Ο διαλογισμός ως ένα εργαλείο αυτοθεραπείας

Το σώμα μας είναι εφοδιασμένο με μηχανισμούς αυτοΐασης, οι οποίοι ενεργοποιούνται (ή απενεργοποιούνται) με τις σκέψεις, τις αντιλήψεις και τα συναισθήματά μας. Ναι, μπορούμε να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας. Πώς όμως;

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους είναι ο διαλογισμός.

Τι είναι ο διαλογισμός;
Η ιστοσελίδα Dictionary.com ορίζει τον διαλογισμό ως «συνεχή, αδιάσπαστη σκέψη ή συγκέντρωση».
Ωστόσο, προτιμώ τον ορισμό του καθηγητή του Harvard, Δρ. Herbert Benson: «Είναι η επανάληψη μιας λέξης, ενός ήχου, μιας φράσης, μιας προσευχής ή μιας μυϊκής δραστηριότητας, χάρη στην οποία το άτομο παραμερίζει παθητικά τις σκέψεις της καθημερινότητας».
Βάσει αυτού του ορισμού, τα πάντα μπορεί να είναι διαλογισμός – όχι μόνο η γνωστή στάση του λωτού, στην οποία καθόμαστε με κλειστά μάτια. Το περπάτημα, η καλλιτεχνική δημιουργία, η μαγειρική, ο χορός, η οδήγηση… τα πάντα!

Πώς θεραπεύεται το σώμα

Όταν ήμουν φοιτήτρια ιατρικής, έμαθα ότι ο οργανισμός μας ξέρει να ανακτά τις ισορροπίες του. Μπορεί να επανορθώσει διασπασμένες πρωτεΐνες, να εξοντώσει καρκινικά κύτταρα, να καταπολεμήσει λοιμώξεις, να προλάβει την γήρανση και να διατηρήσει την ομοιόσταση. Όποτε αρρωσταίνουμε – είτε λόγω του στρες, μιας γρίπης, ή ενός πιο επικίνδυνου παράγοντα – αυτό οφείλεται σχεδόν πάντα στην αποδιοργάνωση των αυτοθεραπευτικών μηχανισμών μας.

Όταν το νευρικό σύστημα καταπονείται – όπως συμβαίνει στην αντίδραση «μάχη ή φυγή» που πλήττει τον σύγχρονο άνθρωπο, αυτοί οι μηχανισμοί υπονομεύονται. Μόνο όταν αυτό αντισταθμιστεί με χαλάρωση – δηλ. όταν το συμπαθητικό σύστημα ηρεμήσει και ενεργοποιηθεί το παρασυμπαθητικό – ο οργανισμός ανακτά τις αυτοθεραπευτικές του δυνάμεις.

Γιατί να διαλογιστούμε;

Πώς θα επιτύχουμε αυτή την χαλάρωση; Μία από τις αποτελεσματικότερες και αποδοτικότερες μεθόδους είναι ο διαλογισμός. Αποδεδειγμένα προάγει την χαλάρωση και συνεπώς βελτιώνει σχεδόν όλες τις παθήσεις. Ο Δρ. Herbert Benson απέδειξε ότι ο διαλογισμός είναι αποτελεσματικός για την στηθάγχη, τις αρρυθμίες, τις αλλεργικές δερματοπάθειες, το άγχος, την ήπια κατάθλιψη, το άσθμα, τον έρπητα, τον βήχα, την δυσκοιλιότητα, τον διαβήτη, τα πεπτικά έλκη, την ζαλάδα, την υπέρταση, την υπογονιμότητα, την αϋπνία, την ναυτία της κύησης, το στρες, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τις παρενέργειες του καρκίνου και του AIDS, και για όλα τα είδη πόνου. Προφανώς είναι αποτελεσματικός και για άλλες διαταραχές, και αυτό δεν έχει μελετηθεί ακόμα!

Πώς θα ξεκινήσετε

Ο Τσόπρα συνιστά να διαλογιζόμαστε αμέσως μετά την πρωινή έγερση. Ωστόσο, αν έχετε μικρά παιδιά, ίσως θα είναι πιο εύκολο να διαλογίζεστε όταν κοιμούνται ή όταν είναι στο σχολείο. Αν εργάζεστε, είναι βολικό να διαλογίζεστε στο διάλειμμα ή πριν πέσετε για ύπνο. Το ζητούμενο είναι να αποφασίσετε να το βάλετε στο πρόγραμμα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές:
1. Δημιουργήστε γαλήνια ατμόσφαιρα

Στο σπίτι μου έχω δύο ειδικά σημεία: Ένα στην κρεβατοκάμαρα και ένα στο γραφείο. Ανάβω κεράκια, καίω θυμίαμα και αφιερώνω λίγα λεπτά σε αυτό…

Κάποιοι έχουν δωμάτια ειδικά για αυτό τον σκοπό. Ακόμα κι ένας πολύ μικρός χώρος είναι κατάλληλος. Ο διαλογισμός στην ύπαιθρο είναι επίσης καλή ιδέα. Δοκιμάστε το στην παραλία, στο δάσος ή μπροστά από ένα ποτάμι.

2. Ελαχιστοποιήστε τις παρεμβάσεις

Κλείστε την τηλεόραση και το κινητό. Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε χαλαρωτική μουσική. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσετε μια ήρεμη ατμόσφαιρα, ώστε να χαλαρώσει το σώμα και ο νους.

3. Επιλέξτε στάση

Αν είναι εφικτό, καθίστε στο δάπεδο και κλείστε τα μάτια. Δεν είναι απαραίτητο να καθίσετε στην στάση του λωτού. Ωστόσο, το κάθισμα στο δάπεδο γειώνει και μας φέρνει σε επαφή με την Γη. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια, κουβέρτες κτλ. Καθίστε σε ευθυτενή θέση, ώστε να αναπνέετε απρόσκοπτα. Αν δεν μπορείτε να καθίσετε στο δάπεδο, καθίστε σε μια καρέκλα, και ακουμπήστε τα πέλματα στο δάπεδο για γείωση.

4. Βάλτε ξυπνητήρι

Οι αρχάριοι συνιστάται να ξεκινούν με 5 λεπτά την ημέρα, και να φτάσουν σταδιακά τα 20. Βάλτε ξυπνητήρι – μην κοιτάτε κάθε τόσο το ρολόι σας.

5. Κλείστε τα μάτια

Αυτό μειώνει τα εξωτερικά ερεθίσματα και βοηθάει την ενδοσκόπηση.

6. Παρατηρήστε την αναπνοή

Ο δάσκαλος διαλογισμού Τζακ Κόρφιλντ λέει ότι αν διαπιστώσουμε ότι αναδύονται αναμνήσεις ή σκέψεις, πρέπει να τις αναγνωρίσουμε. «Γεια σου ανάμνηση». «Γεια σου σκέψη». Έπειτα, θα πρέπει να εστιαστούμε ξανά στην αναπνοή μας. Όποτε η σκέψη μας περιπλανιέται, συγκεντρωνόμαστε ξανά στην αναπνοή και την παρατηρούμε. Αν αυτό δεν αρκεί, μπορούμε να μετράμε τις αναπνοές μας ή να επαναλαμβάνουμε μια λέξη – μάντρα (π.χ. «ειρήνη»).

7. Μην κρίνετε

Μην κρίνετε τον εαυτό σας. Μην σκέφτεστε ότι δεν τα καταφέρνετε καλά στον διαλογισμό – αυτό θα σας αγχώσει. Να έχετε κατανόηση για τον εαυτό σας, και να τον επαινείτε όποτε προοδεύετε.

Δεν μπορείτε να διαλογιστείτε για πάνω από 10 αναπνοές; Κανένα πρόβλημα. Δοκιμάστε ξανά την επόμενη ημέρα. Ο διαλογισμός απαιτεί εξάσκηση, όπως τα πάντα. Για μένα δεν ήταν καθόλου εύκολο στην αρχή. Η εξάσκηση διορθώνει τα πάντα, και τα οφέλη του διαλογισμού είναι πολλά – αξίζει να το προσπαθήσετε.

Εναλλακτικές τεχνικές

Αν θέλετε να επεκτείνετε την πρακτική σας, δοκιμάστε τα ακόλουθα.

1. Χαλαρώστε το σώμα σας

«Σαρώστε» το σώμα σας, εντοπίζοντας τα σημεία που έχουν ένταση. Φανταστείτε ότι η αναπνοή σας κατευθύνεται σε αυτά τα σημεία, ως χρυσό φως, και τα ηρεμεί. Χαλαρώστε την πλάτη, τους ώμους, την κοιλιά, το πρόσωπο. Αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τις εντάσεις, σφίξτε και χαλαρώστε όλους τους μύες σας. Ξεκινήστε από το κεφάλι και φτάστε ως τα δάχτυλα των ποδιών.

2. Γειωθείτε

Οραματιστείτε ένα νήμα να βγαίνει από τον αφαλό σας, να διαπερνά το έδαφος και να φτάνει ως τον πυρήνα της γης. Ό,τι θέλετε να φύγει από πάνω σας, πηγαίνει στον πυρήνα της γης, όπου και ανακυκλώνεται. Μπορείτε και να φανταστείτε την γειωτική ενέργεια του πυρήνα, να σας γεμίζει με θεραπευτικό φως.

3. Οραματιστείτε μια χαλαρωτική εικόνα

Οραματιστείτε ένα πραγματικό ή φανταστικό όμορφο τοπίο. Κοιτάξτε το, μυρίστε το, γευτείτε το, αφουγκραστείτε τους ήχους του. Αν πάσχετε από κάποια πάθηση, φανταστείτε το προβληματικό σημείο υγιές, με όσο το δυνατόν περισσότερη λεπτομέρεια.

Συγγραφέας:  Lissa Rankin MD
Μετάφραση – Απόδοση: Ελευθερία Μαντζώρου

Πηγή: wakeup-world.com

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στη γέφυρα του Γαλατά

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.