ζωή: Γίναμε μια πιο ευτυχισμένη, πιο συνδεδεμένη οικογένεια. Αισθάνομαι ότι ο διαλογισμός ήταν το πιο πολύτιμο δώρο που μου έδωσαν ποτέ οι γονείς μου, επειδή παρείχε μια άγκυρα για να επιβραδύνω, να αναπνεύσω και να έχω εσωτερική εμπιστοσύνη, καθώς περνούσα από φάσεις ανακάλυψης και αβεβαιότητας. Όταν έγινα μητέρα, μοιράστηκα τα μαθήματα που έμαθα από τους γονείς μου με τις κόρες μου, τους φίλους τους και την κοινότητά μας. 

Ο διαλογισμός, οι τεχνικές mindfulness, και η γιόγκα είναι πανάρχαιες πρακτικές που έχουν επιζήσει για πολλές γενεές. Για τα παιδιά σήμερα, αυτές οι τεχνικές είναι τόσο σημαντικές όσο ποτέ, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η υπερδιέγερση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπερπρογραμματισμός, και μια γενική απώλεια της σιωπής είναι ο κανόνας. Η ίδια η αναπνοή μπορεί να είναι απλή, αλλά είναι επίσης απίστευτα ισχυρή. 

Ακολουθεί μια απλή τεχνική για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν το στρες – το πρώτο βήμα για το μακρύ ταξίδι της αυτο-ανακάλυψης.

Βήμα No. 1: Μιλήστε με τα παιδιά για το τι θέλει να τους πει η αναπνοή τους

Η αναπνοή θρέφει το σώμα σας. Όταν εισπνέετε, το οξυγόνο δίνει στα κύτταρα σας την ενέργεια που χρειάζονται για να σας κρατήσουν υγιείς. Η αναπνοή διεγείρει την κίνηση και την κυκλοφορία. 

Καθώς εκπνέετε, απελευθερώνετε διοξείδιο του άνθρακα και τοξίνες (κακές χημικές ουσίες) από το σώμα μας. Σκεφτείτε το: η αναπνοή είναι αυτό που σας λέει ότι είστε πραγματικά ζωντανοί! 

Οι σκέψεις σας συνδέονται με την αναπνοή σας. Όταν το μυαλό σας είναι γεμάτο με σκέψεις, ιδιαίτερα όταν είστε σε ένταση (για χαρούμενο ή όχι λόγο), η αναπνοή σας είναι συνήθως πιο γρήγορη. Σκεφτείτε πώς αναπνέετε όταν ετοιμάζεστε να μπείτε σε ένα τρενάκι του λούνα παρκ ή σε ένα στοιχειωμένο σπίτι: Αισθάνεστε την αναπνοή σας να γίνεται πιο γρήγορη; 

Τι γίνεται όταν αναστατώνεστε επειδή οι γονείς σας θύμωσαν μαζί σας ή επειδή τσακωθήκατε με τον καλύτερό σας φίλο; Ανάμεσα στις φωνές, η αναπνοή σας είναι συνήθως ταχύτερη. Ίσως αναστατώνεστε τόσο που νιώθετε ότι η αναπνοή σας είναι πολύ γρήγορη και απλά δεν μπορεί να επιβραδύνει. Και τότε, ξαφνικά, πρέπει να πάρετε μια βαθιά ανάσα για να ηρεμήσετε. 

Ή βρίσκετε την αναπνοή σας να αυξάνεται γρηγορότερα όταν αισθάνεστε ότι έχετε πάρα πολλή εργασία ή πάρα πολλά εξωσχολικά πράγματα να κάνετε; 

Όταν είστε συγκλονισμένοι, θα αρχίσετε να νιώθετε στρες – σαν πεταλούδες να φτερουγίζουν στο στομάχι σας. Η συνειιδητή αναπνοή είναι ένας από τους πιο χρήσιμους τρόπους για να πάρετε πίσω τον έλεγχο της κάθε κατάστασης. Μπορεί επίσης να σας προετοιμάσει να αντιμετωπίσετε προκλήσεις, να κάνετε μια παύση και να σκεφτείτε πριν ενεργήσετε, ώστε να λάβετε έξυπνες αποφάσεις που είναι σωστές για εσάς. Η αναπνοή σας είναι πάντα μαζί σας – ένας πραγματικά καλός φίλος! 

Βήμα No. 2: Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν πώς να αναπνέουν απλά 

Αυτή τη στιγμή, πάρτε μια βαθιά ανάσα. Εισπνεύστε. Και εκπνεύστε. Ξανά. Εισπνεύστε και εκπνεύστε. 

Παρατηρείτε ότι όταν αναπνέετε το μυαλό σας σταματά να τρέχει; Προσπάθηστε να σκεφτείτε μια σκέψη και να αναπνέετε ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, πείτε το όνομά σας στο μυαλό σας και στη συνέχεια αναπνεύστε. Θα παρατηρήσετε ότι το μυαλό σας κάνει άλματα από τη σκέψη του ονόματός σας στο να παρατηρήσει την αναπνοή σας. Είναι δύσκολο να κάνετε και τα δύο ταυτόχρονα! 

Με αυτόν τον τρόπο, η αναπνοή σας βοηθά να ελέγχετε τις σκέψεις σας. Μπορείτε να ελέγξετε τι συμβαίνει στο κεφάλι σας αλλάζοντας τον τρόπο αναπνοής. Όταν έχετε τον έλεγχο των σκέψεων σας, θα ενεργείτε πιο ήρεμα, θα είναι πιο χαλαρή, και γενικά θα διαπιστώσετε ότι είστε πιο ευτυχισμένοι. 

Αναπνεύστε. Εισπνεύστε. Εκπνεύστε. Αναπνεύστε πάλι. 

Σκεφτείτε την αναπνοή σας σαν μια άγκυρα. Δεν έχει σημασία τι συμβαίνει γύρω σας, δεν έχει σημασία πόσο απασχολημένοι είστε, δεν έχει σημασία ποιος σας περιβάλλει, μπορείτε πάντα να βρείτε την αναπνοή σας. Είναι ένα σταθερό και ασφαλές μέρος για εσάς. 

Αναπνέετε όταν κοιμάστε και όταν ονειρεύεστε. Αναπνέετε επίσης όταν διαλογίζεστε. Η αναπνοή είναι η δύναμη ζωής που κρατά το σώμα και το μυαλό σας ενήμερο και υγιές. 

Βήμα No. 3: Διδάξτε τα παιδιά αυτή τη διαλογιστική αναπνοή

Βρείτε ένα άνετο, ήσυχο μέρος. Μπορείτε να κάνετε αυτόν τον διαλογισμό οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Απενεργοποιήστε όλες τις συσκευές και την τηλεόραση, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή σας. Αυτό θα διαρκέσει μόνο ένα λεπτό- μπορείτε να το κάνετε! 

Καθίστε άνετα. Αν αισθάνεστε εντάξει, κλείστε τα μάτια σας. Αν προτιμάτε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, είναι επίσης μια χαρά. Πάρτε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη σας. Εισπνεύστε βαθιά έτσι ώστε οι πνεύμονές σας να γεμίσουν. 

Καθώς εισπνέετε, νιώστε πώς το στομάχι σας να φουσκώνει. Κάντε παύση για ένα δευτερόλεπτο. Και τώρα εκπνεύστε, φυσώντας αργά από το στόμα σας. 

Στην επόμενη εισπνοή σας, προσπαθήστε να εισπνέετε για τρία δευτερόλεπτα. Ένα. Δύο. Τρία. Τώρα, παύση για δύο δευτερόλεπτα. Ένα. Δύο. Και εκπνεύστε για τέσσερα δευτερόλεπτα. Ένα. Δύο. Τρία. Τέσσερα. Βρείτε το ρυθμό που λειτουργεί καλύτερα για σας. Εισπνεύστε. Παύση. Εκπνεύστε. 

Μετά από ένα λεπτό, ή μόλις αισθανθείτε ότι τελειώσατε, ανοίξτε τα μάτια σας (αν ήταν κλειστά) και πείτε ευχαριστώ στον εαυτό σας που δώσατε στο μυαλό και στο σώμα σας αυτή την εμπειρία. 

Αν κάνετε αυτό το διαλογισμό τακτικά, θα γίνει μια συνήθεια και θα γίνει μια ασφαλής, ευτυχισμένη στιγμή για σας. Μπορείτε πάντα να βρίσκετε την αναπνοή σας όπου κι αν είστε.

 

Της Mallika Chopra

Πηγή: Yogajournal.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας