Είναι πραγματική η μαύρη μαγεία; Ναι και ίσως όχι. Ο Sadhguru μάς λέει για τη μαύρη μαγεία που μπορούν οι άλλοι να μας κάνουν κι επίσης για τη μαύρη μαγεία που κάνουμε στον εαυτό μας. Επισημαίνει έναν απλό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να απομακρύνουμε τέτοιες επιρροές.

 

Ερώτηση: Μπορεί η ενέργεια να χρησιμοποιηθεί με αρνητικό τρόπο, για παράδειγμα για να κάνουμε μαύρη μαγεία;

Sadhguru: Πρέπει να καταλάβετε πως η ενέργεια είναι απλά ενέργεια· δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Μπορείτε να κάνετε τα πάντα – καλό ή κακό – με αυτήν. Είναι όπως ο ηλεκτρισμός. Ο ηλεκτρισμός είναι καλός ή κακός; Όταν φωτίζει το σπίτι σας είναι καλός. Όταν χρησιμοποιείται στην ηλεκτρική καρέκλα είναι κακός. Εξαρτάται από το ποιος τον χειρίζεται εκείνη τη στιγμή.

Βασικά, πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια ο Αρτζούνα (σ.τ.μ. ήρωας της Μπάγκαβατ Γκίτα*) έκανε στον Κρίσνα την ίδια ερώτηση, «Αφού λες ότι τα πάντα είναι η ίδια ενέργεια και όλα είναι θεϊκά, αν πρόκειται για την ίδια θεότητα που υπάρχει μέσα στον Duryodhan (σ.τ.μ. ήρωας της Μαχαμπαράτα), τότε γιατί εκείνος συμπεριφέρεται έτσι;» Ο Κρίσνα γέλασε επειδή μετά από όλη αυτή τη διδασκαλία, ο Αρτζούνα επέστρεφε σε αυτή την απλή, βασική, παιδική ερώτηση.

Ο Κρίσνα αποκρίθηκε, «Ο Θεός είναι Nirguna (χωρίς χαρακτηριστικά – χωρίς ποιότητες), η θειότητα είναι Nirguna. Δεν έχει δικά του χαρακτηριστικά». Αυτό σημαίνει ότι είναι αγνή ενέργεια. Μπορείτε να την κάνετε οτιδήποτε. Η τίγρη που έρχεται να σας φάει έχει ακριβώς την ίδια ενέργεια, ένας θεός ο οποίος έρχεται να σας σώσει έχει κι εκείνος την ίδια ενέργεια. Απλά λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Όταν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας, αυτό είναι καλό ή κακό; Μπορεί να βοηθήσει στη ζωή σας, μπορεί όμως και να σας την πάρει, έτσι δεν είναι;

Μπορούν λοιπόν οι άνθρωποι να κάνουν μαύρη μαγεία; Φυσικά και μπορούν. Αν υπάρχουν θετικές χρήσεις, θα υπάρχουν και αρνητικές.

Μια Βέδα, η Ατάρβα Βέδα, είναι αφιερωμένη στη χρήση των ενεργειών τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Αυτό που έχω δει εγώ όμως είναι πως τις περισσότερες φορές τα πράγματα είναι ψυχολογικά. Μπορεί να υπάρχει ένα μικρό κομμάτι αρνητικής ενέργειας αλλά το υπόλοιπο είναι ο νους σας που σας τρελαίνει.

Αν θέλω να σας τρελάνω, δεν χρειάζεται να κάνω πραγματική μαύρη μαγεία. Αν αύριο το πρωί που θα βγείτε από το σπίτι σας υπάρχει ένα κρανίο και λίγο αίμα τριγύρω, μόλις τα δείτε, αυτό ήταν! Θα αρρωστήσετε, η δουλειά σας θα πάει στραβά και θα σας συμβούν όλα τα αρνητικά πράγματα επειδή πέσατε θύματα ενός συγκεκριμένου φόβου. Δεν έχει γίνει καμία μαύρη μαγεία. Απλά μερικά συγκεκριμένα σύμβολα τα οποία υπονοούν κάποιο είδος μαύρης μαγείας, θα σας χαλάσουν τη μέρα.

Τις περισσότερες φορές λοιπόν, είναι απλά θέμα ψυχολογίας. Ακόμα κι αν σας κάνουν μαύρη μαγεία, μόνο περίπου το 10% είναι πραγματική. Το υπόλοιπό είστε εσείς που κάνετε κακό στον εαυτό σας. Γι’ αυτό η μαύρη μαγεία έρχεται με συμβολισμούς. Ξέρουν την επίδραση της ψυχολογίας σας επάνω σας. Μόλις δημιουργηθεί ο συμβολισμός, απλά καταστρέφετε τον εαυτό σας.

Υπάρχει όμως μια επιστήμη με την οποία μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την ενέργεια αρνητικά και να βλάψει κάποιον άλλον. Υπάρχει προστασία; Ένας τρόπος είναι να βρίσκεστε σε πνευματική sadhana (σ.τ.μ. κυριολεκτικά σημαίνει «τρόπος επίτευξης ενός σκοπού» – στη γιόγκα είναι η πνευματική άσκηση) οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τέτοια πράγματα. Δεν χρειάζεται καν να τα σκέφτεστε.

Ένας άλλος τρόπος είναι να φοράτε διάφορες προστασίες όπως το ρουντράκσα (σ.τ.μ. περιδέραιο από αποξηραμένους καρπούς που απομακρύνει την αρνητική ενέργεια), το οποίο προστατεύει από κάθε είδους αρνητικότητα.

Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε για τέτοια πράγματα. Μείνετε συγκεντρωμένοι στη ζωή σας και συνεχίστε. Αν βρίσκεστε σε sadhana, μην ασχολείστε· θα φροντιστεί μόνο του γιατί ο νους σας σάς κάνει περισσότερη μαύρη μαγεία απ’ όσο μπορεί ο οποιοσδήποτε άλλος.

Όταν μιλάμε για αρνητικές επιρροές, αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι κάποιος σάς κάνει κάτι αρνητικό. Μπορείτε να απορροφήσετε την αρνητικότητα με πολλούς τρόπους. Δεν είναι απαραίτητο να δηλητηριάσει κάποιος ένα φρούτο και να σας το δώσει. Το φρούτο μπορεί να περιέχει κάποιο δηλητήριο, το οποίο θα εισέλθει στο σώμα σας όταν το φάτε. Παρομοίως, οι αρνητικές πτυχές τής ζωής μπορούν να εισέλθουν σε εσάς με πολλούς τρόπους. Δεν είναι απαραίτητα κάποιος να μηχανορραφεί εναντίον σας. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν είναι να μην τους δίνετε σημασία και όλα θα φροντιστούν μόνα τους.

Με Αγάπη και Χάρη,
Sadhguru

* Η Μαχαμπαράτα (Ινδικό έπος που περιγράφει έναν μεγάλο πόλεμο) εμπεριέχει την Μπάγκαβατ Γκίτα η οποία είναι ένας μεγάλος φιλοσοφικός διάλογος μεταξύ του Αρτζούνα και του Κρίσνα σχετικά με την πνευματική ζωή και πώς μπορεί κάποιος να την επιτύχει μέσα από τις επιθυμίες και τα πάθη.

Ποιος είναι ο Sadhguru

Yogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμης. (διαβάστε την βιογραφία του εδώ)

Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός από isha.sadhguru.org

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στη γέφυρα του Γαλατά

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.