Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των νέων πατεράδων παθαίνουν μεταγεννητική κατάθλιψη, σύμφωνα με πρόσφατη σουηδική έρευνα. Ποιες είναι οι αιτίες της κατάθλιψης τους και τι μπορούν να κάνουν για να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά;

 

Οι άνδρες δεν εγκυμονούν και δεν γεννούν. Τα επίπεδα των ορμονών τους δεν είναι αρκετά για ένα τέτοιο έργο και το στήθος τους δεν πονά. Για ποιο λόγο τότε παθαίνουν κατάθλιψη; Κι όμως ο λόγος δεν είναι ένας αλλά πολλοί, σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα, που πιστοποιεί ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ένας σημαντικός αριθμός ανδρών παλεύει με τη μετάβαση προς την πατρότητα.

Στόχος της μελέτης αυτής ήταν να καταγράψει πόσοι άνδρες παθαίνουν μεταγεννητική κατάθλιψη. Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των ανδρών που δυσκολεύονται με την απόκτηση παιδιού ανερχόταν στο 4-10%. Η τελευταία αυτή σουηδική μελέτη ανεβάζει το σχετικό ποσοστό των νέων πατεράδων με ελαφρά επίπεδα κατάθλιψης στο 28% και με μέτρια κατάθλιψη στο 4%.

Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο ότι μόνο ένας στους πέντε νέους πατέρες με καταθλιπτική συμπεριφορά αναζητούν βοήθεια, παρότι το ένα τρίτο αυτών σκέφτονται να βλάψουν τους εαυτούς τους.

Παρότι για τις περισσότερες γυναίκες που αποκτούν παιδί υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που δείχνουν ότι πάσχουν από μεταγεννητική κατάθλιψη (η οποία σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία επηρεάζει πάνω από το 13% των νέων μητέρων στη Βρετανία) η ψυχική υγεία των πατεράδων σπάνια εκτιμάται.

 

Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα
Η επικεφαλής της σουηδικής έρευνας Ελίσα Πσούνι από το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου Λουντ αναφέρει ότι ο δείκτης Μεταγεννητικής Κατάθλιψης του Εδιμβούργου (EPDS) που χρησιμοποιείται εξίσου για γυναίκες και άνδρες δεν είναι ακριβής για να διαπιστώνει την κατάθλιψη στους νέους πατέρες. Κατά την ίδια η έρευνα της έδειξε μεγαλύτερα επίπεδα μεταγεννητικής κατάθλιψης στους άνδρες, επειδή συμπεριλαμβάνει περισσότερα «ανδρικά» συμπτώματα της, όπως είναι η ταραχή, ο θυμός, η ευερεθιστότητα, η πολύωρη εργασία και το ποτό.
Τα ποσοστά της κατάθλιψης στους νέους πατέρες ανεβαίνουν, όχι μόνο γιατί οι ερευνητές τους συμπεριλαμβάνουν πλέον στις σχετικές έρευνες, αλλά γιατί ολοένα και περισσότεροι άνδρες εκδηλώνουν τα συμπτώματα της.

Η Πσούνι πιστεύει ότι οι πατεράδες αντιμετωπίζουν αυξητικά τα ίδια διλλήματα με τις μητέρες στην προσπάθεια τους να συνδυάσουν την έλευση ενός παιδιού με την εργασία τους. Συγκεκριμένα οι νέοι πατέρες που εμφάνισαν κατάθλιψη συχνά αντιμετώπιζαν εξωτερικές πιέσεις, όπως ζητήματα στη δουλειά. Στη περίπτωση μάλιστα που οι σύντροφοι τους έπασχαν από κατάθλιψη, ο κίνδυνος να παρουσιάσουν και εκείνοι συμπτώματα της ήταν διπλάσιος.

Ένας καταθλιπτικός πατέρας παίζει λιγότερο και χαμογελάει ακόμα σπανιότερα στο παιδί του. Τα παιδιά επηρεάζονται βαθιά από την πατρική μεταγεννητική κατάθλιψη με τις έρευνες να δείχνουν ότι αυτή έχει αντίκτυπο τόσο στην υγεία τους όσο και στη συμπεριφορά τους στην ηλικία των 7 ετών.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στο ανδρικό αυτό πρόβλημα, όπως επίσης και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Εάν η κατάθλιψη δεν αναγνωριστεί, λέει η Πσούνι, «ένα από τα πιο τρομερά πράγματα είναι ότι έρχεσαι σε επαφή με τον εαυτό σου έναν χρόνο αργότερα και συνειδητοποιείς την κατάσταση και τον αγώνα σου και στο μεταξύ ο πρώτος χρόνος με το παιδί σου έχει πάει χαμένος».

 

Πηγή: theguardian.com

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας