Μύθοι και Αλήθειες για την Ύπνωση

1
740

Του Στέφανου Βαούτη

Από την εποχή που ήμασταν παιδιά μέχρι και τώρα είναι πολύ πιθανόν ότι όλες οι πληροφορίες που δεχόμαστε σχετικά με το θέμα της ύπνωσης να είναι εσφαλμένες.

Συχνά αν κάποιος βρισκόταν υπό την επιρροή άλλων ανθρώπων και άρχιζε να ενεργεί διαφορετικά από πριν, έτσι ώστε οι άλλοι να τον αποδοκιμάζουν, μπορεί να είχατε ακούσει κάποια άτομα να λένε, «Α, αυτή η καινούρια της φίλη, την έχει υπνωτίσει. Κάνει ακριβώς ό,τι κι εκείνη», ή «Αυτή η γυναίκα τον έχει υπνωτίσει και ξοδεύει όλα του τα χρήματα για χάρη της». Έτσι καθώς μεγαλώναμε η έννοια που κρυσταλλώθηκε ήταν ότι αν κάποιος ασκεί σε κάποιον μια μυστηριώδη και ανεξήγητη επιρροή, τότε είναι ύπνωση ή υπνωτισμός.

Ακόμα και τα μέσα, που υποτίθεται ότι προσανατολίζονται στην αντικειμενική αναφορά των γεγονότων, προωθούν την παραπληροφόρηση με παρόμοιο τρόπο. Ο ορισμός της ύπνωσης δεν έχει να κάνει με κάποιον που ανταποκρίνεται σε μια ισχυρή επιρροή. Συχνά θα συναντήσε τίτλους π.χ .«Τον υπνώτισε», πάντα με αρντική χροιά.

Η ιδέα ότι η ύπνωση σχετίζεται με περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποια ισχυρή επιρροή είναι αρκετά παγιωμένη στη φαντασία του κοινού. Ακόμα και δημοφιλή τραγούδια ή εκφράσεις διαιωνίζουν αυτόν το μύθο. «Τα μάτια σου με υπνωτίζουν», λέει κάποιος που θέλει να εκφράσει τα συναισθήματά του. Αυτό που εννοεί είναι: «Αυτή η μυστηριώδης διαδικασία που μου γεννά τόσο παράξενα συναισθήματα και προκαλεί συμπεριφορά που δεν μπορώ καν να καταλάβω πρέπει να σημαίνει ότι είμαι υπνωτισμένος». Επίσης μια λανθασμένη ερμηνεία και ανακριβής χαρακτηρισμός.

Πώς ξεπερνάμε τη λανθασμένη κατανόηση;

Η λανθασμένη κατανόηση ξεπερνιέται μέσω της επανεκπαίδευσης. Η αποδοχή των αρχικών ιδεών είναι η εκπαίδευση. Η αλλαγή, τροποποίηση ή αντικατάσταση αυτών των ιδεών είναι η επανεκπαίδευση.

Η ιδέα της ύπνωσης συνήθως προκαλεί φόβο, κυρίως τον φόβο της απώλειας του ελέγχου. Αν σκεφτείτε το γεγονός ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων φθάνουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, αρχίζετε να συνειδητοποιείτε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που νιώθουν ότι χάνουν ή έχουν χάσει τον έλεγχο.

Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ύπνωση ως ένα στοιχείο που θα μπορούσε να μειώσει ή να αφαιρέσει από αυτούς τον έλεγχο αν επέτρεπαν στον εαυτό τους να γίνουν δεκτικοί στην υπνωτική υποβολή.

Μερικές φορές ο φόβος μπορεί να πάρει τη μορφή της αίσθησης ελέγχου από κάποιον άλλο – αυτόν που υπνωτίζει.

Μερικές φορές οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν όλα τους τα μυστικά όταν βρίσκονται σε ύπνωση.

Μερικές φορές οι άνθρωποι φοβούνται ότι αυτό το κομμάτι του εαυτού τους που τους φέρνει σε αμηχανία και που δεν του επιτρέπουν να εμφανίζεται πολύ συχνά μπορεί να απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια της ύπνωσης. «Αν ένιωθα ποτέ πραγματικά όλα τα αρνητικά μου συναισθήματα, τι θα μπορούσε να συμβεί;» Έτσι ο φόβος είναι ότι η ύπνωση μπορεί να «σπάσει» ή να αφαιρέσει κάθε έλεγχο και συνεπώς όλη αυτή η ενέργεια να αναδυθεί. Μερικές φορές αυτός ο φόβος παίρνει τη μορφή του ότι υπάρχει ένας κρυμμένος «μυστικός εαυτός» ο οποίος μπορεί να αποκαλυφθεί, όπως στον Dr. Jekyll and Mr. Hyde.

Μερικές φορές οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα «κολλήσουν»  στην κατάσταση της  ύπνωσης και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση της συνείδησής τους.

Οι πεποιθήσεις πάνω στις οποίες βασίζονται αυτοί οι φόβοι είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους λανθασμένες. Προέρχονται από κάποιες  κινηματογραφικές ταινίες, κινούμενα σχέδια και κωμικές σειρές που γενικά περιέχουν ιδέες για τη ύπνωση που δεν είναι τίποτα άλλο παρά αποσπάσματα της φαντασίας τους σεναριογράφου.

Ο υπνοθεραπευτής δεν έχει τη δύναμη να κάνει κανέναν άνθρωπο να κάνει το οτιδήποτε χωρίς τη συγκατάθεσή του. Χωρίς να συμφωνήσει, δεν θα αποκαλύψει πράγματα για τον εαυτό του που δεν θέλει. Χωρίς να συμφωνήσει, δεν θα χάσετε τον έλεγχο από «μέρη» του εαυτού σας. Και δεν υπάρχει καμία γνωστή περίπτωση κάποιου ατόμου που «κόλλησε» στην ύπνωση. Υπάρχουν σπάνιες φορές άτομα που δεν «βγαίνουν» από την ύπνωση αμέσως μετά την υπόδειξη να το κάνουν, αλλά αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί δεν θέλουν αν βγουν από την ύπνωση. Αν αφεθούν μόνοι τους, θα βγουν αυθόρμητα όταν είναι έτοιμοι.

Ωστόσο, υπάρχει μια βάση σε αυτές τις ιδέες ως προς το ότι η ύπνωση αποτελεί μία ισχυρή κατάσταση που αυτόματα αμβλύνει τις ψυχικές άμυνες. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αποτελεί  μια πολύ βραχεία θεραπεία. Στις μακρόχρονες παραδοσιακές θεραπείες που μιλάνε, θα έπαιρνε εβδομάδες ομιλίας για να φθάσουμε σε κάποιες σημαντικές υποσυνείδητες ενέργειες, ιδέες ή στοιχεία. Στην Ύπνοθεραπεία, λόγω αυτής της αυτόματης άμβλυνσης των άμυνών, μπορούμε να φθάσουμε εκεί πολύ πιο γρήγορα.

Τι είναι όμως η Ύπνωση;

Η ύπνωση είναι μια απολύτως φυσιολογική λειτουργία. Η δυνατότητα για ύπνωση υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο (αλλά και στα περισσότερα ζώα). Οι απαρχές του γενικού φαινομένου της ύπνωσης είναι η έμπνευση, η ονειροπόληση, η φαντασία, η έκσταση, η μυσταγωγία.

Η Ύπνωση είναι μια διαφορετική κατάσταση από τον ύπνο. Βρισκόμαστε σε κατάσταση ύπνωσης πάρα πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα όταν είμαστε απορροφημένοι από μία άλλη σωματική η διανοητική δραστηριότητα όπως όταν οδηγούμε ή όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ή βλέπουμε μια ταινία, ή όταν εργαζόμαστε σε ένα σχέδιο για πολλή ώρα μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μία φυσική υπνωτική κατάσταση.

Γενικά, η Ύπνωση είναι η νοητική κατάσταση κατά την οποία η κριτική λειτουργία του νου αναστέλλεται και η σκέψη γίνεται επιλεκτική εστιαζόμενη σε ένα μόνο σημείο. Βιώνεται από το άτομο ως μία πολύ ευχάριστη και χαλαρωτική εμπειρία κατά τη διάρκεια της οποίας η αντίληψη αλλά και οι αισθήσεις υπέρ οξύνονται και, αντίθετα με την πεποίθηση της κοινής γνώμης, διατηρούμε τόσο την επαφή μας με την πραγματικότητα όσο και τον έλεγχο του εαυτού μας.

Και υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό για να συνειδητοποιήσουμε:

Η υπνωτική ανταπόκριση δεν είναι μια διαδικασία κατά την οποία χάνετε τον έλεγχο – είναι μία διαδικασία κατά την οποία ΚΕΡΔΙΖΕΤΕ τον έλεγχο.

Πώς κερδίζετε τον έλεγχο; Συνήθως οι υποσυνείδητοι φόβοι και οι υποσυνείδητες επιθυμίες σας είναι κρυμμένα, ή εν μέρει κρυμμένα, από τη συνειδητή μας προσοχή. Μέσω της ύπνωσης, μπορούμε να αποκτήσουμε πολύ μεγαλύτερη επίγνωση γι αυτά και να συνδυάσουμε τη δύναμη της υποσυνείδητης ενέργειας μας με τους συνειδητούς μας στόχους.

Εάν θεωρείτε το άρθρο ενδιαφέρον, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σεμινάριο: “Σεμινάριο Εκμάθησης Αποτελεσματικής Αυτο Ύπνωσης” το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τον Στέφανο Βαούτη στις 10 & 11 Μαρτίου 2018 στην Αθήνα.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

ύπνωση, φόβοι, άνθρωποι, υπνοθεραπευτής, υπνωτισμός

Στέφανος Βαούτης

1 σχόλιο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας