ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ, έβαλα υποψηφιότητα για πρόεδρος στις τρεις τελευταίες τάξεις. Έχασα και τις τρεις φορές. Με βάση αυτή την επίδοση, ήταν ολοφάνερο ότι θα έπρεπε να βάλω υποψηφιότητα για πρόεδρος του φοιτητικού σώματος. Το έκανα και (φυσικά) έχασα. Με απέρριψαν επίσης από τις ομάδες του μπέιζμπολ και του μπάσκετ. Θυμάμαι να πηγαίνουμε με τη μαμά μου στο Junior’s Deli στη λεωφόρο Σεπούλβεντα για να γιορτάσουμε το γεγονός ότι με είχαν δεχτεί στο UCLA, μετά την αρχική απόρριψή τους.

 

φτάνοντας στο πανεπιστήμιο, προσπάθησα να γίνω δεκτός σε πέντε διαφορετικές αδελφότητες και έγινα δεκτός σε μία, γιατί ήθελαν να δώσουν ένα δωμάτιο στο σπίτι τους σε κάποιον που θα βοηθούσε στην πληρωμή των διαφόρων εξόδων. Όταν πήρα το πτυχίο μου, πέρασα από συνέντευξη σε είκοσι δύο εταιρείες και με προσέλαβαν σε μία, τη Morgan Stanley.

Έκανα αίτηση σε πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και με απέρριψε το Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, το Γουόρτον, το Ντιουκ, το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και το Κέλογκ. Έγινα δεκτός στο UCLA και στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Χάας με το ίδιο αφήγημα που είχα πλασάρει στο UCLA την πρώτη φορά: «Είμαι ένα συνηθισμένο παιδί, αλλά είμαι το δικό σας [της Καλιφόρνια] συνηθισμένο παιδί.»

Στο μεταπτυχιακό, έβαλα υποψηφιότητα για πρόεδρος του τμή-ματος και έχασα. Αφότου πήρα πτυχίο, έχω ιδρύσει εννέα επιχειρήσεις. Οι περισσότερες απέτυχαν.

Οι ευτυχείς συγκυρίες είναι αποτέλεσμα θάρρους

Απολαμβάνω το αλκοόλ, αλλά αποδείχτηκε και χρήσιμο εξελικτικά στην περίπτωσή μου, καθώς διεύρυνε εντυπωσιακά τον αριθμό πιθανών συντρόφων μου. Σε κοινωνικές περιστάσεις, το οινόπνευμα ήταν αυτό που με προστάτευε από την απόρριψη. Είμαι μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου ύστερα από κάνα δυο ποτηράκια: πιο αστείος, πιο τρυφερός, πιο σίγουρος για τον εαυτό μου, πιο φιλικός… καλύτερος. (Ανυπομονώ να δω τα σχόλια στο μέιλ μου σχετικά μ’ αυτό.) Θυμάμαι κάποτε που ήμουν στην πισίνα του ξενοδοχείου Ράλεϊ στο Μαϊάμι Μπιτς και είδα μια απίστευτα ελκυστική γυναίκα. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα της μιλούσα πριν φύγω και αμέσως (δεν καμαρώνω γι’ αυτό) παράγγειλα ένα ποτό.

Το να ζητάς λεφτά από έναν επενδυτή μικρών κεφαλαίων δεν είναι τίποτα σε σχέση με το να πλησιάζεις μέρα μεσημέρι μια γυναίκα που κάθεται σε μια σεζλόνγκ, συντροφιά με μια άλλη γυναίκα και έναν άντρα, και να της μιλάς. Λέω στους φοιτητές μου ότι τίποτα υπέροχο, και εννοώ πραγματικά φανταστικό, δεν θα συμβεί αν δεν ρισκάρετε και δεν δεχτείτε την πιθανότητα της απόρριψης. Οι ευτυχείς συγκυρίες είναι αποτέλεσμα θάρρους.

Η προθυμία μου να ανεχτώ την απόρριψη από πανεπιστήμια, από άλλους επιχειρηματίες, από επενδυτές και γυναίκες ήταν εξαιρετικά αποδοτική. Είναι ευλογία να ξέρεις τι θέλεις και ο φόβος της απόρριψης είναι μεγαλύτερο εμπόδιο από την έλλειψη ταλέντου ή τις αντιξοότητες της αγοράς. Για να εξασκηθείτε, αρχίστε να παίρνετε καθημερινά κάποιου είδους ρίσκο (ζητήστε αύξηση, συστηθείτε στους άλλους σ’ ένα πάρτι) και να αισθάνεστε άνετα με το γεγονός ότι προσπαθείτε να ξεπεράσετε τα όριά σας.

Το μεσαίο όνομα του μεγάλου μου γιου είναι Ράλεϊ.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Η άλγεβρα της ευτυχίας», του Σκοτ Γκάλογουεϊ από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Όμορφη Ζωή Άρθρα (όλα τα άρθρα)

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας