Μικρές πρωινές συνήθειες που θα κάνουν τη ζωή σας πολύ καλύτερη

0
101

Με συνεργασία με το adore.gr

Κερδίστε ευεξία όλη την ημέρα και δείτε τη ζωή σας να μεταμορφώνεται θετικά, υιοθετώντας αυτές τις απλές, καθημερινές πρακτικές.

Το πρωινό ξύπνημα είναι μία διαδικασία που δυσκολεύει πολλούς ανθρώπους, ειδικά αν δεν έχουν κοιμηθεί αρκετά το προηγούμενο βράδυ. Έτσι συχνά καταλήγουμε να πατάμε συνεχόμενα snooze στο ξυπνητήρι μας, προκειμένου να κερδίσουμε μερικά ακόμη λεπτά ξεκούρασης και καταφέρνουμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι οριακά πριν φύγουμε για τη δουλειά. Αυτή η ρουτίνα όμως μας στερεί από ένα πλήθος πραγμάτων που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το πρωί και θα αναβάθμιζαν ποιοτικά ολόκληρη την ημέρα μας.

Εάν λοιπόν ανήκετε σε εκείνους που μισούν το πρωινό ξύπνημα, όμως θέλετε να ξεκινάτε την ημέρα σας γεμάτοι ενέργεια και ευεξία, υπάρχει λύση. Υιοθετώντας τις παρακάτω συνήθειες, όχι μόνο θα μετατρέψετε το πρωί στην αγαπημένη στιγμή της ημέρας αλλά θα αποκτήσετε μία πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής γενικότερα.

Ξυπνήστε νωρίτερα

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιπαθούν το πρωινό ξύπνημα, όμως είναι μία συνήθεια που έχει πολλά και σημαντικά οφέλη. Αρχικά, μας δίνει το χρόνο να προετοιμαστούμε και να υιοθετήσουμε μία πρωινή ρουτίνα πριν ξεκινήσει η ημέρα μας. Βάζοντας το ξυπνητήρι μία ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο θα έχουμε την ευκαιρία να ετοιμαστούμε χωρίς άγχος για τις υποχρεώσεις που ακολουθούν και να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και την αυτοφροντίδα μας.

Η αλλαγή της ώρας που ξυπνάμε μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή αλλά μπορεί να γίνει σταδιακά: βάζουμε το ξυπνητήρι 5 λεπτά νωρίτερα και συνεχίζουμε μέχρι να μπορούμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Επιπλέον, παραλείπουμε τα πολλά ξενύχτια, μία κακή συνήθεια που στραγγίζει την ενέργειά μας και μας στερεί την ξεκούραση που έχουμε ανάγκη.

Στρώστε το κρεβάτι

Το στρώσιμο του κρεβατιού μπορεί να μοιάζει περισσότερο με αγγαρεία, όμως είναι και ένας τρόπος για να νιώσουμε καλύτερα. Ο λόγος είναι απλός: κάνει το χώρο μας (και το μυαλό μας) περισσότερο τακτοποιημένο, ενισχύει την υγιεινή του ύπνου και έχει πολλά ψυχολογικά οφέλη.

Συγκεκριμένα, αυτή η μικρή συνήθεια δίνει την αίσθηση επίτευξης ενός στόχου, γεγονός που έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία μας και ενισχύει την τάση μας να ολοκληρώσουμε ακόμη περισσότερα πράγματα μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, το καθημερινό στρώσιμο του κρεβατιού μας βοηθά να κρατάμε περισσότερο τακτοποιημένο το υπνοδωμάτιο και το υπόλοιπο σπίτι μας.

Η αλλαγή της ώρας που ξυπνάμε μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή αλλά μπορεί να γίνει σταδιακά
Πλύνετε το πρόσωπο και τα δόντια σας

Η πρωινή ρουτίνα ομορφιάς είναι ένα κομμάτι που δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά μας. Δεν χρειάζονται πολλά, περίπλοκα βήματα και δεκάδες εξειδικευμένα προϊόντα. Το καλό πλύσιμο με κρύο νερό είναι ο ιδανικός τρόπος για να «ξυπνήσουμε» και να ενυδατώσουμε την επιδερμίδα μας.

Το πλύσιμο των δοντιών ένα ακόμη βήμα που πρέπει να συμπεριλάβουμε στην πρωινή μας καθημερινότητα. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να πλένουν τα δόντια τους μετά το πρωινό γεύμα, ωστόσο είναι καλύτερο η διαδικασία να γίνεται αμέσως μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι. Αυτό γιατί τα βακτήρια του στόματος που προκαλούν πλάκα αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του ύπνου και για αυτό πρέπει να απομακρύνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Πιείτε νερό με λεμόνι

Είναι γνωστό ότι το νερό έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Ενυδατώνει το σώμα και ενισχύει το μεταβολισμό, δύο λειτουργίες πολύ χρήσιμες, ειδικά μετά από μία μεγάλη νύχτα. Γι’ αυτό πολλοί ειδικού συμβουλεύουν να πίνουμε ένα ποτήρι νερό, πριν φάμε οτιδήποτε άλλο το πρωί.

Από την άλλη, το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό. Επομένως, η κατανάλωση ενός ποτηριού χλιαρό νερό, με μισό λεμόνι στυμμένο μέσα είναι μία πολύ καλή συνήθεια για να υιοθετήσετε τα πρωινά σας. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, μια τόνωση του οργανισμού με αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C είναι ιδανική, για την προστασία του από το κρυολόγημα και τις ιώσεις.

Φάτε ένα υγιεινό πρωινό
Φάτε ένα υγιεινό πρωινό

Ναι, το έχουμε ακούσει δεκάδες φορές ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, ωστόσο αρκετοί δυσκολευόμαστε να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Οι πολλές υποχρεώσεις και ο περιορισμένος χρόνος συχνά μας κάνουν να το παραλείπουμε εντελώς ή να το αντικαθιστούμε με κάτι πρόχειρο και γρήγορο που θα αγοράσουμε στο δρόμο για τη δουλειά.

Παρόλα αυτά, ένα σωστό πρωινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να αναβαθμίσει εξολοκλήρου την ποιότητα ζωής μας. Αρχικά, δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και πεινάμε λιγότερο μέσα στην ημέρα. Επίσης, ενισχύει απαραίτητες λειτουργίες όπως η συγκέντρωση, που είναι απαραίτητη για να έχουμε μία παραγωγική ημέρα. Ακόμη, μας δίνει ενέργεια ενώ μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Ένα υγιεινό πρωινό περιλαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης (π.χ. γιαούρτι και ξηροί καρποί), φυτικών ινών (π.χ. δημητριακά) και βιταμινών (π.χ. φρούτα και λαχανικά). Συνδυάστε τα παραπάνω σε ένα healthy bowl ή ένα γευστικό smoothie και είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα δεν θα σας απογοητεύσει.

Κάντε πράξεις ευγνωμοσύνης

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να λείπει από τη ζωή ενός ευτυχισμένου ανθρώπου. Και πάλι δεν χρειάζονται δύσκολες και περίπλοκες ενέργειες ούτε πολύς χρόνος για να εντάξουμε μικρές ενέργειες ευγνωμοσύνης στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε απλώς να τηρούμε καθημερινά ένα ημερολόγιο, όπου κάθε πρωί θα καταγράφουμε 3 πράγματα για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη.

Αμέσως θα παρατηρήσουμε ότι τα συναισθήματά μας θα αλλάξουν και θετική ενέργεια και σκέψεις θα μας κυριεύσουν. Αυτή η θετικότητα θα μας συνοδεύει σε όλη την ημέρα, κάνοντάς μας περισσότερο χαρούμενους και αποτελεσματικούς.

Μερικές ακόμη πράξεις ευγνωμοσύνης, για όσους δεν προτιμούν το γράψιμο, είναι η επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα ή η επαφή με το αγαπημένο μας κατοικίδιο. Και πάλι θα δούμε να μας πλημμυρίζουν αισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης για αυτά που έχουμε στη ζωή μας, απομακρύνοντας από το προσκήνιο της σκέψης μας, αυτά που μας λείπουν.

Δώστε λίγο χώρο στον εαυτό σας για να αισθανθεί δημιουργικός
Δώστε χώρο στην έμπνευση και τη δημιουργικότητα

Πριν ξεκινήσετε μία ημέρα γεμάτη με meetings, συζητήσεις και ατελείωτα emails, δώστε λίγο χώρο στον εαυτό σας για να αισθανθεί δημιουργικός. Ακούστε τη μουσική που σας εμπνέει ή αν αγαπάτε το γράψιμο, αφιερώστε λίγο χρόνο και γράψτε κάτι στο ημερολόγιό σας.

Πηγές έμπνευσης μπορείτε να βρείτε στο οτιδήποτε: σε μία βόλτα στη φύση, σε ένα βιβλίο, σε ένα βίντεο ή σε μία ζωγραφιά. Αφιερώστε αυτό το χρόνο στον εαυτό σας χωρίς ενοχές, καθώς αυτές οι συνήθειες θα σας γεμίσουν με θετικότητα, ενέργεια και δημιουργική σκέψη ώστε να αντιμετωπίσετε τις υποχρεώσεις της ημέρας που ακολουθεί.

Γυμναστείτε

Η πρωινή γυμναστική είναι μία πρόκληση για τους περισσότερους ανθρώπους, όμως υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για να την εντάξετε στη ρουτίνα σας. Η άσκηση δίνει ενέργεια και χαρίζει ευεξία για το υπόλοιπο της ημέρας, ενώ είναι ένας καλός τρόπος εκτόνωσης.

Θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να το παρακάνετε, αφού λίγες ασκήσεις πριν το πρωινό είναι ο καλύτερος τρόπος για να «ξυπνήσει» το σώμα και το μυαλό. Δέκα λεπτά με μισή ώρα είναι αρκετά για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Διαλέξτε κάτι απλό που σας ταιριάζει και σας ευχαριστεί, όπως μερικές ασκήσεις stretching ή λίγο jogging στη γειτονιά.

Μία ιδανική μορφή πρωινής άσκησης είναι ο διαλογισμός. Πρόκειται για μία ευεργετική διαδικασία που μειώνει το άγχος, βελτιώνει την συναισθηματική σταθερότητα και τονώνει την ηρεμία και τη συγκέντρωση. Τρία λεπτά ασκήσεων αναπνοής είναι αρκετά για να συνδεθείτε με τον εαυτό σας και να αρχίσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη του διαλογισμού. Σταδιακά θα δείτε την καθημερινότητά σας να αλλάζει και τα πρωινά σας να αποκτούν περισσότερο νόημα.

Διαβάστε περισσότερα σαν και αυτό στο adore.gr

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας