Νίκος Μαυράκης, High Performance Coach | Ας μιλήσουμε για την οικονομική ελευθερία

0
2149

Ο Νίκος Μαυράκης είναι ένας πολύ ευχάριστος συνομιλητής που έχει το ταλέντο να σου μεταδίδει την πίστη του για αυτό που κάνει, δηλαδή να σε εμπνέει. Αυτό που ο ίδιος έχει καταφέρει είναι η οικονομική του ανεξαρτησία, κάτι που όλοι θα επιθυμούσαμε διακαώς.

 

o Νίκος πιστεύει ακράδαντα ότι όλοι είμαστε άξιοι για κάτι ανάλογο, αρκεί να το πιστέψουμε και να επενδύσουμε κάνοντας το πρώτο βήμα. Μέσα από το σεμινάριό του προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του στους Έλληνες που θέλουν να καταρρίψουν τις περιοριστικές τους πεποιθήσεις σε σχέση με τα χρήματα βάζοντάς τα με αυτό τον τρόπο δυναμικά και άφθονα στην ζωή τους.

Νίκο από πότε λείπεις στο εξωτερικό;

Είμαι στην Αμερική από 17 χρονών, γιατί έφυγα από την Ρόδο για να σπουδάσω εκεί. Σιγά-σιγά συμπληρώνω 24 χρόνια πλέον στις ΗΠΑ.

Τι ρόλο έπαιξε η οικογένειά σου σε αυτή την απόφαση;

Καθοριστικό θα έλεγα, γιατί ουσιαστικά οι δικές μου σπουδές ήταν η αφορμή για να φύγουμε όλοι μαζί και να βρούμε τους παππούδες μου που ζούσαν εκεί. Το σημαντικό όμως είναι, ότι οι γονείς ήταν για μένα το πρώτο μου παράδειγμα. Ότι κάνω και ότι δεν κάνω, έχει σχέση με τον τρόπο που μεγάλωσα.

Οι σπουδές σου είναι κατα βάση καθαρά τεχνοκρατικές;

Ναι, σπούδασα μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξειδικεύτηκα στην ασφάλεια των δικτύων και στην συνέχεια έκανα το ΜΒΑ μου δηλαδή διοίκηση επιχειρήσεων. Αυτή την στιγμή χρησιμοποιώ τις δεξιότητές μου σε σχέση με τους υπολογιστές, δηλαδή είμαι απόλυτα ανεξάρτητος στο να διαχειριστώ τεχνικές ανάγκες της δουλειάς μου, η οποία έχει σχέση με το Coaching.

Ποιά πιστεύεις ότι είναι η πιο χρήσιμη συμβουλή που μπορείς να δώσεις σε κάποιον που θέλει να πετύχει;

Να κινηθεί άμεσα. Ότι είναι να κάνει να το κάνει τώρα, να μην περιμένει σκεπτόμενος “μπορώ να το κάνω αργότερα”. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να έχουμε αποτελέσματα. Να αρπάζουμε τις ευκαιρίες, που πάντα υπάρχουν. Αυτό πιστεύω εγώ.

Τι είναι αυτό που μας κάνει να είμαστε αδρανείς;

Υπάρχουν φράσεις που ακούμε από παιδιά, όπως για παράδειγμα “κάνε υπομονή”. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα μια περιοριστική πεποίθηση, η οποία δημιουργεί αρνητικό αποτέλεσμα. Η υπομονή δεν είναι πάντοτε λύση για ένα πρόβλημα. Επιβάλλεται να δείχνουμε υπομονή και κυρίως επιμονή, στο μεγάλο όραμα που θέλουμε να υλοποιήσουμε στην ζωή μας. Όμως βραχυπρόθεσμα πρέπει να κάνουμε πράγματα όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Τι είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις;

Καταρχήν θέλω να πω πως ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο, ίδιο σε κάθε άνθρωπο, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με εντολές που εμείς του δίνουμε. Οι περιοριστικές πεποιθήσεις, είναι ο βασικός λόγος που οι άνθρωποι δεν έχουν τα αποτελέσματα που θέλουν στην ζωή τους. Πρόκειται για ιδέες και αξίες που έχουν καταγραφεί στο υποσυνείδητό μας και “τρέχουν” σαν ένα πρόγραμμα, πίσω από τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε. Όταν οι πεποιθήσεις αυτές δεν εξυπηρετούν την ευημερία και την ανάπτυξή μας, τότε τις λέμε περιοριστικές.

Είναι σχεδόν ταμπού να μιλάει κανείς για χρήματα. Εσύ τι πιστεύεις για αυτό;

Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να σπάσω αυτό το ταμπού και να μιλήσω για χρήματα. Να μιλήσω για τον τρόπο που μπορεί να κανείς να έχει τα χρήματα που επιθυμει στην ζωή του. Η αλήθεια και η διαφάνεια, είναι το μέσο για να έχουμε πρόοδο. Επομένως το ότι δεν μιλάμε για χρήματα, κάνει περισσότερο κακό από ότι καλό. Είναι ίσως ο λόγος που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως να κερδίσουν, να διαφυλάξουν και να πολλαπλασιάσουν τα χρήματά τους.

Ποιά είναι η αξία του χρήματος;

Αν θέλουμε να έχουμε μια συναρπαστική και γεμάτη ζωή, πρέπει να έχουμε χρήματα. Είναι σαν να λέμε ότι θέλουμε να ζήσουμε και να μην εκτιμάμε το οξυγόνο.

Ποιες είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις που έχουν οι άνθρωποι σε σχέση με το χρήμα;

Οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι “τα χρήματα βγαίνουν πάρα πολύ δύσκολα”, ότι “τα χρήματα χαλάνε τον άνθρωπο”, ότι “οι πλούσιοι είναι δυστυχισμένοι”, ότι “αυτά που έχουμε φτάνουν, υπάρχουν και χειρότερα”.

Εσύ πως στέκεσαι απέναντι σε αυτό;

H δική μου μη-περιοριστική πεποίθηση, είναι πως ακόμη και στην Ελλάδα, όποιος το επιχειρήσει ανεξαρτήτως της τωρινής οικονομικής του κατάστασης, μπορεί να γίνει οικονομικά ελεύθερος. Θέλω να βοηθήσω τους Έλληνες να το καταλάβουν αυτό και να το κάνουν πράξη.

Ποιές είναι οι πεποιθήσεις που πρέπει να έχουμε σε σχέση με το χρήμα ώστε να μην είναι περιοριστικές;

Ότι “υπάρχει άφθονο χρήμα και δεν τελειώνει ποτέ”, αυτό ισχύει γιατί διαρκώς το εκτυπώνουμε. Τα τελευταία τρία χρόνια τυπώθηκε το περισσότερο χρήμα που έχει τυπωθεί ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ. Επίσης “τα χρήματα είναι άχρηστα μέχρι να χρησιμοποιηθούν”, αυτό σημαίνει ότι το χρήμα δεν έχει νόημα να παραμένει κάπου ακίνητο, πρέπει να κινείται.

Νίκο, τι είναι η οικονομική ελευθερία;

Η οικονομική ελευθερία είναι διαφορετική σαν μέγεθος για κάθε άνθρωπο, γιατί το είδος της ζωής που κάποιος θέλει να έχει, είναι διαφορετικό. Αυτή η ζωή δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα πολυτελής. Ο καθένας μας ξεχωριστά πρέπει να ορίσει τι είναι αυτό που χρειάζεται, ανάλογα με το που ζει και τι ανάγκες έχει σαν άνθρωπος ή σαν οικογένεια. Όμως για όλους οικονομική ελευθερία σημαίνει, ότι μπορούμε να ζούμε χωρίς να χρειάζεται να ανταλλάσσουμε τον χρόνο μας προκειμένου να αποκτήσουμε χρήματα.

Επομένως οικονομική ελευθερία σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δουλεύουμε. Τότε τα χρήματα πως θα έρθουν;

Ναι, σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να είμαστε σε μια εξαρτημένη σχέση εργασίας που δεσμεύει όλο μας τον χρόνο. Πρέπει να δουλέψουμε για την οικονομική μας ελευθερία αλλά με άλλο τρόπο. Αυτή η δουλειά αφορά πρωτίστως τον εαυτό μας. Η επένδυση στον εαυτό μας, είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε.

Τί σημαίνει επενδύω στον εαυτό μου;

Σημαίνει ότι ψάχνω να βρω τον τρόπο να κυριαρχήσω τον εαυτό μου και να βρω τι είναι αυτό που με σταματάει από την απόκτηση χρημάτων. Ποιες πεποιθήσεις και ποια συναισθήματα με εμποδίζουν να έχω τα χρήματα που επιθυμώ. Όταν τα εντοπίσω τότε μόνο θα μπορέσω να δράσω διαφορετικά.

Μιλάς για εσωτερική δουλειά με τον εαυτό μας ή για κλασική γνώση δηλαδή για εκπαίδευση;

Μιλάω για την γνώση που υπάρχει εκεί έξω, η οποία όμως δυστυχώς δεν μας μεταφέρετε μέσα από την κλασική εκπαίδευσή μας. Αυτό μπορώ να το πω με μεγάλη αυτοπεποίθηση, γιατί έχω υπάρξει αριστούχος μαθητής και κάτοχος τριών πολύ αξιόλογων ακαδημαϊκών τίτλων. Πουθενά στις παραδοσιακές μου σπουδές δεν βρήκα την πληροφορία για το πως να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου, πως να κυριαρχώ τις σκέψεις μου, πως να θέτω στόχους και πως να διαχειρίζομαι τα χρήματά μου.

Πόσο σημαντική είναι η στοχοθεσία;

Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει και να θέσει τους προσωπικούς του στόχους. Όχι αυτούς που του λένε οι άλλοι ή η κοινωνία, αλλά αυτούς που για τον ίδιο είναι χρήσιμοι και σημαντικοί. Επίσης είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να δεσμευτεί, ώστε να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια και να μην χάσει το πάθος του να πετύχει αυτό που θέλει, να μην απογοητευθεί.

Μπορεί οποιοσδήποτε να αποκτήσει οικονομική ελευθερία χωρίς να ξέρει από οικονομικά, χρηματιστήριο και τραπεζικά προϊόντα;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι! Εγώ για παράδειγμα δεν είμαι ούτε λογιστής, ούτε οικονομολόγος, όμως χρησιμοποιώ ανθρώπους που είναι πάρα πολύ καλοί στο αντικείμενό τους.

Τι προσφέρει το σεμινάριο σου και τι θα μάθει κάποιος που σκοπεύει να το παρακολουθήσει;

Υπάρχει το “Σεμινάριο Οικονομικής Ανεξαρτησίας” στο οποίο μεταδίδω με πολύ απλό τρόπο όλη την γνώση και την εμπειρία που έχω εδώ και είκοσι χρόνια. Παρουσιάζει τις δικές μου βασικές αρχές, οι οποίες είναι τριάντα πολύ συγκεκριμένοι κανόνες που αποτελούν μια απλή φόρμουλα η οποία με ασφάλεια θα οδηγήσει οποιονδήποτε στο αποτέλεσμα που θέλει. Η φόρμουλα απευθύνεται σε όλους, είτε είναι υπάλληλοι, είτε είναι μικρομεσαίοι ή μεγάλοι επιχειρηματίες. Αυτό που εγώ θέλω να τους μάθω, είναι πως να κάνουν τα χρήματά τους -όσα και αν είναι αυτά, από λίγα έως πολλά- να πολλαπλασιάζονται και να δουλεύουν για αυτούς.

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Μπορεί να γίνει όταν ο καθένας από εμάς βρει ποιο είναι το ποσό που μπορεί ιδανικά να κερδίζει ανά ώρα (earning power) και αυτό το ποσό να μάθει πως να το πολλαπλασιάζει. Αν δεσμευτεί στον στόχο του, τότε θα βρεθεί και ο τρόπος που για να το υλοποιήσει. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο σεμινάριο.

Θα θέλαμε όμως λίγη ακόμη πληροφορία…

Ακόμα και στις πιο ζόρικες φάσεις, όλοι μας έχουμε κάτι από το οποίο αν ξεκινήσουμε, μπορούμε να βελτιώσουμε την οικονομική μας κατάσταση. Οι περισσότεροι δεν το κάνουν γιατί πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει καμία διαφορά και έτσι αποφεύγουν να ξεκινήσουν. Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε το πρώτο βήμα, γιατί αυτό θα φέρει και το δεύτερο και ουσιαστικά θα μπούμε σε μια διαδικασία που φέρνει κέρδος.

Τι είναι αυτό που εμποδίζει τους ανθρώπους να κάνουν το πρώτο βήμα;

Η έλλειψη πίστης και οράματος. Επίσης ο φόβος.

Ποιό είναι το δικό σου όραμα;

To δικό μου όραμα αρχικά ήταν η επίτευξη της προσωπικής μου οικονομική ελευθερίας. Στην πορεία καταφέρνοντας αυτό, το όραμά μου έχει μετακινηθεί. Ο μεγάλος στόχος για μένα είναι να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους να το πετύχουν. Πιστεύω με όλη μου την δύναμη πως είναι εφικτό. Είναι κρίμα οι άνθρωποι, ειδικά στην Ελλάδα, να περιορίζονται στην ιδέα ότι στην χώρα μας δεν γίνεται, γιατί έχουμε χαμηλούς μισθούς ή γιατί υπάρχει κρίση. Θέλω να βοηθήσω τον κόσμο να αλλάξει αυτή την νοοτροπία.

Νιώθω πως θέλεις να βοηθήσεις και μάλιστα ιδιαίτερα τους συμπατριώτες σου;

Πιστεύω ότι ζούμε σε μια εποχή που μας δίνει την ευκαιρία ακόμη και αν κάποιος ζει σε ένα χωριό της Ελλάδας να μπορεί κάνει πράγματα που παλιότερα θα μπορούσε να κάνει μόνο στην περίπτωση που έφευγε μετανάστης στην Ευρώπη ή την Αμερική. Αυτό είναι σπουδαίο για μένα. Η τεχνολογία μας δίνει πολλές ευκαιρίες αλλά το κρίσιμο σημείο δεν είναι ούτε καν αυτό. Το κρίσιμο σημείο είναι οι πεποιθήσεις μας. Δυστυχώς οι Έλληνες έχουν τόσες περιοριστικές πεποιθήσεις σε σχέση με το χρήμα, φυσικά λόγω των συνθηκών, που έχουν καταθέσει τα όπλα. Είναι ένα προσωπικό στοίχημα, να βρω ανθρώπους στην Ελλάδα που θέλουν να το αλλάξουν αυτό και να τους βοηθήσω να το κάνουν πολύ πιο γρήγορα από ότι θα το κάνανε μόνοι τους. Επίσης αφού το κάνω στην Αμερική με επιτυχία, για μένα είναι πολύ σημαντικό να το κάνω και για τους Έλληνες. Γιατί είμαι Έλληνας και ναι αισθάνομαι ότι θέλω να προσφέρω στους συμπατριώτες μου.

Είναι παρόλα αυτά πιο εύκολο να γίνει κάποιος οικονομικά ελεύθερος στο εξωτερικό;

Όχι, στην Αμερική είναι τεράστιος ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν ούτε χίλια δολάρια στην άκρη και ελάχιστος ο αριθμός αυτών που είναι οικονομικά ελεύθεροι.

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με αυτό το είδος coaching;

Το πιο βαθύ κίνητρο είναι η χαρά. Θέλω να δώσω την ευκαιρία της πρόσβασης στην απόλαυση και στην χαρά, έχοντας λύσει το πρόβλημα “πως πληρώνει κάποιος τους λογαριασμούς του”. Όταν είμαστε απελευθερωμένοι από αυτό, μπορούμε να ασχοληθούμε και με το βαθύτερο νόημα της ζωής μας.

Ήθελες από μικρός να αποκτήσεις χρήματα και γιατί;

Πάντα είχα ένα αξιακό σύστημα, στο οποίο στην υψηλότερη θέση ήταν και είναι η ελευθερία. Αμέσως μετά υπάρχει η αξία της δικαιοσύνης. Από μικρός ήθελα να υπάρχει δικαιοσύνη. Είχα αντιληφθεί λοιπόν, ότι αν κάποιος ήθελε να βρει το δίκιο του, δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει κάποιον που είχε πολύ περισσότερα χρήματα. Έτσι αποφάσισα ότι θέλω πάντα να είμαι σε θέση να υπερασπιστώ το δίκιο μου εάν χρειαστεί και να βοηθήσω άλλους να κάνουν το ίδιο για τον εαυτό τους.

Το σεμινάριό σου γίνεται στα ελληνικά;

Ναι, είναι το ίδιο σεμινάριο που κάνω και στην Αμερική. Αποφάσισα να το κάνω και στα ελληνικά, περίπου κάθε εξάμηνο. Φυσικά έχει τελείως διαφορετικό κόστος από αυτό που απευθύνεται στο αμερικάνικο κοινό. Ο λόγος είναι ότι όπως διαπίστωσα υπάρχει ζήτηση από τους Έλληνες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να το πληρώσουν στην αρχική του τιμή. Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι δίκαιο και γι αυτό πλέον προσαρμόζεται στο ελληνικό κοινό, γίνεται στην ελληνική γλώσσα και έχει άλλη τιμή.

Επίσης έχω δημιουργήσει ένα δεύτερο πρόγραμμα που λέγεται Intelligence Investment Mastermind (Έξυπνες επενδύσεις), το οποίο διαρκεί όλο τον χρόνο και λειτουργεί στο πλαίσιο ομάδας ανθρώπων. Είναι κυρίως Έλληνες, ζουν και εργάζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη και ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιδέες που έχουν σχέση με την αναπαραγωγή του πλούτου τους. Είναι ένα είδος ομαδικού mentorship και είναι πολύ διαδραστικό γιατί συνεισφέρουν όλοι σε αυτό.

Πόσο εγγυημένα είναι τα αποτελέσματα του σεμιναρίου;

Όταν έκανα το πρώτο ελληνικό σεμινάριο έδωσα στο ξεκίνημά του ένα ερωτηματολόγιο. Μια από τις ερωτήσεις ήταν “Τι είναι αυτό που σε σταματάει από το να αποκτήσεις πολλά χρήματα;”. Οι απαντήσεις ήταν ανάλογες με αυτές που εύκολα μπορεί κανείς να σκεφτεί: “δεν έχω χρόνο”, “δεν μπορεί κάποιος να βγάλει χρήματα στην Ελλάδα”, “δεν ξέρω τον τρόπο”. Δέκα ώρες αργότερα, μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου που κράτησε ένα σαββατοκύριακο, οι απαντήσεις στην ίδια ακριβώς ερώτηση ήταν τελείως διαφορετικές! Όλοι είπαν “Τίποτα”, εκτός από έναν δύο που είπαν “Ο εαυτός μου”. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό.

Πέρα από τα χρήματα τι θεωρείς εσύ προσωπικά ότι είναι ο μεγαλύτερος πλούτος;

Για μένα το πιο σημαντικό είναι οι γνώσεις που έχω πάρει και αυτά που έχω μάθει για τον εαυτό μου, κατά την διάρκεια της διαδικασίας επίτευξης του στόχου μου. Το σημαντικότερο από όλα είναι η αυτοπεποίθηση που έχω αναπτύξει πλέον. Ξέρω ότι υπάρχει διαρκής αλλαγή. Ξέρω να πέφτω και να σηκώνομαι, ξέρω ότι τίποτα δεν μένει σταθερό και πάντα είμαι έτοιμος για το καινούργιο. Νιώθω ότι έχω την δύναμη να κάνω πολύ περισσότερα από όσα νόμιζα και αυτό είναι ο σημαντικότερος πλούτος για μένα.

Πιστεύεις ότι όλοι είναι ικανοί να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο σιγουριάς και αυτοπεποίθησης;

Ναι το πιστεύω απόλυτα, οι άνθρωποι έχουμε απεριόριστες δυνατότητες. Όμως πρέπει πρώτα να βάλει κανείς τον φόβο στην άκρη, να δεσμευτεί και να προσπαθήσει για τον στόχο του. Τότε θα αρχίσει να βλέπει αποτελέσματα και θα αρχίσει να χτίζει και μια καινούργια ενδυναμωμένη εικόνα του εαυτού του.

Πως είσαι σαν άνθρωπος και τι απολαμβάνεις περισσότερο στην ζωή;

Είμαι ανθρωποκεντρικός, πιστεύω στις δυνατότητες του ανθρώπου, στο θάρρος και επιθυμώ οι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι, να μην αναγκάζονται να ζουν καταπιέζοντας τον εαυτό τους. Ο ίδιος είμαι μάλλον εσωστρεφής, και απολαμβάνω το διάβασμα και τους δικούς μου ανθρώπους.

Εκτός από τα επαγγελματικά υπάρχει και ελεύθερος χρόνος για άλλες ασχολίες;

Έχω μάθει να δημιουργώ ελεύθερο χρόνο και δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να λέει ότι δεν έχω χρόνο για κάτι που μου αρέσει να κάνω πέρα από την δουλειά. Αυτό που με ικανοποιεί περισσότερο από όλα, είναι να κάνω πράγματα που έχουν το στοιχείο της προσφοράς. Και δεν φοβάμαι να πω ότι αυτό είναι εγωιστικό, αυτή είναι η αλήθεια. Όταν προσφέρω το κάνω πρώτα για μένα, γιατί εγώ παίρνω ικανοποίηση και ολοκλήρωση.

Νίκο σε ευχαριστώ για την αμεσότητα, την ειλικρίνεια και σου εύχομαι να είσαι πάντα δημιουργικός και να μπορείς να προσφέρεις.

Ευχαριστώ και εγώ για την ωραία συζήτηση.

Συνέντευξη στην Κυριακή Ματζάνα για την Όμορφη Ζωή

Δείτε τις επόμενες εκδηλώσεις και σεμινάρια του Νίκου Μαυράκη

Μπορείς να επικοινωνήσεις απευθείας με τον Νίκο Μαυράκη
=

Newsletter εγγραφή

 

 

Νίκος Μαυράκης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας