Όλοι γνωρίζουμε τη μαύρη σταφίδα, πόσοι όμως ξέρουμε ότι είναι μια πολύτιμη υπερτροφή; H κορινθιακή σταφίδα είναι τόσο ωφέλιμη, που επιβάλλεται να την καταναλώνουμε καθημερινά. Ανάμεσα στα οφέλη της είναι ότι βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, ρυθμίζει την πίεση και την χοληστερίνη και δρα αντιοξειδωτικά, προστατεύοντάς μας από διάφορες μορφές καρκίνου.

 

Αν ανατρέξετε στην διεθνή αρθρογραφία για πληροφορίες που αφορούν τα superfoods, είναι πολύ πιθανό να πέσετε πάνω στην ακόλουθη φράση:

“Όλοι ξέρουμε τις ξανθές σταφίδες, όμως έχετε ακούσει ποτέ για την μαύρη σταφίδα;” 

Είναι λογικό!

Για κάποιους που ζουν σε ορισμένες (μάλλον στις περισσότερες) περιοχές στον πλανήτη, η μαύρη σταφίδα είναι για αυτούς ότι για μας … το goji berry. Δηλαδή, ένα εξωτικό προϊόν με μεγάλη διατροφική αξία, ένα superfood, το οποίο όμως παράγεται σε μια μακρινή γωνιά της γης, με ότι συνεπάγεται αυτό…

Εμείς από την άλλη,  ζούμε στην Ελλάδα και έτσι είμαστε πολύ τυχεροί. Έχουμε εύκολη πρόσβαση στην μαύρη σταφίδα, την οποία μπορούμε να βρούμε εύκολα και μάλιστα σε πολύ προσιτή τιμή.

Τι προσφέρει στην υγεία μας ο μαύρος φρουτένιος χρυσός;

Η μαύρη σταφίδα έχει χαρακτηριστεί ως ο μαύρος χρυσός των φρούτων, τόσο για οικονομικούς όσο και για διατροφικούς λόγους. Θα δούμε αργότερα πως έφτιαξε το καλό της όνομα σε σχέση με την οικονομία. Ας μείνουμε αρχικά, στα όσα πολύτιμα κάνει για την υγεία του οργανισμού μας:

Μειώνει τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας.

Η περιεκτικότητα της μαύρης σταφίδας σε πολυφαινόλες είναι πολύ υψηλή. Οι πολυφαινόλες μειώνουν την αθηρωματική πλάκα σε όλα τα αγγεία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε λιγότερο από καρδιοπάθεια.

Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Τόσο η σάρκα όσο και το κουκούτσι της μαύρης σταφίδας είναι αντιοξειδωτικά. Οι κατεχίνες που περιέχει προστατεύουν τα κύτταρά μας από την γήρανση αλλά και από τον καρκίνο, ιδιαίτερα αυτόν του παχέος εντέρου και του στομάχου.

Βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Η μαύρη σταφίδα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες ρυθμίζουν την λειτουργία της πέψης και του εντέρου μας. Μπορεί να είναι πολύ βοηθητικές σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα ή ακόμη και στα μικρά παιδιά που έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Είναι ευεργετική για τα οστά και το αίμα.

Είναι πλούσια σε πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο και ο ψευδάργυρος. Και τα τρία μαζί, ρυθμίζουν την αρτηριακή μας πίεση, όμως το κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά, έχει και επιπλέον αξία. Το κάλλιο, μας προστατεύει από την οστεοπόρωση, το μαγνήσιο από τις κράμπες και ο ψευδάργυρος από την κατάθλιψη, την τριχόπτωση και την ακμή.

Μας βοηθά να διατηρήσουμε το ιδανικό σωματικό βάρος.

Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και σάκχαρα, τα οποία δημιουργούν αίσθηση κορεσμού όταν κάνουμε δίαιτα. Μπορεί να μας καλύψουν θερμιδικά χωρίς όμως να αυξάνουν την χοληστερίνη μας, γιατί διαθέτουν πολλές διαιτητικές ίνες οι οποίες βρίσκονται κυρίως στην φλούδα.

μαύρη-κορινθιακή-σταφιδα-υπερτροφή

Μας προστατεύει από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις.

Η σταφίδα περιέχει μεγάλο ποσοστό βιταμίνης C και είναι αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή.

Φροντίζει το δέρμα και τα μαλλιά μας.

Πολλά από τα συστατικά της όπως τα αντιοξειδωτικά, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και η βιταμίνη C, προάγουν την παραγωγή του κολλαγόνου και κάνουν το δέρμα μας λαμπερό και νεανικό. Επίσης τονώνουν τα μαλλιά και μας προστατεύουν από την τριχόπτωση.

Είναι κατάλληλη για ανθρώπους με σάκχαρο.

Οι σταφίδες παρά την γλυκιά τους γεύση έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Έτσι μπορούν να καταναλωθούν από ανθρώπους που προσέχουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους, ή που κάνουν δίαιτα και παρακολουθούν το βάρος τους.

Μετά από όλα αυτά, εσείς πόσες σταφίδες φάγατε σήμερα;

Ειδικοί διατροφολόγοι και γιατροί λένε πως η μαύρη σταφίδα θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά από όλο τον πληθυσμό μια και δεν υπάρχουν στην ουσία αντενδείξεις. Το αντίθετο, μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. Η ιδανική δόση είναι 2 κουταλιές της σούπας ημερησίως. Με αυτή την ποσότητα μπορούμε να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά, τις φυτικές ίνες, τα σάκχαρα, τις πολυφαινόλες, τα ιχνοστοιχεία και ότι άλλο περιέχει αυτός ο πολύτιμος καρπός. Ουσιαστικά καταναλώνοντας 2 κουταλιές σταφίδες την ημέρα, είναι σαν να καλύπτουμε το ένα τρίτο από την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού μας σε φρούτα. Η σύσταση από τους ειδικούς είναι πολύ ισχυρή: η σταφίδα πρέπει να είναι μέσα στο καθημερινό διαιτολόγιο τόσο των ενήλικων ατόμων όσο και των παιδιών. Είναι ένα εύκολο και γρήγορο σνακ που μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ή σε συνδυασμό με κάποια άλλη τροφή.

Γιατί η μαύρη σταφίδα έχει μεγάλη αξία για την οικονομία μας;

μαύρη-κορινθιακή-σταφιδα-υπερτροφή

Όπως είπαμε η μαύρη σταφίδα λέγεται και μαύρος χρυσός, ενώ στην Ελλάδα καλλιεργήθηκε ακόμη από την εποχή του Ομήρου. Οι πρώτες βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα, έγιναν με αφορμή την επεξεργασία της σταφίδας στις αρχές του 19ου αιώνα. Αυτό, όχι μόνο οδήγησε την χώρα σε μια πιο αστική διάσταση, αλλά ανασυγκρότησε και το κράτος λίγο πριν τις αρχές των Βαλκανικών πολέμων. Εκείνη την περίοδο οι εξαγωγές της σταφίδας ήταν το 75% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Ο Ξ. Ζολώτας μιλώντας για την οικονομική αξία της σταφίδας είπε ότι “κάποτε ήταν για την Ελλάδα ότι ο καφές για την Βραζιλία”. Εννοείται ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί και σήμερα, με την στροφή που κάνουν οι καταναλωτές προς τα superfoods, εφόσον φυσικά δίνονταν η ανάλογη έμφαση στην παραγωγή και τις εξαγωγές.

Πώς μπορούμε να βάλουμε την μαύρη σταφίδα στην ζωή μας;

μαύρη-κορινθιακή-σταφιδα-υπερτροφή

Είναι πολύ εύκολο να έχει κανείς ένα σακουλάκι με λίγες σταφίδες στην τσέπη του ή στην τσάντα του. Αυτό το γλυκό και ζουμερό αποξηραμένο φρούτο, μπορεί να μας συνοδεύσει στο γραφείο, στην εκδρομή, στο αυτοκίνητο, σε ένα ταξίδι, στο σχολείο ή στην άθληση. Μπορούμε ακόμη να το εντάξουμε στην μαγειρική ή την ζαχαροπλαστική μας. Είναι εξαιρετική η γλυκιά γεύση που θα προσθέσει σε οποιαδήποτε πράσινη σαλάτα, ή σε ένα μπολ με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς. Μπορούμε να τις συνδυάσουμε πάρα πολύ ωραία, με αποξηραμένα φρούτα όπως το δαμάσκηνο ή το σύκο και να φτιάξουμε μπάρες δημητριακών.

Επίσης ταιριάζει ωραία με την σοκολάτα και την βανίλια και μπορεί να προστεθεί σε όλα τα κέικ και τα μπισκότα. Ακόμη και μέσα σε ένα απλό ψωμί, θα προσθέσει εκτός από την γλύκα της, αρκετό άρωμα αλλά και υγρασία.

Δεν υπάρχει ωραιότερο κολατσιό για ένα παιδί από ένα αφράτο σταφιδόψωμο. Μάλιστα πρέπει να ξέρετε ότι η μαύρη σταφίδα έχει ένα χαρακτηριστικό που δεν έχουν πολλές τροφές. Έχει την ιδιότητα να διατηρεί τα διατροφικά χαρακτηριστικά της, ακόμη και όταν ψήνεται στον φούρνο μέσα σε γλυκά. Επομένως μην ανησυχείτε ότι δεν είναι το ίδιο υγιεινή, όταν την προσφέρετε σε σας ή τα παιδιά σας, μέσα σε μια μηλόπιτα ή ένα κέικ.

Μερικά σημαντικά στοιχεία για την μαύρη σταφίδα

μαύρη-κορινθιακή-σταφιδα-υπερτροφή

  • Αν ο καθένας από εμάς κατανάλωνε 2 κουταλιές της σούπας σταφίδα ημερησίως, το μισό της ετήσιας παραγωγής που είναι 30.000 τόνοι, θα καταναλώνονταν μόνο από τους κατοίκους της Πελοποννήσου
  • Η μαύρη σταφίδα είναι ένα πολύ αγνό προϊόν, γιατί κατά την παραγωγή και την επεξεργασία της δεν χρησιμοποιείται κανένα πρόσθετο. Η ξήρανσή της γίνεται πάντα στον ήλιο και σε μέτριες θερμοκρασίες
  • Η αντιοξειδωτική δράση της σταφίδας δεν αλλοιώνεται με το ψήσιμο. Η βανιλίνη που είναι η βασική πολυφαινόλη της σταφίδας, μετατρέπεται σε βανιλικό οξύ το οποίο είναι ένα ακόμη πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό
  • Τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σταφίδας είναι περισσότερα και πιο αποτελεσματικά από τα αντιοξειδωτικά διαφόρων τύπων μούρων που κυκλοφορούν στο εμπόριο
  • Δύο κουταλιές σταφίδας αντιστοιχούν σε μια μερίδα φρούτα. Έχουμε ανάγκη από τρεις μερίδες φρούτα την ημέρα
  • Η σταφίδα έχει διπλή χρήση. Μπορεί να αποξηρανθεί ή να οινοποιηθεί.
  • Η μαύρη σταφίδα άρχισε καλλιεργείται συστηματικά πρώτα στην Ζάκυνθο τον 16ο αι. και μετά πέρασε στην Β. Πελοπόννησο
  • Ο στρατηγός Αννίβας διέσχισε τις Άλπεις κατά την διάρκεια της εκστρατείας του, κουβαλώντας τόνους μαύρης σταφίδας, το ίδιο και ο Χριστόφορος Κολόμβος πηγαίνοντας προς την Αμερική.

Εύκολες συνταγές με μαύρη σταφίδα

μαύρη-κορινθιακή-σταφιδα-υπερτροφή

Είναι ώρα να αγοράσετε από το κοντινό σας κατάστημα με ξηρούς καρπούς ή από την λαϊκή της γειτονιάς σας, ένα σακουλάκι με μαύρες σταφίδες. Θα τις αποθηκεύσετε στο ντουλάπι της κουζίνας σε ένα βάζο που κλείνει καλά. ‘Όμως αν θέλετε να τις διατηρήσετε για καιρό, καλό θα ήταν να βάλετε το βάζο στο ψυγείο για να κρατήσουν οι σταφίδες την υγρασία τους.

Όμως αν βάλετε την μαύρη σταφίδα στην καθημερινή σας διατροφή, η μακρά αποθήκευση σίγουρα δεν θα χρειαστεί.

Ξεκινήστε με τις δύο συνταγές που σας προτείνουμε, ένα κέικ με πορτοκάλι και σταφίδες και ένα ρύζι με σταφίδες και κοτόπουλο.

Κέικ με πορτοκάλι και σταφίδες χωρίς μίξερ

μαύρη-κορινθιακή-σταφιδα-υπερτροφή

Υλικά:

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βρώμη
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ σόδα
1 πρέζα αλάτι
300 γρ. γιαούρτι απλό
200 γρ. μαύρη ζάχαρη
4 αυγά
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
160 ml ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι του τσαγιού μαύρη σταφίδα αλευρωμένη

Εκτέλεση:

Χτυπάμε με το σύρμα την ζάχαρη με το λάδι και προσθέτουμε τα αυγά τα οποία έχουμε ήδη χτυπήσει από πριν. Ανακατεύουμε απαλά με το αλεύρι και την βρώμη στην οποία έχουμε προσθέσει το ξύσμα, το αλάτι, το μπέικιν και την σόδα. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά και το γιαούρτι στο οποίο έχουμε προσθέσει και την βανίλια. Αφού γίνουν ένα ομογενοποιημένο μίγμα προσθέτουμε τις σταφίδες τις οποίες έχουμε ελαφρώς αλευρώσει. Ψήνουμε για περίπου μια ώρα στους 180 βαθμούς.

Αρωματικό ρύζι με σταφίδες και κοτόπουλο

μαύρη-κορινθιακή-σταφιδα-υπερτροφή

Υλικά:

2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι μπασμάτι
1 στήθος κοτόπουλου
1 μεγάλο κρεμμύδι
4 κ. σούπας λάδι
2 κ. σούπας βούτυρο
4 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμός κοτόπουλου
αλάτι-πιπέρι
15 στήμονες κρόκος Κοζάνης
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαύρη σταφίδα

Εκτέλεση:

Βάζουμε το βούτυρο και το λάδι στην κατσαρόλα να κάψουν και προσθέτουμε το κοτόπουλο κομμένο σε μικρά μικρά κυβάκια. Σοτάρουμε και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα. Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, σοτάρουμε ελαφρά μέχρι να γυαλίσει και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το ρύζι και το γυρίζουμε μερικές φορές. Όταν έχει γυαλίσει και αυτό, ρίχνουμε τον ζωμό του κοτόπουλου και αρωματίζουμε με τον κρόκο Κοζάνης. Το αφήνουμε να σιγοβράσει και όταν πιεί σχεδόν όλο του το ζουμί, ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο, προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε ελαφρά. Σβήνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε το ρύζι με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και το καπάκι της κατσαρόλας. Λίγο πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμε ελαφρά.

Δικτυογραφία: 

https://indianexpress.com/photos/lifestyle-gallery/from-lowering-high-bp-to-preventing-hair-loss-health-benefits-of-black-raisins-5036562/
https://stylesatlife.com/articles/black-raisins-benefits/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325127#summary

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας