Πολλές φορές τα συναισθήματα είναι τόσο περίπλοκα. Οι καταστάσεις είναι τόσο περίπλοκες. Μπλέκεται το μυαλό με τη λογική και επικρατεί… μέγα μπάχαλο! Πώς να ξεκαθαρίσεις τι συμβαίνει μέσα σου; Πώς να πάρεις αποφάσεις; Όλα μοιάζουν τόσο μπερδεμένα.

 

Ποια είναι τα βήματα για την επίλυση ενός προβλήματος, που απλά δε φαίνεται να έχει λύση; Τι μπορείς να κάνεις όταν έχεις ήδη επικοινωνήσει τη δυσαρέσκειά σου, αλλά τίποτα δε φαίνεται να αλλάζει; Τι μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις ότι με κάθε προσπάθεια, ρίχνεις κουτουλιά στον τοίχο, και ο μόνος-η που πονά είσαι εσύ; Τι μπορείς να κάνεις όταν ήδη έχεις αρχίσει να αρρωσταίνεις, σωματικά και ψυχικά;

Για να ξεκαθαρίσεις τι συμβαίνει μέσα σου, πρέπει να αφήσεις τις προκαταλήψεις σου. Μπορεί η λύση να είναι μπροστά σου, αλλά να μη τη βλέπεις, γιατί είναι ίσως το μοναδικό πράγμα που δε θα έκανες ποτέ. Το μοναδικό πράγμα, που έρχεται σε κόντρα με όλο σου το «Είναι». Και όμως μπορεί Αυτό να είναι η λύση.

Έπειτα ακολούθα τα παρακάτω βήματα:
1.    Σταμάτα να προσπαθείς να σώσεις την κατάσταση

ΣΤΑΜΑΤΑ! Απλά σταμάτα να είσαι ενεργητικός-η, να προσπαθείς απελπισμένα να βρεις λύση. ΘΑ τη βρεις. Στο υπόσχομαι. Αλλά πρέπει να ακολουθήσεις κάποια βήματα πρώτα.

Δώσε χρόνο και ανάσες στον εαυτό σου, αλλά και στον άλλον. Όχι, απεριόριστο. Όχι, «άφεση αμαρτιών». Συγκεκριμένο, ρεαλιστικό χρόνο για να εκτιμήσεις την κατάσταση. Να είσαι ρεαλιστής-τρια. Ανέχτηκες την κατάσταση αρκετό καιρό. Δεν πειράζει να δώσεις μερικούς μήνες ακόμα, για να κάνεις μια σωστή εκτίμηση.

Έπειτα, ξέσπασε. Αποφόρτισε το συναίσθημα. Κλάψε, Χτύπα (όχι ανθρώπους, κάνα μαξιλάρι J ), ξέσπασε.

Όταν αποφορτίσεις, γράψε σε ένα χαρτί:

 • Πώς νιώθεις;
 • Τι θέλεις; Όχι τι σε ενοχλεί. Τι θέλεις (μόνο θετικά);
 • Αν βγεις από την κατάσταση, τι έχεις να χάσεις;
 • Αν μείνεις στην κατάσταση, τι έχεις να χάσεις;
 • Πόσο χρόνο θα δώσεις για να εκτιμήσεις καθαρά την κατάσταση;

Βάλε το χαρτί στην άκρη και μην το ξανανοίξεις μέχρι το τελευταίο βήμα.

2.    Δες τα πράγματα όπως είναι, όχι όπως θα ήθελες να είναι.

Άνοιξε μυαλό και καρδιά, παραμερίζοντας το φόβο. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν προσπαθούμε να σώσουμε μια κατάσταση, ένα γάμο, μια σχέση, μια δουλειά, είναι ότι παραδινόμαστε στο φόβο της απώλειας. Όταν φοβάμαι να χάσω κάτι, παραμένω δέσμιος του αποτελέσματος. Όταν, ό,τι κάνω, περιστρέφεται στο πώς να σώσω την κατάσταση, τότε γίνομαι δέσμιος του αποτελέσματος, κι έτσι ΔΕ βλέπω καθαρά την κατάσταση.

Ρίσκαρε. Παίξ’ τα όλα για όλα. Άραγε τι έχεις να χάσεις; Αν νιώθεις ότι τα έχεις δοκιμάσει όλα και έχεις φτάσει σε τέλμα, τι πειράζει αν κάνεις κάτι που δε θα δοκίμαζες ποτέ; Τι έγινε; Έχεις αλήθεια να χάσεις κάτι άλλο; Μήπως είναι ήδη χαμένη υπόθεση; Αν ναι, τότε τόλμα. Κάνε αυτό που δε θα έκανες. Παίξε τον κόντρα ρόλο. Σαν την ομοιοπαθητική. Δούλεψε με μικρές δόσεις αυτού που σε πονά και φοβάσαι, αλλά με άλλη πρόθεση: Τώρα ο στόχος δεν είναι να σώσεις την κατάσταση, αλλά να δεις ξεκάθαρα ποιος είναι ο άλλος απέναντί σου.

Απελευθερώσου. Μη σε νοιάζει το αποτέλεσμα. Μόνο έτσι θα διώξεις το φόβο. Μόνο έτσι θα είσαι ελεύθερος-η! Κάνε αυτό που δε θα έκανες ποτέ πριν: σταμάτα τις προσδοκίες. Απελευθερώσου.

Δες τα πράγματα όπως είναι, όχι όπως θα ήθελες να είναι.

Ελευθέρωσέ τα, για να ελευθερωθείς και εσύ. Δώσε χρόνο να εξελιχθούν, ελεύθερα. Να αναπτυχθούν. Να δείξουν τη δυναμική τους.

1.    Εκτίμησε την κατάσταση με βάση τα πραγματικά δεδομένα

…ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ…

Παρατήρησε την κατάσταση με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Έχεις παλέψει πολύ για να «φτιάξεις» μια κατάσταση και μπορεί πραγματικά να έχεις εξαντληθεί σωματικά και ψυχολογικά. Αλλά, έχεις σκεφτεί ότι… τα πράγματα δε θέλουν πάντα φτιάξιμο; Μια υγιής σχέση πρέπει να στηρίζεται στην ΑΠΟΔΟΧΗ. Αποδοχή του άλλου όπως είναι. Έτσι έρχεται η αγάπη. Διαφορετικά, όταν δηλαδή, πιστεύεις ότι κάτι χρειάζεται «φτιάξιμο», θεωρείς εξ’ ορισμού ότι είναι προβληματικό. Δε το αγαπάς. Το βλέπεις σαν κάτι ελαττωματικό. Το μειώνεις.

Ε, να σου πω κάτι που έχεις ξεχάσει. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ Ή ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Ε, ναι. Η ζωή είναι δικιά σου και μπορείς να κάνεις επιλογές. ΕΣΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ.

Κι επειδή ξέρω, ότι μόλις τώρα, όλο σου το Είναι «κλώτσησε» και μόνο στη σκέψη… ενεργοποιήθηκαν όλοι οι φόβοι… τρομοκρατήθηκες και μόνο στην ιδέα… (ξέρω, μου έχει συμβεί και εμένα), να σου πω ότι, μια απόφαση, τόσο δύσκολη, όπως το να φύγεις από μια κατάσταση που νιώθεις εγκλωβισμένος-η, μπορεί να παρθεί μόνο με ρεαλιστικό τρόπο. Για να Είναι σωστή και να νιώθεις καλά με αυτή την απόφαση, όποια κι αν είναι, πρέπει να την πάρεις με απόλυτη νοητική καθαρότητα. Με απόλυτη συμφωνία μυαλού και καρδιάς. Οπότε, πήγαινε ξανά στο 1ο βήμα:

 1. Σταμάτα να προσπαθείς να σώσεις την κατάσταση. Δώσε χρόνο και ανάσες.
 2. Δες τα πράγματα όπως είναι, όχι όπως θα ήθελες να είναι.
 3. Εκτίμησε την κατάσταση με βάση τα πραγματικά δεδομένα

Είναι σημαντικό να δώσεις χρόνο και χώρο στον άλλον, να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο. Όχι, αυτόν που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σου. Όχι, αυτόν που προσπαθεί να σε ευχαριστήσει με κάθε τρόπο… και μετά εσύ να καταλήγεις να λες: «Μα χρειαζόταν να το πω; Δεν είναι αυτονόητο;». Άφησε τα πράγματα να «τσαλακωθούν». Ας μην είναι όλα τόσο τέλεια… για ένα διάστημα τουλάχιστον. Είναι σημαντικό να αφήσεις τα πράγματα να φανούν. Αν καλύπτεις συνεχώς τις καταστάσεις, αν τρέχεις να σώσεις τα άσωστα, πώς θα τα δεις καθαρά; Είναι ο μόνος τρόπος. ΑΦΗΣΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΦΑΝΟΥΝ.

4.    Πάρε αποφάσεις

Όταν βλέπεις καθαρά, κατέγραψε αυτά που βλέπεις. Τα πραγματικά. Την αλήθεια της κατάστασης. Λέω κατέγραψε, γιατί εμείς οι άνθρωποι είμαστε συναισθηματικά όντα. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε από το συναίσθημα και να αλλοιώσουμε την πραγματικότητα. Οπότε, κάθε φορά που βιώνεις μια αποκάλυψη, σχετικά με την κατάσταση, γράψε την σε ένα ημερολόγιο. Κάνε το αυτό για όσο χρόνο έχεις καθορίσει στο βήμα 1.

Όταν έρθει το «πλήρωμα του χρόνου», άνοιξε το ημερολόγιο. Πάρε και τη λίστα που έφτιαξες στο 1ο βήμα. Πήγαινε στο σημείο που έγραψες, «τι πραγματικά θέλεις». Τώρα κάνε μια σωστή και ρεαλιστική εκτίμηση. Σύγκρινε, αυτά που θέλεις, με αυτά που είδες ξεκάθαρα και έχεις γράψει στο ημερολόγιο. Μετά απάντα στις παρακάτω ερωτήσεις:

 1. Σε ποια από τα θέλω σου, είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να διαπραγματευτείς; Σε ποια θέλω σου είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να κάνεις πίσω;
 2. Τι έχεις τελικά (κι ας νόμιζες ότι δεν το έχεις); Ποια «θέλω» σου καλύπτονται, έστω και μερικώς;
 3. Τι δεν έχεις; Ποια «θέλω» δεν καλύπτονται καθόλου;

Εάν υπάρχουν κοινές απαντήσεις στα 1 και 3, τότε υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Για αυτό το πρόβλημα, δεν υπάρχει συμβιβασμός. Ή θα αλλάξει ή θα φύγεις.

ΜΕΤΑ αποφάσισε. Κάτσε κάτω και κρίνε τη ζωή σου. Τώρα είναι η ώρα. Τώρα έχεις το δικαίωμα. Και δεν έχεις δικαιολογία. Όχι άλλες καθυστερήσεις και φόβοι.

Είσαι μέσα ή έξω; Τη θέλεις την κατάσταση;

Αν αποφασίσεις ότι είσαι μέσα, να είσαι «με τα μπούνια», που λέμε. Όχι με μισή καρδιά. Αν είσαι έξω, να είσαι τελείως έξω, όχι ημίμετρα. Πάρε αποφάσεις υπεύθυνα για τη ζωή σου. Και ό,τι αποφασίσεις να το κάνεις με την καρδιά σου. Αλλιώς δεν έχει αξία. Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου. Δικιά σου είναι. ΔΩΡΟ. Δώρο Θεού. Μη το σπαταλάς γιατί φοβάσαι το άγνωστο. Αυτή είναι η αποστολή σου. Η εξερεύνηση. Πώς αλλιώς θα λάβεις τα δώρα; Τα δώρα της γνώσης. Πώς αλλιώς θα φτάσεις στην ευτυχία; Αν δεν είσαι ευτυχισμένος, δεν είναι και οι γύρω σου. Η ευτυχία δεν πρέπει να είναι ταμπού. Πρέπει να είναι στόχος. Πάρε την ευθύνη της ζωής σου στα χέρια σου. Μη τη σπαταλάς.

Μέσα ή Έξω;

 

Δείτε τις επόμενες εκδηλώσεις και σεμινάρια της Μαριάννας Μάρκου

 

Newsletter εγγραφή

 

Μαριάννα Μάρκου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας