Μυστικά για τη βελτίωση της Σωματικής, Συναισθηματικής, Διαννοητικής & Πνευματικής Ενέργειας | Μέρος 1ο

0
569

 “Ο άνθρωπος είναι υγιής, όταν οι λειτουργίες του σώματος, βρίσκονται σε ισορροπία, και όταν η ψυχή οι αισθήσεις και το πνεύμα βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση εσωτερικής ευδαιμονίας.(Sushruta 750π.Χ)

 

η απελευθέρωση από τις ασθένειες εξαρτάται από την εξισορρόπηση της δικής μας συνειδητότητας  και ενέργειας, και τη προέκταση αυτής της ισορροπίας στο σώμα, αντιμετωπίζοντας τον άνθρωπο σαν ολότητα, εξετάζοντας και όλα τα επίπεδα ύπαρξης, σωματικό, νοητικό, ψυχικό, Ενεργειακό λαμβάνοντας υπ’ όψη το περιβάλλον ( έμψυχο ή άψυχο), διατροφή, τρόπο σκέψης, κληρονομική προδιάθεση, με στόχο υγιή τρόπο σκέψης και διαβίωσης, ευζωία και πνευματική ανέλιξη.

Είναι αδιανόητο να μιλήσουμε για πνευματική εξέλιξη μέχρι να καθαριστούμε να εξαγνιστούμε εσωτερικά και εξωτερικά, και να απελευθερωθούμε από τις λανθασμένες και περιοριστικές σκεπτομορφές και εμμονές του νου, και τον ανορθόδοξο, χωρίς εναρμόνιση τρόπο ζωής και σκέψης.

Το σωματικό όσο και το ενεργειακό επίπεδο είναι δύο έννοιες αλληλένδετες, και αυτός είναι ο λόγος που είναι καθοριστικό και ουσιαστικό κάθε θεραπευτική διαδικασία να συνδυάσει σωματική, συναισθηματική και διανοητική κατάσταση.

Αν θέλετε να αποκτήσετε τον έλεγχο της υγείας σας και καλής πνευματικής και φυσικής κατάστασης, είναι απολύτως απαραίτητο να είστε σε θέση να κατανοήσετε το ίδιο σας το ενεργειακό σύστημα.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να θεραπεύσετε μια σωματική ασθένεια δίχως ν αλλάξετε την στάση σας απέναντι στην ζωή με θετικότητα, ευγνωμοσύνη, αγάπη  δεκτικότητα και προσαρμογή, έλεγχο και διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων, για την αποκατάσταση της εσωτερικής αρμονίας.

Είναι ζωτικής πρωταρχικής σημασίας να ξεφύγουμε από τον ματεριαλιστικό υλιστικό τρόπο σκέψης και διανόησης και να κατανοήσουμε την έννοια και σπουδαιότητα της ενέργειας, και του ενεργειακού μας πεδίου.

Πόσες φορές είχατε την εμπειρία να μπείτε σ ένα δωμάτιο και να νοιώσετε ένταση και νευρικότητα, ή να βρεθείτε με ανθρώπους πού νοιώθετε είτε πληρότητα και αγαλλίαση, είτε σωματική νοητική εξάντληση ;

Σε αυτήν ακριβώς την αίσθηση της ενέργειας αναφέρομαι.

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΣ ΣΩΜΑΤΑ

Ζούμε σε μια αέναη θάλασσα ενέργειας. Ο κόσμος της ενέργειας είναι ρευστός, ζωντανός, ζωτικός. Πολλοί από μας νιώθουν αυτή την ενέργεια, και αρκετοί μάλιστα έχουν μια ευαισθησία στο να αναγνωρίζουν τις ποικίλες και λεπτοφυείς μορφές της. Κάποιοι αισθάνονται αυτές τις ενέργειες τόσο έντονα, που μοιάζουν να επηρεάζονται από αυτές σε μεγάλο βαθμό.

Επειδή η  αληθινή μας ουσία αποτελείται από ενέργεια το ενεργειακό μας πεδίο είναι το θεμέλιο της ταυτότητάς μας. Και επειδή ο τρόπος που αλληλοεπιδρούμε με το σύμπαν γύρω μας εξαρτάται άμεσα από το ενεργειακό μας πεδίο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ύπαρξή του, καθώς και να παρατηρούμε ότι μπορεί να το διαφοροποιήσει.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο κόσμος της Ενέργειας είναι πάντοτε ρευστός, δυναμικός, εύκαμπτος, αεικίνητος αιώνιος και σιωπηλός.

Η Ενέργεια είναι δυναμική εν δυνάμει. Για να υπάρξει είναι σε μια διαρκή κίνηση και αλλαγή. Όπως την χαρακτηρίζει το λεξικό Merriam Webster «Συνήθως συνεχόμενη και παραγωγική δραστηριότητα ή αλλαγή» με άλλα λόγια, κίνηση, δεν είναι στατική

Η Ενέργεια υπάρχει, δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε ή να την καταστρέψουμε, Μπορούμε μόνο να την μετασχηματίσουμε από μια μορφή σε μια άλλη.

Μπορεί να αποθηκευτεί προσωρινά ως δυναμικό, ωστόσο πάντα θα αναζητά τον τρόπο να συμπληρώσει έναν πλήρη κύκλο ύπαρξης.

Η απουσία των πάντων, το απόλυτο κενό, αποκαλύπτει την θεμελιώδη ενέργεια που είναι γνωστή ως Συμπαντική Ενέργεια. Πρόκειται για την Ενέργεια που συνδέει όλα τα πράγματα μεταξύ τους. Η Συμπαντική Ενέργεια , από την οποία όλες οι άλλες ενέργειες προέρχονται. Είναι αυτό που βιώνουμε σαν Ανιδιοτελή Αγάπη άνευ Όρων, η Ενέργεια που αναγνωρίζουμε ως Θεϊκή Ενέργεια, Το πεδίο της καθαρής Δυνατότητας, το Πεδίο των Απεριόριστων Πιθανοτήτων.

Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε σας και σ’ αυτό το ενεργειακό πεδίο, είναι ο ίδιος ο Εαυτός, αρκεί να γειωθούμε με την γνώση του Ανώτερου εαυτού, να κατανοήσουμε την αληθινή μας φύση.

ΤΑ ΖΩΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΜΑΣ ΣΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΜΑΣ ΣΩΜΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΘΕΡΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ.

Η φιλοσοφία λοιπόν της ενέργειας ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι αποτελούνται από το υλικό σώμα και επτά λεπτά αδιόρατα ζωτικά ενεργειακά σώματα, που περιβάλλουν το φυσικό μας σώμα. Όπως το έμβρυο βυθίζεται στο αμνιακό υγρό, έτσι και το υλικό μας σώμα μουλιάζει  μέσα στα επτά λεπτά ενεργειακά μας σώματα, το αιθερικό μας περίβλημα.

Υπάρχει αμοιβαία σύνδεση και αλληλεξάρτηση μεταξύ των ενεργειακών μας σωμάτων, καθώς επίσης και καθένα είναι ξεχωριστό και διαφορετικό από τα άλλα, με ξεχωριστές και διαφορετικές λειτουργίες.

Ο συνδυασμός των επτά ενεργειακών σωμάτων αποτελεί την γνωστή μας αύρα, το αιθερικό μας σώμα, και η καλή μας υγεία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την εναρμόνιση αυτών των ενεργειακών κέντρων.

Η ασθένεια στο φυσικό σώμα, είναι μια ένδειξη βλάβης δυσαρμονίας ή βραχυκυκλώματος σ ένα από τα επίπεδα της αύρας, και εμφανίζεται πρώτα στο αιθερικό πεδίο.

Αυτή η πληροφορία είναι ζωτικής σημασίας, και αυτός είναι ο λόγος που οι ενεργειακές θεραπείες, και η ενεργειακή ψυχολογία φαίνεται να έχουν μαγικά αποτελέσματα.

Η αύρα δεν είναι ανεξάρτητη από την φύση. Έρχεται από την σύγκρουση δύο ενεργειακών πεδίων. Το ένα ενεργειακό πεδίο ταξιδεύει από την γη προς τον ουρανό ενώ το άλλο κατεβαίνει από το Σύμπαν, Οι αντίθετες αυτές φαινομενικά δυνάμεις Yin Yang διοχετεύονται μέσα από το υλικό μας σώμα και τροφοδοτούν την αύρα, το αιθερικό ενεργειακό μας πεδίο

Το αιθερικό μας σώμα δρα ως σύνδεσμος μεταξύ του φυσικού κόσμου και των αιθερικών ευαίσθητων, μη υλικών τύπων ύλης, είναι η ενεργειακή μήτρα του φυσικού μας σώματος.

Είναι ακριβές αντίγραφο του υλικού σώματος, 3-5 cm από άχρωμο πτητικό υγρό(αιθέρας)

Κάθε όργανο, κάθε δομή έχει την αντιστοιχία του στο αιθερικό σώμα. Σ’ αυτό ακριβώς το επίπεδο υπάρχουν τα ενεργειακά μονοπάτια, γνωστά στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική σαν Μεσημβρινοί, κανάλια ενέργειας.

Αξιοσημείωτο είναι πως η πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Ρωσία   με χρήση της φωτογραφίας  Κίρλιαν  για να φωτογραφηθεί ένα νεκρό σώμα επιβεβαιώνει πως το διπλό αιθερικό μας σώμα διαλύεται την ένατη μέρα από τον θάνατο, τον διαχωρισμό του yin yang

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΑ

To Ενεργειακό μας σύστημα αποτελείται από τρία βασικά συστατικά στοιχεία

  1. Τα λεπτά ή ενεργειακά μας σώματα
  2. Τα Chakra ή Ενεργειακά μας κέντρα
  3. Τα Nadis ή Ενεργειακά κανάλια

Ό όρος Νάντι στα Σανσκριτικά, σημαίνει σωλήνας, αγγείο ή φλέβα. Η λειτουργία των Νάντις είναι να μεταφέρουν την ζωτική ενέργεια πράνα.

Το επίπεδο Συνειδητότητας κάθε οργανισμού, εξαρτάται από τις συχνότητες της πράνα που μπορεί να απορροφήσει και να αποθηκεύσει.

Τα chakra λειτουργούν σαν δέκτες, μετασχηματιστές και διανομείς των διαφόρων μορφών πράνα. Μέσα από τα νάντις, τα τσάκρα, προσλαμβάνουν ζωτική ενέργεια από τα λεπτά ενεργειακά σώματα, από το περιβάλλον του, το σύμπαν, και την μετασχηματίζουν στις συχνότητες που χρειάζεται το φυσικό σώμα ή τα ενεργειακά σώματα για την ανατροφοδότησή  τους, εκπέμποντας συγχρόνως ενέργεια και στο περιβάλλον.

Λέγεται ότι υπάρχουν τα ακόλουθα ενεργειακά σώματα
  • Το Φυσικό
  • Το Αιθερικό
  • Το Συναισθηματικό ή Αστρικό Σώμα
  • Το Νοητικό σώμα
  • Το Πνευματικό ή Καρμικό (ή Αιτιατό σώμα κατά ορισμένες δοξασίες )
  • Ουράνιο ή Θεϊκό
  • Σώμα kether (ή Αιτιατό κατά άλλους)

Θεωρούνται οι φορείς της Συνειδητότητας  στα επίπεδα της δόνησης τους. Όταν αυξάνονται οι δονητικές τους συχνότητες παρέχουν υψηλότερες μορφές ζωτικής ενέργειας και επίγνωσης

Το Αιθερικό σώμα, αντλεί ενέργεια από τον Ήλιο, μέσα από το Ηλιακό κέντρο, και από την Γη μέσα από το ριζικό κέντρο, εξασφαλίζοντας την ισορροπία των κυττάρων. Το περίσσευμα ενέργειας, αποβάλλεται από τους πόρους του δέρματος, σε ‘ροές’ που έχουν μήκος 5 εκ., και τα τσάκρα, σχηματίζοντας την αιθερική αύρα.

Σαν ασπίδα προστασίας.

Οι αρνητικές σκέψεις και ο λανθασμένος τρόπος ζωής μπορεί να εξαντλήσουν αυτή την αιθερική ζωτική δύναμη. Τότε στην αύρα σχηματίζονται «τραύματα» τρύπες ή σχισμές από όπου διαρρέει η ζωτική ενέργεια, και  επιτρέπουν να μπουν στο σώμα αρνητικές δονήσεις και βακτήρια.

Το αστρικό σώμα το σώμα των συναισθημάτων

Το δεύτερο σώμα (εκτός του φυσικού 1ου σώματος)εκτείνεται πέραν του υλικού σώματος κατά 5-10 εκ. Είναι ο φορέας των συναισθημάτων, των συγκινήσεων και του χαρακτήρα.

Όταν το άτομο είναι συναισθηματικά πολωμένο στο ηλιακό πλέγμα και διαταραγμένο και συναισθηματικά ασταθές , με έκρηξη αναβρασμό αρνητικών

συναισθημάτων παρουσιάζεται έμφραξη ενέργειας σ’ αυτό το επίπεδο, μεταβάλλοντας την χροιά σε καφέ γκρι και σκούρα, με αποτέλεσμα να λιμνάσει να τελματώσει η ενέργεια, να μη υπάρχει ροή, οδηγώντας σε ενεργειακούς θρόμβους.

Το Αστρικό σώμα αποθηκεύει όλα τα ανεπίλυτα αρνητικά μας συναισθήματα, τους φόβους, τις επιθετικές τάσεις, τα συναισθήματα μοναξιάς, απόρριψης, έλλειψης αυτοπεποίθησης, ψυχολογικές αντιστροφές,, τα οποία μεταφέρουν τις δονήσεις τους μέσα από την συναισθηματική αύρα, εκπέμποντας μηνύματα προς τον έξω κόσμο.

Εκεί λειτουργεί ο νόμος της έλξης ή συμπαθητικής δόνησης,. Οι αρνητικές δονήσεις που εκπέμπονται προσελκύουν της ίδιας ποιότητας δονήσεις από το περιβάλλον και ενώνονται μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο το περιβάλλον μας λειτουργεί σαν καθρέφτης, οδηγώντας μας ξανά και ξανά σε καταστάσεις, που αποτελούν μια επανάληψη των αρχικών συναισθηματικών δονήσεων.

Το Νοητικό σώμα

Το τρίτο στρώμα της αύρας. Είναι το πεδίο των σκέψεων, της νόησης, της γνώσης της εμπειρίας. Εκτείνεται 10 -20 ε πέραν του υλικού σώματος. Ρέει από την κορυφή του κεφαλιού προς τα κάτω, και έχει ένα λαμπερό κίτρινο χρώμα . Όταν οι άνθρωποι έχουν μια έντονη διανοητική δραστηριότητα το χρώμα τείνει να γίνεται πιο λαμπερό. Το νοητικό σώμα καθώς και τα άλλα δύο σώματα αιθερικό και αστρικό γεννιούνται και πεθαίνουν μαζί σας.

Ένας ανοιχτός νους επιτρέπει την ενέργεια να ρέει, και έχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με νέες ιδέες και σκέψεις. Ένας κλειστός και αρνητικός νους εμποδίζει την ενέργεια να ρέει και οδηγεί στην τελμάτωση .Δεν υπάρχουν ουδέτερες σκέψεις. Οι σκέψεις δημιουργούν την πραγματικότητά μας και μεταφέρουν κάποιο ποσό της ενέργειας που αποτελεί αυτό το σώμα, μαζί με τις ιδέες και τις αναμνήσεις μας. Ορισμένες αναμνήσεις έχουν ισχυρή σχέση με την συναισθηματική μας ενέργεια στο αστρικό πεδίο.

Μια νοητική ενέργεια συνδυασμένη με μια αρνητική αστρική ενέργεια μπορεί να είναι μια μόνιμη διαρροή για το σύνολο της ενέργειας σας για πολλά χρόνια και να επηρεάζει την καλή φυσικό και πνευματική σας κατάσταση.

Κάθε εμπειρία και ειδικά τραυματική αφήνει ένα αποτύπωμα στο μονοπάτι της ενέργειας σας για πολλά χρόνια και επηρεάζει την καλή φυσική και πνευματική σας κατάσταση.

Το νοητικό σώμα καθώς και τα άλλα δύο σώματα αιθερικό και αστρικό γεννιούνται και πεθαίνουν μαζί σας.

Το καρμικό σώμα

Είναι το σώμα που πιστεύεται ότι δεν πεθαίνει με το υλικό σώμα, μεταφέρεται σε κάθε ενσάρκωση.

Οι άνθρωποι με ψυχικές ικανότητες ισχυρίζονται ότι μπορούν να δουν το σώμα αυτό σαν ένα σύννεφο που εκτείνεται 20 -30 εκ. πέρα από το υλικό σώμα. Έχει το χρώμα του ροζ χαλαζία .Έχει μεγάλη επιρροή στις πεποιθήσεις, σκέψεις και συναισθήματά μας και πράξεις μας.

Το διαισθητικό σώμα

Είναι ένα είδος ‘περιέκτη’ για τα άλλα σώματα και καθορίζει το σχήμα από έξω προς τα μέσα. Έχει την μορφή σκούρου μπλε ωοειδούς σχήματος 50 -60 εκ. Θεωρείται το επίπεδο που  μπορούμε να δημιουργήσουμε με λέξεις και σκέψεις. Μέσα του υπάρχει ένας χώρος που καθορίζει τα περιγράμματα των άλλων σωμάτων. Το επίπεδο αυτό θεωρείται το πρότυπο για την μοναδικότητά μας.

Το Πνευματικό ή θεϊκό σώμα ή Αιτιατό

Το Πνευματικό Σώμα είναι το θεϊκό μέρος μέσα μας που είναι αθάνατο, ενώ τα άλλα ενεργειακά σώματα διαλύονται σιγά σιγά, καθώς το άτομο αναπτύσσεται και ξεπερνά τα στάδια Συνειδητότητας.

Το σώμα αυτό μοιάζει με τον ήλιο .Οι πολύ πνευματικοί άνθρωποι, οι μύστες, στην διάρκεια του διαλογισμού έχουν πρόσβαση σ ’αυτό στην ενέργεια αυτού του πεδίου, και αισθάνονται έκσταση, φθάνουν στο samandi, στο επίπεδο της ανιδιοτελούς αγάπης. Τα φωτοστέφανα στις εικόνες των αγίων ή του Χριστού και των αγγέλων είναι μια εικονιστική αναπαράσταση αυτής της ενέργεια.

Το Πνευματικό ή Αιτιατό Σώμα, διαθέτει την υψηλότερη δονητική συχνότητα από όλα τα Ενεργειακά Σώματα.

Δέχεται συνέχεια την υψηλότερη και πιο φωτεινή ενέργεια από το πνευματικό επίπεδο της ύπαρξης, επιταχύνοντας τις δονήσεις όλων των άλλων σωμάτων

Το σώμα Κέθερ (Kether)

Είναι η εξωτερική επιδερμίδα της αύρας και περιλαμβάνει στο εσωτερικό του όλα τα άλλα σώματα. Έχει μια προστατευτική μεμβράνη 1-2 εκ. και παρόλο που είναι το πιο λεπτοφυές από τα άλλα στρώματα της αύρας, είναι επίσης το πλέον δυνατό και ευπροσάρμοστο.

Προστατεύει την αύρα από επιρροές, και συνδέεται με μια ανώτερη δύναμη. Για να χρησιμοποιήσουμε ένα παραλληλισμό από τους Η_Υ  πρόκειται για τον ’σκληρό δίσκο ’της ζωής σας. Eίναι το πνευματικό μας πρότυπο και μέσω αυτού μπορούμε κυριολεκτικά να ’συγχωνευθούμε’ και να γίνουμε ένα με το πνεύμα. Ορισμένοι άνθρωποι με ψυχικές ιδιότητες αποκαλούν αυτό το σώμα Ψυχή ή Αιτιατό Σώμα.

Η ενέργεια στο σώμα ρέει μέσα από τα κανάλια που είναι γνωστά σαν nadis στην παράδοση της Ayurveda και ως μεσημβρινοί στην Κινέζικη παράδοση.

Τα τρία πιο σημαντικά ενεργειακά κανάλια είναι γνωστά ως τα Θεϊκά ή Μαγικά ΚΑΝΑΛΙΑ NADIS /μεσημβρινοί.

Το Ida είναι το αριστερό κανάλι του παρελθόντος.  Ξεκινά από τον κόκκυγα από την αριστερή πλευρά της σ.σ. προς την δεξιά πλευρά του εγκεφάλου και τέμνει το τρίτο μάτι. Η ενέργεια του καναλιού αυτού σχετίζεται με την θηλυκή ενέργεια. Οι άνθρωποι που είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν, χρησιμοποιούν ενέργεια κυρίως από αυτό το κανάλι.

Έχει σχέση με το φεγγάρι. Αν το κανάλι αυτό είναι κυρίαρχο, θα έχετε την τάση να αναπνέετε από το αριστερό ρουθούνι περισσότερο.

Το pingala είναι το δεξί κανάλι, το κανάλι του μέλλοντος.

Είναι συνδεδεμένο με την αρσενική ενέργεια, με τον ήλιο. Είναι το κανάλι του ήλιου.

Ακολουθεί την διαδρομή από τον αφαλό, τέμνει το τρίτο μάτι και φτάνει στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου.

Όσοι έχουν την τάση να χρησιμοποιούν αυτή την ενέργεια, είναι εστιασμένοι περισσότερο στο μέλλον., αποκομμένοι από την πραγματικότητα, από αυτό που συμβαίνει εδώ και τώρα, στο παρόν.

Αν είναι κυρίαρχη η ενέργεια αυτού του καναλιού, έχετε την τάση να αναπνέετε περισσότερο από το δεξί ρουθούνι.

Το Sushumna είναι το τρίτο κανάλι. Ξεκινά από το ηλιακό πλέγμα και ταξιδεύει σε ευθεία γραμμή μέσα από το τρίτο μάτι και το τσάκρα της κορυφής. Είναι το πλέον ισορροπημένο κανάλι. Όσοι χρησιμοποιούν την ενέργεια αυτού του καναλιού ζουν στο παρόν, στο εδώ και τώρα, αναπνέουν σταθερά και από τα δύο ρουθούνια.

ΤΑ ΤΣΑΚΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΥΡΑΣ

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως η αύρα είναι το αποτέλεσμα της διάδρασης μεταξύ δύο πεδίων δυνάμεων του κοσμικού  που κατεβαίνει και του γήινου που ανεβαίνει. Οι δυνάμεις αυτές διασταυρώνονται στο σώμα μας , και τα κεντρικά σημεία διασταύρωσης είναι τα σημεία στα οποία βρίσκουμε τα chakras.Ο σκοπός των chakras είναι να μεταμορφώσουν την ενέργεια που δέχονται από αυτές τις δύο δυνάμεις, και την ενέργεια του περιβάλλοντος (διατροφή, σχέσεις, κτλ) σε άλλες μορφές ενέργειας .

Στα σανσκριτικά ήταν γνωστά σαν chakras που μεταφράζεται τροχός, και οι άνθρωποι με ψυχικές ιδιότητες τα βλέπουν να περιστρέφονται σαν τροχοί, ή σαν ανεμοστρόβιλοι.

Καθώς κάθε ένας από αυτούς τους ανεμοστρόβιλους περιστρέφεται κατά την φορά των δεικτών του ρολογιού, μας επηρεάζει μέσω του αιθερικού, αστρικού, συναισθηματικού και νοητικού μας σώματος, Το κάθε chakra δημιουργεί μια δόνηση, η  συχνότητα της οποίας σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο χρώμα και ήχο.

Το χρώμα είναι η έκφραση της ζωοδότριας δύναμης του φωτός, η δύναμη που μας τροφοδοτεί. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε σαν ένα συγκεκριμένο χρώμα, στην πραγματικότητα είναι τα μήκη κύματος ενεργούς κινουμένης ενέργειας. Κάθε μήκος κύματος έχει την δική του μοναδική υπογραφή και χαρακτηριστικά που μας επηρεάζουν κατά ένα συγκεκριμένο τρόπο, και είναι σε άμεση αντίδραση με τα σώματα και συναισθήματα μας. Το χρώμα μας επηρεάζει σε δονητικό επίπεδο, όπως συμβαίνει άλλωστε και με την μουσική. Όταν λείπει ενέργεια από ένα τσάκρα, υπάρχει έλλειψη στο αντίστοιχο χρώμα. Στα προγράμματα αποτοξίνωσης υπάρχουν ενεργειακές ασκήσεις που εξισορροπούν κάθε χρώμα στα τσάκρας, και κατά συνέπεια και στο σώμα.

Η έννοια των ενεργειακών κέντρων δεν αναφέρεται μόνο στην Ινδική φιλοσοφία. Η υγεία μας εξαρτάται από την σωστή λειτουργία των chakras.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Η πραγματική έδρα των 7 κυρίων τσάκρα, είναι το αιθερικό σώμα.

Βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς περιστροφής, γι΄αυτό και ονομάζονται τσάκρα, (τροχός). Περιστρέφονται είτε αριστερόστροφα (Yin) είτε δεξιόστροφα (yang) ανάλογα με το φύλο, επιτρέποντας την αρσενική και θηλυκή ενέργεια να αλληλοσυμπληρώνονται.

Τα τσάκρα εκτείνονται γύρω στα 10 εκ. προς όλες τις κατευθύνσεις από την ρίζα τους. Κάθε ενεργειακό κέντρο περιέχει όλες τις χρωματικές δονήσεις, αλλά πάντα κυριαρχεί ένα συγκεκριμένο χρώμα. Όσο προχωράμε προς την εξέλιξη, εξαπλώνονται όλο και περισσότερο, και τα χρώματα τους γίνονται λαμπερά και φωτεινά, και η συχνότητα των δονήσεων τους αυξάνεται.

Οι δύο πιο σημαντικές μορφές ενέργειας μπαίνουν στο ανθρώπινο σύστημα από το κέντρο της βάσης, το muladhara, και το Κέντρο της Κεφαλής, του Στέμματος, (crown sahasrhara), συνδέονται μεταξύ τους μέσω του κεντρικού καναλιού Σουσούμνα, μέσα από το οποίο αφυπνίζεται η κουνταλίνι.

Η ενέργεια κουνταλίνι, βρίσκεται στο κάτω άκρο της σπονδυλικής στήλης, στο Ριζικό τσάκρα, κουλουριασμένη σαν το φίδι. Αντιπροσωπεύει την δημιουργική κοσμική ενέργεια, η οποία στην Ινδική Φιλοσοφία ονομάζεται Σάκτι, αποτελεί την θηλυκή έκφραση του θείου. Ο βαθμός στον οποίο επιτρέπει κάθε άτομο στην κουνταλίνι να λειτουργήσει μέσα του, εξαρτάται από τον βαθμό Συνειδητότητας που έχουμε εξελίξει.

Το τσάκρα της Κορυφής, του στέμματος, διοχετεύει στα υπόλοιπα ενεργειακά  κέντρα, την ενέργεια του θεϊκού όντος, της ανεκδήλωτης πλευράς του θείου, που διαλύει τα μπλοκαρίσματα στα τσάκρα. Στις αρχαίες διδασκαλίες, η ενέργεια αυτή θεωρείται ότι είναι ο Θεός Σίβα, ο καταστροφέας της πνευματικής άγνοιας,.

Τα Ενεργειακά κέντρα λειτουργούν σαν δέκτες ενεργειακών δονήσεων και πληροφοριών που υπερβαίνουν τα όρια του πεδίου του αισθητού.

Η γνώση των τσάκρα μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίσετε τον εαυτό σας, να σας καθοδηγήσει στην υλοποίηση των έμφυτων δυνατοτήτων σας, και να σας επιτρέψει να ζήσετε μια ζωή εναρμονισμένη με χαρά, αφθονία, αγάπη.


ΤΟ
CHAKRA ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ (muladhara): To κέντρο του κόκκυγα

Βρίσκεται στην βάση της σ.σ μεταξύ πρωκτού και γεννητικών οργάνων. Ορισμένες αρχαίες πηγές περιγράφουν πως στις γυναίκες ή θέση του βρίσκεται στην πίσω πλευρά της μήτρας, ενώ στους άνδρες στον προστάτη.

Είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας. Η λειτουργία του να μας δίνει ενέργεια και σταθερότητα στην ζωή μας ,αυτοπεποίθηση,  είναι από τις βασικές δεξαμενές ενέργειας. Σε σωματικό επίπεδο, σχετίζεται με τα όργανα αναπαραγωγής, πρωκτό και πόδια.

Αν υπάρχει ανισορροπία στο τσάκρα αυτό, είναι πιθανόν να πάσχουμε από αιμορροΐδες, σεξουαλική ανεπάρκεια, φλεγμονή προστάτη ή ωοθηκών, κυκλοφορικά προβλήματα κτλ.

Το χρώμα του είναι το κόκκινο, και εκπροσωπείται από την μουσική νοτα “Ντο” © που λειτουργεί σαν γείωση.

ΤΟ CHAKRA ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ (svadhisthana)

Βρίσκεται μεταξύ της ηβικής περιοχής και του αφαλού.

Κατά την αρχαία παράδοση ήταν υπεύθυνο για την εσωτερική ζωτικότητα. Η λειτουργία του είναι να απορροφά και να αποθηκεύει ζωτική ενέργεια  chi ,qui ,prana.

Συνδέεται άμεσα με την σεξουαλική μας ενέργεια και το δημιουργικό δυναμικό μας. Στην Ινδία λένε πως η αφύπνιση αυτού του τσάκρα μας δίνει υγεία και μακροζωία.

Είναι επίσης ένα σημαντικό κέντρο για το αμυντικό σύστημα. Στις πολεμικές τέχνες δίνεται τεράστια σημασία στο τσάκρα αυτό.

Η ενέργεια από αυτό το κέντρο, ελέγχει τα επινεφρίδια, νεφρά κύστη και στις γυναίκες σχετίζεται με τις ωοθήκες.

Όταν υπάρχει ανισορροπία σ’ αυτό το κέντρο, ενδεχομένως να υποφέρουμε από ανικανότητα, ψυχρότητα, ή και υπερβολική σεξουαλική διάθεση, ασθένειες νεφρών, κύστης ,δυσκολία αναπαραγωγής. Αν υπάρχει ισορροπία σ’ αυτό το κέντρο, τροφοδοτεί ενέργειες που σχετίζονται με τις ποιότητες της υπομονής, αντοχής, σύνδεση με το κέντρο που δραστηριοποιείται για να είναι τα πράγματα υπό τον έλεγχό σας.

Το σεξ και η δημιουργία αντλούν ενέργεια από το κέντρο του Ιερού.

Το χρώμα είναι το πορτοκαλί και εκπροσωπείται από την μουσική νότα “Ρε” (D).

ΤΟ CHAKRA ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ (Manipura)

Βρίσκεται στην περιοχή πάνω από τον αφαλό και κάτω από τα πλευρά.

Είναι υπεύθυνο για την ζωτικότητά μας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα, καθώς κυβερνά την ικανότητά μας να ενεργοποιούμαστε και να εκπληρώνουμε πράγματα. Μέσω του τσάκρα αυτού, συνδεόμαστε με τον έξω κόσμο, και όταν αισθανόμαστε απειλή ή αβεβαιότητα σταυρώνουμε τα χέρια μας ενστικτωδώς για να προστατεύσουμε αυτό το τσάκρα.

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι η αφύπνιση αυτού του  τσάκρα  συνδέεται με υπερφυσικές ικανότητες και την δυνατότητα να αντέχουμε έντονο κρύο ή ζέστη.

Το τσάκρα αυτό τροφοδοτεί το συκώτι, σπλήνα και πεπτικό σύστημα. Μια ανισορροπία, μπορεί να οδηγήσει σε έλκη, πέτρες χολής, κακή πέψη, μπορεί να γίνετε ευερέθιστοι, χωρίς αυτοπεποίθηση, άπληστοι, ενοχικοί.

Η καλή ισορροπία του ενεργειακού κέντρου οδηγεί το άτομο σε ευκολία λήψης αποφάσεων και υλοποίησης , θεληματικότητα, προσωπική ενέργεια και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα.

Το χρώμα αυτού του τσάκρα είναι το κίτρινο και η μουσική νότα το “ Μι”(E)

ΤΟ CHAKRA ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ (Anahata)

Βρίσκεται στο κέντρο του στέρνου, σε ίση ακριβώς απόσταση ανάμεσα στις δύο θηλές. Είναι το συναισθηματικό και πνευματικό κέντρο του σώματος, και μας βοηθάει να πλησιάσουμε συναισθηματικά με ανιδιοτέλεια, τους αγαπημένους ανθρώπους μας.

Σε πολλούς πολιτισμούς πιστεύεται ότι στο τσάκρα αυτό κατοικεί η ψυχή. Στην Ινδία και το Θιβέτ πιστεύεται ότι η ουσία του εαυτού, της ατομικότητας του καθενός  βρίσκεται στο τέταρτο τσάκρα.

Το τσάκρα αυτό, ρυθμίζει και στηρίζει τους βιορυθμούς μας. Σχετίζεται με τα όργανα της καρδιά, τους πνεύμονες, το αναπνευστικό σύστημα.

Η δυσλειτουργία αυτού του κέντρου, οδηγεί σε καρδιοπάθειες, υπέρταση, και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος . Οι άνθρωποι γίνονται αδιάφοροι, απαθείς,  συναισθηματικά κλειστοί, παθητικοί, επίπεδοι, δεν απολαμβάνουν

Η καλή λειτουργία και ισορροπία του τσάκρα, σχετίζεται με ποιότητες όπως η αγάπη, η συμπόνια, η καλοσύνη και η αποτελεσματικότητα.

Το χρώμα αυτού του τσάκρα είναι το πράσινο και η μουσική νότα το “Φα “ (F )

ΤΟ CHAKRA ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ (Vishuddha)

Το πέμπτο τσάκρα δίνει την δυνατότητα της πρόσβασης στο παρελθόν και το μέλλον. Στην Αρχαία Ιαπωνία πίστευαν ότι το τσάκρα αυτό κυβερνά τα όνειρα, είναι το κέντρο της αισθητικής .

Ευαισθητοποιείται στις συναισθηματικές αλλαγές, αρχίζει να περιστρέφεται όταν μιλάτε για ομορφιά, τέχνη, αισθητική και ηθική. Είναι ο κόσμος της εκτίμησης της ομορφιάς, της τέχνης της μουσικής ,της δημιουργίας.

Οι άνθρωποι στους οποίους το τσάκρα αυτό είναι κυρίαρχο, τείνουν να είναι καλλιτέχνες, ή γενικά δημιουργικοί, για τους οποίους η ομορφιά της ζωής, της ψυχής και του πνεύματος είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Είναι επίσης το κέντρο της προφορικής έκφρασης, της επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Τα όργανα που σχετίζονται με το τσάκρα είναι ο θυρεοειδής, αυχενικοί σπόνδυλοι, λαιμός, κάτω γνάθος, τραχεία.

Οποιαδήποτε ασθένεια του τσάκρα του λαιμού, οδηγεί σε φλεγμονές, ασθένειες του θυρεοειδούς, τάση για κρυολογήματα, γρίπη, δυσάρεστη αίσθηση και ξηρότητα λαιμού.

Όταν το τσάκρα λειτουργεί κανονικά η επικοινωνία και η έκφραση κυλούν αβίαστα, αυξάνεται το δημιουργικό δυναμικό και η έμπνευση.

Σε δυσαρμονία υπάρχουν εμμονές , προσκόλληση σε συγκεκριμένους συμπεριφορικούς τύπους, λιγότερη δυνατότητα έκφρασης, και τάση για ενοχές.

Το χρώμα του τσάκρα είναι το γαλάζιο και η μουσική νότα το “Σόλ” (G)

ΤΟ  CHAKRA  ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΦΥΣΗΣ (Ajna)

Βρίσκεται στο κέντρο του μετώπου, ανάμεσα στα φρύδια.

Είναι ένα σημείο γνωστό σαν το τρίτο μάτι.

Στην Κίνα θεωρείται το κέντρο της σοφίας και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό. Είναι το τσάκρα του διαλογισμού. Σχετίζεται με την ικανότητα για βούληση και θέληση, και υπερφυσικές ικανότητες. Είναι το τσάκρα της διαίσθησης και της στρατηγικής ικανότητας, και της δυνατότητας εύρεσης λύσεων σε κάθε δυσκολία. Είναι ιδιαίτερα ενεργό στους σα Μάνους , μάγους, μάντεις. Το μάντρα “ ομ” (Ohm)  σχετίζεται με αυτό το τσάκρα.

Η ανισορροπία σ’ αυτό το κέντρο οδηγεί σε πονοκεφάλους, σε κακή επαφή μεταξύ συνειδητού και ασυνείδητου νου.

Το χρώμα αυτού του τσάκρα είναι το μπλε ελεκτρικ και η μουσική νότα το “Λα” (A)

ΤΟ CHAKRA  ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ (Sahasrara)

Βρίσκεται ακριβώς στην κορυφή του κεφαλιού. Σύμφωνα με τις εσωτερικές παραδόσεις, το τσάκρα αυτό βρίσκεται πάνω από την κορυφή του κεφαλιού, όχι πάνω ή μέσα σε αυτό και είναι ουσιαστικά υπεύθυνο για την σύνδεση του ανθρώπου με τον ανώτερο εαυτό του.

Αν είναι ανοιχτό μπορείτε να μπείτε σε κατάσταση φώτισης, είναι ενεργοποιημένο αυτές τις σπάνιες, ανεπανάληπτες στιγμές που αισθανόμαστε απόλυτα απελευθερωμένοι από τις έννοιες του χώρου και του χρόνου. Από αυτό το σημείο η ψυχή απελευθερώνεται στους πνευματικά εστιασμένους. Στο Θιβέτ όταν κάποιος πεθαίνει συνήθιζαν να ξυρίζουν το κεφάλι, προκειμένου να βοηθήσουν την έξοδο της ψυχής. Επίσης σε πολλές θρησκείες συνεχίζεται να είναι σημαντικό να καλύπτει κάποιος το κεφάλι του, να προστατεύει δηλαδή το μέρος του σώματος που είναι σε άμεση επικοινωνία με το Θείο.

Το κέντρο αυτό ενεργοποιείται όταν συζητάμε προβλήματα και όταν ξεκινάμε να βρούμε λύσεις, το έκτο τσάκρα είναι αυτό που έρχεται στην επιφάνεια και αναλαμβάνει δράση, και επιλέγει τι είναι σημαντικό και τι δευτερευούσης σημασία.  Αντιδρά επίσης πολύ καλά στην απαγγελία των μάντρα.

Στην Ινδία ένα καλώς ανεπτυγμένο έβδομο τσάκρα, σχετίζεται με την φώτιση, την κοσμική ανώτερη ανιδιοτελή έκφραση της αγάπης, και την ικανότητα αποδοχής της ενέργειας από το Σύμπαν. Ακριβώς σ αυτή την φάση αισθάνεστε συντονισμένοι με την ενέργεια, προστατευμένοι και σε απόλυτη αρμονία με τις συμπαντικές δυνάμεις.

Όταν υπάρχει ανισορροπία και μη σύνδεση, αισθάνεστε απομόνωση, ο νους είναι σε υπερδραστηριότητα, σαν ένα σμήνος μελισσών.

Παραισθησιογόνα όπως το ecstasy και LSD επηρεάζουν αυτό το τσάκρα, και καταστρέφουν την ισορροπία , με αποτέλεσμα μανία, κρίσεις πανικού, ψυχώσεις.

Επί πλέον όταν αυτό το τσάκρα δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή ενδοκρανιακή πίεση και εγκεφαλικούς όγκους.

Το χρώμα αυτού του τσάκρα είναι το μωβ και η μουσική νότα του αντιστοιχεί στο  “Σι” ( Β)

Η γνώση των Chakra μπορεί να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να μας οδηγήσει στην υλοποίηση των έμφυτων δυνατοτήτων μας και να μας επιτρέψει να ζήσουμε μια ζωή με ενθουσιασμό, χαρά, ενότητα, αγάπη, εν συναίσθηση, κατανόηση, καλοσύνη, αρμονία, εσωτερική πληρότητα και γαλήνη.

Η κατανόηση της λειτουργίας και η ενεργοποίηση και εξισορρόπηση τους, που θα επακολουθήσει στο επόμενο θέμα, επιτρέπει να ενεργοποιήσουμε τις εκπληκτικές και συναρπαστικές δυνατότητες τελειοποίησης που έχει ο καθένας μας, και να νιώσουμε αγάπη και σεβασμό για το μεγαλείο της ζωής, του ανώτερου εαυτού, και των ακατάλυτων σοφών Συμπαντικών Νόμων.

Να είμαστε όλοι καλά, με Υγεία και Αγάπη

Και σύνδεση με τον υπέροχο Εσωτερικό Ανώτερο Εαυτό μας

 

  

Newsletter εγγραφή

 

Ελένη Λουσσή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας