Μία πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε γενετικό σύνδεσμο ανάμεσα στο πρόσωπο και το σχήμα του εγκεφάλου μας.

 

Συχνά οι νέοι γονείς απολαμβάνουν να ανακαλύπτουν κοινά χαρακτηριστικά του εαυτού τους στο πρόσωπο των νεογέννητων μωρών τους. Όμως, είναι μόνο αυτό που συμβαίνει; Ή μήπως τα χαρακτηριστικά του προσώπου προβλέπουν και τη φύση του μυαλού ενός ανθρώπου;

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι μπορούσαν να καταλάβουν την προσωπικότητα ενός ανθρώπου από την εμφάνιση του προσώπου του. Όσοι ασχολούνται με την τέχνη της φυσιογνωμίας ισχυρίζονται ότι η προσωπικότητα κάποιου φαίνεται εάν μελετήσουμε το σχήμα των χαρακτηριστικών του προσώπου τους. Αληθεύουν όμως αυτοί οι ισχυρισμοί; Η έλλειψη αξιόπιστων αποδείξεων απέναντι σε αυτές τις θεωρίες τους δίνουν έδαφος να εξακολουθούν να υπάρχουν.

Τι μας λέει λοιπόν το πρόσωπο για τον εγκέφαλο; Είναι εφικτό να προβλέψουμε τη συμπεριφορά κάποιου ανθρώπου βασιζόμενοι στα χαρακτηριστικά του προσώπου του;

Μία πρόσφατη έρευνα μελέτησε εάν υπάρχει όντως σχέση ανάμεσα στο σχήμα του εγκεφάλου και στα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Όταν ακούμε σχήμα του εγκεφάλου, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι μία σειρά από ανώμαλα σχήματα, τα οποία διαμορφώνονται από τον εγκεφαλικό φλοιό. Αυτό το στρώμα είναι υπεύθυνο για τις περισσότερες από τις γνωστικές λειτουργίες μας και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας.

Αυτά τα περίπλοκα μοτίβα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Βέβαια, υπάρχουν ορισμένα επαναλαμβανόμενα μοτίβα ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, οι κορυφές που σχηματίζονται στο πίσω ημισφαίριο του εγκεφάλου, επεξεργάζονται αισθητηριακές πληροφορίες , ενώ αυτές στο μπροστινό μέρος επεξεργάζονται τις κινήσεις και τον σχεδιασμό τους. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες για το σχήμα κάθε μίας από τις διαφορετικές περιοχές είναι μοναδική, όπως μοναδικό είναι και το πρόσωπο που βρίσκεται μπροστά από τον εγκέφαλο.

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου και του προσώπου είναι σε μεγάλο βαθμό ενοποιημένες, για τρεις λόγους. Έχουν κοινή αναπτυξιακή γενεαλογική σειρά, εξελίσσονται το ένα δίπλα στο άλλο και «μιλούν» (χημικά) μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι μετά την ανάπτυξη των σημαντικών μερών του εγκεφάλου, αλλά πριν την ολική ανάπτυξη του εμπρόσθιου τμήματός του, μερικά κύτταρα αποσπώνται από τον εγκέφαλο και μετακινούνται προς τα μπροστά, αποτελώντας εναύσματα για το πρόσωπο. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1964 προκειμένου να περιγράψει τον συσχετισμό ανάμεσα στην δριμύτητα του εγκεφάλου και τις παραμορφώσεις του προσώπου.

Η παρούσα μελέτη εντόπισε γενετικούς συνδέσμους ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του προσώπου ανθρώπων και στο σχήμα του εγκεφάλου τους. Ως δείγμα χρησιμοποιήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που δεν πάσχει από νευρολογικές διαταραχές. Εντοπίστηκε η τοποθεσία 472 γονιδίων που επηρεάζουν το σχήμα του εγκεφάλου. Από αυτά τα 76 συνδέονταν επίσης με το σχήμα του προσώπου. Επιπλέον, υπάρχουν τουλάχιστον 76 γενετικές τοποθεσίες που αλληλοκαλύπτονται και συνδέονται με το σχήμα του εγκεφάλου και με την ανάπτυξη του σκελετού του κρανίου.

Αυτό που δεν ανακάλυψε η έρευνα είναι εξίσου σημαντικό.

Η έρευνα δεν ανακάλυψε στοιχεία που να μαρτυρούν ότι αυτές οι γενετικές ταυτοποιήσεις μπορούν να προβλέψουν τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου. Το σχήμα του προσώπου επίσης δεν μαρτυρά κάποιο ρίσκο για εκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο ότι είναι αδύνατο να προβλέψουμε τη συμπεριφορά κάποιου βασιζόμενοι στα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Δεν υπάρχουν γενετικά χαρακτηριστικά που να συνδέουν το πρόσωπο κάποιου ανθρώπου με τη συμπεριφορά του.

Αυτά τα ευρήματα καταρρίπτουν επίμονες ψευδοεπιστημονικές απόψεις σχετικά με το τι αποκαλύπτει το πρόσωπό μας για εμάς. Ο κίνδυνος ανάπτυξης νευροψυχιατρικών διαταραχών δεν είναι συνεπώς γραμμένο στο πρόσωπό μας. Και αυτός είναι ένας καλός λόγος για να χαμογελάμε.

Πηγή: www.psychologytoday.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας