Σε ολόκληρο τον κόσμο ολοένα και περισσότεροι άνδρες μένουν στο σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

 

Για κάποιους άνδρες αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ανεργίας, για άλλους επειδή η σύντροφος τους κερδίζει περισσότερα χρήματα και για μερικούς γιατί θέλουν απλά να βιώσουν πως είναι να είναι ο βασικός «φροντιστής» της οικογένειας.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που κάποιοι άνδρες μένουν σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά, το σίγουρο είναι ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις. Άλλες φορές αυτές έχουν να κάνουν με την απομόνωση που νιώθουν από τους άλλους γονείς σε μέρη που κυριαρχούνται από γυναίκες, άλλες με τον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχονται γιατί δεν εργάζονται, κι άλλες απλά επειδή ανησυχούν πως θα καταφέρουν να επιστρέψουν σε μια δουλειά με μισθό μόλις το παιδί ή τα παιδιά μεγαλώσουν.

Φυσικά όλες αυτές οι προκλήσεις σχετίζονται με τις απόψεις μας για τον ανδρισμό και τη φροντίδα. Παραδοσιακά, ακόμα και σήμερα όλοι περιμένουν ότι το άτομο που θα κάτσει σπίτι να μεγαλώσει τα παιδιά είναι η μητέρα. Από τους άνδρες εξακολουθούμε να θέλουμε να είναι οι «κουβαλητές» του σπιτιού. Τέτοιες προσεγγίσεις προβληματίζουν τον άνδρα που αποφάσισε να βάλει στην άκρη την επαγγελματική του εξέλιξη για χάρη της ανατροφής των παιδιών του.

Εξαιτίας των παραπάνω δεν είναι λίγοι εκείνοι που φροντίζουν να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα από το σπίτι προκειμένου, εκτός από το να φροντίζουν τα παιδιά τους, να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά και στον ρόλο του «κουβαλητή». Άλλοι πάλι απασχολούνται με το daddy blogging, είτε για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τα παιδιά στο σπίτι, είτε για να εξασφαλίσουν έστω και ένα χαρτζιλίκι.

Όπως σχολιάζεται και στο βιβλίο «Men Caregiving and the Media: The Dad Dilemma» παρά την εξέλιξη στο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι άντρες στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, ακόμα και σήμερα καλούνται να δικαιολογούν την απόφαση τους να μείνουν σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά. Για την αντιστροφή της κατάστασης πρέπει αφενός να κατανοήσουμε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε από τις γυναίκες να μεγαλώνουν τα παιδιά και να φροντίζουν το σπίτι τζάμπα και αφετέρου να προσφέρουμε στο κοινό περισσότερες εικόνες, όχι απαραίτητα από άνδρες στο σπίτι αλλά, από μπαμπάδες που αγαπούν και φροντίζουν τα παιδιά τους.

Αποδεχόμενοι ως φυσιολογική κατάσταση τον άνδρα που επιλέγει να είναι αυτός που θα μεγαλώσει τα παιδιά αντί της γυναίκας, διευκολύνουμε την ανάπτυξη στρατηγικών για τη μεγαλύτερη εμπλοκή όλων των ανδρών στον ρόλο του πατέρα. Με απλά λόγια δεν είναι πλέον αρκετό να επικροτούμε τους άνδρες που τολμούν να πάρουν τον ρόλο που παραδοσιακά παίζουν οι γυναίκες, αλλά πρέπει να αρχίσουμε πια να προσεγγίζουμε συνολικά τον ρόλο της φροντίδας των παιδιών με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

 

Συγγραφέας: Damien Riggs

Ο Damien Riggs, Ph.D., είναι καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Flinders. Έχει συγγράψει περισσότερα από 200 άρθρα για το φύλο, την οικογένεια και τη ψυχική υγεία, ενώ έχει εργαστεί επί μακρόν με νεαρούς τρανσέξουαλ και τις οικογένειες τους.

Πηγή: psychologytoday.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας