Μπορεί να θεραπευτεί όποιος πραγματικά το επιθυμεί

0
427

Η αλχημεία της βοήθειας.

 

Οι ομάδες δεν χρειάζονται οδηγό – συντονιστή κάποιον που είναι ισχυρός, έχει αυτοπεποίθηση και είναι δομημένος. Χρειάζονται να τους οδηγεί κάποιος που είναι απλώς μια ροή και που μπορεί να τους κάνει και εκείνους να ρέουν. Κάποιον που να μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον γύρω από τον εαυτό του γεμάτο σταθερότητα και αποδοχή, που μέσα του να μπορεί ο καθένας να νιώσει ότι επιτρέπεται να γίνει ανίσχυρος σαν παιδί κι ότι κάθε τι που θα αναδυθεί από εκείνον θα γίνει αποδεκτό.

Αν όμως ο συντονιστής δεν έχει “ψαχτεί” σε βάθος για να ανακαλύψει τον εαυτό του και δεν έχει αποδοχή για τον ίδιο, πώς μπορεί να αποδεχθεί τους άλλους και πώς μπορεί να τους κάνει να αποδεχθούν κι εκείνοι με τη σειρά τους τον εαυτό τους και να γνωρίσουν την ουσία του «είναι» τους;

Το να είσαι λοιπόν συντονιστής είναι μια πολύ ευαίσθητη και υπεύθυνη εργασία, μια πάρα πολύ ιερή υπόθεση. Και διαβάζοντας τη λέξη υπεύθυνη μην πάει το μυαλό σας στο καθήκον. Το καθήκον είναι μια ποιότητα σκληρή, έχει βάρος και γεννιέται, όπως είπαμε, από το μυαλό.  Η υπευθυνότητα από την άλλη έχει ελαφράδα και είναι μια ποιότητα της καρδιάς.

Μπορείς να είσαι ένας υπεύθυνος συντονιστής και ταυτόχρονα παιχνιδιάρης. Μπορείς να είσαι έντιμος, αυθεντικός (και δεν λέω σοβαρός, γιατί η σοβαρότητα είναι μια κατάσταση του μυαλού), υπεύθυνος και να βάλεις μια νότα παιχνιδιού, μια νότα διασκέδασης σε αυτό που κάνεις χωρίς να χάσεις την ιερότητα της στιγμής. Κι όταν συναντιούνται μέσα σου αυτές οι ενέργειες, όταν συναντιέται η διασκέδαση με την ιερότητα, τότε εμφανίζεται εκείνη η ποιότητα που μπορεί να βοηθήσει. Αυτή είναι η αλχημεία της βοήθειας.

Ένας συντονιστής λοιπόν χρειάζεται να αποδέχεται συνεχώς τον εαυτό του. Να έχει ολοκληρωτική παρουσία (γείωση) και να ρέει με την ενέργεια της αγάπης, προσδίδοντας στο κάθε σεμινάριο μια γεύση διασκέδασης και ιερότητας ταυτόχρονα.

από εκπαιδευτικό μάθημα της σχολής
Συνεχώς τον εαυτό του!!!

Γιατί αναφέρω άραγε το: Συνεχώς τον εαυτό του;

Θα υπάρξουν και μέρες που θα νιώθετε ότι δεν έχετε σιγουριά. Που θα νιώθετε ευάλωτοι, μπερδεμένοι, αδύναμοι. Κι αυτό είναι μια χαρά. Βάλτε το κι αυτό μέσα στην ενέργεια και αρχίστε να ρέετε μαζί της.

Να θυμάστε: Δεν θεραπεύει ο θεραπευτής, η ύπαρξη θεραπεύει.

Γίνετε σαν το καλάμι  κι αφήστε να περάσουν από μέσα σας και να γειωθούν όλες οι ενέργειες. Μπορεί κάποιος να το χρειάζεται αυτό. Να δει ότι μπορείτε να μετασχηματίσετε ό,τι συμβαίνει μέσα σας, ρέοντας στη στιγμή, για να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να το κάνει και εκείνος.

Κάθε άτομο είναι αντιπρόσωπος του θεϊκού.

Αγαπήστε τον, λατρέψτε τον, σεβαστείτε τον και φερθείτε με βαθιά ταπεινότητα. ό,τι κι αν κάνετε. Τότε θα ωριμάζετε κι εσείς μαζί του και  περισσότερο θα βοηθιέστε παρά θα βοηθάτε.

Ανακεφαλαιώνοντας χρειάζεται να θυμάστε:

Δεν μπορείτε να θεραπεύσετε ΚΑΝΕΝΑΝ, αν εκείνος δεν το επιθυμεί. Έχετε την ευθύνη να τον καθοδηγήσετε στο ταξίδι του στην αυτο-εξερεύνηση αλλά η θεραπεία δεν αφορά εσάς, είτε ως συντονιστές είτε ως θεραπευτές. Διώξτε αυτήν την ψευδαίσθηση, αν υπάρχει στο κεφάλι σας, γιατί στην ουσία δεν θεραπεύετε εσείς αλλά γίνεστε το κανάλι μέσα από το οποίο θα περάσει η θεραπευτική ενέργεια με όποια μορφή και ποιότητα επιλέξει εκείνη.

Απόσπασμα από το βιβλίο της σχολής  The Alchemy of Living

Η σχολήThe Alchemy of Livingαπευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την επαγγελματική γνώση για να γίνουν συντονιστές – θεραπευτές ομαδικών και βιωματικών, σεμιναρίων αυτογνωσίας καθώς και ατομικών θεραπειών. Αλλά και σε εκείνους που βαδίζοντας στο αυτογνωσιακό μονοπάτι θέλουν να διευρύνουν την αντίληψη και τη γνώση τους, όσον αφορά το δικό τους πνευματικό ταξίδι, ακούγοντας το κάλεσμα της ψυχής τους.

namaste
despoina palamari

 

Δες τις επόμενες εκδηλώσεις και εργαστήρια
της Δέσποινας Παλαμάρη

 

Newsletter εγγραφή

 

 

Despoina Palamari

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας