Το πρώτο ενεργειακό μας κέντρο, το chakra της ρίζας, συνδέεται με βασικές ανάγκες επιβίωσης, όπως η τροφή και αρχέγονα ένστικτα, όπως ο φόβος. Είναι το κέντρο της βάσης μας, πάνω σε αυτό στηρίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα της ύπαρξής μας και είναι το σημαντικότερο από όλα.

 

Ονομασία: chakra της βάσης
mula = ριζα adhara=βάση, στήριξη
Που βρίσκεται: κόκκυγας, περίνεο, τρεις πρώτοι σπόνδυλοι
Στοιχείο: γη
Mantra: Lam
Χρώμα: κόκκινο, μαύρο
Αίσθηση: όσφρηση

Τα chakra και η ενεργειακή ανατομία

Στο muladhara chakra, σύμφωνα με την yoga βρίσκεται κοιμισμένη και κουλουριασμένη σαν ένα φίδι που τυλίγεται γύρω από τον εαυτό του, η κουνταλίνι. Η κουνταλίνι είναι η έκφραση της ζωτικής ενέργειας του σύμπαντος στο ανθρώπινο σώμα.

To muladhara chakra βρίσκεται στο πυελικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή του περινέου και των τριών πρώτων σπονδύλων. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να ψηλαφήσουμε ή να αισθανθούμε, καθώς πρόκειται για ενεργειακό κέντρο, όμως στην ενεργειακή ανατομία είναι υπαρκτό και αντιπροσωπεύει το πρώτο από τα επτά βασικά ενεργειακά κέντρα του ανθρώπου.

Τα ενεργειακά κέντρα στο σώμα μας είναι πάρα πολλά, όμως τα πιο βασικά είναι επτά, με πρώτο και σημαντικότερο το muladhara.

Όταν λέμε ενεργειακό κέντρο, εννοούμε μια περιοχή στο σώμα μας όπου υπάρχει έντονη συσσώρευση ζωτικής ενέργειας. Τα chakras είναι μέρος της ενεργειακής ανατομίας, όπως και τα nadis που ειναι τα ενεργειακά κανάλια. Η ενεργειακή ανατομία εφαρμόζεται σε ενεργειακές θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως ο βελονισμός, η ρεφλεξολογία, το pranic healing κ.α. Επίσης, είναι μέρος της γιόγκικης φιλοσοφίας.

Η ευτυχία ξεκινάει από το muladhara

Το muladhara chakra περιέχει όλο τον προγραμματισμό που κουβαλάμε από την εμβρυακή μας ζωή, τις αξίες της οικογένειάς μας, οτιδήποτε συνδέεται με τις βασικές ανάγκες επιβίωσης, την ανάγκη μας για αγάπη, το δικαίωμά μας στην ύπαρξη και την σύνδεσή μας με την μητέρα γη. Όταν κάποιος έχει βιώσει ανασφάλεια και φόβο στην παιδική του ηλικία, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζει διαταραχές του πρώτου ενεργειακού κέντρου.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το muladhara είναι ένα “χαμηλό” ενεργειακό κέντρο, άρα όχι σημαντικό. Είναι μάλλον το σημαντικότερο από όλα, γιατί πάνω σε αυτό χτίζεται όλη μας η ισορροπία. Όταν αυτό το κέντρο δεν λειτουργεί σωστά, τίποτε από εκεί και πάνω δεν μπορεί να εξελιχθεί. Λένε ότι η όσφρηση είναι η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσεται και η τελευταία που σβήνει λίγο πριν το θάνατό μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η αίσθηση αυτή συνδέεται με το muladhara.

Όλα ξεκινούν από εκεί, με το muladhara συνδέονται οι πιο βασικές για την επιβίωσή μας ανάγκες: η τροφή, το σεξ, η ασφάλεια, η στέγη, τα χρήματα. Για να ζήσουμε, να αναπτυχθούμε, να εξελιχθούμε και πόσο μάλλον να ευτυχίσουμε, έχουμε ανάγκη όλα αυτά.

Αν πεινάμε, εάν κινδυνεύουμε είτε γιατί μας κυνηγάει ένα λιοντάρι είτε γιατί πέφτουν βόμβες πάνω από το κεφάλι μας, εάν δεν έχουμε τα απαραίτητα χρήματα για να επιβιώσουμε, εάν δεν λειτουργούμε ερωτικά, αν δεν έχουμε στέγη, εάν ζούμε σε καθεστώς φόβου για οποιοδήποτε λόγο, τότε δεν μπορούμε να σκεφτούμε οτιδήποτε άλλο. Το πρώτο ενεργειακό μας κέντρο είναι σε απόλυτη σύγχυση, ή όπως λέμε είναι μπλοκαρισμένο. Όταν οι βασικές μας ανάγκες δεν είναι καλυμμένες, τότε βρισκόμαστε σε ανισορροπία και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο εκλεπτυσμένες καταστάσεις, όπως είναι η δημιουργία, η έκφραση, η ενσυναίσθηση, το μοίρασμα, η ενόραση και η πνευματική εξέλιξη.

Επομένως, εάν ασκούμαστε στην γιόγκα ή οποιαδήποτε πνευματική πρακτική και θέλουμε να την εξελίξουμε, ή αν απλώς θέλουμε να καλλιεργήσουμε μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι οι βασικές μας ανάγκες πρέπει να έχουν καλυφθεί.

Τι συμβαίνει όταν το muladhara είναι σε ισορροπία

Όταν το πρώτο μας ενεργειακό κέντρο είναι σε ισορροπία, έχουμε την αίσθηση της πληρότητας και της γείωσης. Είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας, για τα πράγματα που θέλουμε και που μπορούμε να κάνουμε. Με λίγα λόγια, έχουμε ψυχική ισορροπία και εσωτερική σιγουριά. Νιώθουμε αναζωογονημένοι, έχουμε ευεξία, και οι σχέσεις με τους γονείς μας και κυρίως με την μητέρα μας είναι καλές. Επίση,ς αρμονική είναι η σχέση με την εργασία μας, ενώ έχουμε καλή ισορροπία σε σχέση με τα χρήματα.

Τι συμβαίνει όταν το muladhara είναι σε ανισορροπία:

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να βιώνουμε είναι έντονο άγχος, αγωνία ή φόβο. Αυτό έχει ως επακόλουθο την ψυχική και σωματική κούραση. Νιώθουμε συχνά  εξαντλημένοι, μπορεί να έχουμε κακό ύπνο και εφιάλτες. Επίσης, μπορεί να έχουμε έντονες ανασφάλειες σε διάφορους τομείς ή να πάσχουμε από διαφόρων ειδών φοβίες. Όταν το muladhara είναι σε δυσαρμονία, έχουμε κακή σχέση με τα χρήματα, μπορεί να ξοδεύουμε πάρα πολλά ή να είμαστε εξαιρετικά τσιγκούνηδες. Επίσης, δεν αντλούμε ικανοποίηση από την δουλειά μας, έχουμε κακές σχέσεις με τους συναδέλφους μας, ίσως και με την μητέρα μας.

Ένα σύντομο quiz και μερικές απλές προτάσεις για να ξεμπλοκάρουμε το muladhara:

Κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:

 • “Έχω συχνά πόνους στα πόδια;”
 • “Τα χρήματα μού δημιουργούν στρες;”
 • “Νιώθω να περιορίζομαι από το αίσθημα του φόβου;”
 • “Η σχέση με την μητέρα μου δεν είναι ικανοποιητική;”
 • “Βλέπω συχνά εφιάλτες;”
Αν η απάντησή σας είναι ΝΑΙ σε 3 ή ακόμη και περισσότερες απαντήσεις, τότε το muladhara σας είναι σε ανισορροπία ή είναι μπλοκαρισμένο.

Διαβάστε ακόμη: Πώς διακρίνω αν ένα chakra είναι σε ανισορροπία;

Ευτυχώς όμως, με μερικές απλές και εποικοδομητικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να βελτιώσετε πολύ την κατάσταση. Αναλάβετε δράση και βρείτε μεγαλύτερη ισορροπία και γείωση. Με ποιο τρόπο;
 • Για αρχή υιοθετήστε καλές διατροφικές συνήθειες, μείνετε για λίγα λεπτά ήσυχοι και σιωπηλοί σε θέση διαλογισμού, και οπωσδήποτε περάστε λίγο χρόνο στην φύση.
 • Το επόμενο βήμα είναι να εκφράσετε την αγάπη και την οικειότητα σας σε ένα δικό σας άνθρωπο. Πείτε του ότι τον αγαπάτε και τον εμπιστεύεστε, θα νιώσετε καλύτερα.
 • Τέλος, ξεκινήστε μια πιο εποικοδομητική σχέση με τα χρήματα. Η αποταμίευση είναι αρετή αλλά και μέρος της γιόγκικης πρακτικής. Βάλτε μερικά χρήματα στην άκρη κάθε μήνα. Ακόμη και αν πρόκειται για ένα μικρό ποσό, όταν στο τέλος της χρονιάς δείτε το σύνολο της αποταμίευσης σας, θα νιώσετε μεγάλη χαρά αλλά και μια αίσθηση προσωπικής ικανοποίησης.

Δοκιμάστε ενεργειακές πρακτικές για το muladhara

Ήχος και δόνηση

Μπορούμε να φανταστούμε κάθε chakra, σαν έναν δίσκο που περιστρέφεται, σαν μια ενεργειακή δίνη που πάλλεται με την δική της δόνηση. Η δόνηση αυτή μπορεί να συντονιστεί με συγκεκριμένους ήχους, με το ίδιο τρόπο που η μουσική κάνει ένα σύνολο ανθρώπων να χορεύουν στον ίδιο ρυθμό. Το κέντρο της βάσης μας, το muladhara, συντονίζεται με την δόνηση του mantra lam. Η δόνηση αυτού το ψαλμού ταιριάζει με την δόνηση της συγκεκριμένης περιοχής, και την βοηθά να ευθυγραμμιστεί και έρθει σε ισορροπία.

Χρώμα και οραματισμός

Το χρώμα που έχει το κέντρο της βάσης μας είναι κυρίως το κόκκινο, όμως υπάρχει και ένα δεύτερο χρώμα που είναι το μαύρο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κόκκινο χρώμα οραματιζόμενοι την περιοχή, για να την καθαρίσουμε και να την ενεργοποιήσουμε. Επίσης, σε ενεργειακούς καθαρισμούς της περιοχής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ημιπολύτιμους λίθους όπως η μαύρη τουρμαλίνη, ο αιματίτης, o λιχνίτης κ.α.

Ένας πιο απλός και πρακτικός τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε το κόκκινο χρώμα προκειμένου να γειωθούμε και να ενδυναμώσουμε το πρώτο μας ενεργειακό κέντρο είναι να φορέσουμε κόκκινες κάλτσες ή ακόμη και κόκκινα παπούτσια!
Δώστε σημασία στα πέλματα

Τα πόδια και τα πέλματά μας είναι το μέρος του σώματος που μας ενώνει με την γη και την ενέργειά της. Η δύναμη που παίρνουμε από το έδαφος είναι πολύ σημαντική και ουσιαστικά συνομιλεί με την ενέργεια του muladhara. Ένας άμεσος τρόπος να διευκολύνουμε την ροή, είναι να περπατήσουμε ξυπόλητοι ή απλώς να σταθούμε με τα πόδια γυμνά πάνω στο έδαφος. Είναι σαν να φορτίζουμε μια μπαταρία βάζοντάς τη στην πρίζα.

Αιθέρια έλαια

Η οσμή είναι η αίσθηση που συνδέεται με το muladhara και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να αποκτήσουμε ισορροπία και γείωση. Όπως όταν μυρίζουμε ένα κέικ που ψήνεται στο φούρνο νιώθουμε την οικογενειακή θαλπωρή, έτσι και κάθε αιθέριο έλαιο ενεργοποιεί τους νευροδιαβιβαστές μας ανάλογα με τις ιδιότητες που έχει. Για το πρώτο ενεργειακό κέντρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αιθέρια έλαια που λειτουργούν κατευναστικά στον φόβο και το στρες. Η λεβάντα, το χαμομήλι, το νερόλι και το γεράνι είναι μερικά από αυτά.

Ποιες είναι η asanas (θεσεις yoga) που δυναμώνουν το muladhara;

Όλες οι θέσεις yoga που ενδυναμώνουν την βάση μας, δηλαδή οι όρθιες θέσεις είναι οι ιδανικές για το muladhara. Ας δούμε συγκεκριμένα τέσσερις από αυτές, τις οποίες μπορείτε να εφαρμόσετε μένοντας στην κάθε μια τουλάχιστον για πέντε αναπνοές:

Πρώτος πολεμιστής (Virabhadrasana I)

 • Σταθείτε όρθιοι στην θέση του βουνού (Tadasana) και στείλτε πίσω το δεξί σας πόδι ακριβώς στο άνοιγμα της λεκάνης. Τα δάχτυλα του αριστερού σας ποδιού κοιτάζουν μπροστά, ενώ το πίσω πέλμα ανοίγει 45 μοίρες προς τα έξω.
 • Η λεκάνη σας κοιτάει μπροστά. Στην επόμενη εισπνοή γειώστε και τα δύο σας πέλματα βαθιά μέσα στην γη, σαν να είναι οι ρίζες ενός δέντρου και σηκώστε τα χέρια σας ψηλά πάνω από το κεφάλι.
 • Στην εκπνοή λυγίστε το αριστερό σας γόνατο και βυθίστε την λεκάνη προς το έδαφος κρατώντας πάντα τον κόκκυγα στραμμένο προς τα κάτω.
 • Κάντε τις απαραίτητες διορθώσεις, όπως: φέρτε το γόνατο ακριβώς πάνω από τον αστράγαλο, τετραγωνίστε την λεκάνη ώστε να κοιτάει μπροστά και απομακρύνεται τους ώμους από τα αυτιά σας.
 • Μείνετε στην θέση για 5 αναπνοές και αλλάξτε πλευρά
Anjaneyasana

 • Από την θέση Uttanasana φέρτε τα χέρια στο έδαφος και στείλτε πίσω το δεξί σας πόδι. Αφήστε το πάνω μέρος του πέλματος να ακουμπήσει στο έδαφος όπως επίσης και το γόνατο.
 • Μπορείτε αν θέλετε να αφήσετε τα χέρια σας πάνω στο αριστερό σας γόνατο ή να τα σηκώσετε πάνω από το κεφάλι, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο την διάταση του κορμού.
 • Η θέση αυτή είναι βαθιά διατατική για τον ψόα και τους προσαγωγούς οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την ψυχική μας κατάσταση. Μείνετε για πέντε αναπνοές, βγείτε από την θέση και αλλάξτε πλευρά.
Δεύτερος Πολεμιστής (Virahpadrasana II)

 • Ανοίξτε τα πέλματά σας σε ένα μεγάλο άνοιγμα, περίπου όσο το άνοιγμα των χεριών σας στους καρπούς.
 • Στρέψτε το δεξί σας πέλμα ώστε να κοιτάει προς τα έξω, και μαζέψτε το αριστερό 45 μοίρες προς τα μέσα.
 • Στην επόμενη εισπνοή φέρτε τα χέρια σας στην έκταση και στην εκπνοή λυγίστε το δεξί σας γόνατο.
 • Σταθεροποιήστε το βλέμμα σας πάνω στη άκρη των δακτύλων του δεξιού σας χεριού. Φροντίστε ώστε το γόνατό σας να μην ξεπερνά τον αστράγαλο.
 • Η θέση αυτή αυξάνει την θέληση και την αποφασιστικότητά. Κρατήστε τη για πέντε αναπνοές και αλλάξτε πλευρά.
Utkatasana (Kαρέκλα)

 • Από την θέση του βουνού (Tadasana) με τα πόδια κλειστά και σφιχτά ενωμένα μεταξύ τους και τα χέρια ενωμένα μπροστά στο στήθος στην mudra της προσευχής (anjali mudra), λυγίζουμε τα γόνατα και χαμηλώνουμε την λεκάνη σαν να καθόμαστε σε μια αόρατη καρέκλα.
 • Αν νιώθουμε άνετα στην θέση, μπορούμε να υψώσουμε τα χέρια διαγώνια πάνω από το κεφάλι
 • Μένουμε στην θέση για πέντε αναπνοές

Αν θέλετε ακολουθήστε κάποια από τις παραπάνω κατευθύνσεις για να χτίσετε μεγαλύτερη ισορροπία και δύναμη στο πρώτο σας ενεργειακό κέντρο. Ο στόχος είναι να νιώσετε πιο άνετα με τον ίδιο σας τον εαυτό, να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, να μπορείτε να διαχειρίζεστε καλά τα πρακτικά σας ζητήματα, και να αντιμετωπίζετε με θάρρος τη ζωή.

Είναι εφικτό!

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας