208 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Της Αγγελικής Κρητικού

Τ 

α παιδιά αγαπούν τους μπαμπάδες τους! Τα παιδιά λατρεύουν να ακούν τη φωνή σας, να σας βλέπουν να περνάτε την πόρτα καθώς επιστρέφετε στο σπίτι, να κάθονται δίπλα σας στο τραπέζι και να παίζουν μαζί σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ένας μπαμπάς λέει ότι μια μέρα στις 6 το πρωί η 15 μηνών κόρη του ανέβηκε στο κρεββάτι, σύρθηκε πάνω του, κοίταξε προσεχτικά το πρόσωπό του και τελικά έβαλε το δάχτυλο της μέσα στο ρουθούνι του! Τα παιδιά σας το μόνο που θέλουν είναι να έρθουν σε επαφή μαζί σας!

Όμως ως μπαμπάδες έχετε κάνει μια σημαντική συμφωνία. Η πίεση για να προσφέρετε την οικονομική ασφάλεια και την προστασία στην οικογένεια συχνά έχει ένα απογοητευτικό κομμάτι: υπάρχει η αίσθηση ότι εάν δεν το διαθέσετε, τρομερά πράγματα θα συμβούν στην οικογένειά σας.

Ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία η έλλειψη δικτύου ασφάλειας για τις οικογένειες μεταφράζεται σε ένα «ζήτημα ζωής και θανάτου» γύρω από τα θέματα εργασίας για τους μπαμπάδες. Και όταν η εργασία επιδιώκεται με ανησυχητικό τρόπο, η εξάντληση δεν είναι πολύ μακριά. Οι πολύωρες, ανησυχητικές και μεγάλες προσδοκίες, το αβέβαιο περιβάλλον εργασίας και η απειλή της οικονομικής κρίσης καθιστούν όλο και πιο δύσκολο για τους μπαμπάδες να απολαμβάνουν χρόνο με τα παιδιά τους. Είναι επίσης δύσκολο για τους μπαμπάδες να σκέφτονται ανεξάρτητα για τον εαυτό τους ως μπαμπάδες και ως άνδρες. Τι θέλω να κάνω με τη ζωή μου; Πώς θέλω πραγματικά να ζήσω; Τι είναι σημαντικό για μένα;

Ένα σημείο που είναι σημαντικό να διευκρινιστεί είναι ότι οι μπαμπάδες είναι απολύτως στην πρώτη γραμμή. Τα παιδιά θέλουν, χρειάζονται και αγαπούν τους μπαμπάδες τους. Τα παιδιά σας, σας θέλουν δίπλα τους, μαζί τους. 

Τα παιδιά συχνά φαίνεται να προτιμούν τη μαμά τους όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, είναι η μαμά που θέλουν να τους φιλήσει το σημείο που χτυπήσανε ή να ακούσει την ιστορία της δύσκολης ημέρας τους. Αλλά αυτό είναι συνήθως το αποτέλεσμα των πολιτιστικών συνθηκών: Η μαμά είναι πιο συχνά κοντά στις δύσκολες καταστάσεις, επειδή στον πολιτισμό μας, ο μπαμπάς συνήθως αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην εργασία.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις οικογενειών όπου ο μπαμπάς μένει στο σπίτι και εκεί αντιστρέφονται οι ρόλοι.

Δεν χρειάζεται να παραμένετε έξω από τα συναισθηματικά “χωράφια” των παιδιών σας. Αυτό που βοηθάει τα παιδιά σας να ωριμάσουν και να μεγαλώσουν με χαρά και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους είναι να είστε κοντά τους ανοιχτοί και πρόθυμοι στα συναισθηματικές τους δυσκολίες.

Τα παιδιά σας λατρεύουν να παίζουν μαζί σας ειδικά με το φυσικό παιχνίδι!

Τα παιδιά σας τρελαίνονται από χαρά κάθε φορά που πέφτετε στο πάτωμα και έχετε μια μάχη με μαξιλάρια, παλεύετε, λερώνεστε, ή παίζετε κρυφτό. Εάν είστε προσεκτικοί στο να χάνετε πάντα (ίσως όχι πολύ, τα παιδιά αγαπούν έναν καλό συναγωνισμό) και αν είστε προσεκτικοί να μην τους κατακλύζετε με τη δύναμή σας στο παιχνίδι, θα γελούν και θα προσπαθούν με κάθε τρόπο να σας έχουν μαζί τους στο παιχνίδι. Όσο περισσότερο γελούν, τόσο πιο κοντά αισθάνονται μαζί σας. Η χαρά και η εγγύτητα χτίζονται μέσα από τέτοιες στιγμές παιχνιδιού.

Τα παιδιά σας θέλουν να ακούτε τα συναισθήματά τους, όχι να τα διορθώνετε

Όταν τα παιδιά έχουν παίξει πολύ μαζί σας, αισθάνονται αρκετά ασφαλή για να εκφράσουν δυνατά (αρνητικά) συναισθήματα. Αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία. Θα ξεκινήσουν με ένα δυνατό κλάμα για ένα μικρό θέμα: όπως όταν λέτε ότι το παιχνίδι τελείωσε τώρα, ή ότι χρειάζεται να βάλουν τη ζώνη στο αυτοκίνητο ή όταν δεν τους αρέσει αυτό που σερβίρεται για μεσημεριανό. Αυτό που χρειάζεται να θυμάστε, προκειμένου να κερδίσετε και να χτίσετε εγγύτητα με το παιδί σας, είναι ότι θέλει να το ακούσετε ενώ κλαίει, ενώ φωνάζει!

Αγαπήστε το, αγγίξτε το απαλά, αγκαλιάστε το, μιλήστε λίγο έως και καθόλου, και παραμείνετε στα όρια που έχετε ορίσει. Θα εκφράσει τα αρνητικά συναισθήματα δυνατά και θα παρατηρήσει ότι προσφέρατε την αγάπη σας ακόμα και όταν αισθανόταν απελπισμένο ή τρελό ή λυπημένο. Είναι αυτό το είδος της ακρόασης που βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ότι βρίσκεστε στο πλευρό τους για πάντα. Αυτό το είδος ακρόασης προσφέρει τη φροντίδα σας σε όλη αυτήν την κρίσιμη στιγμή- όταν το παιδί σας αισθάνεται αναποφάσιστο, θυμωμένο και ευάλωτο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να είστε ευγενικοί και υπομονετικοί.  Το παιδί σας θα σας δείξει περισσότερη εγγύτητα και εμπιστοσύνη όταν τελειώσει το έντονο κλάμα του ή το ξέσπασμά του.

Τα παιδιά σας θέλουν η ζωή σας να είναι καλή!

Με το να εργάζεστε πολύ σκληρά σίγουρα είναι κάτι που θα σας κρατήσει μακριά από το παιδί σας. Το παιδί σας χρειάζεται την παρουσία σας περισσότερο από τα πράγματα που μπορούν να αγοραστούν με τα χρήματα. Είναι εντάξει να πείτε όχι στην πίεση να αγοράσετε πράγματα που θέλουν τα παιδιά σας για να περάσετε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας. Αρχικά, ίσως να φωνάξουν και να ξεσπάσουν. Όμως, όταν προσφέρετε την αγάπη σας, το παιδί σας θα έρθει κοντά σας, θα νιώσει τη σύνδεση μαζί σας και αυτό το ακόρεστο “θέλω” θα αντικατασταθεί με το “Ας παίξουμε”  ακόμα πιο συχνά, ακόμα πιο πολύ.

Προχωρήστε και ορίστε όρια που πιστεύετε ότι έχουν νόημα, όρια που επιτρέπουν τη ζωή σας να είναι ακόμα πιο καλή!

Είστε το κέντρο της οικογένειάς σας, είστε οι ήρωες της οικογένειάς σας, των παιδιών σας! Και είστε απίστευτα αγαπητοί!.

Όλοι χρειάζεται να συνεργαστούμε για να δούμε τους μπαμπάδες να κερδίζουν περισσότερο χρόνο, περισσότερη ψυχραιμία και περισσότερη σύνδεση με τον εαυτό τους και με τους άλλους, ώστε να μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την πλούσια εμπειρία της φροντίδας των παιδιών τους!

Άντζελα Κρητικού

Άντζελα Κρητικού

Η Άντζελα Κρητικού ως ψυχολόγος (με άδεια άσκησης επαγγέλματος), με μεταπτυχιακό MSc στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και με ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική και Συστημική Ψυχοθεραπεία ασχολείται με δυσκολίες στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις καθώς επίσης με θέματα διαχείρισης άγχους, κατάθλιψης, ενίσχυσης αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, δυσκολίες στον ύπνο, φοβίες, ψυχοσωματικά, δυσκολίες στη διατροφή, πένθος.

Με την μετεκπαίδευση της στην Προγεννητική και Περιγεννητική Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ως πιστοποιημένη επιμορφώτρια Προγεννητικής Παιδαγωγικής-Αγωγής από την Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής ειδικεύεται σε θέματα εγκυμοσύνης, τοκετού, θηλασμού και σε θέματα που απασχολούν τους γονείς (και όσους θέλουν να γίνουν γονείς). Επίσης, είναι ενεργειακή-εναλλακτική θεραπεύτρια και δασκάλα του Ρέικι.

Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Αγγελικής Κρητικού
Άντζελα Κρητικού

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Thessaloniki #JobFestival 2018

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.