Πολλές φορές στην ψυχολογία αναφέρεται ότι βλέπουμε στους άλλους την αντανάκλαση των ελαττωμάτων μας. Δηλαδή, ότι μας ενοχλεί στην συμπεριφορά τους, το έχουμε και εμείς οι ίδιοι στον ψυχισμό μας.

 

Αυτό είναι πολλές φορές δύσκολο να κατανοηθεί από τον κοινό νου που λέει, «μα εγώ βλέπω την αντίδραση του άλλου και όχι την δική μου!»

Η αντανάκλαση του εγώ, είναι όπως το καθρέφτισμα του πρόσωπου στη λίμνη. Ο καθένας βλέπει κάτι διαφορετικό, όταν κοιτάζει μέσα.

Άλλος βλέπει το λαμπερό του πρόσωπο (εστιάζεται θετικά στον εαυτό του), άλλος βλέπει τις ρυτίδες του κυματισμού (ταυτίζεται πολύ με το περιβάλλον), ενώ άλλος βλέπει πιο έντονα τον ήλιο που τυφλώνει. Έτσι λειτουργεί και η αντανάκλαση του εγώ.

Βλέπουμε ανάλογα με την οπτική μας κάτι διαφορετικό, καθώς δύο άτομα μπορεί να κρίνουν τελείως διαφορετικά τη συμπεριφορά ενός τρίτου.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε την προσκόλληση της προσωπικότητας σας με τα εξωτερικά φαινόμενα και το κατά πόσο μπορείτε να διακρίνετε τι έχει προτεραιότητα στη ζωή σας. Ότι έχετε επιλέξει να βλέπετε στην ζωή σας, αυτό έχετε επιλέξει να βλέπετε και στις συμπεριφορές των άλλων!

Γιατί ένα άτομο βλέπει καλοσύνη και ένα άλλο εγωισμό στις πράξεις και τα λόγια ενός τρίτου ανθρώπου;

Γιατί τελικά ο καθένας εστιάζεται σε αυτό που έχει περισσότερο μέσα του και είναι αυτό που διεγείρει πιο εύκολα τον ψυχισμό του!

Είναι σαν ένα είδος εθισμού, ας πούμε! Όταν έχεις εθιστεί στην αγάπη, βλέπεις πρώτα την αγάπη σε μια συμπεριφορά χωρίς να σε ενοχλεί, αν υπάρχει κάποιο άλλο στοιχείο ή ελάττωμα.

Όταν κάποιος έχει έντονο θέμα με την υπερηφάνεια θα τον ενοχλήσει μια συμπεριφορά που, ενώ έχει θετικά στοιχειά, θα εστιαστεί σε αυτό που τσιγκλάει τον ψυχισμό του και του λέει! «Ε, να αυτός είναι δικός μας, αλλά  πάει και να σε ξεπεράσει! – πες πρώτος, ότι εσύ έχεις δίκιο για να μην χάσεις τα πρωτεία και την ενεργεία με την οποία τρέφεσαι!»

Έτσι λειτουργεί ο μηχανισμός αυτός, όπου δημιουργεί συνδέσεις που κρατούν τα άτομα εξαρτημένα από τις ενέργειες των συμπεριφορών που σχετίζονται με τα ελαττώματα, που έχουν μάθει να φέρουν.

Γιατί και αυτό προγραμματισμός είναι. Ένας μιμητισμός που προκαλείται ασυνείδητα από τους συνεχόμενους καθρεφτισμούς που κάνουν οι άλλοι!

Γι’ αυτό το λόγο οι ερημίτες φεύγουν απ τον πολιτισμό για να μην έχουν εύκολα αντανακλάσεις. Αλλά και αυτό δεν είναι λύση, καθώς αποφεύγουν την
εκδήλωση μιας αρνητικής συμπεριφοράς μέσω της απομόνωσης.

Ένα πρώτο βήμα στην αντίστροφη του καθρέπτη είναι η μη σύγκριση, γιατί όλα στο βάθος ξεκινάμε από την αρχή της δυαδικότητας, -εγώ και ο άλλος-. Ένα πρόγραμμα είναι η αναπαράσταση ενός αλγορίθμου γραμμένο σε κάποια γλώσσα, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν το μηδέν και το ένα.

Όταν προσπεράσουμε αυτόν τον αλγόριθμο και εστιαστούμε στο εμείς, δηλαδή  να κοιτάξουμε πως θα γίνουμε καλύτεροι μέσα από την συνεχόμενη ανάπτυξη των θετικών χαρακτηριστικών μας και την ισχυροποίηση του μοναδικού προσωπικού άξονα.

Έτσι θα έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα, ώστε να νιώθουμε εμείς πλήρεις και να μην αισθανόμαστε την έλλειψη για την πληρότητα και την ευημερία του αλλού!

 

Newsletter εγγραφή

 

senhar

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας