Ο εγκλωβισμός στο ρόλο του «καλού παιδιού»

0
115

Πολλά άτομα μεγαλώνοντας με το σύνδρομο του καλού παιδιού οικειοποιούνται το ρόλο του αποδέχομαι, υποτάσσομαι στις ανάγκες των άλλων παραμερίζοντας τις δικές τους ως προς  τι αισθάνονται ότι προσφέρουν και πως νιώθουν στο τι αξίζει να προσφέρουν.

 

Αν σε έχουν μάθει να μην αντιδράς απ’ την οικογένεια, να μην υψώνεις το ανάστημα σου γι αυτό που θεωρείς το δίκαιο της αλήθεια σου γιατί θα σου δημιουργήσει προβλήματα και θα σε φέρει σε αντιπαράθεση για να διεκδικήσεις τα θέλω σου, η ζωή σου θα είναι ένα δοχείο μισογεμάτο, πάντα θα έχεις την έλλειψη της αναγνώρισης…

Αυτό όμως δεν θα σε βοηθήσει να αποκολληθείς από το να βάζεις τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα, να υποχωρείς σε μια συζήτηση χωρίς να προασπίζεις την αλήθεια σου ή να φοβάσαι να εκφραστείς ελεύθερα γιατί το καλό παιδί έχει εκπαιδευτεί να μην στεναχωρεί του άλλους, είναι εκεί για να βοηθάει χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες για το ίδιο.

Κανείς δεν θα το ρωτήσει αν έχει κάποια ανάγκη ή αν θέλει βοήθεια γιατί έχει μάθει τους γύρω του ότι αντέχει, υπομένει τα πάντα χωρίς αντίδραση, είναι ο πιστός στρατιώτης και η εύκολη λύση. Κάποιοι βολεύονται (φίλοι, συγγενείς) και συνέχεια απαιτούν από κάποιον να αναλαμβάνει το ρόλο του σωτήρα στην οικογένεια, όλοι θεωρούν δεδομένο ότι θα βρίσκεται πάντα εκεί για να δώσει την λύση.

Και που είσαι εσύ σε όλα αυτά; Γιατί έχεις οικειοποιηθεί το ρόλο αυτό; Γιατί να είσαι η εύκολη λύση για τους άλλους; Το φορτίο που σου αναλογεί δεν έχει σχέση με το προφίλ που θέλεις να συντηρείς.

Μάθε να μην κρύβεσαι πίσω από το ρόλο του υποτακτικού παιδιού που βιώνει μια πιεστικά υποφερτή καθημερινότητα λύνοντας συνέχεια προβλήματα και ευθύνες που δεν του αναλογούν.

Ξεπέρασε την πρόθεση να βοηθάς χωρίς ισορροπία τους πάντες, δίχως να αναλογίζεσαι το τίμημα που πληρώνεις στις ευκαιρίες σου για εξέλιξη και ικανοποίηση.

Ανανέωσε τους όρκους εμπιστοσύνης στα θέλω σου, προάσπισε με κάθε τρόπο την αλήθεια σου που φωνάζει απ’ την καρδιά και λέει μην υποχωρείς, μην δίνεις χώρο να καπηλεύονται την καλοσύνη σου. Να αποδείκνυες περίτρανα κάθε στιγμή ότι δημιουργός της μοίρας σου είσαι εσύ και όχι κάποια αόρατη αρχή.

Σαν φάρος εκτυφλωτικός στείλε το μήνυμα παντού, η αλλαγή είναι εδώ, δεν περιμένει, έχεις αρχίσει να σε υπολογίζεις, έχεις αρχίσει να αγαπάς τον άπειρα δυναμικό και εκφραστικό σου χαρακτήρα!!! ΤΟ ΑΞΙΖΕΙΣ!!

 

Newsletter εγγραφή

 

Senhar Stavros Brolias

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας