O A. Μάρδας Αναλύει Πρωτοψάλτη

 

‘Ετσι θα μπορείς να απολαμβάνεις τη Ζωή. Να την γιορτάζεις για τις στιγμές που έζησες και μαζί με τα δύο πανέμορφα κορίτσια να τραγουδάς: Δόξα να λες.

 

Το καλοκαίρι, στο μποστάνι μιας φίλης, εκεί που έκοβα ντοματίνια, αγγουράκια και γινομένες μελιτζάνες με έπιασα να τραγουδάω ένα παλιό τραγούδι που μέσα του έλεγε: Ό,τι προκόβει το κόβει, της αγαπημένης Άλκηστις Πρωτοψάλτης.

 

Αυτό με έκανε να ψάξω το τραγούδι «Δόξα να λες» σε μουσική του Νίκου Αντύπα και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου από το άλμπουμ: Σαν Ηφαίστειο που ξυπνά και το έβαλα να το ακούμε όσο τρώγαμε αυτά που μόλις είχα κόψει. Και πρόσεξα τους στίχους.

Η Λίνα δεν είναι τυχαία στιχουργός. Είναι ποιήτρια. Αν την μελετήσεις θα διαπιστώσεις έναν άνθρωπο που είναι γνώστης πραγματικής Σοφίας και με άνεση να την μεταμορφώνει σε πολυαγαπημένα τραγούδια. Από τη Σωτηρία της Ψυχής μέχρι το Δόξα να λες, ένα τραγούδι, όχι τόσο γνωστό, αλλά τόσο μα τόσο σημαντικό.

 

Δόξα να λες

Όλο το τραγούδι είναι μια παραβολή. Μιλάει για το θερισμό μα στην πραγματικότητα ξετυλίγει ένα ταξίδι ζωής, συμβολισμών και ανθρώπινων σχέσεων. Της σχέσης μας με τη Γη και το μεγαλείο της. Ένα σκληρό μάθημα ηθικής σε ανυποψίαστα αφτιά.

 

Το στάχυ για να χει στη ράχη πολύ καρπό
Λυγάει στη γη και λέει σ’ αγαπώ
Δρεπάνι το φτάνει και χάνει τη μάνα του
Αμάν ζωή, ψωμί μου ζεστό

Το στάχυ σε όλους τους πολιτισμούς, είναι το σύμβολο της αύξησης, της γονιμότητας και της ωριμότητας. Το ώριμο σιτάρι όταν πεθαίνει δίνει ζωή, είτε ως σπόρος είτε ως τρόφιμο. Είναι ταυτόχρονα η μέγιστη επέκταση όλων των πιθανοτήτων, τόσο στη φύση, όσο στην ψυχική ανάπτυξη του ατόμου.

Είναι στην φυσική του πορεία να προσφέρει, σαν να μην γνωρίζει τίποτα άλλο να κάνει. Δεν ρωτάει, δεν ζητάει, δεν απαιτεί και δεν περιμένει. Λυγάει στην Γη. Γέρνει πάνω της και της λέει ότι την αγαπάει και αυτή, του δίνει ό,τι χρειάζεται χωρίς αντάλλαγμα.

 

Ό,τι προκόβει το κόβει
γιατί κλαις
ταΐζονται φόβοι
Δόξα να λες

Θα μείνω σε αυτά τα στιχάκια που ήταν και η αφορμή για αυτό εδώ το αρθράκι.

Ό,τι προκόβει, μας γράφει η Λίνα και τραγουδά η Άλκηστις, το κόβει. Μας ρωτάνε μετά, γιατί κλαίς; Ταΐζονται φόβοι.

Όταν το άκουσα για πρώτη φορά, πιτσιρικάς, δάκρυσα. Η σοφία της επιλογής των λέξεων είναι το απόσταγμα μιας ευρύτερης κατανόησης της ανθρώπινης ύπαρξης.

Λέει ταΐζονται φόβοι, είναι επίκτητοι δηλαδή, μας δίνονται, δεν γεννιόμαστε με αυτούς. Και αυτές οι ανθρώπινες φοβίες είναι το αδύναμο σημείο μας. Η Αχίλλειος πτέρνα μας. Μας κάνουν εκμεταλλεύσιμους. Προβλέψιμους. Ευάλωτους. Αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι οι φοβίες, ειδικά όταν είναι επίκτητες, η ευθύνη της ύπαρξής τους, βαραίνει εμάς;

Μπορεί να δίνονται από άλλους, αλλά εμείς αποφασίζουμε να τις κρατάμε μέσα μας. Άρα, γιατί κλαίς; Ανέλαβε την ευθύνη σου και απελευθέρωσε ότι σε βαραίνει και πες μετά: Δόξα να λες.

Και όλα αυτά μέσα σε 2 στιχάκια…

Με την Αγάπη μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε. Προκόβουμε, όπως θα έλεγε και ο παππούς μου. Οι αγάπες μας κάνουν τον κύκλο τους και όταν είναι έτοιμες, ολοκληρώνονται για να μετουσιωθούν σε κάτι άλλο. Σαν το Στάχυ.

Εκεί εμείς κλαίμε γιατί νομίζουμε ότι κάτι τελείωσε χωρίς να βλέπουμε σε τι εξελίχθηκε. Αν μείνεις στο κόψιμο, στον χωρισμό, στο θάνατο, θα στεναχωρηθείς. Αν δεις όμως το τι έχεις αποκομίσει από τις σχέσεις που τελείωσαν, από τους ανθρώπους που έφυγαν από δίπλα σου, τότε θα γεύεσαι το ψωμί της ζωής.

Δεν είναι τυχαίο που το ψωμί συμβολίζει την ίδια τη Ζωή. Έτσι θα μπορείς να την απολαμβάνεις. Να την γιορτάζεις για τις στιγμές που έζησες και μαζί με τα δύο πανέμορφα κορίτσια να τραγουδάς: Δόξα να λες.

Σας αφήνω να συλλογιστείτε με τους επόμενους στίχους του τραγουδιού και θα χαρώ να απαντήσω στα σχόλιά σας:

 

Στον κόσμο άλλος σπέρνει κι άλλος θέρισε
Το χώμα μισθό δεν παίρνει
ποιον φοβέρισε
Σαν πιει νερό
σκάει χλωρό

Στ’ αμπέλι, στον τρύγο
θα φύγω σου το `γραψα
Το κλήμα εδώ, πασχίζει λοξά

Σταφύλι κι οι φίλοι
καθένας στη ζάλη του
Αμάν κρασί χαλάλι του

χρώμα του μούστου
του γούστου να βρω τι
Μια νύχτα του Αυγούστου
στο `γραψα εκεί
Πως ό,τι προκόβει ξεκόβει
γιατί κλαις
Κι αν βρήκε Ηρώδη
Δόξα να λες

 

Βιβλιογραφία: Λεξικό Συμβόλων, Τζ Κούπερ, εκδ Πύρινος Κόσμος 1978

Αργύρης Μάρδας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας