Νευροεπιστήμη και Raja Υoga (Μeditation)

0
281

Η  αλήθεια είναι ότι δεν κατάλαβα πως βρέθηκα να μελετώ τις νευροεπιστημονικές μελέτες με αφοσίωση και «ιερή περιέργεια».

 

φυσικά όλα τα χρόνια της πολλαπλής μαθητείας και μελέτης στα υπέροχα γνωσιακά μονοπάτια της Raja yoga (επιστήμης του νου) είχαν προετοιμάσει κατάλληλα τον νου μου για τη διεύρυνση και σύνθεση των γνώσεων, στην οποία η σύγχρονη νευροεπιστήμη κυριολεκτικά μας παροτρύνει.

Λέγεται ότι η εποχή μας στο εξής θα είναι η εποχή της νευροεκπαίδευσης, νευροκουλτούρας, νευροαρχιτεκτονική, νευροβιολογίας, νευροψυχολογία και γενικά νευρο+..!

Είναι φυσικό, για την αντίληψη μου, διότι η αποκωδικοποίησή της εγκεφαλικής λειτουργίας ανοίγει επί της ουσίας τα νέα μονοπάτια για ενσυνείδητη και ποιοτική ζωή.

Raja yoga σημαίνει «βασιλικό μονοπάτι» και είναι ο δρόμος του διαλογισμού.

Πως να διαλογιστεί παραγωγικά και εξελικτικά αν δεν έχεις κατανοήσει στοιχειωδώς την εγκεφαλική λειτουργία η οποία είναι στόχος  επιρροής ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ της YOGA

Η νευροεπιστήμη μελετά εστιασμένα τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όσων διαλογίζονται, περιστασιακά  και κυρίως όσων διαλογίζεται  συστηματικά για πολλά χρόνια.

Πλέον η περιγραφή του «monkey mind» (νους που διαρκώς πηδά από το ένα στο άλλο), από τις πνευματικές προσεγγίσεις της yoga εδραιώνεται καθώς  επιβεβαιώνουν, ότι η εγκεφαλική λειτουργία κατά την διάρκεια του διαλογισμού παρουσιάζεται αυξημένη στους προμετωπιαίους λοβούς (περιοχή πίσω από το μέτωπο και τα μάτια) όσο διαρκεί η συγκέντρωση.

Όταν οι συγκέντρωση σταματά (αυτό συμβαίνει διαρκώς στη αρχή και ελαττώνεται με τη συστηματική πρακτική) τότε η εγκεφαλική λειτουργία μεταφέρεται αυτόματα στην παρεγκεφαλίδα στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, περιοχή που συνδέεται με την διάσπαση ,διάχυση της σκέψης σε καθημερινά ερωτήματα και ανησυχίες που αφορούν την προσωπικότητα (όχι μόνο βέβαια).

Είναι γνωστό ότι  πολλοί διαλογισμοί της Yoga συγκεντρώνουν νοητικά τον ασκούμενο στο κέντρο των φρυδιών ,η στην περιοχή πίσω από το μέτωπο και τα μάτια η οποία ονομάζεται στα σανσκριτικά chitakash.

Η περιοχή δηλ. των προμετωπιαίων λοβών.

Η συγκεκριμένη περιοχή χρησιμοποιείται στην επιστημονική διδασκαλία της yoga nidra, ως ο χώρος που καλείσαι να εξοικειωθείς καθώς τον παρατηρείς νοητικά, σαν ένα χώρο όπου εκδηλώνεται η συνηθισμένη καθημερινή νοητική λειτουργιά η οποία για τη yoga ονομάζεται manas.

Η σοβαρές προσεγγίσεις της Yoga μας παροτρύνουν να αντιληφθούμε τον εγκέφαλο σαν ένα ακόμη όργανο, το οποίο φιλοξενεί βέβαια τις υψηλές λειτουργίες τις ανθρώπινες εμπειρίας μαζί με τη καρδιά.

Ένα όργανο που έχει συνήθειες, μεταφέρει αυτοματισμούς και  κληρονομικότητα, δημιουργεί και πυροδοτεί σκέψεις και συναισθήματα, πολύ πιθανά να φιλοξενεί και την ίδια την συνείδηση (έτσι διακρίνουν οι μελετητές).

Ένα όργανο στο οποίο αποτυπώνονται λειτουργικά  τα chakra (η καλή η όχι λειτουργία τους επηρεάζουν την αντίληψη μας) και καταλήγουν τα κύρια ενεργειακά μας κανάλια (ida pingala susumna) στο αιθερικό μας σώμα και οι αντίστοιχες νευρικές διαδρομές στον ίδιο τον υλικό μας εγκέφαλο.

Όταν η νευροεπιστήμη ανακοινώνει επίσημα ότι στην κατάθλιψη διαπιστώνουν ασύμμετρη λειτουργία στα εγκεφαλικά ημισφαίρια, υπερισχύει δηλαδή διαρκώς η λειτουργία του δεξιού ημισφαιρίου, για τον εκπαιδευτή της Yoga σημαίνει  υπερλειτουργία του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο γνωρίζουμε ότι πράγματι φιλοξενεί λειτουργίες οι οποίες όταν δεν είναι συμπληρωματικά ισορροπημένες με το αριστερό ημισφαίριο (συμπαθητικό νευρικό σύστημα) ευνοούν την κατάθλιψη και την εσωστρέφεια. Είναι το ημισφαίριο που υπερισχύει συνήθως λειτουργικά στους καλλιτέχνες.

Οι αναπνευστικές τεχνικές είναι ουσιαστικά χειρισμοί του νευρικού συστήματος, δηλ. της λειτουργίας των δυο ημισφαιρίων τα οποία και διατηρούν σε ποιοτική συμπληρωματική λειτουργία, με πρόθεση την:

ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ

Ο νους  για την Yoga και την νευροεπιστήμη είναι μία υψηλή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά όχι η μόνη.

«Νευρομύθο» αποκαλούν, την πολύ διαδεδομένη παλαιότερα, άποψη ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας.

Η αλήθεια είναι ότι το χρησιμοποιούμε όλο, ίσως όμως ελαφρώς χωρίς επίγνωση, είμαστε παραδομένοι δηλαδή, προς το παρόν, στους αυτοματισμούς του, οι οποίοι καθορίζουν συμπεριφορές και επιλογές μας μηχανικά στην ζωή μας.

Όσο για τον οραματισμό, τον οποίο οικειοποιούνται πολλές προσεγγίσεις και εκπαιδεύσεις, αυτός θεωρείται ένας τρόπος επιρροής της εγκεφαλικής λειτουργίας μας σε σχέση με την πραγμάτωση των επιδιώξεων μας.

Αυτό όμως προϋποθέτει «εικονογραφικό οραματισμό» δηλ. την απαιτητική ικανότητα να εικονοποιείς το όραμα σου (σαν μια πραγματική εικόνα) και όχι απλά να την φαντάζεσαι. Μαζί με άλλες θετικές προϋποθέσεις ο οραματισμός μπορεί να είναι καρποφόρος.

Ο οραματισμός επηρεάζει και συμβαίνει στην περιοχή μεταξύ της επίφυσης και υπόφυσης η οποία ως γνωστόν σχετίζεται στη yoga με τα δύο(2) τσακρα της κεφαλής (ajna +sahashara).

Ο υπέροχος εγκέφαλος μας έχει ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Δεν μπορεί να διακρίνει την διαφορά μεταξύ του ζω κάτι σαν πραγματικό γεγονός και όταν απλά το περιγράφω σαν κάτι που έζησα.

Σε αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό της στηρίζονται η «θετικές λεκτικές» προβολές-αποφάσεις τις οποίες χρησιμοποιούμε στις τεχνικές χαλάρωσης και όχι μόνο (sanakalpa).

Προβάλουμε στον εγκέφαλο λεκτικά η και οραματικά τις προθέσεις μας και εκείνος συνεργάζεται ακούσια (στην πραγματικότητα )για την πραγμάτωση τους.

Μπορεί οι εποχές μας να είναι γεμάτες προκλήσεις, καθόλου εύκολες, όμως η εξέλιξη της επιστήμης μας δίνει πολλή γνώση και η Yoga τους τρόπους τα εργαλεία για να εκλεπτύνουμε τις νοητικές μας λειτουργίες, τις ποιότητες  μας, με πολύ αξιόλογα και, ας μου επιτραπεί ο όρος, επαναστατικά αποτελέσματα στην κάθε μέρα μας.

Λέγεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ενάντια στον άνθρωπο και τελικά να είναι ένας ακόμη τρόπος για χειραγώγηση και νοητική υποδούλωσή.

Μπορεί ..άλλωστε αυτό συμβαίνει ήδη με επιτυχία (δυστυχώς).

Ένας νους καθαρός, με εκλεπτυσμένη, συμπληρωματική και συμμετρική εγκεφαλική λειτουργία, με δυνατότητα συγκέντρωσης, με υψηλή ικανότητα παρατήρηση-επίγνωσης  και σύνθεσης αναγνωρίζει την χειριστικότητα εύκολα, από όπου και αν προέρχεται και την αποφεύγει ευέλικτα.

Σήμερα πιο πολύ από ποτέ οι ποιοτικές τεχνικές της Raja yoga όπως ο διαλογισμός, η Yoga nidra και oι αναπνευστικές τεχνικές είναι τα βέλη στη φαρέτρα μας για την διαχείριση των προκλήσεων.

Η συνθετική διδασκαλία της yoga με τις επιστήμες είναι κατά την άποψη μου, μια υπέροχη εξέλιξη η οποία διευρύνει την αυτογνωσία μας, εδραιώνει την παρατήρηση σαν μια σταθερή εσωτερική στάση και αυτό είναι πλέον γνωστό ότι δίνει:

Όμορφη ζωή, ποιότητας και χαράς!

 

 

Newsletter εγγραφή

 

Κατερίνα Βακάλη

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας