Εάν το κέντρο μνήμης του ανθρώπινου εγκεφάλου αναπτύσσει νέα κύτταρα, μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε διαταραχές όπως η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες (PTSD). Εάν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, απλά επιβεβαιώνεται η διαφορετικότητα των ανθρώπων από τα τρωκτικά και τα πουλιά.

 

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Nature Medicine τερματίζει τον σχετικό διχασμό της επιστημονικής κοινότητας και συμπεραίνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν το βάζει κάτω ακόμη κι αν έχει περάσει τα 80!

Συγκεκριμένα νέα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) αναπτύσσονται έως την ένατη δεκαετία της ζωής ενός ανθρώπου. Αυτό είναι το σαφές συμπέρασμα της νέας αυτής επιστημονικής μελέτης από την Ισπανία. Ωστόσο, η δημιουργία νέων νευρώνων μειώνεται σημαντικά στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Μαρία Λόρενς-Μάρτιν του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτη, ανέλυσαν δείγματα εγκεφαλικών ιστών από 58 ανθρώπους.

Όπως διαπίστωσαν, παρότι με το πέρασμα του χρόνου υπάρχει μείωση στο ρυθμό της νευρογένεσης, η δημιουργία νευρώνων μπορεί να παρατηρηθεί στον ιππόκαμπο, μια ζωτική περιοχή του εγκεφάλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Για παράδειγμα από 40.000 νέους νευρώνες ανά χιλιοστόλιτρο εγκεφαλικού ιστού στην ηλικία των 40 ετών σε 30.000 στα 70 έτη.

Ωστόσο το ποσοστό αυτό μειώνεται ακόμη πιο δραματικά στην περίπτωση Αλτσχάιμερ, ακόμη και στο αρχικό στάδιο της νόσου. Για την ακρίβεια από 30.000 σε 20.000 νέους νευρώνες ανά χιλιοστόλιτρο εγκεφαλικού ιστού. Πρόκειται δηλαδή για μια μείωση άνω του 30%.

Η πλειονότητα των νευρώνων έχουν δημιουργηθεί στον εγκέφαλο έως τη στιγμή της γέννησης. Όμως ο σχηματισμός νέων κυττάρων συνεχίζεται στον εγκέφαλο των ενηλίκων σε μερικές περιοχές του εγκεφάλου όπως ο ιππόκαμπος.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι αυτό συμβαίνει στα ζώα. Οι Ισπανοί επιστήμονες όμως επιβεβαιώνουν τώρα ότι κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους, ακόμη και προχωρημένης ηλικίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής χειροκρότησε μεταξύ πολλών άλλων και ο Τζόνας Φρίζεν, καθηγητής στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας. Όπως έγραψε σε email του στο προαναφερθέν ιατρικό περιοδικό ο Σουηδός επιστήμονας «η έρευνα αυτή προσφέρει ένα ατράνταχτο επιχείρημα υπέρ της νευρογέννησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων».

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν πείθονται όλοι στην επιστημονική κοινότητα από τα ευρήματα της ισπανικής μελέτης. Ο Αρτούρο Αλβλαρεζ Μπούιγια, επικεφαλής προηγούμενης έρευνας, που αμφισβητούσε πέρυσι τη νευρογέννηση, επιμένει ότι αυτή δεν είναι εφικτή στους ανθρώπους. «Ασχολούμαι με τη νευρογέννηση όλη μου τη ζωή. Εύχομαι να μπορούσα να βρω ένα τμήμα (στους ανθρώπους) όπου αυτό συμβαίνει με πειστικό τρόπο».

Η απάντηση της Λόρενς Μάρτιν στις δηλώσεις αυτές είναι ότι εκείνη ξεκίνησε να συλλέγει δείγματα εγκεφάλων το 2010, όταν συνειδητοποίησε ότι πολλοί εγκέφαλοι δεν φυλάσσονταν στις τράπεζες εγκεφάλων με σωστό τρόπο για τη διεξαγωγή τέτοιων ερευνών. Για την ίδια αυτή είναι η μικρή διαφορά με τις μεγάλες συνέπειες που είχε σαν αποτέλεσμα η έρευνα της δικιάς της επιστημονικής ομάδας να οδηγηθεί στο ελπιδοφόρο για όλους μας αποτέλεσμα της νευρογέννησης.

Πηγή: nature.com, pbs.org

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο [email protected]
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας