Η έλευση του νέου έτους βρίσκει τους περισσότερους από εμάς να καταγράφουμε στόχους προς πραγματοποίηση.

 

Κάποιοι θέλουν να βελτιώσουν τη διατροφή τους, άλλοι να γυμναστούν και αρκετοί να χάσουν κιλά. Και επειδή το τέλος του Ιανουαρίου μπορεί να έχει ήδη βρει τους περισσότερους απογοητευμένους με τη σχετική απουσία προόδου, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι βασικό: Δεν ευθύνεστε εσείς που δεν χάνετε κιλά!

Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές επιστημονικές εξηγήσεις, γιατί η απώλεια βάρους αποδεικνύεται για κάποιους εξαιρετικά δύσκολη, έως και αδύνατη σε κάποιες περιπτώσεις. Με απλά λόγια, όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος μπαίνουμε σε πόλεμο με το ίδιο μας το σώμα και η αλήθεια είναι τόσο η ψυχολογία όσο και η φυσιολογία μας λειτουργούν εναντίον μας.

Ας δούμε λοιπόν τους 4 λόγους που η επιχείρηση απώλεια βάρους αποδεικνύεται τόσο δύσκολη.
1. Οι προσπάθειες απώλειας βάρους δεν ταιριάζουν με την ψυχολογία μας

Το θέμα με τα κιλά και την ψυχολογία είναι ότι οι περιορισμοί δεν διασκεδάζουν κανέναν μας. Γι’ αυτό κι αν αποφασίσουμε να κρατηθούμε μακριά από τους υδατάνθρακες καταλήγουμε να σκεφτόμαστε συνέχεια τους υδατάνθρακες. Ομοίως αν πούμε ότι θα κόψουμε οριστικά τη ζάχαρη, το μόνο που λαχταράμε πρωί και βράδυ είναι ένα ακόμα γλυκό!

Οι ψυχολόγοι έχουν πολλούς επιστημονικούς τρόπους για να περιγράφουν τα παραπάνω, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο των ψεύτικων ελπίδων, ωστόσο η ουσία είναι ότι σε κανέναν δεν αρέσουν οι περιορισμοί γι’ αυτό και τα κιλά με την ψυχολογία είναι ένας ατυχής συνδυασμός.

2. Το βάρος μας είναι γραμμένο στα γονίδια μας

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το σώμα μας ότι θέλουμε. Φυσικά και δεν φταίμε μόνο εμείς γι’ αυτό, αφού ο καταιγισμός διαιτητικών πλάνων που μπορούμε να βρούμε ακόμη και μέσα στο διαδίκτυο ή οι διαφημίσεις για πλαστικές επεμβάσεις που μπορούν να μας μετατρέψουν από Κουασιμόδο σε Εσμεράλδα μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι τα πάντα είναι πιθανά και εφικτά.

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι το 80% του ύψους και του βάρους μας οφείλεται στο γονιδιακό μας προφίλ. Όπως δηλαδή δεν προσπαθούμε νυχθημερόν να ψηλώσουμε, καθώς έχουμε αποδεχτεί το ανέφικτο του πράγματος, ίσως ήρθε η ώρα να βάλουμε φρένο στην εμμονή με το βάρος μας και να ασχοληθούμε με αυτά που μπορούν να αλλάξουν, όπως είναι οι καθημερινές μας συνήθειες διατροφής και άσκησης για να έχουμε μια καλύτερη υγεία.

3. Οι προσπάθειες απώλειας βάρους σας προσθέτουν κιλά

Οι περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που καταφέρνουν να χάσουν βάρος, μακροπρόθεσμα ξαναπαίρνουν κιλά, σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα από όσα αρχικά ήθελαν να χάσουν. Ο κύκλος του βάρους, όπως αποκαλείται το χάνω κιλά, βάζω κιλά και πάλι από την αρχή, έχει επιστημονικά αποδειχτεί ότι σε λίγες περιπτώσεις έχει σπάσει με θετικά αποτελέσματα.

Φυσικά και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθείτε να χάσετε βάρος, γιατί σίγουρα θα ξαναβάλετε τα κιλά, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί ακριβώς αυτό. Πρόσφατη έρευνα συμπεραίνει ότι ο μόνος τρόπος απώλειας βάρους με διάρκεια στο χρόνο είναι μέσω της αλλαγής των διατροφικών μας συνηθειών και της σωματικής κινητοποίησης μας.

4. Έχετε ακούσει για το μικροβίωμα; Παίζει κι αυτό το ρόλο του…

Το ανθρώπινο μικροβίωμα είναι ένα περίπλοκο δίκτυο από μικρόβια, ιούς και βακτήρια. Το εντερικό μικροβίωμα είναι συγκεκριμένα αυτό που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για τη γενικότερη υγεία μας, αφού πρόσφατες μελέτες το συνδέουν με το ανοσοποιητικό σύστημα, την ψυχική υγεία, το μεταβολισμό αλλά και το βάρος μας. Παρότι το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζεται από τη δίαιτα, το στρες και το περιβάλλον έχει με τη σειρά του αντίκτυπο στην ενέργεια που θα απορροφήσουμε από το φαγητό που θα φάμε και τον τρόπο που θα την αποθηκεύσουμε.

Με απλά λόγια τα βακτήρια στο γαστρεντερικό σύστημα μας επηρεάζουν τον τρόπο που το σώμα μας χρησιμοποιεί το φαγητό και το αποθηκεύει, γεγονός που κατά συνέπεια επηρεάζει το πόσο φαγητό θα φάμε και πόσα κιλά ζυγίζουμε. Το δίχως άλλο στο μέλλον η πλήρης κατανόηση του εντερικού μικροβιώματος θα μας βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους μας. Μέχρι τότε θα αποτελεί έναν ακόμα λόγο, γιατί δεν καταφέρνουμε να ελέγξουμε το βάρος μας.

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν στόχο να μας απογοητεύσουν και να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Γράφτηκαν με σκοπό να κατανοήσουμε ότι ήρθε η ώρα να προσεγγίσουμε το βάρος μας διαφορετικά. Όπως έχει αποδειχτεί επιστημομικά το καλύτερο είναι να μην μας απασχολεί τόσο έντονα σε καθημερινή βάση. Γιατί ναι μεν το βάρος μας συνδέεται με την υγεία μας, δεν αποτελεί όμως παράγοντα πρόβλεψης για την πορεία της.

Ο πιο αποδοτικός τρόπος βελτίωσης της υγείας, αλλά και επίτευξη του αρχικού μας στόχου περί απώλειας βάρους, είναι η φροντίδα του εαυτού μας.

Όταν δεν τιμωρούμαστε για ένα μπισκότο και πιο εύκολα προσαρμοζόμαστε στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής σε καθημερινή βάση και πιο γρήγορα προσεγγίζουμε το επιθυμητό μας βάρος. Οι υγιεινές συνήθειες εξάλλου μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα, να έχουμε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη συγκέντρωση.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο πρέπει να προσεγγίζουμε και την άσκηση. Χωρίς καταπίεση, αποφεύγοντας να ακολουθήσουμε τις μόδες της εποχής, μπορούμε να την εντάξουμε στην καθημερινότητα μας με θαυμάσια αποτελέσματα και οφέλη επιλέγοντας να κάνουμε κάτι που πραγματικά μας ευχαριστεί, ακόμη κι αν είναι απλά γρήγορο περπάτημα με έναν καλό φίλο.

Εξίσου σημαντικός για την καλή υγεία είναι ο επαρκής ύπνος. Σύμφωνα με το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών 1 στους 3 ενήλικες δεν κοιμάται αρκετά. Επαρκής ύπνος για τον μέσο ενήλικα θεωρείται αυτός που φτάνει τις 7 ώρες κατά μέσο όρο κάθε βράδυ.

Τέλος η γενικότερη υγεία μας ωφελείται από πρακτικές που βοηθούν την καλή ψυχολογία μας, όπως είναι για παράδειγμα ο διαλογισμός, ακόμη κι αν αυτός πραγματοποιείται καθημερινά μέσω μιας σχετικής εφαρμογής. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν συνταγές στο πώς να εντάξουμε την αυτοφροντίδα στην καθημερινότητα μας, ωστόσο και η πιο μικρή αλλαγή μπορεί να έχει οφέλη με διάρκεια στο χρόνο.

 

Συγγραφέας: Charlotte Markey

Η Charlotte Markey, Ph.D, είναι καθηγήτρια ψυχολογίας και διευθύντρια του επιστημονικού προγράμματος υγείας στο πανεπιστήμιο Routgers στο οποίο διδάσκει το μάθημα «Η Ψυχολογία της Διατροφής». Ασχολείται με τις διατροφικές συμπεριφορές και την εικόνα του σώματος για περισσότερα από 20 χρόνια.

Πηγή: psychologytoday.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας