Νέος πανελλήνιος φωτογραφικός διαγωνισμός: Natura 2000

0
114

Νέος πανελλήνιος φωτογραφικός διαγωνισμός για τις ανεκτίμητης ομορφιάς και οικολογικής σημασίας περιοχές Natura 2000.

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το WWF Ελλάς και οι εταίροι του έργου LIFE-IP 4 NATURA καλούν τους πολίτες να γίνουν πρεσβευτές των περιοχών Natura 2000, αποτυπώνοντας την ομορφιά και τον πλούτο ζωής που φιλοξενούν και προστατεύουν.

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του πρώτου διαγωνισμού Natura 2000 – Click στη φύση!, που προσέλκυσε περισσότερες από 1.000 συμμετοχές, το WWF Ελλάς και οι εταίροι του έργου LIFE-IP 4 NATURA μας καλούν να γίνουμε ξανά πρεσβευτές των περιοχών Natura2000. Με άλλα λόγια, να γίνουμε πρεσβευτές των περιοχών, όπου τα προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας της χώρας μας βρίσκουν πολύτιμο καταφύγιο για την επιβίωσή τους και οι οποίες, με τα μοναδικά τοπία τους, την ομορφιά τους και με τον πλούτο ζωής που φιλοξενούν, σφραγίζουν και διαμορφώνουν την ταυτότητα της γνωστής σε όλο τον κόσμο «ελληνικής φύσης».

Ο φωτογραφικός διαγωνισμός Natura 2000 – Click στη φύση! υλοποιείται με τη στήριξη του περιοδικού «Φωτογράφος» και απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες, όσο και σε ερασιτέχνες φωτογράφους, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν πλούσια δώρα, διαγωνιζόμενοι σε 4 θεματικές κατηγορίες:

  • Άνθρωπος & φυσικό περιβάλλον
  • Πτηνά
  • Ζώα & Φυτά
  • Τοπίο

Μοναδική προϋπόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι οι φωτογραφίες που θα κατατεθούν να έχουν ληφθεί σε μία από τις 446 περιοχές Natura 2000 της χώρας μας.

Σκοπός του φωτογραφικού διαγωνισμού είναι να αναδείξει τόσο την ομορφιά, όσο και την ανεκτίμητη οικολογική αξία των περιοχών Natura2000 στη χώρα μας, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τους κινδύνους που θέτουν σε άμεση απειλή τα μοναδικά αυτά οικοσυστήματα, όπως είναι η κλιματική κρίση και οι πολύπλευρες επιπτώσεις της.

Στην Ελλάδα συναντάμε 450 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 62 απειλούνται με εξαφάνιση. Συναντάμε 115 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων τα 28 απειλούνται με εξαφάνιση. Στις θάλασσες και στα ποτάμια μας συναντάμε 630 είδη ψαριών, αλλά 28 από αυτά κινδυνεύουν επίσης να εξαφανιστούν.

Η απώλεια βιοποικιλότητας, μια κρίση με παγκόσμιες διαστάσεις, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Πρόκειται για μια κρίση που αθόρυβα, αλλά με επιταχυνόμενους ρυθμούς καθιστά τον πλανήτη μας όλο και πιο φτωχό σε ζωή. Για την προστασία της βιοποικιλότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου: το δίκτυο Natura 2000. Ένα δίκτυο που στη χώρα μας εκτείνεται σε 446 περιοχές, προστατεύοντας τα πιο πολύτιμα και πιο ευάλωτα χαρακτηριστικά της ελληνικής φύσης.

Απέναντι στην παγκόσμια πρόκληση της απώλειας βιοποικιλότητας, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει δυσανάλογα σημαντικό -σε σχέση με το μέγεθός της- ρόλο. Κι αυτό, διότι διαθέτει υψηλό ποσοστό ενδημισμού. Φιλοξενεί δηλαδή μεγάλο αριθμό ειδών που εξαπλώνονται αποκλειστικά στη χώρα μας και πουθενά αλλού στον κόσμο!

Οι δηλώσεις συμμετοχών στον φωτογραφικό διαγωνισμό ξεκίνησαν!

Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022, ενώ τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στις 21 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό, αλλά και άλλες χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμοwww.photo.gr/natura2000.

Πληροφορίες:
  • Το «LIFE-IP 4 NATURA», στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνεται ο φωτογραφικός διαγωνισμόςNatura 2000 – Click στη φύση! είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Δώδεκα εταίροι (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, WWFΕλλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Πράσινο Ταμείο και ΟΦΥΠΕΚΑ) υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, ενώνουν τις δυνάμεις τους σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον.
  • Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο. 
  • Περισσότερες πληροφορίες για το Έργο LIFE-IP 4 NATURA: edozoume.gr

 

Πηγή: WWF

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας