Γλυκό του γάμου και κέρασμα σε κάθε χαρά, η καριόκα μάς έρχεται από τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία. Μια συνταγή του παλιού ζαχαροπλάστη, που έκλεινε μέσα στη σοκολάτα ό,τι περίσσευε στα ταψιά από τα σιροπιαστά γλυκά αλλά και τα κέικ και τα βουτήματα που είχαν χάσει την πρώτη τους φρεσκάδα.

ΚΑΡΙΟΚΕΣ

Προετοιμασία – Αναμονή: 9 ώρες | Μαγείρεμα: 10 λεπτά

Υλικά:

Για 40 καριόκες

80γρ. φρυγανιά
100γρ. καρυδόψυχα αλεσμένη
80γρ καρυδόψυχα χοντροκομμένη
½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ. βανίλια υγρή
¼ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
1 κ.σ. ελαφρύ ελαιόλαδο
2 κ.σ. κονιάκ
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι σοκολάτας:
100 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. κακάο
100 ml νερό

Για την επικάλυψη:
250 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια

Εκτέλεση

Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη, το κακάο και το νερό για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τις καριόκες
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τη φρυγανιά, τα καρύδια, την κανέλα, τη βανίλια, το γαρίφαλο, το ελαφρύ ελαιόλαδο, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  2. Προσθέτουμε το σιρόπι σοκολάτας και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο και πλάθουμε 2 κυλίνδρους όσο γίνεται ίδιου πάχους. Τους τυλίγουμε ξεχωριστά σε αντικολλητικό χαρτί και τους αφήνουμε στο ψυγείο για 5 ώρες.
  4. Κόβουμε τους κυλίνδρους με κοφτερό μαχαίρι σε ροδέλες πάχους περίπου 1 εκ. και μετά με ένα κουπ πατ τις κόβουμε στη μέση για να πάρουμε από δύο μισοφέγγαρα. Τις τοποθετούμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
Για την επικάλυψη
  1. Βάζουμε την κουβερτούρα σε μεταλλικό ή πυρίμαχο μπολ και το στερεώνουμε στο χείλος μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγοβράζει, χωρίς η βάση του να ακουμπά στο νερό (μπεν μαρί). Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και μόλις λιώσει αποσύρουμε το μπολ και αφήνουμε τη σοκολάτα να χλιάνει.
  2. Βουτάμε τις καριόκες στη ρευστή σοκολάτα και τις αραδιάζουμε σε μια λαδόκολλα. Τις αφήνουμε για 3 ώρες να στερεο-ποιηθεί η επικάλυψη και τις διατηρούμε σε δροσερό σημείο εκτός ψυγείου.
Tip

Αν μας αρέσουν, μπορούμε να χρησιμοποιή­σουμε και αμύγδαλα μαζί με τα καρύδια.

Συνταγή από το βιβλίο My Greek Vegan Food που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο.

Ακούστε τη συνταγή και σε ηχητικό αρχείο: Podcast | 2 συνταγές από το “My Greek Vegan Food”

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο My Greek Vegan Food περιέχει 65 αγαπημένες συνταγές που λαχταρά ο καθένας να μαγειρέψει στην καθημερινότητά του. Συστήνει τη μαγειρική όπως την ονειρευόμαστε όλοι, λιτή, κατανοητή, πρωτότυπη, νόστιμη, τη μαγειρική που είναι ευεργετική για το μυαλό και το σώμα. Δεν απευθύνεται μόνο στους vegan, αλλά και σε όσους θέλουν να εντάξουν μια πιο υγιεινή και eco-friendly μαγειρική στη ζωή τους, να αποκτήσουν ένα πιο θρεπτικό και ισορροπημένο καθημερινό διατροφολόγιο, χωρίς να στερηθούν τίποτα σε γεύση και αρώματα.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ: e-pediobooks.gr

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας