Πόσες φορές έχετε πέσει θύμα στην παγίδα των αναμνήσεων του παρελθόντος; Πόσες φορές έχετε αναλογιστεί τα περασμένα σας; Τις όμορφες στιγμές που ζήσατε ή τα πράγματα που κάνατε, αφήνοντας το παρόν να ξεγλιστρήσει μέσα από τα χέρια σας;

 

Δεν είναι λίγες οι φορές επίσης που και να θέλουμε και εμείς οι ίδιοι να «ξεκολλήσουμε» από τα περασμένα, τις αναμνήσεις του παρελθόντος, μας τραβάν σαν «σειρήνες» φίλοι και γνωστοί. «Θυμάσαι τότε που…». «Τι ωραία που ήταν τότε που ήμασταν εκεί…». «Πριν λίγα χρόνια κάναμε αυτό, τώρα τι γίνεται…»

Πόσες τέτοιες ή παρόμοιες φράσεις ακούμε από τους άλλους ή σκεφτόμαστε και εμείς οι ίδιοι. Ως ένα σημείο, το να αναπολούμε τα περασμένα δεν σημαίνει ότι είναι κακό. Αντιθέτως είναι θεμιτό, φυσιολογικό και ανθρώπινο. Ανατρέχουμε ηθελημένα σε θετικές αναμνήσεις και συγκεκριμένα στις αναμνήσεις εκείνες που θα μας προκαλέσουν το συναίσθημα ευφορίας που αποζητάμε.

Πολύ συχνά λοιπόν ανακαλούμε στην μνήμη μας κάτι παρελθοντικό. Αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητα μία στιγμή. Μπορεί να είναι ένα σύνολο στιγμών συνδεδεμένων με κάποιο άτομο ή κάποιο συγκεκριμένο συμβάν που μας στιγμάτισε θετικά ή αρνητικά. Μπορεί να είναι ακόμη και μία ολόκληρη χρονική περίοδος της ζωής μας. Συνήθως αναπολούμε μια παρελθοντική περίοδο συνδυασμένη με κάποια ηλικία που πέρασε και δε θα ξαναέρθει (τα νιάτα μας, τα σχολικά/φοιτητικά μας χρόνια, η παιδική μας ηλικία). Με μια άλλη πτυχή του εαυτού μας, η οποία ίσως να κρύφτηκε καλά στα χρόνια που ακολούθησαν (πχ πώς ήμασταν πριν γίνουμε γονείς). Ίσως και έναν άλλο εαυτό (πχ πώς συμπεριφερόμασταν πριν αναλάβουμε μια πιο υπεύθυνη θέση στην δουλειά μας, πριν μείνουμε άνεργοι κλπ).

Ακόμη και εμείς να μην έχουμε αλλάξει, έχουν αλλάξει οι καταστάσεις (οικονομική κρίση) και οι σχέσεις με τους γύρω μας (δημιουργία οικογένειας, παιδιών). Και μας δίνουν αφορμή να επιστρέψουμε στη θαλπωρή του «γλυκού» παρελθόντος και να ξεφύγουμε από το «κουραστικό» τώρα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ανατρέχουμε στο παρελθόν. Κάποιες φορές ασυνείδητα, φέρνοντας στη μνήμη μας εικόνες με κάποιον τυχαίο συνειρμό. Συναντώντας κάτι από το παρελθόν στην μετεξέλιξή του στο τώρα, προσπαθώντας να ξεπεράσουμε κάποιο έντονο βίωμα, συνηθέστερα αρνητικό. Κάποιες άλλες φορές συνειδητά, βάζοντας τον εαυτό μας στη διαδικασία να θυμηθεί, να αναβιώσει, να ξαναέρθει σε εκείνη τη θέση που ήταν κάποτε.

Και δεν είναι απαραίτητο ότι αυτή η θέση μπορεί να προκαλεί θετικά συναισθήματα. Ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πόσες και πόσες φορές επιμένουμε να αναλωνόμαστε σε καταστάσεις στενάχωρες βάζοντας τον εαυτό μας εσκεμμένα σε μια διαδικασία ψυχικού πόνου. Τιμωρώντας τον που δεν έχει τη δύναμη να μην πονά.

Πρέπει να αντιληφθούμε όμως ότι παρελθόν ανήκει πίσω μας. Παρότι μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο για να μας δώσει ώθηση να προχωρήσουμε μπροστά με πίστη, δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον, μπορεί ταυτόχρονα να βάλει φρένο στην πορεία υλοποίησης του οράματός μας.

Στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε πώς θα αξιοποιήσουμε το παρελθόν, για να μην χάσουμε το παρόν και το μέλλον. Για να μην παρεκκλίνουμε από την υλοποίηση των στόχων μας και, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, να φτάσουμε στην πραγμάτωση του οράματός μας.

Πηγή: lifementoring.gr

 

Εάν σας ενδιαφέρει το άρθρο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σεμινάριο : Self Confidence Academy”. Πραγματοποιείται από Δευτέρα 13 Μαΐου έως Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019 στην Αθήνα, από την Αδαμαντία Καζάκου.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

Newsletter εγγραφή

 

Αδαμαντία Καζάκου

Η Αδαμαντία Καζάκου έχοντας στο ενεργητικό αμέτρητες ιστορίες επιτυχίας και προσωπικής εξέλιξης σε ιδιώτες, στελέχη, επιχειρηματίες και άτομα της εγχώριας showbiz, είναι μία από τις πλέον δραστήριες life and business coaches στην Ελλάδα.

Χρησιμοποιεί τις πιο πρωτοποριακές, σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο εξωτερικό από τους μεγαλύτερους guru του life coaching καθώς η ίδια είναι πιστοποιημένη Master NLP Practitioner με εξειδίκευση στην αυτοπεποίθηση.

Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Αδαμαντίας Καζάκου
Αδαμαντία Καζάκου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το δικό οσυ Βίωμα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας