Προχωρούν οι διεργασίες για τη δημιουργία κοινού εταιρικού σχήματος για την εξωστρέφεια των ελληνικών οσπρίων.

Σε δεύτερο στάδιο έχουν περάσει οι προσπάθειες για τη συνεργασία συνεταιριστικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των οσπρίων, με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού brand και στόχο την προώθηση των προϊόντων στις ελληνικές, αλλά και διεθνείς αγορές. Ήδη, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, που ανέλαβε να διεκπεραιώσει και να στηρίξει σε όλους τους τομείς την πρωτοβουλία αυτήν, ετοίμασε και απέστειλε ερωτηματολόγιο προς τους συμμετέχοντες φορείς, με απώτερο στόχο την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σε θέματα ποσοτήτων, προϊόντων και εξοπλισμού τυποποίησης και συσκευασίας.

Παράλληλα, ζητήθηκε η άποψη για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, που θα απασχολήσουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και νέα συνάντηση των εκπροσώπων Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων από όλη την Ελλάδα.

χάρτης καλλιέργειας οσπρίων στην Ελλάδα
*Οι αριθμοί που απεικονίζονται στον χάρτη αναφέρονται σε στρέμματα

Στο μεταξύ, ενδιαφέροντα στοιχεία για τις καλλιέργειες των οσπρίων στη χώρα μας ανά νομό και ανά προϊόν, και οι οποίες αποτυπώνουν τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα στον τομέα αυτόν, παρουσίασε ο διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης αγροτικών συνεταιρισμών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Βασίλης Κάππας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που προκύπτουν από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2016, η συνολική έκταση των οσπρίων στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων και των κτηνοτροφικών, ξεπερνά τα 270.000  στρέμματα και αντιστοιχεί σε 76.914  στρ. για τα φασόλια, 96.698  στρ. για τις φακές, 93.090  στρ. για τα ρεβίθια, 5.398  στρ. για τη φάβα, 3.199  στρ. για τα κουκιά και τα 2.098  στρ. για το λαθούρι.

Πηγή: ypaithros.gr

O χάρτης της καλλιέργειας των οσπρίων στην Ελλάδα

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας