Γιατί να διαλογίζομαι τραγουδώντας μάντρα ; Γιατί είναι ευεργετική η επίδραση του μάντρα;

Μειώνει το Άγχος & την Κατάθλιψη 

Συνδυάζοντας ήχο, αναπνοή και ρυθμό, ο διαλογισμός με μάντρα δημιουργεί κανάλια μέσω των οποίων ρέει η ενέργεια στο κύκλωμα νου – σώματος, ρυθμίζοντας τη χημική σύνθεση της εσωτερικής μας κατάστασης, επαναφέροντας την ισορροπία ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, συμβάλλοντας  στη φυσική μείωση του φόβου και της απελπισίας (συναισθήματα που κρύβονται κάτω από την κοινή θλίψη).

Μέσα από τη ρύθμιση του:

  • Νευρικού συστήματος, η απαγγελία, το τραγούδι των μάντρας ρυθμίζει το χρόνιο στρες και την ένταση που είναι o κανόνας στην καθημερινότητα των περισσοτέρων ανθρώπων με τον υπερδραστήριο τρόπο ζωής.
  • Ενδοκρινικού συστήματος φέρνει σε κανονικό επίπεδο την παραγωγή των ορμονών που εξισορροπούν τη διάθεση και τη συνολική αίσθηση ευημερίας.
Απελευθερώνει τις νευρώσεις

Το τραγούδι μάς απελευθερώνει από την υπερβολική ανησυχία για το σώμα μας και τα υλικά αγαθά. Μας απελευθερώνει από το φόβο των γηρατειών και του θανάτου. Αρχίζουμε να  ταυτιζόμαστε με τη διαχρονικότητα της ψυχής και συνεπώς να αποβάλλουμε τις νευρωτικές συνήθειες που δεν μας χρειάζονται πια και δεν έχουν καμία σχέση με εμάς. Η επιστροφή σε ό,τι είναι ουσιαστικό καθαρίζει τα υποσυνείδητα πρότυπα των συνηθειών. Αφήνοντας το σταθερό ρυθμό να μας αγκαλιάσει και μέσα από τη δόνηση που συνδέει όλους μας, οι σκέψεις μας γίνονται ένα με τον ήχο της Δημιουργίας. Όπως ο καπετάνιος στρέφει τα πανιά σύμφωνα με τον άνεμο, οδηγώντας το σκάφος με ασφάλεια, έτσι το μάντρα μάς κατευθύνει έξω από τις δικές μας τρικυμισμένες θάλασσες, στα καταγάλανα ήρεμα νερά.

Γαληνεύει

Η δύναμη του μάντρα (mantra) κρύβεται στις ρίζες της σανσκριτικής λέξης man που σημαίνει νους και tra που σημαίνει απελευθερώνω ή προβάλλω. Έτσι το να τραγουδάμε τον ιερό ήχο του μάντρα μάς απελευθερώνει από την εξάρτηση, από την αδιάκοπη συνήθεια να εστιάζουμε στην αίσθηση της ικανοποίησης των επιθυμιών μας. Η απόλαυση είναι και θα είναι πάντα φευγαλέα και περιορισμένη… Πόσα μπορείτε να φάτε; Να πιείτε; Να αγοράσετε; Οι επιθυμίες ποτέ δεν ικανοποιείται αληθινά! Νοιώθουμε πάντα μη εκπλήρωση και ενοχή – ευχόμενοι να μην είχαμε αρχίσει ή επιθυμώντας περισσότερα και θρηνώντας την απώλεια.

Ο ψαλμός είναι μία απόλαυση που υπερβαίνει τις αισθήσεις, μας πηγαίνει πέρα από τα όρια του χώρου και του χρόνου (και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει σημασία να κατανοούμε το μάντρα). Έτσι μας γαληνεύει σε βάθος. Φέρνει τη γαλήνη σε κυτταρικό επίπεδο. Ενώνει την πεπερασμένη ταυτότητά μας με την άπειρη και με αυτό τον τρόπο μας διαλύει.  Μας απελευθερώνει από τις εικόνες που δέχονται τα μάτια μας, τους ήχους που εισβάλλουν στα αυτιά μας και ό,τι ξυπνάει την ύλη και μας παραδίδει σε έναν πνευματικό τόπο όπου αυτό που δονείται είναι μόνο το θεϊκό.

Οι υλικές ανάγκες έχουν ελαττωθεί στο ελάχιστο αλλά ο νους πολυλογάει αδιάκοπα και όπως ο καπνός διαλύεται στον ουρανό έτσι και εμείς διασκορπιζόμαστε ολόγυρα. Μέσα από τη γλυκύτητα της ευλαβικής παράδοσης κατά τη διάρκεια του τραγουδιού, το μάντρα μετατρέπει την αρνητικότητα σε θετικότητα. Κάποτε άκουσα να λέγεται ότι «όπως η μουσική εξημερώνει ένα άγριο θηρίο, έτσι και το μάντρα καταπραΰνει τον ανήσυχο νου».

Γεννάει  συμπόνια

Ενώ τα πρώτα στάδια του διαλογισμού με μάντρα απελευθερώνουν τον ανήσυχο νου από την αυτοπροκαλούμενη δυστυχία, τελικά το τραγούδι σε όλο το φάσμα των δονήσεων ανυψώνει την εμπειρία του εαυτού μας σε εμπειρία μιας πνευματικής ύπαρξης.  Διευρύνει την αντίληψή μας. Αφυπνίζει το θεϊκό φως και την αγάπη μέσα μας. Όταν η πνευματική ταυτότητα αφυπνίζεται, βιώνουμε την ένωση με τη ζωή, που αφυπνίζει την καρδιά μας, διευρύνει την ικανότητά μας για συμπόνια και έτσι μπορούμε να ζήσουμε την υλική μας ζωή χωρίς εχθρότητα, ζηλοφθονία και υπερηφάνεια.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Έχει να κάνει με τον υποθάλαμο: τον πύργο ελέγχου του εγκεφάλου, που ρυθμίζει την επικοινωνία μεταξύ του νευρικού συστήματος και του ενδοκρινικού, λαμβάνοντας πληροφορίες από ολόκληρο το σώμα και μεταδίδοντάς τες ξανά προς τα έξω μέσω χημικών μηνυμάτων.  Αυτοί οι μεταφορείς, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, είναι γνωστοί ως ορμόνες της ευτυχίας, λόγω της επίδρασης που έχουν στη διάθεσή μας. Ο υποθάλαμος είναι το Υπεύθυνο Γραφείο για πολλές σωματικές λειτουργίες που έχουμε την τάση να θεωρούμε αυτόματες: τη θερμοκρασία, το μεταβολισμό, το νευρικό σύστημα, τις εκκρίσεις της υπόφυσης και όλα αυτά επηρεάζουν από τη διάθεση και τον ύπνο μέχρι και την όρεξη. Είναι ίσως ο μοναδικός πιο σημαντικός σύνδεσμος νου – σώματος. Ποια δυτικά εγχειρίδια αναφέρουν ότι είναι η αναπνοή αυτή που γυρίζει το κλειδί σε αυτό το υπερ-κύκλωμα, τον κεντρικό κόμβο, τον εγκέφαλο των εγκεφάλων;

Η αναπνοή βοηθά στη ρύθμιση όλων των ρυθμών του σώματός μας – όχι μόνο των  οικείων κιρκαδικών ρυθμών αλλά και των λιγότερο γνωστών, των ουλτραδιανών κύκλων, που ελέγχουν τους μικρότερους σε κλίμακα ενεργειακούς κύκλους που εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επειδή το νευρικό μας σύστημα συχνά υπερ-φορτώνεται, οι ρυθμοί χάνουν την ισορροπία τους. Μέσα όμως από την τεχνολογία του ήχου αρχίζουμε να τους επαναφέρουμε.

Και όταν η αναπνοή εναρμονίζεται με τον ήχο, τα θετικά αποτελέσματα στο παρασυμπαθητικό σύστημα (που αποτελεί τμήμα του νευρικού συστήματος που μας λέει ότι όλα είναι εντάξει) πολλαπλασιάζονται και η θεραπευτική ανταπόκριση του σώματος “πυροδοτείται” και όλα “μεταφράζονται” σε θεραπευτική και ισχυρή ανοσία.

Είναι εύκολο 

Δεν απαραίτητο να τραγουδάτε καλά, γιατί δεν έχει να κάνει τίποτα με τη συνηθισμένη έννοια του τραγουδιού. Δεν αποστηθίζουμε σύνθετους στίχους, δύσκολες αρμονίες και πάνω από όλα δεν δίνουμε σόλο ρεσιτάλ. Λειτουργεί σαν ένα δυνατό κίρταν, είτε τραγουδάμε μόνοι μας είτε με μία ομάδα. Δουλεύει είτε τραγουδάμε σιγανά είτε με όλη μας τη δύναμη, όσο πηγάζει από την καρδιά μας και ο ήχος παράγεται από την περιοχή του αφαλού. Προκειμένου να ενισχυθεί το αποτέλεσμα μπορούμε να προσθέσουμε συγκεκριμένη εστίαση των ματιών και μια απαλή μούντρα των χεριών. Είναι εύκολο να τα συμπεριλάβουμε όλα αυτά και μπορούμε να τα ενσωματώσουμε σταδιακά.

Είναι δωρεάν

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να … εμφανιστείτε! Και όπως είπε ο Krishna Das: Δεν δουλεύει αν δεν το κάνετε !!! Αυτό που χρειάζεται είναι λίγο από το χρόνο σας και ανοιχτή καρδιά. Τα ευεργετήματα του ψαλμού/τραγουδιού δεν εδραιώνονται μέσα από τη διανόηση και την ανάλυση. Η εμπειρία αυτή μπορεί να βιωθεί μονάχα μέσα από την αφοσίωση, την πίστη και τη σταθερή επανάληψη ενός μάντρα.

Ανοίγει, ενδυναμώνει τη διαίσθηση 

Προφορά: καθώς εκφέρουμε το μάντρα, η γλώσσα “χτυπά” κάποια συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος του ουρανίσκου, στέλνοντας σήματα στον υποθάλαμο, που με τη σειρά του ρυθμίζει τη ροή της χημικής δραστηριότητας σε κάθε σημείο του εγκεφάλου και του σώματος. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με τη χρήση των κλειδιών ενός πιάνου: μέσα στο μουσικό όργανο ένα “μικρό σφυρί” αναπηδά και χτυπά τις χορδές που είναι συντονισμένες και παράγουν μία συγκεκριμένη και προβλέψιμη νότα – πίσω από τις κλειστές κουρτίνες μια αξιοσημείωτη διαδικασία εξελίσσεται…

Ρυθμός: μέσα από την επανάληψη του μάντρα καταγράφονται στον εγκέφαλο τα μοτίβα/πρότυπα του ήχου. Το υποσυνείδητο γίνεται συνειδητό, το αυτόματο γίνεται σκόπιμο, καθετί γίνεται ειλικρινές. Η επανάληψη μας απελευθερώνει από την εμμονή, από την ανάγκη μας να βιαστούμε να φθάσουμε στο τέλος. Η επανάληψη είναι η ουσία. Μέσα από αυτήν  το μάντρα μάς λούζει, μας ξεπλένει, όπως τα κύματα της θάλασσας μας βρέχουν σιγά – σιγά. Διαλύει καθετί που πρέπει να διαλυθεί, οδηγώντας μας στην ένωση, στην ουσία της γιόγκα.  “Πεθαίνουμε” κατά μία έννοια, καθώς το εγώ μας διαλύεται στο άπειρο, καθώς απορροφάται αναπόφευκτα από τον ήχο.

Προβολή: ´Οταν ψάλλουμε δονώντας τον ήχο από τον αφαλό, καθώς εκφέρουμε το μάντρα, όχι μόνο ενεργοποιούμε τον ουρανίσκο, αλλά δονούμε το κεντρικό κανάλι μέσω του οποίου η πράνα, η δύναμη της ζωής, ρέει. Αυτή η διπλή διαδικασία  λέγεται ότι μας μεταφέρει στο βασίλειο του anahat – το βασίλειο “χωρίς σύνορα”.

Αυξάνει την ακτινοβολία 

Οι σκέψεις μας αντανακλούν και επιδρούν στη διάθεσή μας, στη στάση ζωής και γενικά στην πορεία μας. Οι σκέψεις μας είναι άηχοι ήχοι. Οι ήχοι είναι ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις.´Οσο πιο εξευγενισμένες είναι οι σκέψεις μας, τόσο πιο υψηλές είναι οι δονήσεις μας. ´Οσο πιο υψηλές είναι οι δονήσεις μας τόσο πιο πολύ πλησιάζουμε την ύψιστη δόνηση των πάντων – τη θεϊκή μας φύση. Ολόκληρο το Σύμπαν δομήθηκε με βάση τον ήχο, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά δόνηση. Δονώντας ένα συγκεκριμένο συνδυασμό ήχων, είμαστε ικανοί να συντονιστούμε με διάφορα επίπεδα ευφυΐας ή συνειδητότητας. ´Ετσι το να ψάλλουμε μάντρας είναι μια συνειδητή μέθοδος ελέγχου της διάθεσής μας, της συχνότητάς μας και της ακτινοβολίας που εκπέμπουμε γύρω μας.

Μετάφραση: Basantpal K.
Επιμέλεια: Har Sevak S.

Πηγή: Kundalini Yoga Athens

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

3 Σχόλια

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας