Manipura chakra | Η δύναμη της θέλησης είναι στο τρίτο ενεργειακό κέντρο

0
2059

Το manipura chakra είναι το τρίτο ενεργειακό μας κέντρο. Βρίσκεται στο ηλιακό πλέγμα και εκπροσωπεί την δύναμη της φωτιάς. Η εξισορροπημένη λειτουργία του σημαίνει ότι έχουμε θέληση για ζωή και δύναμη για αλλαγή.

 

Σύμφωνα με την ενεργειακή ανατομία, μπορούμε να πούμε χονδρικά ότι το ανθρώπινο σώμα από την κορυφή του κεφαλιού και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης έχει επτά ενεργειακά κέντρα.

Τα τρία πρώτα ενεργειακά κέντρα

Ξεκινώντας από την βάση μας στην περιοχή του κόκκυγα, όπου βρίσκεται το πρώτο ενεργειακό μας κέντρο το muladhara chakra, περνάμε στην περιοχή του υπογαστρίου για να συναντήσουμε το  δεύτερο κέντρο μας, το swatishtanna. Ανεβαίνοντας ψηλότερα στην περιοχή του στομάχου, φτάνουμε στο manipura chakra το τρίτο ενεργειακό κέντρο, το οποίο εδρεύει στην περιοχή του αφαλού.

Αυτά τα τρία πρώτα ενεργειακά κέντρα, τα οποία ονομάζονται και “κατώτερο τρίγωνο”, μπορούμε να πούμε πως είναι και τα πλέον γήινα από τα επτά.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι η ενέργειά τους είναι σχετικά πιο αντιληπτή και απλή. Μπορούμε να την καταλάβουμε όλοι και να την βιώσουμε. Εμείς οι κοινοί άνθρωποι, καθοριζόμαστε κυρίως από τις ενέργειες των τριών πρώτων κέντρων. Αυτές μας απασχολούν και κυρίως με αυτές έχουμε να κάνουμε σε όλη την διάρκεια της ζωής μας. Αυτό σε αντίθεση με τους όχι και τόσο κοινούς ανθρώπους, οι οποίοι συνομιλούν εντονότερα, με τα πιο υψηλά κέντρα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι πνευματικοί δάσκαλοι, οι πνευματικοί ηγέτες, οι άγιοι, και τα ενορατικά άτομα. Αυτοί έχουν σαφώς εντονότερη σχέση με τα ενεργειακά κέντρα που βρίσκονται από το κέντρο της καρδιάς και προς τα πάνω.

manipura-energeiako-kentro

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το manipura chakra. Θα μάθουμε τι συμβολίζει, ποιο είναι το στοιχείο που το χαρακτηρίζει και πως η λειτουργία του επηρεάζει το σώμα και το πνεύμα μας. Επίσης, θα γνωρίσουμε τεχνικές εξισορρόπησης και ασκήσεις γιόγκα για την ενδυνάμωσή του.

Που βρίσκεται το manipura

Το manipura chakra είναι γνωστό και ως ηλιακό πλέγμα. Βρίσκεται στην περιοχή του στομάχου, γύρω από τον αφαλό. Τα ενεργειακά κέντρα ωστόσο δεν είναι μια απόλυτα οριοθετημένη περιοχή. Καλό είναι λοιπόν να τα φανταζόμαστε λίγο ευρύτερα. Επομένως, όταν λέμε ηλιακό πλέγμα, μπορούμε να φέρνουμε στο νου μας, ολόκληρη την περιοχή του διαφράγματος, την μπροστινή πλευρά του σώματός μας αλλά και την πίσω, χαμηλά δηλαδή στην περιοχή της πλάτης.

Τι σημαίνει manipura

Στα σανσκριτικά η λέξη manipura σημαίνει “η πόλη που λάμπει”, “η πόλη των διαμαντιών”, λέξεις που ουσιαστικά συμβολίζουν το στοιχείο της φωτιάς. Όταν λέμε φωτιά, εννοούμε την φλόγα που καίει μέσα μας διαρκώς και που μας δίνει ώθηση για να κάνουμε πράγματα. Είναι το πάθος, αυτό που λέμε τσαγανό. Αυτό μας κάνει να προχωράμε στην ζωή με δύναμη και αποφασιστικότητα. Αυτή είναι η φωτιά που μας ενεργοποιεί κάθε φορά, και μας βάζει στην διαδικασία να κάνουμε τις σκέψεις μας, έργα. Το manipura εκπροσωπεί την αλλαγή, την δράση, την πρακτική εξέλιξη και την πρόοδο στην ζωή μας.

Πώς θα οραματιζόμασταν το manipura

manipura-image

Αν θέλαμε να φέρουμε μια εικόνα στο μυαλό μας για το manipura, το ιδανικό θα ήταν να σχηματίσουμε νοερά έναν ολόλαμπρο ήλιο στο κέντρο του στομάχου μας. Δεν είναι τυχαίο ότι, στο δυτικό λεξιλόγιο αλλά και στην δυτική ιατρική, το manipura chakra ονομάζεται ηλιακό πλέγμα. Στην ινδουιστική παράδοση, αναπαρίσταται από το άνθος του λωτού σε έντονο χρυσαφί χρώμα με δέκα πέταλα.

Ποια όργανα στο σώμα μας συνδέονται με το manipura

To manipura chakra είναι το ενεργειακό κέντρο του πεπτικού συστήματος. Συνδέεται με την φωτιά, δηλαδή την ενέργεια που παράγεται από την καύση της τροφής, η οποία τροφοδοτεί όλα τα όργανα. Το κεντρικό όργανο που ρυθμίζει τα ένζυμα της πέψης είναι το πάγκρεας. Αυτό επηρεάζεται ως επί το πλείστον από την λειτουργία του manipura, μαζί με το συκώτι, την χολή, το στομάχι και τους μύες του διαφράγματος. Από τα αισθητηριακά μας όργανα αυτό που συνδέεται με το τρίτο μας κέντρο, είναι τα μάτια και κατά συνέπεια η όραση.

Γιατί το manipura είναι η δύναμή μας

Αν θέλουμε να καταλάβουμε την επιρροή του manipura στην ζωή και τις επιλογές μας, θα πρέπει να έχουμε κυρίως δύο πράγματα στο μυαλό μας.

trito-energeiako-kentro

Το πρώτο, είναι η δύναμη της θέλησης. Αυτή όπως είπαμε εστιάζεται στο τρίτο μας κέντρο.

Αυτό που μας κάνει να παίρνουμε αποφάσεις και να τις εκτελούμε, ο τρόπος που μεταβολίζουμε τις αντιξοότητες στην ζωή μας, ο δυναμισμός, η ενέργεια που βάζουμε για να φέρουμε εις πέρας τους στόχους μας, είναι ιδιότητες του manipura. Όλα αυτά, συνδέονται με την ποιότητα της φωτιάς. Όταν η φλόγα είναι αδύναμη, νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Δεν έχουμε την δύναμη να βγούμε μπροστά και να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, αισθανόμαστε αδύναμοι να ανταποκριθούμε στις περιστάσεις. Μια ενδεχόμενη αλλαγή στην ζωή μας μπορεί να μας καθηλώνει, να μας γεμίζει με φόβο ή να μην μπορούμε να την αποδεχθούμε.

Το manipura είναι η εσωτερική μας φωνή

Το δεύτερο σημαντικό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι ότι από την ενέργειά αυτού του κέντρου, πηγάζει μια εσωτερική φωνή.

Το manipura μας προειδοποιεί. Μας μιλάει με μια φωνή πολύ ισχυρή ή τόσο αδύναμη που να μην μπορούμε καν να την ακούσουμε. Τότε λέμε πως η φωνή αυτή δεν υπάρχει. Η αλήθεια είναι ότι η φωνή υπάρχει, ανάλογα με το πόσο την έχουμε καλλιεργήσει. Πόση προσοχή της δίνουμε και σε ποιο βαθμό την παρατηρούμε. Η φωνή αυτή είναι το ένστικτό μας, αυτό που μας καθοδηγεί και που δεν συμπίπτει απαραίτητα με την φωνή της λογικής. Είναι μια αίσθηση, ένα είδος σωματοποιημένης προειδοποίησης. Μπορεί να είναι ένα συναίσθημα, ένα σφίξιμο στο στομάχι, μια γενικότερη αίσθηση που έχουμε για ανθρώπους ή καταστάσεις.

Η φωνή του manipura συμπίπτει με αυτό που οι αγγλοσάξονες αποκαλούν gut feeling, μια αίσθηση στα σωθικά μας. Είναι κάτι σωματικό, το οποίο δεν είναι ανάγκη να μεταφράσουμε. Δεν χρειάζεται να του βάλουμε λέξεις, δεν διατυπώνουμε τι ακριβώς μας λέει και για ποιο λόγο. Δεν χρειάζεται δηλαδή να εκλογικεύσουμε το ένστικτό μας, γιατί τότε μπαίνουμε σε διαδικασία ερμηνείας. Αυτό είναι πιθανό να μας κάνει να χαθούμε στη μετάφραση. Αντίθετα μπορούμε απλώς να το αφουγκραστούμε. Όσο περισσότερο το κάνουμε, τόσο περισσότερο αυτό θα μας μιλά. Και όλο και πιο ξεκάθαρα θα είναι τα μηνύματά του.

Όταν το manipura δεν είναι σε ισορροπία

manipura

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που επηρεάζουν το ενεργειακό μας σώμα: η κακή διατροφή, η έλλειψη ύπνου, το στρες. Ό,τι επηρεάζει λίγο πολύ και το φυσικό μας σώμα. Οι δυσλειτουργίες του manipura έχουν να κάνουν σε φυσικό επίπεδο με προβλήματα στην πέψη, πόνο στο στομάχι, δυσκοιλιότητα, θέματα μεταβολισμού και προβλήματα όρασης. Σε ενεργειακό επίπεδο όταν το κέντρο αυτό βρίσκεται σε ανισορροπία, έχουμε αυξημένη επιθετικότητα ή έλλειψη ενέργειας, παθητική συμπεριφορά, αίσθημα κατωτερότητας ή μεγαλομανία, κυρίως όμως έλλειψη δυναμισμού και διάθεσης για δράση.

Ελέγξτε αν το manipura είναι σε ισορροπία

Κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις και αξιολογήστε τις απαντήσεις σας με ειλικρινή τρόπο.

  • Νιώθετε έρμαιο των περιστάσεων;
  • Έχετε αρκετή ενέργεια για να κάνετε πράγματα;
  • Πονάει συχνά το στομάχι σας;
  • Έχετε προβλήματα πέψης ή δυσκοιλιότητας;
  • Νιώθετε ικανοί να υλοποιήσετε κάποιο στόχο που επιθυμείτε;
  • Τρομάζετε στην ιδέα της αλλαγής στην ζωή σας;
  • Μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες της καθημερινότητας;
  • Αναλαμβάνετε δράση όταν το καλούν οι περιστάσεις;
  • Αφήνετε πίσω σας πράγματα που δεν σας εξυπηρετούν;

Όταν το manipura είναι σε ισορροπία

Η φωτιά είναι συνώνυμο της δράσης. Αν υπάρχουν πράγματα στην ζωή σας που σας δεσμεύουν χωρίς να σας ικανοποιούν, θα πρέπει να καταστρώσετε ένα σχέδιο αλλαγής. Μόνο έτσι θα δείτε το εαυτό σας ολοκληρωμένο και χαρούμενο. Όταν το τρίτο ενεργειακό σας κέντρο είναι σε ισορροπία, εσείς ρυθμίζετε την ζωή σας με τις επιλογές σας. Εσείς αποκλειστικά είσαστε ο αρχιτέκτονας. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα δυσλειτουργικά σας κομμάτια και δουλεύετε με υπομονή και επιμονή για να τα βελτιώσετε. Νιώθετε περήφανος για τα βήματά σας μέχρι εδώ και στοχεύετε με πίστη στο μέλλον που θέλετε να έχετε.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να εξισορροπήσουμε το manipura

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε πάνω στο στρωματάκι της yoga για το manipura, όσο και έξω από αυτό.

Θέσεις yoga:

manipura-yoga-pose

Cat-Cow pose
Parivrtta Trikonasana
Dhanurasana
Natarajasana
Ardha Matsyendrasana
Ustrasana
Bhujangasana
Surya Namaskar ( Χαιρετισμός στον Ήλιο)

Αναπνοές yoga:

Kapalabhati
Ujjayi

Διαλογισμός:

-καθίστε σε μια άνετη θέση με τα πόδια οκλαδόν και τον κορμό σε κάθετη θέση, κλείστε απαλά τα μάτια

-οραματιστείτε αργά την ενέργειά σας να ανεβαίνει από το κέντρο της βάσης, στο κέντρο του υπογαστρίου και στην συνέχεια στο κέντρο του αφαλού

-δημιουργήστε νοερά την εικόνα ενός λαμπερού ήλιου στην περιοχή του στομάχου και αφήστε το χρυσαφί χρώμα να ζεστάνει όλη την περιοχή

manipura-hlios

-επαναλαμβάνετε νοερά το bija mantra RAM και συντονιστείτε με την δόνηση του ή χρησιμοποιήστε ένα δικό σας προσωπικό mandra όπως η φράση “είμαι ικανός να πραγματοποιήσω τις επιθυμίες μου” ή “είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου”

Κατά την διάρκεια του διαλογισμού σας στο τρίτο ενεργειακό κέντρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την δύναμη του ενστίκτου προκειμένου να πάρετε αποφάσεις για θέματα που σας απασχολούν. Αν φέρνοντας στο νου σας την απάντηση, την λύση ή την θέση που σκοπεύετε να ακολουθήσετε νιώθετε κάτι σαν ναυτία ή βύθισμα στην περιοχή του στομάχου τότε το ένστικτό σας δεν συμφωνεί. Αν αυτό που αισθάνεστε είναι να φωτίζεται η περιοχή, να γίνεται πιο ελαφριά ή να αναπνέετε πιο άνετα τότε είσαστε στον σωστό δρόμο.

Διατροφή:

-κάντε συχνά αποτοξίνωση ή νηστεία
-μην τρώτε ποτέ υπερβολικά
-κάντε μικρά και συχνά γεύματα
-μην πίνετε ποτέ παγωμένο νερό ή παγωμένα ποτά
-αποφύγετε τα αλμυρά/γλυκά, τον καφέ/διεγερτικά ποτά

Κρυσταλλοθεραπεία:

manipura-crystals

Εφόσον το χρώμα του manipura είναι συμβολικά το κίτρινο και το χρυσό, οποιοσδήποτε κρύσταλλος ή πέτρα που αντιστοιχεί σε αυτά τα χρώματα είναι θεραπευτικός για το κέντρο αυτό. Επομένως το κίτρινο τοπάζι, o κιτρίνης, το μάτι της τίγρης και όλες οι πέτρες που έχουν κίτρινο χρώμα ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και τον δυναμισμό μας.

Καθημερινές συνήθειες:

-φορέστε ρούχα σε έντονο κίτρινο ή χρυσαφί χρώμα
-κάντε διαλογισμό με κεριά
-ανάψτε πολλά κεριά στο περιβάλλον σας
-καθίστε κοντά στην φωτιά και χαλαρώστε κοιτάζοντας τις φλόγες

Όλες οι πρακτικές ενδυνάμωσης και εξισορρόπησης του manipura είναι συγχρόνως εκτός από ένας ασφαλής οδηγός ολιστικής υγείας και ένας δρόμος προς τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά που χρειάζεται για να είμαστε μαχητές της ζωής που κατακτούν τα όνειρα και τις επιθυμίες τους.

Διαβάστε ακόμα:

Muladhara | Το σημαντικότερο από όλα τα chakra και οι θέσεις yoga που το ξεμπλοκάρουν 

Svadhisthana | Το chakra του ερωτισμού και της απόλαυσης 

Anahat chakra | H καρδιά δονείται στην συχνότητα της αγάπης 

Vishuddha chakra | Μίλα, εκφράσου, βγάλε τον αληθινό σου εαυτό 

Μτφ: Πώς διακρίνω αν ένα chakra είναι σε ανισορροπία; 

 

ΒιβλιογραφίαΔικτυογραφία

Llewellyn’s Complete Book of Chakras, Cyndi Dale
https://www.gaia.com/article/how-to-balance-your-solar-plexus-chakra
https://mindfulnessquest.com/healing-solar-plexus-chakra-blockage/
https://www.yogajournal.com/yoga-101/philosophy/decoding-sutra-3-30-how-concentrating-on-the-navel-encourages-body-awareness/

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας