Νηρηίδες | Η ροή του συναισθήματος

0
896

Ο εσώτερος αποσυμβολισμός των Νηρηίδων μας προσκαλεί να συντονιστούμε με το υγρό στοιχείο.

 

Οι Νηρηίδες στην ελληνική μυθολογία ήταν Νύμφες του νερού, θεότητες της ομορφιάς και της συναισθηματικής ροής. Είναι οι γοργόνες της αρχαιότητας και μας ταξιδεύουν στον κόσμο των συναισθημάτων, στη βαθειά Ποσειδωνία του ασυνειδήτου όπου όλα ενυπάρχουν.

Είναι οι μυστηριώδεις οντότητες που κρατούν καλά κρυμμένα τα μυστικά της ψυχής σε χρυσά σεντούκια στα βάθη των ωκεανών.

Οι κόρες του Νηρέα, μας μαγεύουν με τη βελούδινη φωνή τους και το μαγικό άσμα τους να τις ακολουθήσουμε σε μία περιπέτεια κατάδυσης στην άβυσσο της ψυχής και ανάδυσης των βαθύτερων επιθυμιών και αναγνώρισης των μύχιων συναισθημάτων.

Πώς συνδεόμαστε με τις Νηρηίδες στη σύγχρονη κοινωνία;

Πόσο πραγματικά τιμούμε το συναίσθημα;

Η σημερινή κοινωνία, όπως έχει μπετώσει το 90% των ρεμάτων της Αττικής  και όχι μόνο, έτσι έχει μπετώσει και τη ροή του συναισθήματος, επιφορτίζοντας αρνητικά την έκφρασή του.

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει «Ω, μη γίνεσαι τόσο δραματικός/ή!»

«Πώς κάνεις έτσι;» και άλλες ατάκες που μας κάνουν να μικραίνουμε και να παγώνουμε το συναίσθημα ή να το παραγνωρίζουμε για να μην ενοχλήσουμε.

Ουσιαστικά η αντίδραση αυτή των ανθρώπων, απλά καθρεφτίζει τη δική τους ανημπόρια να χωρέσουν το δικό τους συναίσθημα, πώς άραγε να χωρέσουν των άλλων; Έτσι η συναισθηματική αναπηρία εξαπλώνεται ως επιδημία λόγω καθωσπρεπισμού και ντροπής.

Ο κοινωνικός προγραμματισμός μεταφράζει την έκφραση ως υπερβολή, γέλα σιγανά, μην κλαις γοερά, μην ενθουσιάζεσαι πολύ κ.α με μοναδικό άσυλο το καλλιτεχνικό πεδίο όπου τότε μόνο κάποιος έχει δικαίωμα να βιώσει απόλυτα τον συναισθηματικό του κόσμο.

Η συναισθηματική αναπηρία των μπλοκαρισμένων εσώτερων νερών και άλλων υγρών στοιχείων απεικονίζεται, όχι μόνο στον τρόπο που σχετιζόμαστε, αλλά και στην έλλειψη χρώματος και ζωντάνιας στην έκφραση της ζωτικότητάς μας.

Απλά κοίτα γύρω σου.

Η μη αναγνώριση κατά πρώτον και η μη έκφραση του συναισθήματος κατά δεύτερον μας οδηγούν σε μη υγιείς σχέσεις και σε φυσικές αρρώστειες.

Το μπλοκάρισμα της ενέργειας στο συναισθηματικό σώμα εκδηλώνεται στο φυσικό σώμα με διαφόρου τύπου αρρώστειες. Το σώμα με λίγα λόγια μιλάει και έχει πολλά να πει, αρκεί να το ακούσουμε.

Το σώμα μας αποτελείται 80% από νερό. Το στοιχείο του νερού είναι άρρητα συνδεδεμένο με το συναίσθημα.

Το νερό έχει μνήμη. Σύμφωνα με τον Ιάπωνα Masaru Emoto, το νερό έχει τη δυνατότητα να μαγνητίζεται, δηλαδή να αποτυπώνει.

Μέσα από έγκυρα επιστημονικά πειράματα ο Dr. Masaru Emoto απέδειξε την θαυμαστή ανταπόκριση του νερού, στη μουσική, στα εξωτερικά ερεθίσματα, στις λέξεις, στο περιβάλλον, στα ανθρώπινα συναισθήματα, στην ανθρώπινη συνειδητότητα αλλά και στις ανθρώπινες ψυχικές ενέργειες, ανεξάρτητα από την απόσταση, τον χρόνο και τον χώρο.

Αυτό σημαίνει πως επηρεαζόμαστε από τα πάντα ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε και χρειαζόμαστε συναισθηματική αποφόρτιση και έκφραση αυτών των συναισθημάτων.

Στο συναίσθημα δεν υπάρχει λάθος ή σωστό. Αρκεί να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα στον εαυτό μας να νιώσει και η κάθαρση θα εξασφαλίσει τη ροή.

Όσο υπάρχει ροή, υπάρχει υγεία.

Όλοι γνωρίζουμε πως τα λιμνάζοντα νερά βρωμίζουν και βρωμάνε. Μόνο τα νερά που ρέουν είναι εκείνα που διατηρούνται καθαρά, αγνά, κρυστάλλινα.

Αν τιμήσουμε τη φυσική ροή μέσω της κάθαρσης όπως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έκαναν, βλ. Επίδαυρος αρχαίο θέατρο, Ασκληπιείο, τότε η συναισθηματική αυτή ροή θα μας ανταμείψει με κρυστάλλινες σχέσεις και ευτυχισμένη ζωή.

Σε μια κοινωνία που το συναίσθημα χαρακτηρίζεται με όρους λάθους και σωστού και η αίσθηση ντροπής καλλιεργείται από τα γεννοφάσκια μας, ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να κολυμπήσουμε στη θάλασσα των συναισθημάτων χωρίς να πνιγούμε είναι να επιτρέψουμε να νιώσουμε..

Η υγιής έκφραση του συναισθήματος και η ανάληψη προσωπικής ευθύνης αυτού είναι τα κλειδιά για μια ισορροπημένη και υγιή ζωή.

Οι Νηρηίδες λοιπόν ή νεράιδες, είναι το αρχέτυπο της συναισθηματικής ροής και μας υπενθυμίζουν πως το να κολυμπάς σε βαθειά νερά δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα τραγικό ή σοβαρό, αλλά μπορεί να είναι χαρούμενο και παιχνιδιάρικο, όταν γνωρίζουμε να κολυμπάμε.

 

Newsletter εγγραφή

 

Χριστίνα Κοττώρη
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Χριστίνα Κοττώρη (όλα τα άρθρα)

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας