Ο Νοέμβριος είναι ο Μήνας Υγιούς Επιδερμίδας. Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή να αντιληφθούμε το δέρμα μας και να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που του συμπεριφερόμαστε.

 

Για πολλούς ανθρώπους τα ζητήματα που αφορούν την επιδερμίδα περιστρέφονται γύρω από το αισθητικό κομμάτι της. Το γήρας, η ακμή, οι μολύνσεις, τα ακατάλληλα προϊόντα μπορεί πράγματι να διαφοροποιήσουν την όψη του προσώπου μας. Ωστόσο, ο «πόλεμος» που ηθελημένα ή άθελά μας ξεκινάμε απέναντι στο δέρμα μας είναι αποτέλεσμα της λάθος αντίληψής του.

Το δέρμα μας δεν είναι εχθρός μας αλλά αναπόσπαστο κομμάτι του σώματός μας. Και ο τρόπος που σκεφτόμαστε για αυτό επηρεάζει και το πώς θα του συμπεριφερθούμε. Άλλωστε, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε παρά μόνο να το αποδεχτούμε και να κάνουμε πάνω του αναμορφωτικές αλλαγές, πάντα με αγάπη και σεβασμό.

Όταν λοιπόν σταματήσουμε να αντιλαμβανόμαστε την περιποίηση του προσώπου μας ως μία μάχη απέναντι στις ρυτίδες, την ακμή και τα μαύρα στίγματα, μπορούμε να επικεντρωθούμε στην επιδιόρθωσή τους.

Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι η αλλαγή αντίληψης και η εφαρμογή της αλλαγής αυτής στην καθημερινότητά μας.

Πεποιθήσεις που αξίζει να υιοθετήσετε για μια υγιή και υπέροχη επιδερμίδα

  1. Η υγεία της επιδερμίδας ξεκινά από τα κύτταρα

Είναι αυτονόητο ότι τα υγιή κύτταρα συνθέτουν ένα υγιές δέρμα. Όμως, πολύ συχνά επικεντρωνόμαστε στην επιδερμίδα μας επιφανειακά, ξεχνώντας το παραπάνω δεδομένο. Είναι λοιπόν καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι επιδερμίδα δεν είναι μόνο αυτά που βλέπουμε, αλλά κυρίως αυτά που δεν μπορούμε να δούμε.

Ο πιο σωστός τρόπος για να βοηθήσετε τα κύτταρά σας είναι από μέσα προς τα έξω. Η σωστή διατροφή, η ενυδάτωση του σώματος πίνοντας πολύ νερό και η απομάκρυνση επιβλαβών συνηθειών από την καθημερινότητά σας είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε όχι μόνο στο δέρμα, αλλά σε ολόκληρο τον οργανισμό σας. Ένας ακόμη τρόπος να βοηθήσετε τα κύτταρά σας είναι να εντάξετε στην καθημερινότητά σας τα κατάλληλα συμπληρώματα που προωθούν τη μακροζωία και την αναζωογόνηση των κυττάρων.

  1. Δώστε προσοχή στις κοινότητες μικροβίων

Παρότι στην κοινή αντίληψη τα μικρόβια μας βλάπτουν και πρέπει να τα καταπολεμούμε, κάνουν πολύ περισσότερα. Η κοινότητα μικροβίων της επιδερμίδας αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που ζουν στον οργανισμό μας. Αυτοί αλλάζουν διαρκώς και προσαρμόζονται στο περιβάλλον, έχουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες και ρυθμίζουν το δέρμα μας.

Όταν είμαστε υγιείς, τα μικρόβια αυτά επικοινωνούν με το εσωτερικό ανοσοποιητικό μας σύστημα, παίζοντας το ρόλο ενός «εμποδίου» στην είσοδο άλλων παθογόνων μικροοργανισμών μέσα στο σώμα μας. Παρά το σημαντικό τους ρόλο όμως, οι καθημερινές πρακτικές περιποίησής μας μπορεί να κάνουν περισσότερη ζημιά παρά καλό. Πολλά προϊόντα τοπικής φροντίδας μπορούν να αλλοιώσουν τη βιοποικιλότητα του δέρματος. Έτσι είναι πιθανό να αποδυναμωθούν ή να εξουδετερωθούν αυτοί οι χρήσιμοι μικροοργανισμοί και να εμφανιστούν μολύνσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Αποφύγετε τα προϊόντα περιποίησης που μπορούν να διαταράξουν το pΗ της επιδερμίδας σας.
  • Χρησιμοποιήστε φυσικά προϊόντα που ενισχύουν τη φυσική μικροχλωρίδα της επιδερμίδας σας.
  • Χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας προϊόντα που ενισχύουν την υγεία του περιβάλλοντος της επιδερμίδας, μέσα στο οποίο συμβιούν οι κοινότητες των μικροβίων.

Διαβάστε ακόμη: Μπορείς να φας αυτό που βάζεις στο δέρμα σου;

  1. Μάθετε την επιδερμίδα σας

Πολύ συχνά η ρουτίνα περιποίησής μας γίνεται τόσο μηχανικά που δεν δίνουμε προσοχή σε ό,τι κάνουμε. Και όταν τελικά θα δώσουμε προσοχή, είναι επειδή θα έχει εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα. Ο πανικός, η υπερβολική αντίδραση και οι αρνητικές σκέψεις για το δέρμα μας σίγουρα δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης.

Πολύ περισσότερο, μία τέτοια στάση δεν μας βοηθά να καταλάβουμε το δέρμα μας. Τι λειτουργεί και τι όχι, τι το ερεθίζει, πώς πρέπει να το περιποιηθούμε σε περίοδο εξάρσεων και πώς μπορούμε να το κρατήσουμε υγιές για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μάθετε λοιπόν να ζείτε με το δέρμα σας. Αφιερώστε χρόνο να το αγγίξετε, να του κάνετε μασάζ και να το αισθανθείτε. Όταν μπορέσετε να αποκτήσετε αυτή τη βαθύτερη σύνδεση μαζί του, θα αρχίσετε ασυναίσθητα να του συμπεριφέρεστε με περισσότερη ευγένεια και αγάπη.

  1. Συμφιλιωθείτε με τις «κακές ημέρες» της επιδερμίδας σας

Συχνά αντιλαμβανόμαστε το δέρμα μας σαν κάτι στάσιμο, ξεχνώντας ότι είναι ένα ζωντανό όργανο που συνεχώς αναπλάθεται και αυτοθεραπεύεται. Στην πραγματικότητα, η αυτοθεραπεία είναι μία από τις βασικότερες λειτουργίες του. Έτσι, αντιδρά αποτελεσματικά στέλνοντας πλάσμα, κύτταρα και κολλαγόνο σε περιοχές που πάσχουν, βοηθώντας τες να εξυγιανθούν.

Επομένως, ακόμη και αν η επιδερμίδα σας διανύει μία «κακή» περίοδο, να έχετε κατά νου ότι είναι κάτι παροδικό. Το δέρμα σας δεν σταματά να εργάζεται για να θεραπευτεί επομένως σας περιμένουν καλύτερες ημέρες. Απλά δώστε του χρόνο, υπομονή και ευγενική φροντίδα. Του αξίζουν και με το παραπάνω.

  1. Φροντίστε την υγεία της ψυχής σας

Η ψυχική υγεία και η υγεία του δέρματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Πολύ περισσότερο είναι αμφίδρομες, καθώς η πρώτη μπορεί να επηρεάσει τη δεύτερη και το αντίστροφο.

Η πιο συχνή σύνδεση ψυχολογίας και επιδερμίδας είναι το στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις όπως η ακμή, το έκζεμα, η ερυθρότητα κλπ. Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα στέλνει περισσότερο αίμα και οξυγόνο στα πρωτεύοντα όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι πνεύμονες. Όπως είναι φυσικό, η ποσότητα που πηγαίνει στο δέρμα είναι μικρότερη, κάνοντάς το πιο λεπτό και θαμπό. Ακόμη, η ορμόνη κορτιζόλη διασπά το κολλαγόνο, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση και ρυτίδες.

Η υγεία της επιδερμίδας είναι υγεία για το σώμα. Για αυτό πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να το φροντίζουμε. Και η φροντίδα αυτή ξεκινά από μέσα μας και αφορά τον οργανισμό, το μυαλό και την ψυχή μας.

Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι το δέρμα μας δεν είναι εχθρός μας. Το δέρμα μας είμαστε εμείς.

Με πληροφορίες από www.mindbodygreen.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας