Μία Εμπειρία πάντα Αξίζει…

0
334

Της Φωτεινής Βαβίτσα

Πόσες φορές δεν έχουμε πει στη ζωή μας: “Γιατί έπρεπε να συμβεί σε εμένα αυτό;” 

Στη συνέχεια, γεμάτοι παράπονο ξεκινάμε την ανασκόπηση. Αν δεν είχαμε κάνει κάτι, αν δεν είχαμε γνωρίσει κάποιον… Αν δεν είχαμε πάει σε εκείνο το μέρος… Αν δεν είχαμε περάσει τόσα χρόνια, να περιμένουμε…

Κοιτάζουμε από το τέλος της ιστορίας προς την αρχή της, με τη μόνη διαφορά ότι τώρα γνωρίζουμε την εξέλιξή της.

Κάθε φορά, έπειτα από μία εμπειρία που μας θορύβησε, ξεκινούμε την ίδια διαδικασία. Έτσι καταλήγουμε σε σημάδια που δεν είδαμε, αλλά τώρα φαίνονται ξεκάθαρα. Άλλες φορές σε εικασίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί, αν αντιδρούσαμε διαφορετικά σε μία κατάσταση.

Δε θέλω να οδηγηθώ στο συμπέρασμα του “Δεν Αξίζει”, από όλα όσα αναφέρω πιο πάνω. Κάθε εμπειρία που βιώνουμε Αξίζει, πάντα για τους δικούς της λόγους.

Αυτό που τις προσδίδει όμως την κατάλληλη αξία στη ζωή μας, είναι το πως αποφασίζουμε να τη διαχειριστούμε.

Έχουμε πάντα την επιλογή να φορτώσουμε τον εαυτό μας με τύψεις και λόγους για να αισθανθεί άσχημα. Σε περιπτώσεις που εμπιστευθήκαμε κάποιον και τελικά πληγωθήκαμε, όταν παίρνουμε μία λάθος απόφαση και ξαφνικά δείχνουν όλα να καταρρεόυν.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση έχουμε την επιλογή να καταρρεύσουμε κι εμείς, γεμίζοντας τον εαυτό μας με ενοχές. Φαντάζει ιδανικό εκείνη τη στιγμή να τον βάλουμε στο στόχαστρό μας και να τον κατηγορήσουμε για όλα εκείνα που δεν πήγαν όπως θέλαμε.

Θα προσφέρει όμως κάτι τέτοιο αξία στη ζωή μας; Υπάρχει περίπτωση να μας βοηθήσει να εξελιχθούμε; Ποια είναι η πιθανότητα να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, ώστε να μην περάσει ξανά εμπειρίες που τον πληγώνουν, όταν απλά περνάμε χρόνο μαζί του και μας κατηγορούμε;

Σε κάθε κατάσταση που παρουσιάζεται στη ζωή μας κάνουμε τις επιλογές μας, ανάλογα με τους εξωτερικούς παράγοντες και αυτά που θέλουμε. Έτσι, δημιουργούμε ένα αποτέλεσμα.

Όταν το αποτέλεσμα είναι αυτό που θέλουμε, τότε έχουμε κάθε δικαίωμα να πανυγηρίσουμε! Τα Θέλω μας και οι Εξωτερικές Συνθήκες δούλεψαν αρμονικά και συγχρονικά και δημιουργήσαμε αυτό που θέλουμε να βιώσουμε. Μία σχέση, μία νέα συνεργασία, ένα ταξίδι… Ό,τι επιθυμούμε.

Σε αντίθετη περίπτωση, τι είναι αυτό που δε δούλεψε; Τι σημαίνει για εμάς ότι βιώσαμε μία εμπειρία που μας πλήγωσε; Μήπως δεν ήμαστε ξεκάθαροι με το τι θέλαμε; Μήπως τελικά δεν έχουμε καταλήξει τελικά για το τι θέλουμε από την καριέρα μας, ή από τις σχέσεις μας;

Σίγουρα μία εμπειρία που μας πληγώνει, προσφέρει το συναίσθημα του πόνου. Ποιος είναι όμως λόγος που τελικά πονέσαμε;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρώτη αμυντική αντίδραση είναι να κατηγορήσουμε το άτομο ή την κατάσταση που μας προκάλεσε τον πόνο. Αρκεί να θυμόμαστε εδώ ότι, όπως κι εμείς ζητάμε την απόλυτη ελευθερία από τη ζωή μας, έτσι κάθε άνθρωπος που συναντάμε έχει το ίδιο απόλυτο δικαίωμα στην ελευθερία.

Αν η δική του ελευθερία δε συμπίπτει με τη δική μας, δεν μπορούμε να του επιβάλλουμε να ακολουθήσει τη δική μας. Εκεί παύει να ισχύει η ελευθερία και ξεκινά η χειραγώγιση.

Εμείς λοιπόν γιατί πληγωθήκαμε; Ποιο θέλω μας περιμέναμε να πάρουμε από αυτή την εμπειρία και τελικά δεν ικανοποιήθηκε;

Έστω ότι κάναμε κάτι “λάθος”, ποιο μάθημα πήραμε από αυτό; Τι μας έδειξε αυτή η εμπειρία που είναι αντίθετο σε αυτά που θέλουμε να βιώσουμε στο μέλλον.

Κάθε εμπειρία αξίζει…

Κι αυτό γιατί έχει την ικανότητα να μας “γνωρίσει” καλύτερα με τον Εαυτό μας και με τα Θέλω μας. Από εκεί και πέρα είναι δική μας επιλογή να συζητήσουμε με εμάς τους ίδιους ώστε να μας ανακαλύψουμε καλύτερα.

Όσο καλύτερα μας ανακαλύπτουμε, τόσο περισσότερο μαθαίνουμε τι θέλουμε. Όσο παραμένουμε πιστοί σε αυτά που ανακαλύπτουμε ότι θέλουμε, τότε είμαστε και σε θέση να απελευθερώνουμε ανθρώπους και καταστάσεις από τη ζωή μας πριν έρθουμε πάλι σε μία δύσκολη εμπειρία και πληγωθούμε.

Τότε είναι που η κάθε εμπειρία μας Αξίζει. Όταν την ξεδιπλώνουμε, αντί να σπεύσουμε να την κλειδώσουμε μέσα στο “κουτάκι του θυμού”. 

Πώς θα σου φαινόταν αν μπορούσες να μοιραστείς τις εμπειρίες και τις ιδέες σου με τον υπόλοιπο κόσμο;
Μέσω της στήλης Το δικό σου Βίωμα, έχεις κι εσύ την δυνατότητα να μοιρασθείς τις εμπειρίες σου μαζί μας.
Διάβασε εδώ όλες τις αναλυτικές πληροφορίες !

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας