Της Ελευθερίας Μαντζώρου

Η λέξη «νάντι» προέρχεται από την σανσκριτική ρίζα «nad» που σημαίνει «ποτάμι». Γενικά, το «νάντι» μεταφράζεται «σωλήνας» ή «αυλός», και δηλώνει τους αγωγούς της Αγιουρβέδα, οι οποίοι επιτελούν λειτουργίες παρόμοιες με αυτές των μεσημβρινών της Κινεζικής ιατρικής: μεταφέρουν την πράνα, την ζωτική ενέργεια του οργανισμού. Όπως και οι μεσημβρινοί, τα νάντι δεν έχουν ανατομική υπόσταση. Τα νάντι ενώνονται σε συγκεκριμένα κομβικά σημεία του σώματος, τα τσάκρα («τροχός» στα Σανσκριτικά), τα οποία επίσης δεν έχουν ανατομική υπόσταση.

Στην Κάτα Ουπάνισαντ διαβάζουμε: «Η καρδιά φέρει 101 αγγεία. Ένα από αυτά οδηγεί στην κορυφή του κεφαλιού. Όταν η συνειδητότητα του ανθρώπου διαβεί από αυτό, το άτομο κατακτά την αθανασία» (Κ.Ο., 8.6.6).

Τα κείμενα της Αγιουρβέδα αναφέρουν 72.000 νάντι, ενώ εκείνα της Τάντρα ξεχωρίζουν 14 σημαντικά. Κάθε νάντι συνδέεται με ένα σημείο (marma), και ένα σημείο στο οποίο «ανοίγει», το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια του σώματος. (Π.χ., το Sarasvati Nadi «ανοίγει» στο στόμα, και το marma του βρίσκεται στην άκρη της γλώσσας.) Από αυτά, 3 είναι τα πιο γνωστά: Ida, Pingala & Sushumna nadi.

Το Sushumna nadi ξεκινά από το Muladhara Chakra, στη βάση της ΣΣ, περνά από το κέντρο της σπονδυλικής στήλης (θεωρείται μια ενεργειακή έκφραση του νωτιαίου μυελού, αν και ο νωτιαίος μυελός στον ενήλικα φτάνει έως και τον 1ο – 2ο οσφυϊκό σπόνδυλο) και τερματίζει στο Sahasrara Chakra, στην κορυφή του κεφαλιού. Πολλά νάντι εκφύονται από τη Sushumna στην περιοχή του «τρίτου ματιού».

Αυτό το νάντι είναι εν γένει ανενεργό, εκτός αν ενεργοποιηθεί με προχωρημένες γιόγκικες πρακτικές. Ωστόσο, ενεργοποιείται αυτόματα κατά την ανατολή και δύση του ήλιου, και γι’ αυτό αυτές οι ώρες θεωρούνται ευνοϊκές για τον διαλογισμό. «Ανοίγει» στα μάτια, και το marma του είναι το sthapani (σημείο «τρίτου ματιού», στο κέντρο του μετώπου). Είναι το σημαντικότερο «ποτάμι» του σώματος.

Το Ida nadi ξεκινά αριστερά από την Sushumna, επίσης στη βάση της σπονδυλικής στήλης, και τερματίζει στο αριστερό ρουθούνι. Συνδέεται με την σελήνη και την θηλυκή ενέργεια. Όταν ενεργοποιείται, ευνοούνται οι δραστηριότητες που απαιτούν εσωστρέφεια. Το marma του είναι το αριστερό phana (πάνω από το αριστερό ρουθούνι).

Το Pingala nadi ξεκινά δεξιά από την Sushumna, επίσης στη βάση της σπονδυλικής στήλης, και τερματίζει στο δεξιό ρουθούνι. Συνδέεται με τον ήλιο και την αρσενική ενέργεια. Όταν ενεργοποιείται, ευνοούνται οι δραστηριότητες που απαιτούν εξωστρέφεια. Το marma του είναι το δεξιό phana (πάνω από το δεξιό ρουθούνι).

Έτσι, το Ida & Pingala nadi περιστρέφονται γύρω από την Sushumna όπως ο διπλός έλικας του DNA. Το σχήμα αυτών των 3 νάντι θυμίζει και το κηρύκειο της σύγχρονης ιατρικής.

Το Ida & Pingala nadi κυβερνούν την αίσθηση της όσφρησης – άλλωστε, περνούν από τα ρουθούνια και την μύτη. Πολλές αναπνευστικές ασκήσεις της γιόγκα στοχεύουν στην ενεργοποίηση και εξισορρόπησή τους. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρούμε ποιο ρουθούνι είναι «ενεργό» κατά την διάρκεια της ημέρας, στις διάφορες δραστηριότητές μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αγωγοί της Ταϊλανδικής ιατρικής Itha & Pingkala Sen, που ακολουθούν πορεία παρόμοια με αυτή των σχεδόν ομώνυμων νάντι. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η Ταϊλανδική ιατρική προέρχεται από αρχαίες ινδικές παραδόσεις.

 

Πηγή: Flow – Wellness & Training

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας