Όλοι οι άνθρωποι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Γιατί τότε η κατάθλιψη αφορά τόσους συνανθρώπους μας; Πως μπορούμε να μην ζούμε μισή ζωή και να κυνηγήσουμε την ευτυχία μας;
Δώδεκα και μισή. Πώς πέρασεν η ώρα. Δώδεκα και μισή. Πώς πέρασαν τα χρόνια.
Καβάφης

 

«Πέρασα αρκετά χρόνια σε μια κατάσταση ελαφριάς κατάθλιψης χωρίς να δώσω σημασία.

Γιατί ήταν ελαφριάς; Γιατί ήμουν λειτουργική: πήγαινα στη δουλειά κάθε πρωί, κατάφερνα να ταΐζω τον εαυτό μου (κυρίως με έτοιμα φαγητά, αλλά και πάλι). Το σπίτι μου ήταν ένα μέρος στο οποίο μπορούσες να ζήσεις, παρότι δεν άστραφτε από καθαριότητα. Ήταν λες και η ζωή μου είχε τυλιχτεί σε ένα παχύ στρώμα βαμβακιού και τίποτα δεν μπορούσε να το διαπεράσει και να φτάσει σε μένα.

Γιατί δεν το πρόσεξα; Γιατί έλεγα στον εαυτό μου ότι μου άρεσε όπως ζούσα. Με είχα πραγματικά πείσει ότι ήμουν χαρούμενη να πηγαίνω στη δουλειά κάθε μέρα, να έρχομαι σπίτι το απόγευμα και να κάθομαι να διαβάσω ή να παίξω ένα παιχνίδι στο κομπιούτερ…

Η άρνηση είναι ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης και ήμουν πολύ καλή στα ψέματα προς τον εαυτό μου.

Το ξύπνημα

Υπήρχε συγκεκριμένος λόγος για την απομόνωση μου και αυτός ήταν τα χρήματα που έπρεπε να αποπληρώσω για μια σχεδόν χρεοκοπία, που είχα υποστεί μερικά χρόνια νωρίτερα. Απλά δεν είχα λεφτά για ωραία ρούχα ή για νυχτερινή διασκέδαση γιατί κάθε σεντ που έβγαζα πήγαινε στα παλιά μου χρέη. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια, γιατί αν ήθελα να δω τους φίλους μου, θα μπορούσα απλά να τους συναντήσω για ένα γεύμα στο σπίτι.

Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιούσα την οικονομική μου κατάσταση σαν δικαιολογία, ένας ακόμα λόγος για να μην αντιμετωπίσω την κατάθλιψη που με είχε καταπιεί ολόκληρη. Ευτυχώς το κέλυφος άρχισε να σπάει, όταν η αιτία-δικαιολογία έπαψε πια να υπάρχει. Έχοντας ταχτοποιήσει τα χρέη μου άρχισα να σκέφτομαι να εγκαταλείψω τη δουλειά, που μου έτρωγε την ψυχή και με γέμιζε άγχος και να μετακομίσω σε ένα μέρος που ένιωθα σπίτι μου, στα δυτικά της Ιρλανδίας.

Βρήκα μια δουλειά από το σπίτι και έκανα τη μεγάλη κίνηση. Είχα πλέον λιγότερα χρήματα κάθε μήνα, αλλά δεν μπορείς να κοστολογήσεις την ποιότητα που έχει η ζωή χωρίς στρες.

Άρχισα να κοιμάμαι καλύτερα, να τρώω καλύτερα και να δείχνω ενδιαφέρον για το περιβάλλον μου, λες και ολόκληρη η ύπαρξη μου έπαιρνε μια αργή, βαθιά ανάσα ανακούφισης.

Η θεραπεία μέσω του πάθους

Χρειάστηκε πολύς καιρός. Χρειαζόμουν να θεραπευτώ σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Το σώμα μου βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση, όχι μόνο λόγω των κιλών που είχα συσσωρεύσει από τα πρόχειρα γεύματα, αλλά και επειδή είχα περάσει τα τελευταία χρόνια σε μια καρέκλα με μόνη εξαίρεση τη διαδρομή από το σπίτι προς το αυτοκίνητο και το αντίστροφο…

Καθώς η θεραπεία μου προχωρούσε, επέστρεψαν και τα αισθήματα μου. Ήμουν άδεια για χρόνια ολόκληρα, αλλά τότε άρχισα να θυμάμαι ξανά ότι ανέκαθεν ήμουν ένα εξαιρετικά ευαίσθητο άτομο, γεμάτο συναισθήματα.

Υπήρξαν πολλές δύσκολες εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων θρήνησα τον χρόνο που έχασα και προσπάθησα να ξεπεράσω πράξεις που με έκαναν να ντρέπομαι, όπως ότι δεν ήμουν κοντά στην καλύτερη μου φίλη όταν με χρειαζόταν. Σταδιακά κατάφερα το άλμα προς την άλλη πλευρά και ανακάλυψα ξανά τον χαμένο μου ενθουσιασμό.

Έχω κάποια ασυνήθιστα ενδιαφέροντα και σήμερα ασχολούμαι μαζί τους συνεχώς. Προπονούμαι στην παραδοσιακή τοξοβολία και μαθαίνω ξιφασκία, όπως γινόταν παλιά. Γυμνάζομαι και χορεύω καθημερινά. Ξαφνικά, έχω αρχίσω να νιώθω τόσο μεγάλη ευτυχία, που δεν θεωρούσα με τίποτα δυνατή πριν από ένα χρόνο.

Τι έμαθα

Θα ήθελα να σας πω ότι εσείς μπορεί να ζείτε καλά, αλλά εγώ ζω ακόμα καλύτερα, όμως δεν λειτουργούν έτσι οι άνθρωποι (και όποιος σας πει το αντίθετο θα θέλει κάτι να σας πουλήσει). Το θέμα δεν είναι να είσαι συνεχώς χαρούμενος, αλλά να απολαμβάνεις όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων όταν σου χτυπούν την πόρτα.

Το κυνήγι της ευτυχίας είναι πραγματικά ένα ταξίδι που αξίζει. Όπως όμως και όλα τα πράγματα είναι μια συνήθεια την οποία μπορούμε να διαχειριστούμε. Έμαθα ότι ένας σύντομος δρόμος προς την ευτυχία είναι το πάθος ή καλύτερα η κατηγοριοποίηση των παθών σου…

Ήμουν τόσο έτοιμη να αποδεχτώ μια περιορισμένη εκδοχή της ζωής μου, που σήμερα δυσκολεύομαι να πιστέψω το πώς ζούσα πριν από μόλις τρία χρόνια.

Το κυνήγι της ευτυχίας

Ο μόνος τρόπος να κατακτήσουμε την ευτυχία είναι να θυμόμαστε τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή. Η υγεία μας, η υγεία των δικών μας ανθρώπων και αυτή η άπιαστη κατάσταση της ευτυχίας. Το να σηκώνομαι κάθε πρωί από το κρεβάτι αδημονώντας να κάνω πράγματα που θα με ευχαριστήσουν, είναι κάτι που δεν θα πάρω για δεδομένο ξανά.

Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει δραστικά και συνεχώς να παλεύουμε εναντίον όλων όσων απειλούν να μας γυρίσουν πίσω. Η ζωή δεν πρέπει να είναι απλά «καλή» ή «όχι τόσο άσχημη». Σκοπός της είναι να είναι καταπληκτική, όμορφη και γεμάτη ευτυχία!

Γι’ αυτό αν αισθάνεστε ότι δεν διανύετε τις καλύτερες μέρες σας, πάρτε λίγο χρόνο για να ανακαλύψετε τι πρέπει να βάλετε σε τάξη στη ζωή σας και πώς να θέσετε σε προτεραιότητες τα πάθη σας. Για μένα ήταν η δουλειά μου και ο τόπος που ζούσα, για εσάς μπορεί να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό…

Το να νιώθετε ευτυχισμένος πρέπει να είναι προτεραιότητα σας. Γιατί αν είστε καλά με τον εαυτό σας, γίνεστε καλύτερος σύντροφος, γονιός, φίλος, συνάδελφος κ.α.”.

Η Σίμπιλ Λεόν είναι μια εκπαιδευμένη και έμπειρη life coach που βοηθά τα υπόλοιπα “άγρια πνεύματα” να βάζουν σε σειρά τα πάθη τους και να απολαμβάνουν τις ζωές τους (wildspiritscoaching.com).

 

Πηγή: tinybuddha.com

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.