ΝLP | Προγραμματίζεται στα αλήθεια ο εγκέφαλος;

1
2715

Της Λιάνας Τελειώνη

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παρομοιάζεται συχνά με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά: ο εγκέφαλος μας είναι πολύ πιο ισχυρός και πολύπλοκος ακόμα και από τον πιο εξελιγμένο υπολογιστή! Οι δυνατότητες του είναι ανεξάντλητες και μπορεί να μας βοηθήσει να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα.

Παρόλα αυτά η  σύγκριση με τον υπολογιστή μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα τις λειτουργίες του. Κάθε ανθρώπινος εγκέφαλος έχει εξοπλισμό και λογισμικό. Ο βασικός εξοπλισμός δηλαδή οι φυσικές λειτουργίες του είναι ίδιες σε κάθε άνθρωπο, αλλάζει όμως το λογισμικό και ο προγραμματισμός. Το λογισμικό, το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα δημιουργούνται από τον τρόπο που ο καθένας μας ερμηνεύει αυτά που βιώνει από τις εμπειρίες του μέσα από τις πέντε αισθήσεις. Ο κάθε εγκέφαλος επεξεργάζεται τις εντυπώσεις που λαμβάνει μέσα από την όραση, την ακοή, την αφή, την γεύση και την όσφρηση με διαφορετικό τρόπο. Κάθε απόφαση, πιστεύω, πεποίθηση και νοοτροπία αξιολογείται και φιλτράρεται από τον εγκέφαλο μέσω των διαδικασιών της γενίκευσης, της παραμόρφωσης και της διαγραφής. Όλα αυτά φτιάχνουν την τελική εντύπωση δηλαδή μια εσωτερική αναπαράσταση η οποία αποθηκεύεται ως πρόγραμμα στο λογισμικό και επηρεάζει ανάλογα την συμπεριφορά και τον χαρακτήρα μας.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δεν είναι η ίδια η εμπειρία αυτή καθαυτή που δημιουργεί τον εκάστοτε προγραμματισμό στον εγκέφαλο αλλά η ερμηνεία της η οποία αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όταν κάποιες εμπειρίες επαναλαμβάνονται ενισχύουν τα κυκλώματα του εγκεφάλου, σχηματίζουν περισσότερες νευρονικές συνάψεις και κάνουν τους προγραμματισμούς πιο ισχυρούς. Οι προγραμματισμοί αυτοί ευθύνονται για τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, που μιλάμε, που σκεφτόμαστε, που διαμορφώνουμε χαρακτήρα και παίρνουμε αποφάσεις.

Όπως βλέπουμε λοιπόν πράγματι ο εγκέφαλος προγραμματίζεται! Το ζήτημα είναι ότι δεν το αντιλαμβανόμαστε και τις περισσότερες φορές βάζουμε προγράμματα τα οποία δεν μας εξυπηρετούν και δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στην καθημερινότητα μας. Έχουμε όλοι στην διάθεση μας τον πιο εξελιγμένο  υπολογιστή του κόσμου, τον εγκέφαλο μας με τον τελειότερο εξοπλισμό που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε τον εαυτό μας και την ζωή μας αλλά δεν γνωρίζουμε πώς να τον χρησιμοποιήσουμε. Δεν μας έδωσε κανείς οδηγίες χρήσης για την λειτουργία του!

Με αυτό ακριβώς το εγχειρίδιο χρήσης του μυαλού και του εγκεφάλου ασχολείται η επιστήμη του NLP. Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός ξεκίνησε όταν οι εμπνευστές του Richard Bandler και John Grinder αποφάσισαν  να αρχίσουν να αναλύουν τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος ανθρώπων που θεωρούνται μεγαλοφυΐες και άκρως επιτυχημένοι στο τομέα τους. Βασική τους αρχή ήταν ότι αφού όλοι έχουμε την ίδια νευρολογία αν ένας μπορεί να κάνει κάτι μπορούμε να το κάνουμε όλοι, αρκεί να διαχειριστούμε το νευρικό μας σύστημα και τον εγκέφαλο μας με τον ίδιο τρόπο.

Ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει:

Νευρό: Το νευρικό μας σύστημα το οποίο δέχεται εμπειρίες μέσω των πέντε αισθήσεων και τις μεταφέρει για επεξεργασία στον εγκέφαλο

Γλωσσικός: Η ομιλία εσωτερική και εξωτερική, επικοινωνία

Προγραμματισμός : Εγκατάσταση ενός σχεδίου, προγράμματος

Ο NLP συνδυάζει διάφορους κλάδους όπως  ψυχολογία, κυβερνητική, γλωσσολογία και νευρολογία. Μελετά το πώς οι άνθρωποι επικοινωνούν εσωτερικά και εξωτερικά δηλαδή με τον εαυτό τους και με τους άλλους και πώς προσλαμβάνουν και ερμηνεύουν τις εμπειρίες τους. Με τις αναρίθμητες τεχνικές που διαθέτει όπως οι άγκυρες, η αναπλαισίωση, το σινεμά, ο κύκλος της αριστείας  και άλλα μπορεί να επεμβαίνει στις συνειδητές και υποσυνείδητες εμπειρίες εκπαιδεύοντας το νευρικό σύστημα. Αλλάζει δηλαδή τη διαδικασία με την οποία το άτομο βιώνει την πραγματικότητα.

Με ένα σύνολο τεχνικών έχει στόχο να παρακάμψει τη συνείδηση και να εγκαταστήσει νέες συνδέσεις στο υποσυνείδητο του ανθρώπου με άλλα λόγια να δημιουργήσει καινούριες συνάψεις στα νευρονικά δίκτυα του εγκεφάλου. Με τις υποτροπικότητες και τα μετα-προγράμματα αναλύει τους τρόπους με τους οποίους προγραμματιζόμαστε ώστε να αλλάζουμε και να βάζουμε συνειδητά νέα, ωφέλημα και λειτουργικά προγράμματα. Μας βοηθά να αλλάξουμε τις εσωτερικές αναπαραστάσεις και να διαχειριζόμαστε τον εγκέφαλο μας ώστε να πετυχαίνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Αποκτάμε έτσι νέες συνήθειες, δεξιότητες, νέους τρόπους σκέψεις και συμπεριφοράς.

Ο εγκέφαλος λοιπόν όχι μόνο προγραμματίζεται αλλά έχει και το εγχειρίδιο χρήσης του, το NLP, το οποίο προσφέρει ένα συστηματικό πλαίσιο καθοδήγησης και ανα-προγραμματισμού του εγκεφάλου μας!

 NLP, εγκέφαλος, προγραμματίζεται

Λιάνα Τελειώνη
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Λιάνα Τελειώνη (όλα τα άρθρα)

1 σχόλιο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας