Ο «Καζαμίας» της διατροφής μας!

0
364

Του Δημήτρη Γρηγοράκη

Η είσοδος του νέου έτους μας γεμίζει αισιοδοξία και με χιουμοριστική διάθεση θα θέλαμε να δούμε τη διαιτητική πραγματικότητα του καινούργιου χρόνου που μπαίνει σε λίγο.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Οι γιορτές τελειώσανε και η καθημερινότητα ξαναρχίζει, βρίσκοντας τους περισσότερους με επιπλέον βάρος. Βέβαια, μπορεί να φάγαμε πολύ τα Χριστούγεννα, αλλά δεν περιμέναμε ότι η επίπτωση αυτή θα ήταν μεγάλη στο βάρος. Η δίαιτα πρέπει τώρα να ξεκινήσει, αφού τελείωσαν οι αναβολές που δίναμε προηγούμενα. Δίαιτες στο αρχείο μας έχουμε πολλές : φίλων, παλαιότερες που έχουμε κάνει και από περιοδικά. Δυστυχώς, όμως, η επίδραση μιας δίαιτας δεν γίνεται μόνο με το διάβασμά της, αλλά πρέπει και να εφαρμοστεί. Η εφαρμογή της, όμως, είναι πολύ δύσκολη. Δεν την αφήνουμε καλύτερα για το Φεβρουάριο…

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Το μήνα αυτό το κρύο γίνεται πολύ πιο έντονο και το ευχάριστο νέο ότι η πτώση της θερμοκρασίας επιφέρει άνοδο του μεταβολικού ρυθμού, αφού ο οργανισμός στην προσπάθειά του να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του καταναλώνει πολύ περισσότερες θερμίδες. Μην ξεχνάμε ότι άνθρωποι που ζουν σε ψυχρά κλίματα εμφανίζουν πιο υψηλό μεταβολικό ρυθμό και πρακτικά χάνουν πιο εύκολα βάρος. Από την άλλη, όμως, το πολύ κρύο θέλει και φαγητό που σημαίνει ότι η πείνα τώρα είναι μεγαλύτερη. Και ποιος μπορεί να κάνει δίαιτα πεινώντας. Το Μάρτιο που θα είναι κάπως ανεβασμένη η θερμοκρασία θα ξεκινήσουμε τη δίαιτα ευκολότερα. Άλλωστε το καλοκαίρι αργεί ακόμα.

ΜΑΡΤΙΟΣ
Πρώτος μήνας της άνοιξης σύμφωνα με το ημερολόγιο που, όμως, δε φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τον ίδιο τον καιρό που συνεχίζει να είναι άστατος. Το από Μάρτη καλοκαίρι απέχει πολύ από την πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια και τα κρυολογήματα πληθαίνουν για τους μη προνοητικούς. «Μα με τέτοιο καιρό πως μπορείς να κάνεις δίαιτα;», λένε οι έχοντες παραπάνω βάρος και η προσπάθεια τους αποθαρρύνεται λόγω καιρού. «Νομίζω ότι τον Απρίλιο θα είναι καλύτερά τα πράγματα», και η δίαιτα μεταφέρεται για τον επόμενο μήνα.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
«Συμφορά. Πάνω που έλεγα να αρχίσω δίαιτα ήρθε το Πάσχα. Μα Πάσχα έρχεται, δεν θα πρέπει να φάμε λιγάκι;» Λες και τον προηγούμενο καιρό δεν τρώγαμε περιμένοντας το Πάσχα. Κάποιοι νηστεύουν και κάποιοι όχι. Όλοι, όμως, περιμένουμε το Πάσχα για να φάμε, συμμετέχοντας στο Πασχαλινό τραπέζι που είναι γνωστό για την πλουσιότητά του, αλλά και για τη χοληστερίνη του. Βέβαια, εμείς δίνουμε άφεση αμαρτιών στον εαυτό μας, αφού ο Μάιος θα είναι όλος δικός μας για να κάνουμε δίαιτα, ρίχνοντας όχι μόνο κιλά, αλλά και χοληστερίνη, ουρικό, τριγλυκερίδια, σάκχαρο και ότι άλλο είχε ανέβει, ως παρενέργεια του πασχαλινού τραπεζιού.

ΜΑΙΟΣ
«Ο Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ», λέει το γνωστό ανοιξιάτικο τραγουδάκι και μας προτρέπει να κινηθούμε περισσότερο. Ας λέει αυτό, εμείς το αυτοκίνητο χρησιμοποιούσαμε και αυτό θα χρησιμοποιούμε. Δεν πτοούμαστε ούτε από τις συνεχείς αυξήσεις της βενζίνης, ούτε από το δακτύλιο, ούτε από το μόνιμο μποτιλιάρισμα, που έχει κάνει και το γαϊδουράκι πιο γρήγορο από το αυτοκίνητο. Με τέτοιο καθισιό πόσοι προλαβαίνουν να χάσουν σε ένα μόνο μήνα το επιπλέον βάρος τους και μήπως τελικά μετά από συνεχείς αναβολές και «από Δευτέρα δίαιτα» φτάνουμε στον Ιούνιο.

ΙΟΥΝΙΟΣ
Η ώρα της κρίσεως έφθασε και μαζί με αυτή ο διαιτητικός απολογισμός των συνηθειών του χειμώνα. Αν και ο καιρός δεν είναι αρκετά ζεστός, τα πρώτα μπάνια έχουν αρχίσει. Οι προνοητικοί δείχνουν με περηφάνια το σώμα τους στην παραλία, όχι άδικα αφού αυτό συμβολίζει τις στερήσεις τους στο διάστημα αυτό. Μαζί με το καλοκαίρι έρχονται και τα φρούτα του: καρπούζι, πεπόνι, φράουλες, κεράσια, ροδάκινα καθώς και λαχανικά: αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές, όλα τους πολύ αγαπητά. Όμως δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν αρκετά την προτίμηση μας , αφού αυτή επικεντρώνεται στα παγωτά που μόνο για δίαιτα δεν είναι. Πρόσθετος μπελάς και τα παιδιά που σταματούν το σχολείο και βρίσκονται περισσότερο στο σπίτι, δημιουργώντας την σχετική αναστάτωση. Και φυσικά, πού λόγος για δίαιτα.

ΙΟΥΛΙΟΣ
«Μα να θέλεις να αγιάσεις και να μην σε αφήνουν». Ο καιρός έχει γίνει πια ζεστός και οι έξοδοι καθημερινή υπόθεση. Πετυχημένη έξοδος για τον Έλληνα σημαίνει φαγητό ή αλκοόλ, πολλές φορές και τα δύο μαζί. Η αυξημένη κίνηση που παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες αντισταθμίζεται από τις αυξημένες θερμίδες που παίρνουμε μέσα από τις τροφές, γέρνοντας την πλάστιγγα, προς τις δεύτερες –που ως γνωστό αυξάνουν το βάρος. Αυτό σε συνδυασμό με την προετοιμασία για διακοπές κάνει τη δίαιτα να φαντάζει σαν όνειρο θερινής νυχτός.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
«
Αύγουστε καλέ μας μήνα να ήσουν δύο φορές το χρόνο». Αυτή η ρήση έχει πάρει τεράστια αξία για όλους τους Νεοέλληνες, αφού Αύγουστος = διακοπές και διακοπές = Αύγουστος. Η μεγάλη ώρα της κρίσης έφθασε και το σώμα μας εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα θα το «απολαύσει» όλο το φιλοθεάμον κοινό, καθώς θα είναι εκτεθειμένο σε σχόλια και κριτικές. Ο Αύγουστος όμως, επίσημα δεν προσφέρεται για δίαιτα, αφού οι διακοπές αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα. Πάντως καλού κακού εσείς πάρτε τη ζυγαριά σας μαζί. Μπορεί να ξεκινήσετε μ’ ένα πρόσθετο βάρος στις αποσκευές, που όμως ,θα σας αποτρέψει από το να επιστρέψετε με πρόσθετο βάρος στη σιλουέτα σας. Και η δίαιτα από το Σεπτέμβρη.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Το μήνα αυτό ο ήλιος αστρολογικά βρίσκεται στο ζυγό και όχι μόνο αυτός. Το ίδιο συμβαίνει και στους επιστέψαντες από διακοπές, αφού η ζυγαριά τους υπενθυμίζει τις καλοκαιρινές ατασθαλίες και φυσικά προτρέπει για δίαιτα. Που καιρός όμως για τέτοια, όταν τα παιδιά ετοιμάζονται να πάνε σχολείο, τα χειμωνιάτικα βγαίνουν σε ετοιμότητα και γενικά η καλοκαιρινή αφασία μετατρέπεται σε υπερένταση. «Πιστεύω ότι τον Οκτώβριο θα είμαι πιο ήρεμος και φυσικά θα ξεκινήσω δίαιτα».

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Τα χειμερινά φρούτα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους: μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια και λαχανικά : κουνουπίδι, λάχανο, μαρούλι. Πλουσιότατες πηγές βιταμίνης C, μιας πολύ σπουδαίας βιταμίνης, ιδιαίτερα για τα χειμερινά κρυολογήματα. Ο καιρός σιγά σιγά χαλάει και η σπιτική διαμονή που μπαίνει στη ζωή μας σημαίνει μειωμένη κίνηση, πολύ τηλεόραση αλλά και κοντά στο ψυγείο. Και πείτε μου ποιος μπορεί να κάνει δίαιτα, βρισκόμενος κοντά του. Ίσως περισσότερο αυτό το μήνα συζητάμε για δραστικές δίαιτες. Τέτοιες όμως δεν υπάρχουν και η δίαιτα μεταφέρεται το Νοέμβρη.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Άρχισε να κάνει αρκετό κρύο και αυτό συνοδεύεται με πολλή όρεξη. Η κίνηση μειώνεται ακόμα περισσότερο, αλλά και το εορτολόγιο βρίσκεται σε άνοδο: Αργύρης, Παύλος, Μηνάς, Ματθαίος, Κατερίνα, Στέλλιος και Ανδρέας. Οι εορταστικές επισκέψεις είναι πολλές και ακόμα περισσότερα τα γλυκά που προσφέρονται. Τα γλύκα αυτά κάποιος θα πρέπει να τα φάει και φυσικά όχι ο σκύλος μας αφού θα παχύνει. Προς χάρη του ζώου τα καταναλώνουμε εμείς και με όλες τους τις συνέπειες στο βάρος μας. «Το Δεκέμβρη, όμως θα κάνω σίγουρα δίαιτα».

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Έφθασε λοιπόν και ο τελευταίος μήνας του χρόνου. Το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων φαίνεται ότι ετοιμάζεται από πολύ νωρίτερα, πράγμα που μας αποτρέπει από κάθε δίαιτα. Χαράς ευαγγέλια για τους καλοφαγάδες, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούμε: Προσοχή στα εορταστικά τραπέζια, γιατί κρύβουν τεράστιους κινδύνους όχι μόνο για τα κιλά μας αλλά και για την υγεία μας. Δίαιτα υπό τέτοιες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να γίνει και ας το έχουμε υποσχεθεί μετά από συνεχείς αναβολές. Εμείς πάντως, είμαστε αισιόδοξοι ότι η επόμενη χρονιά θα μας βρει πιο αδύνατους και ας αποδειχθεί την προηγούμενη το αντίθετο.

Κάπου εδώ τελειώνει ο διατροφικός μας «Καζαμίας» με όλες τις τυπικές αναβολές της δίαιτας που συμβαίνουν κάθε μήνα, πράγμα που δεν αφορά μόνο τους διπλανούς μας, αλλά και εμάς τους ίδιους.

Η απάντηση μας πρέπει να είναι άμεση με σύνθημα: Σωστή διατροφή όλο το χρόνο! Μόνο έτσι θα αποφύγουμε το μόνιμο STRESS του από τη Δευτέρα δίαιτα και το ιδανικό μας βάρος θα γίνει πραγματικότητα. Ίσως αργήσουμε λίγο αλλά σίγουρα θα τα καταφέρουμε!!! Καλή χρονιά.

Πηγή: Λόγω Διατροφής

Λόγω Διατροφής

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας