Στην 29 Απριλίου κάθε χρόνο γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα για τον χορό. Ο χορός είναι έκφραση, επικοινωνία, συναίσθημα. Είναι μια κατάσταση μοναδική, δεν μπορεί να συγκριθεί με κάτι άλλο. Μια ινδιάνικη παροιμία λέει πως “όταν κάποιος χορεύει είναι σαν να ακούς την καρδιά του να μιλάει”. Όσο μεγαλώνουμε χορεύουμε όλο και λιγότερο. Κι όμως είναι υπέροχο να χορεύεις, με άλλους ή και μόνος.

Ο αγαπημένος μας σκύλος Σνούπι με την γνωστή βαθιά του σκέψη, λέει πως “το να ζεις είναι να χορεύεις, το να χορεύεις είναι να ζεις”. Πάρτε τον στα σοβαρά και σκεφτείτε το λίγο καλύτερα. Δεν συμφωνείτε;

Ο χορός είναι χαρά, οι άνθρωποι χορεύουν στα γλέντια και στις γιορτές. Ο ιερέας χορεύει το ζευγάρι στον χορό του Ησαΐα. Υπάρχουν επιβλητικοί πολεμικοί χοροί, όπως o χορός χάκα των Μαορί. Ένας χορός μπορεί να είναι επικίνδυνα αισθησιακός, όπως αυτός των εφτά πέπλων της Σαλώμης, αλλά και τρομερά απαιτητικός και εκλεπτυσμένος, όπως ένα σολιστικό μέρος της Ζιζέλ.

Υπάρχουν χοροί για δύο, κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τον τυφλό παλαίμαχο αξιωματικό Αλ Πατσίνο να συνοδεύει την νεαρή κοπέλα σε εκείνο το υπέροχο ταγκό στην ταινία “Άρωμα Γυναίκας”.

Υπάρχουν παραδοσιακοί χοροί που πιάνεσαι χέρι-χέρι, αντικριστοί, μοντέρνοι, ροκ εν ρολ, σουίνγκ… Χοροί που έχουν προκύψει από την κουλτούρα του δρόμου, χοροί που χορεύονται ομαδικά, σε ζευγάρια, χοροί που διδάσκονται σε αίθουσες χορού, χοροί που είναι αυτοσχέδιοι, χοροί που έχουν βήματα…

Στην πραγματικότητα όμως, ο χορός είναι ένας!

Χορός είναι αυτό που νιώθουμε, είναι απελευθέρωση και πάθος. Χορός είναι το συναίσθημα που βιώνουμε όταν απλώς λικνιζόμαστε στον ρυθμό με κλειστά μάτια, όταν κουνιόμαστε, όταν χοροπηδάμε, όταν βάζουμε όλη μας την τέχνη, όταν χορεύουμε με χάρη ή όταν απλώς χορεύουμε μέχρι τελικής πτώσης.

Ο χορός είναι λατρεία, είναι έκφραση, είναι τελετουργία. Οι άνθρωποι στα βάθη του χρόνου λάτρευαν τους θεούς τους και επικοινωνούσαν με αυτούς χορεύοντας. Ο χορός είναι παντού γύρω μας και μέσα μας.

Τα πάντα χορεύουν στην φύση, στο σώμα μας, στα κύτταρα, στο σύμπαν. Ο χορός εμπνέει, μαγνητίζει, ενώνει, λυτρώνει, θεραπεύει.

“Dance is the hidden language of the soul.” –Martha Graham

 

Μπορεί να υπάρχουν πολλά είδη χορού, όμως αυτό που είναι μοναδικό είναι ίδια η εμπειρία, αυτό που βιώνουμε όταν χορεύουμε. Η χαρά που παίρνουμε, η αίσθηση της εκτόνωσης και ο τρόπος που μας μεταφέρει κάπου αλλού. Ο χορός είναι μια εμπειρία λυτρωτική, μεταφυσική, εξαγνιστική και γι’ αυτό οι άνθρωποι χορεύουν παντού πάνω στον πλανήτη στην διάρκεια των αιώνων.

Όταν η κορυφαία χορογράφος Martha Graham είπε πως ο χορός είναι η κρυφή γλώσσα της ψυχής, μπορεί να μην αναφέρονταν απλώς στην ψυχή του χορευτή. Μπορεί να είχε στο νου της ακόμη και τον χορό της βροχής. Και είχε απόλυτο δίκιο, γιατί ο χορός είναι μια απόλυτα μυσταγωγική εμπειρία. Είναι μια γλώσσα που υπάρχει παντού γύρω μας και έχει την δύναμη να μας φέρνει σε επαφή κάτι ανώτερο.

Οι άνθρωποι χόρευαν πάντα. Ο χορός ήταν τρόπος λατρείας και επικοινωνίας με το θείο. Σε όλους τους πολιτισμούς, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης ο χορός υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει ως μέσο πηγαίας έκφρασης. Είναι μια από τις ομορφότερες εκφάνσεις της ανθρώπινης φύσης και κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου σε όλο τον πλανήτη τον γιορτάζουμε και τον τιμούμε. Με ευκαιρία αυτή την παγκόσμια ημέρα προς τιμήν του χορού, αξίζει να δούμε και να μιλήσουμε για την σπουδαιότητά και την αξία του.

Ο χορός είναι ανάγκη

Το ανθρώπινο σώμα εμπεριέχει την κίνηση. Είμαστε στην κυριολεξία ένας χορός από δυνάμεις που αλληλεπιδρούν.

Τίποτα δεν είναι στατικό μέσα μας, μπορεί να μένουμε ακίνητοι όμως είμαστε σε ροή. Η αναπνοή είναι κίνηση, ο χτύπος της καρδιάς είναι κίνηση, κάθε μας κύτταρο έχει μία δυναμική σχέση με το περιβάλλον του.

“Ο χορός μας βοηθάει να σμιλέψουμε τον χώρο που μας περιβάλλει”. – Moris Bezart

Από την γέννησή μας ή ακόμη και πριν από αυτή, όσο ζούμε μέσα στην μήτρα της μητέρας μας, μπαίνουμε στην διαδικασία να κινηθούμε μέσα στον χώρο και να γνωρίσουμε αυτό που μας περιβάλλει.

Θα παρατηρήσετε πως τα μικρά παιδιά χορεύουν αυθόρμητα και αβίαστα στο άκουσμα μια μελωδίας ή ενός ρυθμού. Ο χορός είναι μια πηγαία ανάγκη, είναι μια κατάσταση που απελευθερώνει, μας κάνει να νιώθουμε καλά.

Όταν χορεύουμε βιώνουμε μια σειρά από φυσικά αλλά και νοητικά οφέλη.

Το σώμα μας ξυπνά, η κυκλοφορία του αίματος γίνεται καλύτερη, η αναπνευστική μας λειτουργία τονώνεται, αποβάλουμε τοξίνες και γενικότερα βελτιώνουμε την φυσική μας κατάσταση. Ο χορός μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε το βάρος και τον μεταβολισμό μας, να ρυθμίσουμε την αρτηριακή πίεση, να δυναμώσουμε το σώμα μας.

Ωστόσο, αυτό που κάνει τον χορό πραγματικά σπουδαίο και αναντικατάστατο είναι ότι μας προσφέρει την ευκαιρία να εκτονωθούμε.

Χορεύοντας διασκεδάζουμε και εκφραζόμαστε. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ειδικά προσόντα ή σπουδαίο ταλέντο. Αρκεί να αφήσει τον εαυτό του να νιώσει ελεύθερος και να χορέψει σαν να μην τον βλέπει κανείς ή σαν να τον παρακολουθεί ολόκληρος ο κόσμος!

Ο χορός μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας, μπορεί να μας φέρει σε έκσταση. Μπορεί να μας μεταφέρει κάπου αλλού ή πολλά χρόνια πριν… Όταν σαν παιδιά χορεύαμε, απλά, αβίαστα και ελεύθερα.

Μέσα από τον χορό μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Βιώνουμε και εκφράζουμε την χαρά ή την θλίψη μας. Εκφράζουμε τον έρωτα ή την απόγνωση.

Ο χορός μας φέρνει πιο κοντά με τους άλλους, μπορεί να γίνει μια κοινή εμπειρία. Έχει κοινωνικά οφέλη. Χορεύοντας μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε, να διασκεδάσουμε, να επικοινωνήσουμε, να κάνουμε φίλους.

Ο χορός είναι μια εμπειρία πνευματική.

Σκεφτείτε τον χορό της βροχής, τις σταγόνες που πέφτουν η μια μετά την άλλη, διάσπαρτες ή πιο πυκνές. Πόσο μπορεί να μας σαγηνεύσει το θέαμα, να μας κρατήσει εκεί απορροφημένους να παρακολουθούμε με προσύλωση.

Είναι μια χορογραφία με αυτοσχεδιασμούς και μοτίβα. Αν από την θέση του παρατηρητή αφαιθούμε στην εμπειρία, θα νιώσουμε την ροή που υπάρχει στην φύση.

“Everything in the universe has rhythm. Everything dances.” Albert Einstein

Αισθανόμαστε την ψυχή μας να μαλακώνει, γινόμαστε ένα με την φύση, ταξιδεύουμε κάπου, σε ένα μέρος γνώριμο και φιλόξενο. Είναι μια εμπειρία σχεδόν μεταφυσική γιατί μας συντονίζει με τον ρυθμό και την ροή που υπάρχει στο σύμπαν. Παρατηρώντας τον χορό της βροχής, συμμετέχουμε, γινόμαστε μέρος αυτής της χορογραφίας.

Το ίδιο συμβαίνει όταν εμείς οι ίδιοι χορεύουμε. Γινόμαστε μέρος της ίδιας μαγείας.

“This ecstatic experience liberates, extends deeper into one’s inner dimension, uniting the person with the universe.” Alkis Raftis, President of the International Dance Council, CID, UNESCO, Paris

Ο χορός είναι για όλους

Δεν υπάρχουν σύνορα στον χορό, η γλώσσα του σώματος είναι κοινή για όλους. Άνθρωποι που μιλούν διαφορετικές γλώσσες μπορούν να συνομιλήσουν μέσα από τον χορό. Μπορούν να ενώσουν τον ρυθμό και τα σώματά τους επικοινωνώντας μεταξύ τους με τον πιο απλό αλλά ανθρώπινο τρόπο. Μπορούν να διασκεδάσουν, να γιορτάσουν ή να θρηνήσουν μαζί, μέσα από ένα χορό.

Όλοι μπορούν να χορέψουν, μικροί και μεγάλοι, λευκοί και μαύροι, άντρες και γυναίκες. Παίρνοντας παράδειγμα από τα παιδιά που χορεύουν αυθόρμητα, όλοι μας έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε την χαρά του χορού.

Δεν είναι ανάγκη κάποιος να είναι καλός, να έχει ιδιαίτερο ταλέντο για να χορέψει. Μπορεί απλώς να το κάνει για να εκφραστεί ή για να θυμηθεί πως ένιωθε όταν χόρευε μικρός.

O χορός δεν έχει όρια, δεν έχει κανόνες, είναι απόλαυση.

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας