Ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται από τη νόσο του Lyme έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Οδηγώντας πάσχοντες και επιστήμονες να την περιγράψουν ως «την πιο σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία» της εποχής μας.

 

ΗΝόσος του Lyme (Lyme Disease) είναι μια ζωονόσος, που προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi. Το βακτήριο αυτό μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από το τσιμπούρι Ixodes ricinus. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι το βακτήριο μπορεί να μεταφερθεί και από άλλα έντομα. Όπως άλλα είδη τσιμπουριού, κουνούπια, αράχνες, ψύλλους, αλλά και από κατοικίδια.

Lyme

Συμπτώματα:

Η Μπορρελίωση, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, εξελίσσεται σε τρία στάδια: Στην 1η φάση, στο σημείο όπου τσίμπησε το τσιμπούρι αναπτύσσεται μια συμπαγής κόκκινη σκληρία από όπου και εξαπλώνεται. Σε ένα διάστημα 7 ημερών έως 6 εβδομάδων, εμφανίζεται μια δακτυλιοειδής κοκκινίλα, που στο κέντρο της γίνεται υποκίτρινη (Bull’s eye rash). Αυτό το εξάνθημα ονομάζεται μεταναστευτικό και εξαπλώνεται σαν δαντέλα. Ταυτόχρονα, μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους συμπτώματα γρίπης, όπως πυρετός και πόνοι στα άκρα και τα κόκκαλα. Στα παιδιά πρήζονται οι λεμφαδένες στην περιοχή όπου τα έχει τσιμπήσει το τσιμπούρι. Τα συμπτώματα της νόσου Lyme εξαφανίζονται, εφόσον αντιμετωπιστούν θεραπευτικά, ύστερα από 2 με 3 εβδομάδες, μπορεί όμως και να επιμείνουν για μήνες.

Στη 2η φάση, αρκετές εβδομάδες ως και μήνες μετά την 1η φάση, εμφανίζονται στο 10% ως 20% των περιπτώσεων φλεγμονές στον εγκέφαλο, στις αρθρώσεις, και στα νεύρα. Ακολούθως, μπορεί να εκδηλωθούν μηνιγγίτιδα, νευρική παράλυση (ως επί το πλείστον στο προσωπικό νεύρο με πάρεση των βλεφάρων και της γωνίας του στόματος) και φλεγμονή του μυοκαρδίου με καρδιακή αρρυθμία. Η 3η φάση, μιας ως τότε μη θεραπευμένης Μπορρελίωσης, οδηγεί ύστερα από καιρό σε χρόνιους αρθριτικούς πόνους. Χρόνιες επώδυνες διαταραχές αιμάτωσης στα δάχτυλα ποδιών και χεριών.

Lyme
Χαρακτηριστικό κόκκινο σημείο της Μπορρελίωσης (μεταναστευτικό ερύθημα)

Συχνά είναι δύσκολο για τους επιστήμονες υγείας να διαγνώσουν τη νόσο του Lyme, καθώς τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με άλλων μολυσματικών ασθενειών. Ακόμη και αυτοάνοσων παθήσεων, όπως η γρίπη, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, το Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο ερυθηματώδης λύκος, το Αλτσχάιμερ, το σύνδρομο χρόνιας κούρασης, οι χρόνιοι νευρολογικοί πόνοι, ακόμα και ο καρκίνος. Γι’ αυτό η νόσος του Lyme χαρακτηρίζεται και ως ο μεγάλος μιμητής.

Για να δείτε αν εμφανίζετε συμπτώματα της νόσου Lyme, κάντε τα Tεστ:  Sort symptom checklist for lyme borreliosis coinfections checklist

Διάγνωση:

Η Μπορρελίωση μπορεί να διαγνωσθεί με διάφορες εξετάσεις αίματος. Οι συμβατικές μέθοδοι ανάλυσης αντισωμάτων περιλαμβάνουν τις δοκιμές Elisa και Western-Blot με πολύ μικρά όμως ποσοστά αξιοπιστίας δίνοντας εσφαλμένα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα. Πλέον έχουν αναπτυχθεί πιο σύγχρονες και αξιόπιστες δοκιμές που ανιχνεύουν την δραστηριότητα των Τ-κυττάρων. Όπως τα Elispot, που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της Μπορρελίωσης και των άλλων παθογόνων, που σχετίζονται με τη νόσο το Lyme.

Το Fisiokinesis σε συνεργασία με το παγκοσμίως κορυφαίο διαγνωστικό εργαστήριο ArminLabs GmbH, σας παρέχει μια μεγάλη γκάμα εξειδικευμένων εξετάσεων. Νέας γενιάς, υψηλής ευαισθησίας (High Sensitivity – Specificity), ανάμεσα τους και την εξέταση διάγνωσης της νόσου Lyme. Οι διαγνωστικές εξετάσεις της ArminLabs αποτελούν ένα σημαντικό όπλο στην σωστή διαφορο-διάγνωση και θεραπεία. Τα αποτελέσματα έχουν εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αξιοπιστίας βοηθώντας τον γιατρό ή τον θεραπευτή σας να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία & να αξιολογήσει την εξέλιξη της.

Θεραπεία:

Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά, -συνήθως δοξυκικλίνη για τους ενήλικες. Παιδιά άνω των 8 ή αμοξυκιλλίνη για ενήλικες, παιδιά μικρότερης ηλικίας και γυναίκες που θηλάζουν- είναι η συνηθισμένη θεραπεία για την βορρελίωση στα αρχικά στάδια. Αυτό είναι συνήθως αποδοτικό, αν και μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο για να θεραπευτεί πλήρως η νόσος. Παρόλα αυτά, το Borrelia burgdorferi ως σπειροχαίτη έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ένα βιοφίλμ, το οποίο εμποδίζει τα αντιβιοτικά να δράσουν. Για μια πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική θεραπεία προτείνεται ο συνδυασμός τους με φυσικές θεραπείες όπως: η στέβια, το Cumanda (εκχύλισμα του φυτού Campsiandra angustifolia) και το Samento (εκχύλισμα του φυτού Unicaria tomentosa).

Για τη θεραπεία της νόσου Lyme και των συνοδών λοιμώξεων (Co-Infections) ο γιατρός Lee Cowden δημιούργησε το Cowden Support Program. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει 14 διαφορετικά προϊόντα της Nutramedix, τα οποία λαμβάνονται κυκλικά σύμφωνα με ένα καθορισμένο πρωτόκολλο.

Τα προϊόντα είναι τα εξής: Banderol, Burbur-Pinella, Cumanda, Houttuynia, Enula, Magnesium Malate, Mora, Parsley, Samento, Sealantro, Serrapeptase, Sparga, Stevia, Takuna.

Πατήστε εδώ για δείτε αναλυτικά το Cowden Support Program.

Πηγή: fisiokinesis.gr

Fisiokinesis

Το κέντρο θεραπευτικής άσκησης και ευεξίας fisiokinesis δημιουργήθηκε με στόχο να καλύψει ανάγκες, που μέχρι πρότινος δεν ήταν εφικτό να ολοκληρωθούν σε νοσοκομεία, φυσικοθεραπευτήρια η ακόμα και γυμναστήρια.

Εδώ η θεραπεία, η αποκατάσταση και η ευεξία συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα φιλόξενο και ζεστό περιβάλλον.

Το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ιατροί, φυσικοθεραπευτές και καθηγητές φυσικής αγωγής) εφαρμόζοντας αξιόπιστες τεχνικές και μεθόδους επεμβαίνουν αποτελεσματικά σ’ ένα τεράστιο εύρος παθήσεων του σύγχρονου ανθρώπου.

Δείτε τα πλήρη στοιχεία του Fisiokinesis
Fisiokinesis

Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Fisiokinesis (όλα τα άρθρα)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το δικό οσυ Βίωμα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας